32214
Maya
  • oryon
    Persze! Rendesen kidolgoztam, csak vékonyra...mert gondolom az igazi is ilyen préselt lemez...
    Miért, vastagítsam???
  • oryon
    Írtad, hogy milyen jó a Trója és én meg leírtam mivel csinálták a karakter-animálást...csak ennyi.
  • Boba
    Próbáltam overrides-el meg anélkül is... meg BSP memória kezelés helyett Grid-el is... Amúgy az én jelenetem csak az object és polyszámban több mint a tied. A Te jeleneted lényegesen jobban megterheli a gépet sztem, Fg-t számoltatsz, shadereket... Ezek nálam nincsenek, és ezek elég erősen viszik az prociidőt...
  • Mayer
    rosszul írtam:
    min rays's size (nem tom hogy van normálisan :)): 0.009
    max rays's size: 0.01
  • Mayer
    Ugye ugye. Jó a modell, jók a textúrák, jó a fényelés, jó a géped, és nem tudod renderelni :). Én is itt szívok. Bár a tiéd, ha lehet még az enyémnél is nagyobb scene :). Na, de úgy néz ki, hogy a vódszered, amit leírtál jó lesz, mert csökkent a render time. Ha overridesban nem állítom be a dolgokat az olyan nagy baj? Úgy értem nem lesz szép a simítás vagy ilyesmi, mert ha fényképező scenejében beállítom a surface approxot, akkor kifagy a maya. :D. Egyébként nem, csak ebben a sceneben.

Ha nem állítom be akkor jó. Próbáld ki te is, hátha nem fagy ki :). Polyba még nem konvertáltam, mert még arra nem volt időm, de azt is kipróbálom malyd, hátha jobb úgy.

Most megy a render. egy-két adat:
    res: 320*240
    FG rays: 800
    min sampling: 0.009
    max sampling: 0.01
    AA: 2/2

Az fgh ray-eket 7 perc alatt számolta, és most tart 50%-nál a render. Szerintem ez nem olyan rossz, feltéve ha nem fagy ki nagy felbontásnál :)
  • Boba
    Hehe, énis Mental-al szívok:) Alapból remekül gyorsan lerendereli, amint rakok rá displacement mapot a terepre, és normális minőségben akarom renderelni, kifagy mint nagyapám lika télen. Ezer féleképp megpróbáltam, sehogy sem megy normális minőségben.:/ LOL:D

Amúgy a fog-ot megcsináltam, meg gyártottam displacement mapot meg bumpmapot, csak lekéne renderelni. A textúrákat is majd felhajigálom...
  • deko
    Júj, Boba, ez nagyon klassz lesz, várom a folytatást!
  • deko
    Ez jóóó:) Zsupsz már nyomtatom is kifele, megy lefűzésre a többi tutor közé, kitudja, eccer még kellhet:)
  • deko
    Cricket: Elképzelhető, hogy a normálisai összevissza állnak.
    Nekem is volt ilyen problémám egyszer akkor az volt a baj.
    Nézd meg, hogy egyirányban állnak-e, ha bővebb segítség kell hozzá írd meg nyugodtan és akkor átfogóbban leírom mit kell csinálni.
  • Boba
    Ezer köszönet, csekkolom!:)
  • PaniC-
    itt egy köd tutor:
    http://www.thegnomonworkshop.com/tutorials/simple_fog/simple_fog.html
  • Boba
    Mégvalami... ködöt hogy tehetek a jelenetbe? Tehát a távolabb látszó objectek halványabban látszódjanak, és eltűnjenek a vízalatti ködben. Azt nemtudom hogylehetne megoldani... Növényzet hogyan lesz? Ez csak egy próba, nemhinném, hogy ez lesz a végleges talaj. Ha az meglesz, akkor majd azon is elkezdek gondolkodni. A gömbök is kilesznek dolgozva, meg még jópár épületet szándékozom lemodellezni...
  • Boba
    Peet: Nem akartam belekötni semmibe, csupán az álmaimat ecseteltem: Pixar, ILM. Ennyi...

