32214
Maya
  • Lekonel
    A gép táskáját nem akarod mellé tenni?:)
  • Lekonel
    :) jo pofa ötlet:)
  • Mayer
    Aldaryn az egész úgy ahogy van rossz! De csak kötöszködök tudod ;).

Mindenesetre én haladtam egy kicsit, és lemodelleztem izzadságos 5 perces munkával ( 3 revolve, meg egy plaine :)), egy elemet, hátha feldobja egy kicsit a Fényképefős csendéletet.

Jöhet kritika, hogy mi a rossz, vagy milyennek kéne lennie meg ilyenek. Ugyan ez csak egy elnagyolt render, de KÖTÖSZKÖDNI pont jó Aldaryn :).

elenek
  • Aldaryn
    Bocs, de mivel a MAX fórum most haldoklik, ArtistPubon pedig nincs kivel kötözködnöm, akkor itt kötözködöm...

Point light, ahogy neve is mutatja, pont jellegű fényforrás, a fénysugarak egy matematikai pontból indulnak ki. Ezzel nincs is probléma. Speciális lámpák a directional fényforrások, melyeknek "felülete" ugyan van (bár magát a fényforrást általában még mindig mint pont szokás reprezentálni), de a fénysugarak tökéletesen párhuzamosak.
    Az area light , mint ahogy a neve is mutatja, felülettel reprezentált fényforrás. A valóságban gyakorlatilag nincsenek point fényforrások, csak area típusúak.
    Egy area light lényege, hogy egy meghatározott, bármilyen felületen (általában matematikailag könnyen leképezhető, szabályos felületek : síklap, henger, gömb) történik a fénykibocsájtás. Jellegzetesésge ezeknek a fényforrásoknak, hogy, mivel egy felületről, nem párhuzamosan, hanem a felületről általában a normális irányába 180 fokos félgömbben minden irányba indulnak fénysugarak, az általuk vetett árnyék szélei "elmosódnak" minál távolabb esik az árnyékvető objektumtól. Ez triviális, ha csak abba gondolunk bele, hogy a fényszórás felületről történik. Amennyiben a sugarak párhuzamosak lennének, az árnyék nem "mosódik el".

Régebben area lightokat úgy készítetek, hogy egy rakatt poit fényforrást helyeztek el adott felületen, manapság ezt helyettesítik raytrace szinten a sugárvetés manipulálásával.

Tényleg nem kötekedni akartam. ha hülyeséget írtam. Hurrogjatok le nyugodtan.
  • Peetmaya
    basszus, ez a hair plugin kurvajó a maya 6ban
    iszonyat
    asszem utána kell néznem:)) csak legyen már rá időm
    haladnom kéne a varázslómmal
  • Peetmaya
    Na héka, tegyünk mán különbséget omni és area light között.
    Omni light=point light, azaz egy pontból a tér minden irányában mennek fénysugarak. Area light, valamilyen síkról egy adott irányba (direction) mennek a fénysugarak. az area lightnél a fénysugarak homogén teret hoznak létre (a fénysugárvonalak párhuzamosak, és egyelő nagyságúak), a point lightnál meg pontszerű, sugárszerű, nem tom márképp megfogalmazni
  • Lekonel
    Mayer ment privi...
  • Mayer
    Hát Aldaryn, ez odabasz :). Akármelyik sci-fi írót megszégyeníthetnéd. Nagyon tetszik. Nem mondhatnám, hogy pont erre gondoltam mikor beállítottam a rendert, de Petőfi thetségtelenségébe is sok szépet belemagyíaráztak :).
  • Aldaryn
    Az ufók épp felteleportálják a fényképezőgépet. :) Lol...

Azért nem semmi sugárzás kell ilyen erős fényjelenséghez, amint a kezedbekapod, a bőröd azonnal összeráncosodik, majd felszakad, az előbuggyanó vér megfeketedve próbálja körülcsorogni a habzó keléseket, melyek szinte azonnal rózsaszín húst köpnek magukból, ahogy kifakadnak,... a csontjaid izzanak, de te a fájdalomból már szinte semmit nem érzel, ahogy agyad lassan elfolyósodik... apró szikrákra robban körülötted a világ, megszűnik a valóság, körülötted van minden, amit valaha tapasztaltál, átéltél, és végtelenné válik az idő, az érzés, a létezés... és örökre annak a kimondhatatlanul kicsi időpillanatnak a foglya maradsz a mindenségedben, ímikor a tested alaktalan salakká hullott a nukleáris tűzben...

