182114
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast
-
#21118 kezdenek egy kicsit elszállni maguktól -
#21117 és mondtam én egy szóval is, hogy baj, hogy győzni akarnak??? Úgy értettem, hogy aki győzni akar, az kockáztat is, veszélyben van, és ez benne van a sportban. Ennyi -
G_ArchAngel #21116 Bár a Renault vezetősége tudja, hogy szerencsés győzelmet szereztek, mégsem éreznek sajnálatot a McLaren pilótája iránt, aki egyébként kimagaslóan teljesített a hétvégén úgy, ahogy az elmúlt két versenyen, ahol a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.
„Eddigi győzelmeimet mindig az élről indulva szereztem meg, azonban most más volt a taktika.” – mondta a 23 éves bajnokjelölt. „Számomra ez még jobb érzés. Nagyon boldog vagyok a sikeremnek, és úgy gondolom, hogy a mai nap a mi autónk gyorsabb volt a McLarennél.”
A Renault csapatvezetője Flavio Briatore is elmondta, sem ő, sem pedig védence nem érez sajnálatot a finn pilóta iránt, aki az utolsó pillanatokban vesztette el a győzelmet. „Valaki is sajnált minket a Monte Carlo-i Nagydíjat követően?” – tette fel a kérdést. „A dolgunkat végezzük, és végül Fernando végzett az élen, csak ez számít.”
ez kész...
egy körben lehet gyorsabb volt, de míg egyben volt Kimi verdája addig 20-30mp között változott a hátránya...
Beteg vagy Te Alonso, de nagyon, nem kívánok rosszat, csak egyszer rajtolj Sato, Ralf és Montoya által körbezárva...:DDD
-
#21115 Hat en akarok gyozni, tamogassak meg uj szabalyokkal, csak nekem kerekcsere, meg 500kg minimalsulye, meg 3,5es V10est akarok:D -
#21114 A BMW szerint Heidfeld megéri a pénzét -
tehen_m #21113 Tegyenekbe 60as táblát az egyenesekre és akkor nem fognak menni.
Vagy az 1. helyezett 5 pont a második 8 pontot kapjon és akkor se akarnak majd győzni... -
G_ArchAngel #21112 ez a baj, a Forma-1-ben csak egy dolgot szabadna díjazni és minden szabállyal támogatni: a győzni akarást...
-
#21111 épp ez az, hogy ezért nem a szabályt kellene hibáztatni, hanem a győzni akarást -
G_ArchAngel #21110 a McLaren-nél könnyen előfordulhat anyaghiba, és akkor az a lánc... -
#21109 S nemis egy F1es kielezett autoban. A lenyeg birta az auto a kikepzest csak az a par elem nem... van ez igy. -
#21108 Mondom azoka kerekek nagyon konnyuek..... ott rengeteget sporolnak, hogy a rugozatlan sulya minimalis legyen. De nem uthette meg mert a szabalyokbnle van irva hogy tortenjek akarmi annak a lancnak tartania kell a kereket. (nemis olyan regen hoztak ezt). -
G_ArchAngel #21107 nem is 300-zal mész -
G_ArchAngel #21106 arról nem is szólva, hogy a gyorsulásnak köszönhetően, ez többszázkilós ütésnek felelt volna meg... -
#21105 de egy f1es palya nem Magyar utak:) -
G_ArchAngel #21104 szerinted MS, Senna, Prost, Piquet, Mansell lassított volna? Még ennyire sem...
akkor volt durva, mikor mutatták belülről, hogy rázkódik és még utoljára ment egy Alonso-éval megegyező kört...
Eltudod képzeni, hogy mit érzel egy személygépkocsiban, ahol szétmegy a lengéscsillapító, és 80km/h-val 50km-t meg kell még vele tenni a magyar utakon? -
#21103 Na meg nem csak a saját életét kockáztatja ha kicsit máshogy érkezik elsodort volna más autót is hiszen lekörözések voltak rendesen.
Ha én dönthettem volna vagy gumicsere vagy lassabb tempó. -
#21102 az a kerek pillekonnyu, nemhogy tobb tizkilos...:) -
#21101 Mindenki más kibírta a versenyt itt egyértelműen elcseszett pár kanyart és ez lett a következménye ha van kerékcsere szerintem akkor se mentek volna ki ennyivel a vége elött mert akkor is bukták volna az első helyet. -
#21100 de lassíthatott volna, nem kellett volna cserélni, csak ha
lassít, ugrik az első hely -
#21099 tényleg, ez lehetne a módszer a kerékcserére: 2-3 satufék, és mehetsz cserélni -
G_ArchAngel #21098 van itt linkelve egy cikk, ahol kiemelték a lényeget: a jelenlegi szabályok nem tették egyértelműen indokoltá a kerékcserét...
tehát Kimi kimegy, kap új kereket visszajön a 3-4 helyre majd megbünteti a FIA, hogy nem volt indokolt, mivel anyagában nem sérült a kerék, csak karakterisztikájában (igazuk van: vagy ne menjen olyan gyorsan a versenyző, hogy ekkorát kelljen fékezni, vagy ne fékezzen).