Halacska is készenvan már, majd belekerül az is valamikor. Még a mai nap folyamán tervezem. Shaderelt verzió? Elvben egykét material már készen van, csak azzal mentalray nagyon sokat szöszmötöl, ez most simán maya alaprenderer volt.

Mayer: Ez only nurbs.
  • scheri
    Honnan tudnám leszedni az 5 vagy 6-os verziót?
  • Cricket
    széthúhuztam=széthúztam stb. stb....
  • Cricket
    Sziasztok!Elég ritkán jutok ide + ultra-amatheur is vagyok.Kérdésem:Ha létrehozok egy szöveget és ráküldöm a Bevel plus-t(vagy mit) akkor miért van az, hogy egyes betûk hátra tolódnak ki, a többivel ellentétben amik ugye rendesen előre.Gondoltam, hogy túl közel vannak egymáshoz, ezért széthúhuztam őket->semmi. Megpróbáltam egyenként beírni őket és aztán(Bevel plus) az sem használt.Úgy emlékszem a Maxban nem voltak ilyen problémák. Tipp?
  • Mayer
    Nekem is tetszik. Ez most nurbs, vagy már subdive?
  • Peetmaya
    nem kell feltétlen oda menni, akárhova ahol valami nagyobb nevesebb cég van, de nem reklám animáció... ha feltétlen bele akarsz kötni abba amit mondok, akkor legalább értelmesen thx:)
    A kép meg aranyos, alakulgat, mikor lesz shaderelt verzió?

növények, halak?
  • Boba
    Nah belökök egy kis wipet... a shaderelt változattal meggyűlt a bajom, talán holnap már betudom rakni azt is. Jelenleg valamit elrontottam, és ha fentvannak a materialok vakít az egész, nemtudom miért...
    ITT A KÉP... Otoh gunga, nem shaderelt változat.
  • Boba
    Shadowmap-el csináltad? akkor azért... az nem számol áttetszőséggel/átlátszógsággal. raytracelt igen.
  • Lekonel
    Srácok no comment:)))
    Megvan caustic...tök élethű de az árnyékok nem mennek át rajta valaki tujja mér???
  • Boba
    Hollywood-ba én nem is igazán akarok kerülni... ILM meg Pixar sem ott van talán:) (Hogy hol van azt sajna nemtudom, de nekem úgydereng, ezek sem Holywood-ban vannak)

Vray is hasonlóan tabokra, rendering szerverekre épül mitn a brazil, szerintem hasonló a kezelése is, elég jól átlehet ültetni az egyik tudást a másikba. Porba cseresznye... Mikor is lesz standalone vray?
  • Boba
    Nekem a nurbsrenderelést az oldotta meg, hoy g10/40ről 5/20ra vettem le a BSP settings-et... Így rendereli. Lassú az igaz, de rendereli. Én esetleg a subd-t ajánlanám, ha konvertál valamibe, az pontosabban őrzi meg a nurbs vonalait. Maya 6-ban ráadásul már asszem egy objectbe is konvertálhatod az egész stuffot.

Az megint már kérdés, én miért használok ahhoz a jelenetemhez nurbs-t. Másnak is megmondtam, az indok: Mert csak. Kiakarom próbálni.
  • Mayer
    Azt hiszem az lesz Peet. Youth segített egy kicsit, átkülldtem neki, a scenet, átimportálta maxba (közben polyvá is) és most várom hogy visszaküldje :). Ugyanis nekem maya épp renderel. V-rayjel taján jobb lesz, de nem biztos hogy be tudom lőni ugyanis életembe nem láttam még a kezelőfelöletét :). Hasonló mint brazil?

