4228
  • Ersiman
    Május elsejétől hivatalosan is letölthető lesz a Mandriva Limited Edition 2005
  • Garfield
    Thx az infókat a könyvtárról, majd ezek szerint igyekszem berendezni a Linux-ot.

Bár lehet, hogy kipróbálom a Mandrivát, Fedora-rendezgetés helyett.
  • lck #904
    Terminálban ( parancssor) keresd meg a fájlt. ( A mappák ban a cd .. és a cd mappanév paranccsal tudsz mozogni ) Aztán ha a megfelelő mappában vagy ird be: sh programnév.sh
    Ha nem indul semmi nézd meg az ott lévő readme vagy install szövegfájlt és aszerint járj el. Ha nem sikerül ne keseredj el Nem biztos hogy te vagy a hülye. A Linux egy furfangos jószág.
  • Mihail
    nem tudja vki, h hol tundék utánnaolvasni linusos cd-s játékok telepítésének? mi kell ahhoz h .sh fileokat el tudjam indítani? vagy vhova fel kell másolni? sanjos kezdő vagyok a témában..
  • PetruZ
    Részben ezért (a Hearst Corp. birtokában van a név), részben meg azért, mert egyesült a Conectiva nevű céggel.
  • lck #901
    Jaja. Valami Mandrake nevű ujság beperelte hogy az ö jogvédett nevét használja, ezért nevet változtatott.
  • Mihail
    szóvel ez lenne a mandrake utódja.. not bad
  • lck #899
    Tegnap raktam fel. Friss tapasztalatok:

Magyar nyelvű, átlátható könnyen kezelhető grafikus telepítő.
    Az összes hardveremet felismerte. - ATI kártyát alapból 3D-vel rakta.
    Telepítés kb 20 perc volt, ez nálam UHU-nál kicsit lassabb de SUSE-nál gyorsabb.
    Lehet a komponensek közül válogatni, de a defaultot raktam. Igy több mint 2 Gigát rakott fel. Nem szórta tele úgy mindennel mint az UHU, de a telepítő DVD-n szinte minden rajta van - lehet válogatni. Itt van a főbb összetevők listája.
    Van benne live update, ami működik is, annak ellenére hogy ugye nem vagyok Mandrake Club tag. Egyébként a neten hatalmas a választék mdk-s rpm csomagokból.
    Van egy Rendszerbeállító központ, ahol szinte minden beállítható - Suse Yast-nál szerintem jobb.
    Korábban UHU-val az Azureus valahogy nagyon megfogta a netet. Hiába variálgattam benne. Most ez is jobban megy.
    Médiákat szépen játssza alapból. De Mplayer is simán fel ment rá a csomagkezelőjével.
    Eddig egyetlen gondom volt csak vele. Az egyik DVD-rom nem mindíg olvasta be a betett lemezt, de a DVD-beéllításokban sikerült javítanom.

Nem csinál olyan rejtélyes dolgokat mint Suse. ( beállítások elfelejtése )

Aki win után ( mellé ) lint akar ezt javaslom neki.

Na hát ennyi.
  • eddie2
    hmm, érdekelne engem is de nem fogom addig leszedni + kipróbálni még nem tudom hogy mégis mikkel rendelkezik ez a rendszer, szóval írjatok véleményt plz
  • lck #897
    Sziasztok !

Próbáljátok ki az új Mandriva Linux 2005 LE - t !

Szerény véleményem szerint UHU-nál jobb. ( Talán a legjobb azok közül amit eddig kiptóbáltam. )
    Elvileg fizetős ez a verzió, de totrrenttel
    innen le lehet szedni. ( igaz sávszél kell hozzá rendesen - 1 DVD )
  • Ersiman
    Üdv!
    Szerintem a Krusader elég jó kétpaneles fájlkezelő, de a Konquerort is használhatod annak. A TC-re legjobban hasonlító talán egy új fejlesztés a Tux Commander
  • Besz
    Hello!