:)
  • Lekonel
    Hej all:)
    Emberek nézzétek meg a tróját...(film)....odabasz!:)
    Rafináltan megcsinálták a tömegszimuláciot itt is:)
  • Mayer
    Atomkorszak feeling mi? Érzed ahogy a világító fényképező radioactiv sugarai lassan belehatolnak az agyadba, és arra kényszerítenek hogy ragadd meg......emeld fel....fertőződj meg vele és szívd magadba a halál émelyítően édes illatát :).

Bakker már megint túljátszottam :).
  • youth #5355
    Inz: Na igen de ezzel már szép, 'igazi' area light lesz... Nem ismertem ezt az opciót.

Józsi: Gondoltam mindenki tudja mit takar... De még mindig jobb ha feljössz és basztatsz mint egyáltalán nem jösz, így tudom hogy jól vagy :)))

Mayer: Nekem rohadtul bejön a kép, tudva hogy semmi értelme hogy világít a fényképező, de tetszik... :)
  • Mayer
    Mivelhogy nem ír senki se, úgy döntöttem felrakok egy félresikerült képet, hátha valakinek megjön a kedve és ír a fórumba :).

• inz
    Így az area csak a spot területén belül hat, és nem lesznek olyan éles árnyékok :) a makacs foltokat nem hozza ki.:P
  • Mayer
    Na ne húzzáá fel :).
  • inz
    Ez is egy lehetséges megoldás, én így láttam vmeik tutorban :) area-spot light egyszerre
  • Mayer
    Hát Youth, köszi a tippet, de sajna nem úgy sült el a dolog ahogy reméletem. A renderidő, kb 12*-esére növekedett :). Ha HDRI vagy LDRI beviládítást használok, akkor a próbarender képemet kb 1 perc akatt számolja ki. Ugyanilyen beállításokkal az általad ajánlott módszer 12 perc alatt :(. A franc pedig ahogy végigolvastam amit írtál, én is biztos voltam benne, hogy ez gyorsabb lesz, de aztán rá kellett jönnöm hogy nem. És azt hiszem tudom is hogy miért. Arra gondoltam, hogy az ok, a megvilágítás összetettségében keresendő. Ha először megvilágítok valamit egy omnival ( maxosok kedvéért are light :D) és aztán még FG-vel is, akkor sokkal többet, és összetettebben kell számolni mint, ha csak FG-vel világítanék. Nem is beszélve arról, hogy ha egy lappal világítok ami fehér. akkor annak minden pontjából érkeznek sugarak (ez rohadt sok). Ha viszont egy gömbbel világítok amin HDRI-textúra van, akkor azon lesznek sötétebb részek is, így kevesebb világos rész lesz, tehát nem lesz annyi sugár sem, viszont a bevilágítás is életszerűbb lesz. Ez csak spekuláció. Javítsatok ki, ha rosszul gondolom :).

Egyébként van egy új kompozit WIP-em. Nézzétek meg aztán szóljátok meg :). A kijelző PS-ben lett kivilágosítva, tehát nem rendereltem újat egyenlőre. PS-sel ennyire tudtam világosítani úgyhogy a minőség elég rossz. Csak az akasztóka kompozit.

kompozitWIP
  • Lekonel
    Nekem is csinálta eg yidőben de csak a 6 os...lehet hogy bugos szar még:)
    Amugy az üzenet a programbol adodok mármint maa bol mert c ben van megirva
  • Lekonel
    A karosszériát meg hdri vel kitűnően meg lehet csinálni:)
  • Lekonel
    Penatesz ha nem akarsz vesződni olyan texturát dobsz az autó szélvédőjére meg az üvegekre hogy ne lehessen belátni:P
  • Aldaryn
    Sajnálom. Az "Area light", az Area light. Szakkifejezés. :P Ennél pontosabban nem is lehetne leírni, hogy miben különbözik a "point-light"-tól... Hihi.

- A.
  • deko
    meg... megbuktam, sorry :/
  • Mayer
    Köszi a quicktutort :)! Azt hiszem jó lesz, bár nekem egy kicsit mintha sántítana a dolog ;). Bakker az omnira nem is gondoltam :( de hülye vagyok :). Mindenképp az erederivel akartam bevilágítani de hogy miért? De lehet hogy még jobb is lesz mintha HDRI-vel csinálnám, ugyanis az eredeti shader, ami a fényképetőn van az akármilyen fényviszonyok közt ezüstszínűnek hat. Viszont a CGfényképező shadere, környezettől függően változtatja a színét :). A te világításoddal, talán még ezüstüs színű is lehet. Külön köszönet azért, mert adatokat is írtál. De arra készülj, hogyha a renderidő több lesz mint 1 óra, akkor .