Jut eszembe Hollywood. Van ilyenre esély ?? :/
  • Peetmaya
    Filmipar, karrier? Hát nemtom, ez már egy jó kérdés, de ha kimennék külföldre dolgozni, akkor az utam már a filmipar szívéhez vezetne, Hollywoodba... hogy valami olyasmibe üthessem bele az orrom, ami világhírű lesz valamikor. De ti tudtjátok, menjetek el másodhegedűsnek egy reklámanimációs céghez havi 1,5-2 millióért, és legyetek boldogok hogy kiszipolyozták belőletek a kreativitásotokat némi pénzért cserébe, amit a magyar virtus szerint idős korotokban úgyis piára fogtok költeni:))))
  • Peetmaya
    Mayer: te még nem jártál ide gyakran akkor, vagy nem tom, de régen nekem is volt gondom sok nurbs renderrel. Érdekes, hogy Boba nem tudott segíteni neked ebben, mert pont vele fejtegettük, hogy mi hogy merre... Szal sok nurbs az marhasokáig tart renderelni, kurvasok memóriát foglal, és nagyon fagyasztja szegény mayat. Szóval használj inkább polyt helyette. Én azóta nem használok nurbs-t még egy egyszerű gömb helyére se:)) Sub-dről nem tok semmit, majd ki lesz próbálva. Szal szerintem a kis gépedet konvertáljad polyvá, és rendereld úgy, sokkal gyorsabb lesz a render és nem is fog lefagyni... nekem ez a tapasztalat.

filmstúdió, hááát, jó lenne ha igaz lenne. Boba meg Youth meg hálátlan dögök vagytok. Azért ilyen a kúltúra magyarországon, mert vannak hülye emberek, akik elbasszák (ez mindenhol van, nem csak Magyarországon), és vannak akik táplálják, de akinek táplálni kéne az inkább kimenekül, és bedől a pénznek, mint kúltúra. Hát kösz nem... Én vasárnap elmentem a Diósdi rádió és tv múzeumba és kurvajó volt, olyan eldugott helyen van, hogy csak na, de teli van ilyen helyekkel az ország, csak keresni kell.
  • Boba
    Hja, Vray-t én is várom. Max alatt is az volt a kedvenc rendererem. Meg a finalrender bumpmapjának pontosságától nyomtam még régebben hasast...
  • Aldaryn
    Ugye! Ugye! :) ... Én meg arra várok, hogy mikor lehet majd a Vray fényforrásokkal (vagy más fényforrás) ezt megcsinálni. Vagyis, hogy legyen belőle raytracelt caustics. :) Remélem, mire Maya alá lesz Vray, ez a funkció is beköltözik a mindennapokba.

• Boba
    Nekem angol aránylag jól megy... Pitman Higher intermediate megvan, és franciából szándékozom ősszel menni középfokúzni.
  • Mayer
    Nagyon jól hangzik! Nem lenne rossz, ha lenne egy olyan filmstúdiónk amelyiknek van valami kis szerepe a világ filmiparának élvonalában. Na jó az élvonal lehet hogy erős volt. De ahogy ismerem a magyar mentalitást, ahogyan már boba is említetten, nem lesz eből véges időn bellül semmi. Mellesleg jó lenne, ha észrevennék, hogy a magyar grafikusok nem olyan bénák mint a nagyátlag. ja az se lenne rossz, ha tudnák hogy létezik olyan, hogy Magyarország.

Boba: Ha arról lenne szó hátra se néznék :).

Youth: az én angolom se valami erős. :( De malyd nyáron megyek különtanárhoz :). Kell minimum egy középfokú. Kezdésnek :9
  • youth #5416
    Na igen :) Én is gyúrok angolra mert gyengus vagyok még... Meg németet középfokra, alapfokra megtanulni... na mindegy.
  • Boba
    Én inkább megyek Angliába, mint maradok itt... Ott azért nem csak pár klaszissal jobbak az életkörülmények, kultúra és hasonló jópofaságok! Én eddíg nemvoltam kint sokat, édesapám az aki élt kint... A magyar mentalitástól, politikától, közélettől és mindennapoktól is menekülni kell majdhogynem... Ha meglesz a lehetőségem, tutira nemfogok ittmaradni. Legyek csak kint mosogató fiu, az is jobb mint itt.
  • youth #5414
    A Design21-ről górtam:

A hazai filmgyártás új jövője?
    2004.05.17 Hétfo

Vasárnap délután a Cannes-i filmfesztiválon Hiller István fontos bejelentést tett.

A bejelentés szerint Demján Sándor és Andy Vajna Etyeken építené meg a világ legnagyobb filmstúdióját. A legmodernebb technikával felszerelt létesítményben szinte minden olyan eszköz megtalálható lesz, amit az amerikai szuperfilmekben használnak.

