32214
Maya
  • deko
    Hééélooo, ki beszél itt versenyről? Inkább egy jó játék, ami remek tapasztalatokkal gazdagíthat mindenkit. Peet, te viszont már így jártál:P az alap scene elkészítése sajnos már rád testálódott:P
    Remélem minél többen eljátszunk ezzel a lehetőséggel.
  • Terrorboy
    Sziasztok
    tudom nem ide illő téma de hátha tudtok segíteni.
    Nem tud vki xp-hez olyan progit ami megmutatja hogy ki mikor és mit indított el?
    előre is köszi sziasztok
  • deko
    Penatesz: Gyorsan? Nem is gyorsan, ...nehezen:P

Akkor Peet állítson össze egy scene-t. mindegy milyen modellel/modellekkel, egy vagy több olyan shaderrel ami default. pl. egy cornelboxban elhelyezve... hm? a scene-t majd mindenki letölti és bevilágítunk neki 1000L...
    Na kezdődik az X-akták... TV ON:)
  • Peetmaya
    most a befényezésre gondoltál mint verseny?? mért pont én lennék a megfelelő ellenfél Deko számára? Vannak itt sokkalta jobbak nálam...
    de úgy lenne az izgi, ha mindenki nekiállna és megcsinálná a fényeket!
  • Penatesz
    Szoval ezert bontottunk olyan gyorsan asztalt mi????!!! Smart rally-t rendeztetek es meg arra is akartatok idot hagyni.NEM CSODA,HOGY SENKINEK SE VOLT JO A MARGIT HID FELE

Flegos: amit PaniC leirt az tokeletes,es erdemes a sorrendre is ugyelni.A deformerst en mindenfele keppen a nurbs,poly es organic utanra hagynam.Ha pedig lelohely kell,akkor DC++ ott pedig keresd a GRAFIXLAB-ot es a DINOMEDIA-t,mert ezek azok a hubok ahol nagy valoszinuseggel talalsz ilyet.Amugy szerintem ha van idod megvarni a mayaponthu beindulasat,akkor oda fel fogjuk tolteni az osszes elerheto tutorialt.A gond csak az,hogy az oldal "fejlesztes alatt all,gyere vissza kesobb"

Deko: ugy tunik,hogy az otlet teli talalat,szerintem ne en valasszak temat,hanem egy olyan,aki tenyleg fel fogja tudni venni veled a versenyt es erdekli is a kihivas.(Hamar igy korbeirtam az illetot,akkor meg is nevezem:PEETre gondoltam)
  • Peetmaya
    azt hiszem ezt a bulit sokáig fel fogjuk még hozni, nem tudjátok mit hagytatok ki:))
    miért is vagyok én dumagép?:)
  • oryon
    Ha lesz időm leirkálom, hogy milyen vázlatot írtam a találkozón...érthetőbb formába :P

A maya sotfware vs. mr engem is érdekel!!!

Az irc-ben benne vagyok...azért icq-zom mert mindenki ezt nyomja, de jobban szerettem volna irc-zni :(

Deko: ha ez megnyugtat, nekem sem jobb :P

Ja és ma 2 szívroham között gépelek mint a barom, már alig állok a lábamon, de fogjuk rá, hogy készül az oldal...
    Igaz most elakadtam, de...:)
  • oryon
    Nagyon tetszett a "buli".
    Annyira jól elbeszélgettünk és végre megismertem Peet-et és Penatesz-t.
    Jó élmény volt. De tényleg!

Peet a "nagy" dumagép és Penatesz aki még nálam is komolyabb (!) tökre feledtették velem az időt.

Természetesen Deko meg hozta a szokásos csúcsformáját :P...tőle tegnap hallottam a legrosszabb mondatot: "Bocsi, de lassan mennem kéne..." :(
    Végre kipróbálhatam deko csodajárdányát...igaz csak pár percre, de Smart - RULEZ!!! :P
  • youth #7073
    Mách Nicht :)
  • oryon
    Illett a verdádhoz :P
    Amúgy fehéret akartam, csak ritka mint a fehér holló és késésben voltam :)
  • Boba
    dánke Youth!
  • youth #7070
    Látom folyik az élet... helyes!!!