Valaki tudja, hogyan lehet orvosolni azt, hogy a Midnight Commanderben ne csússzanak szét a sorok? Elég idegesítő!
    Fedora Core 2
    Midnight Commander 4.6.1
    Így néz ki.
    Esetleg van ennél jobb filemenedzser, amely jobban hasonlít a windowsos Total Commander-hez?
  • oroy_
    kifelejtettem egyik legfontosabb konyvtarat

/etc itt konfiguracios fajlok vannak
  • oroy_
    /home/ itt a felhasznalok konyvtarai vannak
    /root a root user konyvtara
    /bin parancsok
    /sbin ugyan az mint a bin, csak a normal felhasznaloknak nincs joguk hoza
    /lib programoknak szukseges alomanyok
    /proc itt virtualis informaciok tallahatoak a kerneltol
    /usr itt programok, manualok, grafikus felulathez dolgok, stb, stb
    /boot itt a neveben benne van mi van benne :)
    /dev itt tallahatoak a periferias eszkozok, meghajtok.
    /var ide logolnak es dolgoznak tobbnyire a programok.
    /tmp mukodo programok hasznajak, temporaris dolgok.
    /mnt ide szoktak mountolni, de persze barhova mashova lehet.

nah igy nagyon tomoren enyi.
  • lck #892
    Pl.: külön /home partíció létrehozása és használata nagyon praktikus dolog. Ebbe kerülnek a felhasználók és azok beállításai. Ez többek között azért hasznos mert ha újra telepíted a rendszert, a felhasználói fájlok és beállítások megmaradnak ( persze ha nem formázod csak csatlakoztatod újra a /home partíciót ) Vagy pl. ha elállítgatsz véletlenül egy programot úgy hogy nem tudod normáliasan visszarakni a beállításaid csak törlöd rootként a /home/felhasználó/.programnév (rejtett) mappa tartalmát és a program ennél a felhasználónát alapbeállításokkal jön be újra.

Na ilyenek vannak - ezek ezerszer praktikusabbak a registry buherálásoknál.

Egyébként én is elég kezdő vagyok de ilyenekte már tudok:

A /bin mappákban vannak azok a programfájlok amik akárhonnan futtathatók. pl: ha a /bin-ben van egy firefox fájl akkor az parancssorból simán indul.
    a /shared mappában közös programok - háttérképek - beállítások vannak. Ezeket mindenki használhatja.
  • oroy_
    en usr/local/ -ba szoktam, de szokas kerdese, oda tedd ahol neked szimpatikus :)
  • Garfield
    Egyébként ha valaki Linux- és Windows-guru is, akkor legyen olyan drága, hogy tippet ad a mappákat tekintve: a fontosabb Windows-os rendszermappáknak mi felel meg Linux alatt? A Linux-szal már kezdek megbékülni, de a mappastruktúra még valahogy idegesít...
  • Garfield
    Linux-nyúbi kérdés:

Windows-os "Program files" után szabadon a letöltött "tar.gz"-s programokat hova érdemes kicsomagolni, ha valamennyire rendet szeretnék?
  • Garfield
    Ha jól rémlik, akkor talán a Mandrake az egyik Linux-próba során így települt fel, de nekem bűn lassúnak tűnt. Szóval jelenleg a Fedora Core 3 köszöni és jól érzi magát ext3-on.

Egyébként csatlakozom Lck-hoz: az a TC-plugin tényleg király, én pl. a Windows + FC3 párhuzamos használatánál így oldom meg, hogy mindkét rendszerben a Thunderbird levelezőhöz ide-oda másolgatom a postafiókok fájlait.
  • lck #887
    Ext3 -at azért is használom mert van rá Total Commander plugin. Igy nem kell FAT32 - ami ugye macerás nagy fájlok esetében.
  • eddie2
    -ReiserFS-t javasolják, -Ext3 gyorsabb...
    én is itt voltam el akadva a multkor hogy melyik partíció, de még most sem tudom eldönteni igazán. viszont eddig csak ReiserFS-t használtam mert suse alatt inkább az volt a kiemelt, de amikor jött Debian mintha már inkább az ext3-at jobban akarta volna...
    szal mégis melyik?
    ReiserFS-nek mik az előnyei stabilitásban vagy akármiben?
  • Garfield
    Üdv!

Fedora Core 3 + Audigy ES (a legmezitlábasabb OEM-változat)

Cirka 4 órája szopok a hanggal, ugyanis felismeri rendben, csak épp nincs nekije. Vagy legalábbis 5 perccel ezelőttig nem volt.

Addig szétdúrtam a fél rendszert, ilyen-olyan verzió ALSA drivert nyomtam le torkán, Kmixet össze-vissza állítgattam, de semmi.
    Aztán az Ubuntu oldalán azt tanácsolták, hogy kapcsoljam ki az "Audigy Analog" sávot a mixerben és növeljem a "Surround" hangerejét. És lőn hangzavar.