Érdekesség, hogy egy hónappal ezelőtt egy másik - akkor még Közép-Európa legnagyobb - filmstúdiójának építéséről is hírt kaptunk. A pomázi komplexumban idén szeptembertől egyszerre több hollywoodi igényű produkciót is forgathatnak majd.

A filmkészítés jó üzlet, de az elmúlt években éppen a fejletlen filmkészítési infrastruktúra miatt sok milliárdos megrendeléstől estek el hazai filmeseink. Az új stúdiók lehetőséget teremtenek hazánknak a Csehországgal folytatott filmversenyben betöltött másodhegedűs szerepének megváltoztatására, hiszen a Vaja féle komplexumban például olyan gigantikus jelenetek elkészítésére is lehetőség lesz, mint a Titanicban látott tenger alatti felvételek.

Na mit szóltok??? Jó mi?? Jó lenne beindulna itt Magyarországon a filmipar és talán el tzdnánk helyezkedni erre és nem kéne Ward után menni a hideg Angliába :)) Bár ezt se zárom ki :))

Bye!
  • youth #5413
    Én is egyből rád gondoltam, mondom itt szenved mayaban holott Brazil vagy V-rayel könnyá lenne lerenderelni. AP-ról elcsórtam az ICQ számod úgyhogy ha fenn elszel akkor kereslek aztán valahogy megoldjuk :)
  • Boba
    Ohh, persze, hogy ilyen hülye vagyok... Összerakom egy jelenetbe az objecteket, beállítgatom a materialokat, megcsinálom a tájat, és megpróbálom renderelni, kifagy a maya nekem is. a jó kurva anyját vazz, hogy megint 1 hónapíg nemveszem elő ezt a szart az tuti...
  • Boba
    Nincsmit... Próba képpen énis megnézem Mental hogy rendereli a soknurbs objectből álló jeleneteket:) az enyémben most kb 1500-2000 object lehet:)
  • Mayer
    Köszi szépen. Ezt jól leírtad :). Ha így is lassú lesz akkor mondhatjuk hogy mindent megpróbáltunk( megpróbáltál :)). Ha végzett a render ki is próbálom. köszi.
  • Boba
    Mayer: Először a render menü>set nurbs tessellation option-nál állítsd be, hogy Curvature tolerance: No curvature check. Alatta a számokat 3/3 vagy 5/5-re. Minden mást hagyhatsz alapon.
    Ezután Mental ray globals>overrides> surface approx melletti sakktáblára katt. Itt a "Presets" ek közül próbáld ki pl a Parametric Grid High quality-t. Nem ez a legjobb, de szerencsére nem is a leglasabb. Ezt is hagyd alapon, miután kiválasztottad a Presets-et.
    Render... HA ezután is olyan lassan számolgatja, akkor MentalRay Globals-t állítsd át draft-ra, majd vissza production-ra, és ujra állítsd be a fent említetteket. Ha most sem rendereli le gyorsan, akkor a BSP settings-et állítsd be úgy, ahogy pár hozzászólással lejebb írtam.

Ha ezek után még mindíg lassan számol akkor nem renderhiba, hanem valami topológiai probléma lehet esetleg. Töröld a history-t (Edit>delete all by type> histroy.) majd úgy próbáld meg. Ha ez sem megy akkor passz... Esetleg küld el valamelyikünknek a scene-t, hátha... Sok sikert!
  • Mayer
    Youth eszembe. Nem lehet valahogy maxbe importálni NURBSöt, anélkül hogy polyvá alakítaná?
  • Mayer
    Istenm, de szép :) :(. 26 perc alatt MR neki se áll :). Nekem 40 percig számolja a fotonakat, aztán kifagy :D. Na jó nem vicces. De most megy a rende4r 800*600-ar res-sel, de nem hoszem hogy szép lesz, de már megint számol vagy reggel 7 óta, és még csak 30 százalék de legalább számol .

Panic: Kipróbálom köszi, de nem értem hogy mit :). Légyszi egy kicsit részletesebben. Akár priviben, is hogy ne zavarjuk a nagyérdeműt.....

Lekonel: Üzi ment. remélem megkapod, mert hogy én ezt le nem ítom még egyszer az fix :).