Tehát a szélsőséges esetet viszgálva: inkább a bizonytalan első hely, mint az esetleges büntetéssel járó kizárás, vagy súlyosabb szankciók (lásd BAR).
Utólag könnyen okoskodik a McLaren - lehet, hogy ez volt a helyes döntés, lehet, hogy nem, de én nem szeretném megélni, hogy egy többtízkilós abroncsot 10cm-re fogjon meg az arcomtól egy drótkötél... -
#21097 Coulthard hogy küldte már :DD, ezekután lehet hogy hajrá Red Bull, csak így tovább :) -
#21096 Na igen ha a szabály tiltaná is ilyen esetben a kerékcserét akkor vegyen föl egy lassabb tempót akkor még befuthatott volna pontszerző helyre.
Nem a gumi volt hibás hanem kockásra lett fékezve amit bárki megcsinálhat és mehetne cserére? -
#21095 ez az, Schumi defektjénél miért nem mondta senki, hogy életveszélyben volt?? -
G_ArchAngel #21094 Ferrari: Schumacher a szabályok áldozata lett
így jó? mégsem várhatod el a McLaren-nevével fémjelzett cikkben, hogy a Scuderiáról szóljon:) -
#21093 na kurva jó futam volt (bocs a Mclaren drukkerektől). Ilyen változatosnak kell lennie egy futamnak. Mellesleg mi volt az életveszély, amiről nem a Mclaren tehet?? Hát látták ők is, hogy szar a gumi, csak győzni akartak, és nem volt szerencséjük. ÖNKÉNT vállalták a kockázatot. Ugyanez történik akkor is, amikor valaki valakit utol akar érni és hajt, mint az őrült. Akkor is életveszélyben van, mert bármikor elszállhat. Ez a sport erről szól. (sajnos a versenyzők kárán) -
#21092 Mclaren: Räikönnen a szabályok áldozata lett
Na, és? A Ferrari is... -
#21091 Jó, de ott csak szarok voltak a gumik, de itt már életveszélyesek.Van különbség a kettő között.Nem azért gondolnák át, mert Kimi nem szerzett pontot.Heidfeld a 2. lett és az ő csapata is belátja már, hogy ez nem csak játék. -
#21090 Nem a pénzspórolás miatt hozták be ezt te is tudod, hisz ha már csak egyetlen engedélyezett csere is lehetne egy versenyen, már akkor is elkerülhető lenne minden ilyen veszélyhelyzet és +4 gumi megvételét nem érezné meg egy Minardi sem, szal nem a spórolásról szól, az csak egy átlátszó indok volt.
Amúgy a gumi most is bírta a végéig, csak éppen a több mint másfél órás igénybevétel alatti többszáz fékezés nem egyenletesen koptatta le a felületet, ami balesethez vezetett. Ez abszolút nincs kapcsolatban a futófelület vastagságával. -
#21089 Én azt mondom, hogy ha egy gumit úgy gyártanak le, az bírja elejétől a végéig.
Ha egy motort úgy terveznek és gyártanak, az kibír két futamot.
És ha valaki tényleg azt hitte, hogy szignifikáns összeget fog spórolni az új gumiszabállyal, az hülye. -
#21088 Szegény Ferrari.
Bárcsak így lenne 5-ösöm a lottón. -
#21087 függetlenül attól, hogy mi lenne meg mi nem lenne, kinek szurkolunk és kinek nem, ez a szabály így életveszélyes és változtatni kellene mielőtt kipurcan valaki... a másik meg az, hogy erre a veszélyre már nagyon sok szakember felhívta a figyelmet tavaly is a szabály megalkotásakor, és akkor még nem lehetett tudni, hogy ez kinek lesz jó és kinek nem, így aztán sajnos sokkal több ez mint egy újabb összeesküvés-elmélet, ezt elhiheted. -
#21086 Ja, mostmár újragondolnák.
Az első pár futamon persze jó volt látni a ferrarit szívni.
Mostmár akkor játsszanak így!
Mennyit is spórolt ezzel a gumiszabállyal eddig a mclaren idén?
