4228
-
fureszoszi #986 Mandriva-Linux-2005-Limited-Edition-DVD i586 iso akkor ez metteszi ugye? -
#985 -
#984 Mandriva 2005 LE
8-10 kipróbálása után ezt javaslom.
(Ha meg tudod szerzni: a full DVD-st.) -
fureszoszi #983 Esetleg azt is meg tudod mondani honnan tölthetem le?Ja és Magyar nyelvű ugye? -
Mihail #982 sztem mandriva linux, nekem is bejött, én is kezdő vagyok -
fureszoszi #981 Sziasztok most szeretném kiprobálni a linux-ot.Kérdés meiket válasszam?Mert totál kezdö vagyok a linux-ban. -
keeper2 #980 Oké, azt nem vettem bele a témába, hogy mi van, ha én magam fordítom a cuccost. Bocsi, ez a windowsos-ms dos-os berögződés, hogy ilyenre nem figyelek, csak a lefordított programokra gondolok. A support pedig teljesen természetes, hogy a fizetőshöz kötött. Hiszen eddig is az volt, hogy ha letöltötted ingyen, használhattad, de nem kaptál supportot, kézikönyvet, stb, hanem ezek a fizetős verzióval jöttek.
Mint maga, a kész, lefordított programban, úgy értettem, hogy én annyi különbséget vettem eddig észre, hogy nincs az egyedi csomagkiválasztás a fedorában. -
#979 Uzenem a rendszergazda tanarodnak hogy a RedHat hasznalhato barki szamara es ingyen, csak sajat maganak kell leforditani az OS ugyanis a foraskod nyilt, SRPMS formatumban letolthetoek a programok.
A support a fo kulombbseg.... -
#978 Pontosan, a legnagyobb kulombbseg a support. -
#977 Ja, és még valami: a fizetős disztribek szerverként való alkalmazására kb. ugyanolyan biztosítékokkal és supporttal szolgálnak, mint a Win-es szerververziók esetén.
-
#976 A "fizetős" disztribekkel kb. ugyanaz a helyzet, mint a Windows-oknál: hivatalos support-ra leszel jogosult, ami a disztribtől és a csomagtól függő évig és minőségben áll a rendelkezésedre. Ebbe beletartozhatnak az ingyenes frissítések (nem a letöltős, hanem az update CD küldős is; beleértve azokat a frissítéseket is, amelyek publikusan csak később érhetők el (ld. pl. Mandriva (volt Mandrake) esetén)), a support fórum használata, telefonos 24 órás helpdesk, mindenféle garanciák, olyan csomagok és alkalmazások használata, amelyek egyébként fizetősek és/vagy licensz alá tartoznak, meg egy csomó ilyen marhaság. Az a jó, hogy te eldöntheted: igen, én ilyen közvetlen támogatást akarok, vagy nem, én már elengedett kézzel is megülöm a bilit. :)
"a red hatot fizetősen tudják terjeszteni, kötelesek ugyannak a verziónak az ingyenes verzióját is kihozni"
Ez azért van, mert a kód nagy része GPL alá esik, amit csak megkötésekkel lehet kereskedelmi szoftverben felhasználni. Vagyis a programozók hozzájárultak, hogy a disztrib ilyen extrákkal felszerelve pénzes legyen, de nem adtál el a kódot, azaz ettől még ugyanúgy fel fogják használni az ingyenesben.