Boba: freewebről így rakj be képet:
    http://www.fw.hu/felhasználónév/kép.jpg
  • fle go
    Boba: ha akarnam se tudnam megvenni oket mert nincs ra anyagi keret, de azt az egyet 1000Ft-ert megkapom.
  • Boba
    Flego... ugye nem akarod megvenni eredetiben? Ez durván hangzik, de az áruk is durva:/ ajánlom a dc-t.
  • fle go
    PaniC: sajnos csak ezt az egyet tudom beszerezni, hozzaferheto aron. Amiket irtal nagyon jo lenne, de ugy tudom ezek eleg huzos arban vannak kulomben, vagy tevedek?
    Koszi Boba
  • Lekonel
    Srácik irc re nem kell semmi xtra ság:)
    A klánomnak is van csatija ott és azt akár deko is megtujja csinálni vagy mittomén ki akarna lenni admin.
  • Peetmaya
    próbáljuk ki...
  • PaniC-
    flegos: Ha tenyleg kezdo vagy, akkor a Gnomon: Introduction to Maya -t ajalanam (2cd), utanna a poly 1-2, nurbs 1-3, organic modelling 1-3, texturing 1-5, rendering 1-4 sorozatokat...
  • deko
    Ha valóban van igény egy irc-s maya csatira, akkor van egy gödöllői haverom, aki egy gödöllői szereveren létretudja hozni ezt. A lényeg, hogy akarjuk-e. Mivel én mobilról netezem nem nagyon rúghatok labdába, de ettől még érdemes lehetne megpróbni. Csak rajtatok múlik...Próba szerencse?
  • Boba
    Ez frankó cd, nekem is megvan. Hasznos.
  • fle go
    Boba, Penatesz megkaptam az infot ez talalhato a gnomon CD-jen amit irtam: Deformers, 1: Clusters and Blendshape
    Instructor: Alex Alvarez Having predictable control over Maya's wide range of deformers is crucial.Simple mistakes made early on can cause a lot of headaches down the road.In this video we cover the intricacies of several deformers and how to set them up to avoid unwanted behavior. We also examine a variety of higher level workflow techniques.
    Tools Covered:
    Clusters
    Component Editor
    Set Editor
    WeightTool script
    Edit Membership
    Blendshape
    Playtime: 1h 47min 58sec
    Nekem mint kezdonek ez jo lesz? Vagy ha nem most akkor kesobb:)
  • Boba
    Peet... épp azt mondtam, hogy EZERSZER gyorsabb ez a displacement-et elkészíteni. És nemkell hozzá mapot gyártani, fraktálokkal is működik, azt nem neked kell gyártani, csak igazítani. És nem lassú... A videót 2 perc/képkockával renderelték Gi-al. Azért ez nem lassú render, sőt... baromira gyors Mrhez képest!

Ez nem halott technika. Lényegesen előremutatóbb mint a sima MTD. És ugyan úgy gyárthatsz hozzá mapot, mintha sima displacement-et csinálnál. DE kombinálhatod frakálokkal is!
  • Peetmaya
    semmi jónak nem vagyok az elrontója, érdekel a bevilágításos móka!