Ha spóroltak mondjuk 30-40 szett gumit az ellensúlyoz egy piszikét összetört autót és elbukott 10 pontot?
Bár ha azt nézzük, mennyivel kevesebb pontjuk lenne, ha lehetne kereket cserélni... -
G_ArchAngel #21085 A Williams vezetősége is kint tartotta volna Raikkönent
Faludi Zoltán, 2005. május 30. hétfő [08:44]
Michael teljesen megérti kollégái döntését
A Williams alakulatának technikai igazgatója, Sam Michael teljes mértékben a McLaren döntése mellett áll, akik kockáztattak, és a gumiproblémák ellenére kint tartották Raikkönent, aki kis híján meg is nyerte a futamot.
A finn pilóta a verseny utolsó köreiben igencsak küszködött a pályán, hiszen miután folyamatosan elfékezte magát, jobb első abroncsa egyenetlenül kopott el, mely hatalmas vibrációt okozott az autóban. A hatalmas terhelést azonban az első felfüggesztés nem bírta, mely az utolsó körben a célegyenesben eltörött, és Raikkönen versenyének végéhez vezetett.
A McLaren vezetősége ahelyett, hogy kihívta volna versenyzőjét a boxba egy be nem tervezett – jogos – kerékcserére, vagy visszafogta volna pilótáját, úgy döntött, hogy kint tartja Kimit, és a győzelemért szállnak harcba.
„Ha egy Williams lett volna olyan helyzetben, akkor az is balesetet szenvedett volna.” – mondta Michael. „Nagyon nehéz feladni a pozícióját az embernek, főleg, ha a győzelem a tét, és mindent meg kell tenned, hogy kitartsál. Teljes mértékben meg tudom érteni, mi játszódhatott le a McLaren boxában.”
„Nagyon könnyű utólag kritizálni őket, azonban ha komolyabban belegondolunk, akkor mi is ezt a megoldást választottuk volna.” -
G_ArchAngel #21084 Érdekes cikk - a FIA szabályzata szerint lehet, hogy nem lett volna indokolt Kimi kerékcseréje -
#21083 Ja és Nick is jól ment bár szerintem ez csak a 3 kiállásnak köszönhető, hogy végig könnyebb volt a kocsija. -
G_ArchAngel #21082 ha a verseny hőseit kellene kiemelni, akkor kevés dobogón a 3 hely, mert Kimi mellett Heidfeld, DC, Fisico, Rubinho is megérdemelte volna a dobogót...
(persze a listáról ketten oda is értek...) -
#21081 Na az én véleményem a futamról:
Merci elcseszte, hogy nem cserélt kereket.
Alonso hálát adhat ezért az első helyért.
Coulthard elcseszte a gyorshalytással sajnálom, de ha jogos akkor megérdemli.
Trulli-t sajnálom a bünti miatt, de jogos volt az is. Bár másokat is így büntetnének!
Bari 3. helyének örülök megérdemli végig jól ment és végre nem Shumi mögött végzett. -
G_ArchAngel #21080 -
#21079 Az én véleményem a futamról:
Raikkönnen nagy király, eddig nem bírtam, de most -mivel Alonso fantasztikusan ellenszenves bír lenni- már drukkolok neki. Továbbra is MSCH az első nálam, de ha már nem ő, akkor Kimi és Alonso közül semmiképp se Alonso.
Szal sajnáltam nagyon, és nagyon nagy f*szságnak tartom ezt a gumiszabályt. Ha spórolni akarnak, akkor csökkentsék a motorfelhasználást -ahogy tették is- a tesztelést stb., de a hétvégén egy gumicserébe senki nem fog belehalni. A hiányába viszont lehet, hogy igen.
Az a baj, a FIA úgysem látja be hogy hülyeséget csináltak, az időmérővel kapcsolatban persze igen, mert ott a pénzről meg nézettségről volt szó. Itt a pilótákkal játszanak, ez nem érdekes.
A futam attól látványos, ha sok motor elfüstöl, meg sokat előznek. Attól nem, ha Raikkönnen utolsó körben majdnem nekiszáll a másik kocsinak, és párszáz km/h-val elrepül a kanyarban.
Amúgy szánalom volt, Alonso megint bizonyította számomra hogy egy jó helyen jó időben lévő kis szar, aki fiatal kora ellenére arroganciában a sokat kritizált MSCH-t már lazán utolérte. Ezt a versenyt ő nem megnyerte, csak első lett. Ilyen esetben én nem verném a nyálam meg mutogatnék mint valami félisten, hanem meghúznám magam mert alaposan leiskoláztak. Phöjj.