-
keeper2 #975 Én nemrég tanultam rendszergazdának, és a tanárom véleménye a következő: a red hat fizetős lett, az új verziót letölteni és felrakni megvétel nélkül kb olyan eset, mintha a windows-al tennéd ezt. Ellenben, a licence-ben benne vannak megkötések, épp azért, hogy a red hatot fizetősen tudják terjeszteni, kötelesek ugyannak a verziónak az ingyenes verzióját is kihozni,ez kapta a fedora project nevet. Ígyhát, legálisan nem használhatunk ingyen eztán új verziójú red hatot, de mondhatjuk úgyis, hogy a red hat új neve fedora :) Én bár mélyen nem merültem el bennük, egyenlőre egy különbséget találtam: a fedorában a telepítéskor nincs meg az egyéni csomag kiválasztás (core 2-ben legalábbis)
Egyébként a windowsok területéről egy hír: a microsoft kitalálta valamikor tavaly vége felé, hogy a neten keresztül ellenőriztessük a windows eredetiségét. Első körben mindenkit, aki ezt megtette egy ingyenesen letölthető akármilyen szoftverrel jutalmazták. Most a második körnél tartunk, amikoris már egyes kiegészítők nem tölthetők le eredetiség ellenőrzés nélküli windowsra. Én konkrétan a media player 10-nél tapasztaltam ezt. A vicc mondjuk, hogy pl. a hivatalos magyar letöltőközpontban kézzel bármikor letölthetjük, csak az automatikus update-nél nem lehet. Várom, mi lesz a következő fázis. Nekem legális a windowsom, de nem merem megtenni ezt a lépést, mert ha a win. eredetiséget ellenőrizni tudják neten, akkor szerintem bármi mást is, és nem hiszem, hogy létezik olyan ember a világon, akinek nincs legalább egy párszáz kbyte-os kis vacak, ami nem lenne illegális. -
#974 amúgy a Fedóra a legjobb tudomásom szerint nem lebutitott RedHat hanem épp ellenekzőleg... ami a Fedorában működik rendessen azt teszik bele a REDHAT ba . a Fedor a Redhat teszt verziója. tehát ha készül egy progi azt fedórába teszik ha ott jó akkor mehet a fizetős disztribe. amúgy a fizetés miatt nincsen gond mert jelen pillanatban nincs full fizetőps Linux disztribució .. mindegyiknél a szolgáltatásokért kell csak fizetni mint pl az update meg a kézikönyvek. amúgy tényleg minden legálisan hasznáélható és letőlthető max nem annyi plussz programmal mint a fizetősnél. de az alap mindegyiknél ingyenes -
#973 Azt is tegyük hozzá hogy fizetősek ugyan, de legálisan letölthetők ingyen. Gondolom ha ez később nem így lenne, BSA akkor is csak arra mozdulna rá ami mögött nagytőke áll. Vegyük azt is hogy jelenleg még az otthoni illegális winek is békén vannak hagyva. Igy hát szerintem egyenlőre igazán nincs sok értelme a fizetősséggel foglalkozni. -
#972 A Fedora nem egy lebutitott, es szepen fejlesztik, rovidesen itt a Core 4, mar van Fedora Core 4 test3-mas verzio. -
#971 Szerintem meg mindig is lesz olyan ingyenes disztribúció, amit lehet majd használni rendesen. Végül is ha a linuxot ismered, akkor már csak szokás kérdése hogy melyik van a gépeden, az alapok ugyanazok.
Másrészt - még ha ha fizetős lenne az összes disztrib is! - meg azért elgondolkoztató, hogy XP 35.000-ért (oprendszer) vagy pl. egy UHU Linux 1.2 5475 FT-ért (ami azért "kicsit" több mint egy oprendszer, hisz programokat is kapod hozzá), vagy pl. egy Suse 20.000 Ft körül amihez kapsz 4000-5000 programot is egyből? (csak saccra mondom most, nem keresgélek). -
#970 Szerintem eljön az az idő, amikor minden használható disztribúció fizetős lesz. És akkor elgondolkozik az ember, hogy 35.000-ért Xp-t vagy linuxot vegyen. Ezt csak azért írom, mert most vettem észre, hogy a Redhat fizetős lett. Igaz ugyan, hogy ott van a Fedora mellette, mint ingyenes rendszer, de gondolom lebutított hozzá képest. És a z Update Time: N/A az utóbbinál, az előbbinél 7 év. Mindegy jó nekem ez is, letöltöttem már a Fedora 3-at, a hétvégén lecserélem otthon a 2-t. Kíváncsi vagyok miben lesz más. -
kupail #969 Szia Cybe. Igen működik a dolog, köszi. Közben én is megtaláltam a megoldást.
1; ls -l | grep ^..- | awk '{print $9 $1}'
2; find . ! -perm -200 -
#968 Sztem ez így azt csinálja:
ls -l | egrep '^-.-' -
kupail #967 Van egy feladatom amit nem tudok megoldani ime:
Azoknak a fájloknak a nevét kellene kiiratni, amely fájlok tulajdonosának nincs írási joga.
Lehetőleg ls, grep parancsok használatával. Minden alternatíva érdekel.