Boba, ez mind szép és jó, de ha ilyen nehéz hozzá mapot gyártani, akkor mi az előnye???
    nem egyszerűbb csinálni egy kilyukasztott nagyon low poly sziklát, és arra egy normál displacement, mint szarozni ezzel és verhetem utána a mellem, hogy dejó, én ezzel csináltam nem azzal. Igaz 3x annyi renderidő meg 80x annyi munka, de én ezzel csináltam. Ez kb olyan, mint a GI meg FG mánia, tényleg semmi értelme nincs, mert meg lehet oldani egyszerűbben is. Na mind1, elnézést a heves hangnemért.
  • szjozsef
    Ez a bevilágítós dolog engem is érdekelne, mert sajna nem vágom a bevilágítást, meg a render dolgokat.
    Ja kiváncsi lennék kit érdekelne ha lenne ennek a forumnak csatija valahol.
    Remélem nem mondtam hülyeséget! :-))
  • Boba
    A képek nekem nem jelennek meg. A linket másoljátok egy új böngészőablakba és menni fog.
  • Boba
    Nem. Nem ez a lényege. A lényege ugyan az, mint a normál displacementnek. 1 különbség. Nemcsak normálvektorok mentén történik az extrudáció hanem változatos szögekben, az első fázisban. Nemcsak 1 normal alapján, hanem másodlagos, harmadlagos normalok alapján. Így fordulhat az extrudáció pl vissza a testbe és így keletkezhet akár lyuk is. Ez az, amit egy normális displacementtel nemlehet megoldani. Az csak az első normálvektorokkal tud számolni. Ha ahhoz adsz hozzá második lépcsőfokot, szintén csak normál alapján lesz kitolódás, vagy bemélyedés És attól nemkell félni, hogy ezzel fognak modellezni. Amíg nem csinálsz meg egy voxelképet, addíg sokra nemfogsz menni. Ha bitmap-ot vagy bármilyen 2d-s textúrát raksz rá úgy viselkedik mint egy normális displacement. Ha 3d-s fraktál textúrát raksz rá, akkor jön ki a különbség. Ha ezzel modellezni akarsz, elkell készítsd a 3d-s textúrát. Az meg nehezebb mint lemodellezni.

Nahszóval. Ez nem igazi displacement, csak lemodelleztem, lévén nemtudnám mayában megcsinálni. A lényeg, hogy csak 1 displacement van alkalmazva a testre. A bal oldali objecten van a normális, normál irányú displacement (nem pont így nézne ki, hanem táguló sugarú kör lenne, mind1). A jobb oldali képen ugyan az a displacement, normálok szerint modelleztem, de lehetne bármilyen szögben, és nem is feltétlen kell egyenesnek lenni a kitolásnak. Én megtörtem a vonalat, de a megtörés lehet ív mentén is. Az alulról kijövő extrudálás, szintén ugyan ebben a folyamatban renderelődik. Ez szintén lehet megtört, és szintén elágazhat. Akár vissza, a test felé. Akár lyuk is képződhet, és át is fúrhatja a testet. Ha a testhez hozzáér, azt a következő ábrán mutatnám be, szintén modellezve csak.

Az első képet Mr displacement-el esetlegesen meglehet oldani. Első vektort megcsinálni, elmenteni magát az objectet displacement-el együtt. Utána ujra felúvzni, hogy a normálok lefelé nézzenek, ujra displacement és elmenteni a testet displacementtel együtt, és így tovább. Megoldható, de 1: több millió poligonos objecteket lehet így kapni. 2: macerás, 3: nemvagyok abban biztos hogylehet bele "bake-lni" a testbe a displacementet. Ahogy látni lehet, csak szimplán az újabb displacement átmegy a testen.

A 2es képen ezzel ellentétben egy fázisban történik az egész. Tehát nekünk elég egy kockát elkészíteni, abból a displacement elvégezheti az egész munkát. Ahol találkozik a test, ott pedíg mintha merge-lés történne. Nem szimplán átmegy a felületen, hanem egy felületet képez, torzul ahogy kell.

Remélem érthetően fogalmaztam és hasznos volt azok számára, akit érdekel ez a technika rövid leírása. Alkalmazásáról semmit nemtudok még mondani, jelenlegi Vray 1.5 béta fázisban van, a véglegesben lesz majd ez a metódus megtalálható.
  • deko
    Kémeim megbízható forrásokból jelentették , hogy Oryon fedőnevű mayafan erőteljesen dolgozik a "mayaponthuolcsóverzió" projekten.

Azért remélem Krisztiánnak lesz majd annyi szabad kapacitása, hogy txt formátumban leközli a találkozón megszavazottakat.

