Maya
  • Boba
    Nem. Nem ez a lényege. A lényege ugyan az, mint a normál displacementnek. 1 különbség. Nemcsak normálvektorok mentén történik az extrudáció hanem változatos szögekben, az első fázisban. Nemcsak 1 normal alapján, hanem másodlagos, harmadlagos normalok alapján. Így fordulhat az extrudáció pl vissza a testbe és így keletkezhet akár lyuk is. Ez az, amit egy normális displacementtel nemlehet megoldani. Az csak az első normálvektorokkal tud számolni. Ha ahhoz adsz hozzá második lépcsőfokot, szintén csak normál alapján lesz kitolódás, vagy bemélyedés És attól nemkell félni, hogy ezzel fognak modellezni. Amíg nem csinálsz meg egy voxelképet, addíg sokra nemfogsz menni. Ha bitmap-ot vagy bármilyen 2d-s textúrát raksz rá úgy viselkedik mint egy normális displacement. Ha 3d-s fraktál textúrát raksz rá, akkor jön ki a különbség. Ha ezzel modellezni akarsz, elkell készítsd a 3d-s textúrát. Az meg nehezebb mint lemodellezni.

Nahszóval. Ez nem igazi displacement, csak lemodelleztem, lévén nemtudnám mayában megcsinálni. A lényeg, hogy csak 1 displacement van alkalmazva a testre. A bal oldali objecten van a normális, normál irányú displacement (nem pont így nézne ki, hanem táguló sugarú kör lenne, mind1). A jobb oldali képen ugyan az a displacement, normálok szerint modelleztem, de lehetne bármilyen szögben, és nem is feltétlen kell egyenesnek lenni a kitolásnak. Én megtörtem a vonalat, de a megtörés lehet ív mentén is. Az alulról kijövő extrudálás, szintén ugyan ebben a folyamatban renderelődik. Ez szintén lehet megtört, és szintén elágazhat. Akár vissza, a test felé. Akár lyuk is képződhet, és át is fúrhatja a testet. Ha a testhez hozzáér, azt a következő ábrán mutatnám be, szintén modellezve csak.

Az első képet Mr displacement-el esetlegesen meglehet oldani. Első vektort megcsinálni, elmenteni magát az objectet displacement-el együtt. Utána ujra felúvzni, hogy a normálok lefelé nézzenek, ujra displacement és elmenteni a testet displacementtel együtt, és így tovább. Megoldható, de 1: több millió poligonos objecteket lehet így kapni. 2: macerás, 3: nemvagyok abban biztos hogylehet bele "bake-lni" a testbe a displacementet. Ahogy látni lehet, csak szimplán az újabb displacement átmegy a testen.

A 2es képen ezzel ellentétben egy fázisban történik az egész. Tehát nekünk elég egy kockát elkészíteni, abból a displacement elvégezheti az egész munkát. Ahol találkozik a test, ott pedíg mintha merge-lés történne. Nem szimplán átmegy a felületen, hanem egy felületet képez, torzul ahogy kell.

Remélem érthetően fogalmaztam és hasznos volt azok számára, akit érdekel ez a technika rövid leírása. Alkalmazásáról semmit nemtudok még mondani, jelenlegi Vray 1.5 béta fázisban van, a véglegesben lesz majd ez a metódus megtalálható.