Előre is thx ... :) -
kupail #966 Hali -
mikrocpu #965 Köszi csak ennyit akartam tudni. -
#964 bizonyos programokat lehet pl. wine, crossover office segítségével futtatni. Olyan értelemben fordítani, hogy pl. total commandert lefordítani hogy linux alatt is fusson - ilyen nincs. -
mikrocpu #963 Tud valaki windows progikat linuxra forditani? -
#962 Erre a wine/mailkliens/virus témára én is emlékszem, kb 2 éve olvashattam vhol. Egyébként meg azért nem olyan érthetetlen a dolog, ha mondjuk vki az évek alatt megszokott mailklienst szeretné használni linux alatt, könnyen elcsábulhatna (pl. régebben én is kerestem vmi thebat szerű klienst linux alá, de semmi normális alternativa nem volt, és a thunderbird sem vmi csúcsprogram). -
keeper2 #961 Garfield és oroy: nem én találtam ki a dolgot, az egyik számtech szaklapban olvastam, hogy ezt megcsinálta valaki, bár az igaz, hogy nem is tudom már, mikor, de szerintem legalább 1-2 éve volt, ha nem több. Azt nem tudom, miért tette, hogy ott levelezett, már nem is sokra emlékszem a cikkből, de valami olyan volt, hogy ismerkedett, mit is tud a wine. És mellesleg, pont az olyan hozzáállás volt ott is a veszte, hogy én linux alatt vagyok, nem kaphatok vírust.... Mondogassátok csak ezt szépen a kém programokra. Pár éve windows alatt sem volt ilyen, ma meg már több képrogi írtót kell használni, mint vírusírtót. Egy dolgot ne felejtsetek el: miért van az, hogy szinte minden támadás windowsos gép ellen megy?
1. mert a windowsos gépek sokkal többen vannak, mint a linuxosok
2. mert utálják a microsoftot
3. mert a microsoft azt az utat választotta, hogy a stabilitás csökkenése árán is a felhasználók által könnyebben kezelhető oprendszer legyen
4. mert általában a linuxot nem otthoni szórakozásra használják, és főként nem olyanok, akik alig értenek a géphez.
Csakhogy:
1. a linux szép lassan terjed, így egyre nagyobb és vonzóbb tortaszeletet nyújt
2. egyre inkább kezd a linux is felhasználóbaráttá válni, ami egyrészt gyengülést hoz magával a biztonságosságban, másrészt, kevéssé hozzáértő felhasználókat vonz magához.
És megjegyzem, a káros tartalom két forrásból szokott származni: vagy hackerek próbálnak betörni ilyen-olyan okból a gépre, vagy a web, levelezés és egyéb rendszerek segítségével próbálnak adatot lopni, és elárasztani reklámmal. Nos, ez utóbbit általában cégek csinálják. De komolyan. Vannak olyan cégek akik a titkos adatok összegyűjtésére specializálódnak, és ezeket eladják jó pénzért más cégeknek (pl. az ilyen cégeknek nagyon kedvelt fogása windows alatt, hogy fizetnek más cégeknek, hogy a káros programjukat azon másik cég programjába rejtsék. Lásd divix kodek: a licence akárhanyadik oldalán ottvan, hogy a licence elfogadásával beleegyezek, hogy ez a program bizonyos adatokat továbbítson rólam, akár a tudtom nélkül is. Csak ki olvassa ezeket végig???? Vagyis, ha céges szinten megy, akkor ők azt nézik, hogy van-e elég nagy bázis ahhoz, hogy megérje rájuk szállni? És win. alatt is sokmindent meg lehet csinálni admin jog nélkül is, ami káros lehet a felhasználó számára, szerintem linux alatt is az alapok hasonlóak.
Ha mondjuk most kezdődne egy nagy támadáshullám a linux ellen, én azért lennék hátrányban, mert még nem ismerem a linuxot eléggé, hogy megfelelő biztonsági beállításokkal éljek, ti viszont azért, mert ti bíztok benne, hogy lehetetlen sikeresen megtámadni a rendszert. És milyen "ellenség" ellen lehet hatásosan fellépni? Amelyik nem is sejti, hogy őt meg akarják támadni.
Szerintem szép lassan hasonló folyamat fog majd lejátszódni a linux alatt is, mint ami a windows alatt történt, csakhát, a több windows, kevesebb átlagos felhasználói hozzáértés és gyengébb alap védelem miatt itt ez elöbb elkezdődött. Azért már léteznek linux alatt is vírusok, pedig pár éve nem voltak, és már olvastam pl. apach alatti igen súlyos biztonsági résről is.