Eltekintve attól, hogy cirka 10 perc választott el attól, hogy a gépbe vágjam a hólapátot: van valami értelmes és racionális magyarázat és megoldás a fenti problémára? (Mert az ugyan működő megoldást én nem tartom racionálisnak.)
  • tomo
    es akkor meg csak az x86 os verziot irtad le :)
  • PetruZ
    Az alap install az csak egy CD, de ez mindent tartalmaz, ami szükséges egy normál irodai v. otthoni konfig kialakításához. A többi az csak kiegészítő csomagok garmadája, amit a netről is leszedhetsz, ha kell.
  • B@dsector
    Debian Linux hány cd-s? Mert én úgy néztem, hogy 7cd + 3.0r4 update 2cd, ez létezik?
  • IZÉÉÉ
    hello!!
    van 1 pici problémám....
    most vettem egy samsung syncmaster 793s monitort és nem tudom belöni mert a SAX ban ahol kiválasztanám a monitor tipusát nincs ilyen tipus és alapból SAMSUNG SYNCMASTER 4S nek ismeri föl.
    A samsung oldalán nem találtam csak windowsos drivert.
    Mit tegyek???
    segitsetek lécci
  • comet
    Forditva...
  • lck #879
    Torrenten megtalálod. - Egyébként elég szerény a tudása. Messze van a winestől. Még K3b is többet tud. - Persze ez egy korai kiadás. Gondolom később majd fejlesztik.
  • ironmaiden
    Pl.innen:
    http://cyberde.uw.hu/nerolinux/nerolinux-2.0.0.0-6-intel.deb
    vagy:
    http://cyberde.uw.hu/nerolinux/nerolinux-2.0.0.0-6-intel.rpm
    Telepítés után egyébként kéri a serialt, különben csak demo módban indul.
    Serialt találhatsz itt, ha nincs:

http://www.crackdb.com
  • Free
    na de pont ezért kérdeztem mert ki tudja ? :c)))
  • Axon
    Kiadták a Nero cd író program linuxos verzióját. Nem tudjátok honnan lehet letölteni? A nero.com -ról csak akkor lehet letölteni, ha megvetted a windows-os verziót.
  • PetruZ
    A verziószám alapján süsü, van mandróka lehet. :) De inkább az előbbi, mert az utóbbi már 10.x felett jár.
  • Free
    De milyen Linux 9.2???
  • Socki
    Szasztok!

Segítsen valaki mert már tele van a hócipőm. A linux 9.2 DVD-iso filet kétszer próbáltam letölteni. Először 96%-nál másodszor 92%-nál behalt!!! Két különböző szerverről töltöttem (töltöm). A 96%-ost megturbóztam és most újra töltöm! de túlfutott és már 3207MB helyett 3410MB-nál tart mi a fszt csináljak? Ha valaki tud címet ahonnan 100%-ig letölthető megköszönném.
  • oroy_
    ReiserFS meg XFS
    ReiserFS aprobb adatoknal gyors, XFS meg nagyoknal gyorsabb.
  • Free
    nem ztudom miéprt de nekem ReiserFS alatt pl a Mandrake érezhetőbben lasabban ment Ext3 most szvsz a jó. pls nem tudom miért de Reiser FS alatt volt hogy fáljaim tüntek el két ujraindítás után.
  • lck #870
    Aha EXT3 talán a legjobb választás ha Win-t is használ az ember. Amúgy Reiser FS-t javasolják. Nekem egyébként Reiser FS lassúbb is volt EXT3 -nál.

( Más: Próbáljátol ki az új UHU 1.2-t. Nagyon profi! )
  • Ersiman
    Talán az ext3, de a Mandrake például a ReiserFS-t preferálja. Viszont az ext3-t Windows alól is tudod olvasni a TC-rel megfelelő plug-innal.
  • Garfield
    Üdv!

Mostanában mi az ajánlott fájlrendszer Linux alá? Mert amikor legutoljára linuxoztam, akkor lehetett választani: vagy ext2-t raksz fel vagy semmit. Most meg már ext3, ReiserFS meg még ki tudja, mennyi minden van.

U.i.: Nem kell nagyon túlkomplikálni a dolgot, abszolút nyúbi vagyok Linuxban.
  • lck #867
    Még hivatalosan nem, de ftp-n megjelnt az UHU LINUX 1.2 Innen tölthető.