Youth részünkről tökéletesen szavazott, mondhatni egyet értett velünk...öööö....:)
    Mayer sem marad ki semmiből, teljeskörű szavazatokat kreált Peet által:)

Ja pár szó a találkáról:
    ÖT azaz 5:) folymatos órányi szómenés, némi levegővétellel:)
    Mikor megeszméltünk, kicsit a mayaponthu oldalról is esett szó, de ez már csak a végehúzósban:P
    "Lepergett a film végén a szöveg, de a moziból nem nagyon volt kedvünk kimenni."
    Úgy hogy hamarosan replay!
  • deko
    Penatesz: szerintem ez egy remek 5let. kapjunk le a netről egy szabad modellt, egy meghatározott shadert rányomunk.
    Aztán mindenki bevilágítja AZ ADOTT scene-ben. Mondjuk írjuk ki, hogy:
    1, napsütésben,
    2, borús időben,
    3, szobában.
    Tehát 3 féle rendert kéne mindenkinek megcsinálni azzal a renderelővel amit kedvel.

HM? jó így?
  • Peetmaya
    Boba, ez az új displacement tulképpen nem is azt jelenti, hogy hol türemkedik ki jobban a test, hanem egész egyszerűen lefaragja???
    ezek után nem lesz értelme a modellezésnek vagy mi??
    nem szeretem az ilyen újításokat:((
  • Peetmaya
    Penatesz én akkor is MR-es leszek, ha gyorsabb lesz Deko modszere, mert MR viszont relative gyorsabban tud szebb minőséget!! maya software rendererje raytraceben nagyon lassú, MR raytrace redererje meg majdhogynem gyorsabb mint a maya soft dmap shadowsjai, nálam legalábbis 3x gyorsabb volt:)) és persze szebb is...
  • Penatesz
    Flegos, szerintem gyujts be olyan sok gnomon videot,amennyit csak tudsz es nezegesd oket,mert EDDIGI tapasztalataim alapjan azt kell,hogy mondjam,tenyleg ezek a legjobb videok a piacon.

Deko:szerintem mindenki orulne egy olyan tanulmanynak,hogy mondjuk a te modszereddel bevilagitasz egy adott modellt es rendereled,feltuntetve renderidot es mindent,es ugyanezt a modellt megcsinalna valamelyikunk par fennyel es MR-el es szinten renderidovel,hogy kapjon minden MR hivo (koztuk en is) egy fricskat,hogy megy gyorsabban is es egyszerubben is es nem kell feltetlenul idoigenyes rendermodokhoz nyulnunk.
    Mit szolsz hozza?
  • fle go
    Koszi Boba! Nem tudom sajnos mirol szol...megprobalom leinformalni
  • Boba
    Csak így, semmi sincs utána hogy miről szól? Amúgy én látatlanba mondom, hogy a Gnomon cd-k jók. Nekem eddíg 45-50 dvd rip-em van, a legtöbb igen jó. Egyedül a rendering 1-4 nem tetszik. Egy bohóc az instructor. Mondjuk máskor is volt már ilyen hogy elhallatszik egy "Fuck... cut it!" :D
  • fle go
    Sziasztok!
    Kerdesem lenne, hozzajuthatok ehhez a cdhez: GNOMON MAYA TRAINING (Video CD,) ismeri-e valaki kozuletek, erdemes lenne megszerezni?
  • youth #7045
    Nemgáz, v-rayről így is sokmindent leír, ha kell :))
  • Boba
    Nempont erre gondoltam, de thx.
  • youth #7043
    Itt van a 'lyukacsos' displ: link

Teljes v-ray összefoglaló vagy mi a csuda: link2
  • Boba
    PeetMaya: Nem kötekedem. De a lowpoly nincs átjukasztva. Nézd meg magad a linken, és MR-el nemlehet megcsinálni. Az csak normalok mentén tudja a displacementet.
    Itt a link.
    Lehet olvasgatni, nem egykét olyan dolog van itt ami pofa letevős...

Szóval a válaszom: Mennyivel lenne több a renderidő _ugyan így_? Végtelennel. Mr nemtudja megcsinálni, Vray meg igen (meg fogja tudni csinálni. a jelenlegi verzióban ez még nicnsen benne asszem).
  • deko
    Peet: ahogy mondtam a találkozón, én a minimalizálás híve vagyok, nem hinném, hogy nektek bejön az a barkácsolás, amit én csinálok a világítással. De ha valóban igény van az ilyesmire is, akkor hajrá, megírom majd a mayaponthu-ra
  • Peetmaya
    ja bocsi, kimaradt a varázsige:
    lééééééééééééééééééééééééééégyszii!:))