Szóval, szerintem jó oprendszer nincs, csak rossz, rosszabb és legrosszabb. -
Ersiman #960 Elvileg, de attól tartok az elég ügyes vírusgyártok megtalálják a módját hogy megkerüljék a linux biztonsági szabályait, ha nagyon akarják. Persze remélem ez nem fog bekövetkezni vagy legalább nem olyan mértékben mint most a Windows esetén. -
#959 igen, igazad van, csak az OS olyan felepitesu hogy ez szinte megvalosithatatlan, Ha csak nem a felhasznalo telepiti root -kent sajat kezuleg. -
Ersiman #958 "hogy terjed el a linux, úgy lesz egyre több és több vírus és kémprogi linuxra is."
miert most menyi van? szinte napi szinten Linuxozom de nem talalkoztam veluk :)
Szerintem ez reális veszély. Aki abban leli örömét, hogy másoknak ártson az miért pont a linuxosokat kímélné, ha már élég széls körben használják ahhoz hogy érdemes legyen célbavenni őket. -
#957 Azert mert a rendszered lelassult nem jelenti hogy "kémprogi" volt rajta. -
#956 szia,
"feltette a wine-t, és azon keresztül kezdett levelezni, és tenni a dolgát."
csak anyit hogy beteg aki Linuxozik es emulatorban windowst futtat hogy levelezen, ugye ezt magad sem gondoltadd komolyan? :-))
"hogy terjed el a linux, úgy lesz egyre több és több vírus és kémprogi linuxra is."
miert most menyi van? szinte napi szinten Linuxozom de nem talalkoztam veluk :)
azert hulyesegeket nem kellene irni -
Ersiman #955 Kösz a leírást, volt benne olyan amiről még nem hallottam. -
Ersiman #954 Attól még bárki kísérletezhet vele. -
#953 a 3GB-ás iso-ról telepítem.azzal a cd-s megoldással nem tudom mi a baj
-
#952 Gondolom telepítéskor egyből online akarja letölteni a hiányzó fájlokat - ez meg csak akkor működik ha már az elején be tudod állítani az internetkapcsolatot. VMWare -el meg már megvan. -
#951 THx!
Vmi ilyesmire számítottam.de amikor kiírtam cd-re és boot-oltam a cd-ről megjelent a telepítő de onnantól nem lehetett csinálni semmit.Most VMware-el telepítem így müxik...
-
#950 Azt írja hogy ha van dvd iród ( meg legalább 3 giga szabad helyed ) akkor töltsd le ezt: SUSE-Linux-9.2-FTP-DVD.iso - írd ki dvd-re, így kapsz egy bootolható dvd-t amivel feltelepíted a Suse-t.
Ha nincs dvd íród akkor töltsd le ezt: SUSE-Linux-9.2-mini-installation.iso -t
Ezt írd ki cd-re és erről telepítsd a Suse-t, aztán majd internetről hozzá tudod töltögetni a maradékot.
A vágén meg elmagyarázza hogy az md5sum- mal leellenőrizheted hogy jól jött-e le a cucc. -
#949 valaki aki okos értelmezné ezt nekem?:
The directory ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/9.2/iso/ :
------------------------------------------------------------------------------
You have the choice:
1) If you have a DVD burner, you can download the file
SUSE-Linux-9.2-FTP-DVD.iso (the file's exact size is 3363543040 Bytes!)
and burn it on a DVD to boot and install from it, just like you would
do with a DVD from a SUSE Linux 9.2 box edition.
2) If you have a CDR/RW burner, you may want to download the file
SUSE-Linux-9.2-mini-installation.iso (size: exactly 67336192 bytes),
burn it on a CD and boot from it to start the installation of the SUSE
Linux 9.2 FTP version. The advantage over option 1) is clear: You only
download the packages that you need: From the total of 3GB of the
DVD image you might only need 1GB for your desired selection of
packages to install.
Also, consult the README file in the 9.2/boot directory (same level as this
"iso" directory).
Please verify the integrity of the downloaded file(s) using the md5sum
command.
ab648822abbd89906adb66f7cddd6bc2 SUSE-Linux-9.2-FTP-DVD.iso
7d70caf05f533bd4827fa3e485667146 SUSE-Linux-9.2-mini-installation.iso
Thanks,
the ftpadmin, ftp.suse.com.
Az a része érdekelne amit csak cdre kell írni.... -
Garfield #948 Az NTFS-írás évek óta "experimental" jelzéssel megy, vagyis erősen csak saját felelősségre.
Elvileg ott a Captive NTFS, ami viszont lassú és/vagy instabil. -
Garfield #947 Már ne haragudj, de szerintem te hülyének nézed a Linux-felhasználókat...
U.i.: Wine alatt futtatni levelezőprogit Linuxon? Elég hülyén hangzik.