Nem tudjátok véletlenül, hogy mi az a visual c++, és miért okozza ezt a hibaüzenetet: visual c++ runtime erroer. Elég idegesítő az én több órás rendereim közepette, ugyanis a fotonok fél órás számolása után nyögi be :(.
  • youth #5343
    Hát mégis hogyan? Hát élekre adsz bevelt vagy chamfert vagy ami van vagyis sűríted ott a vonalakat így élesebb lesz a gömbölyített 'él'... Érted...
  • Penatesz
    Lekonel visszaadta a hitem
    Viszont egy kerdesem lenne.Illetve ketto:
    Kifutottam a tutorialbol es az csak idaig meselte,hogy mit es hogyan kell csinalni a kocsin es gozom sincs,hogy hogyan kell kialakitani a kocsi belso teret,illetve,hogy hogyan texturazzam a kulso dolgokat.

Youth:hogyan tudok neki elesebb vonalakat adni?
  • youth #5341
    Ja az utolsó képen kicsit szemcsésnek látszik a kép, de csak a JPG tömörítés miatt. Tömörítetlenül hót sima, szép árnyékokkal :)
  • youth #5340
    Na akkor az elképzelésem:

Tehát sima point/omni light ray trace shadow vagyis sugárkövetéses. Itt az árnyék szélei nagyon élesek...

Ugyanaz a lámpa, csak most a sugárkövetés kicsit más, olyan mintha szórt lenne az árnyék... Ezt azzal értem el, hogy a lámpa méretét feljebb vettem, így olyan mintha egy ablak lenne vagy mittomén, tehát nem 1 pontból jön a fény. Ez amolyan area lightnak felelne meg... (Maxosok :))

Itt már tettem fölé egy planet ami kibocsátja a rayeket (Final Gather) de nagyon minimális, alap beállításokkkal, tehát a renderidőt nem hosszabította meg annyira, de nincs tök fekete árnyék neki köszönhetően. Ez azért jó mert nem kell sokat számolnia a FG-nek a sugarakat, mivel egy síkból jönnek, valamint a sugarakat nem kell "színezni" vagyis egyszínű árnyék lesz. Az árnyékot már be tudod állítani a plane színével, vagy a point light színének megváltoztatásával...
    Remélem segítettem!
    Csak nem bírtam nézni hogy 23 órás rendereket csinálsz ezért kitaláltam egy kis könnyítést, véleményem szerint a renderidő így lejjebb vihető akár 1 óra alá is.

(Pár adat:
    FG sugarak száma: 400
    sugarak minje: 0.015
    sugarak maxja: 0.090
    AA: 1;2 aztán 2;2
    3x3 gaussian blur...
    A többi szerintem látható a képeken.)

Bye!
  • youth #5339
    Ja Mayer!
    Eszembe jutott valami:
    Mi lenne ha fake GI-t használnál? Tükröződésnek maradhat a HDRI, de a renderidő csökkentésére jobb dolog is van, pill mutatom...
  • youth #5338
    Ezt nem értem :/ Mi az a bake set es render? Bocsi de most így nézek:
    Előre is köszi!
  • potyek
    Na de kérdem én, akkor most mi lesz az én bake set es renderemmel? :O(
  • Lekonel
    Ford...focus wrc rally kivitel limitált széria:)
    megfelel?:))
  • deko
    Egy Francia autó? Peugeot, vagy Citroen? Mentségemre szolgáljon, hogy gprs-ről nézem és a képfelbontásom gyatra. És autókból sem kapnék jó jegyet, ha vizsgáznom kéne:P
    Azért, ha tévedek, bátran:
  • youth #5334
    Penatesz: Nagyon baba a kis járgány!!! Nem láttam egyenlőre kivetnivalót azon kívül hogy az éleket élesebbre csinálhatnád...
  • youth #5333
    Ezen a címen él Flego topicja... Igaz jóőár hozzászólás hiányzik, na Flego! rakd be a renderelt képet !!! Újra :)
  • Mayer
    Emberek! Flego topicja él. Illetve nekem behozta azon link alapján amit a CGtalk külldött vissza hozzászólás után. Viszont a topicok között nem találom én sem.
  • Penatesz
    http://penatesz.uw.hu/focus%20wrc.jpg
  • Penatesz
    eletem masodik poly modellje,kicsit gyatra es meg csak fel sem ismerte senki ,de nem tudom,hogy hogyan kellene eletszerubbe tenni,vagy hogy a belso teret hogyan tudnam kitolteni.Ja igen es a texturazassal kapcsolatban is orulnek valami jo web-es tutorialnak.

http://penatesz.uw.hu/focus%20wrc1.jpg
  • youth #5329
    Na Flego!
    mehet fel megint a kép!!! :)) Szólj ha fenn van
  • inz
    csak május 6-tól elvesztek a postok :/
  • Mayer
    Na emberek CGtalk oké! Megcsinálták! Elég gyorsak voltak.