• keeper2
    Garfield és oroy: nem én találtam ki a dolgot, az egyik számtech szaklapban olvastam, hogy ezt megcsinálta valaki, bár az igaz, hogy nem is tudom már, mikor, de szerintem legalább 1-2 éve volt, ha nem több. Azt nem tudom, miért tette, hogy ott levelezett, már nem is sokra emlékszem a cikkből, de valami olyan volt, hogy ismerkedett, mit is tud a wine. És mellesleg, pont az olyan hozzáállás volt ott is a veszte, hogy én linux alatt vagyok, nem kaphatok vírust.... Mondogassátok csak ezt szépen a kém programokra. Pár éve windows alatt sem volt ilyen, ma meg már több képrogi írtót kell használni, mint vírusírtót. Egy dolgot ne felejtsetek el: miért van az, hogy szinte minden támadás windowsos gép ellen megy?
    1. mert a windowsos gépek sokkal többen vannak, mint a linuxosok
    2. mert utálják a microsoftot
    3. mert a microsoft azt az utat választotta, hogy a stabilitás csökkenése árán is a felhasználók által könnyebben kezelhető oprendszer legyen
    4. mert általában a linuxot nem otthoni szórakozásra használják, és főként nem olyanok, akik alig értenek a géphez.
    Csakhogy:
    1. a linux szép lassan terjed, így egyre nagyobb és vonzóbb tortaszeletet nyújt
    2. egyre inkább kezd a linux is felhasználóbaráttá válni, ami egyrészt gyengülést hoz magával a biztonságosságban, másrészt, kevéssé hozzáértő felhasználókat vonz magához.
    És megjegyzem, a káros tartalom két forrásból szokott származni: vagy hackerek próbálnak betörni ilyen-olyan okból a gépre, vagy a web, levelezés és egyéb rendszerek segítségével próbálnak adatot lopni, és elárasztani reklámmal. Nos, ez utóbbit általában cégek csinálják. De komolyan. Vannak olyan cégek akik a titkos adatok összegyűjtésére specializálódnak, és ezeket eladják jó pénzért más cégeknek (pl. az ilyen cégeknek nagyon kedvelt fogása windows alatt, hogy fizetnek más cégeknek, hogy a káros programjukat azon másik cég programjába rejtsék. Lásd divix kodek: a licence akárhanyadik oldalán ottvan, hogy a licence elfogadásával beleegyezek, hogy ez a program bizonyos adatokat továbbítson rólam, akár a tudtom nélkül is. Csak ki olvassa ezeket végig???? Vagyis, ha céges szinten megy, akkor ők azt nézik, hogy van-e elég nagy bázis ahhoz, hogy megérje rájuk szállni? És win. alatt is sokmindent meg lehet csinálni admin jog nélkül is, ami káros lehet a felhasználó számára, szerintem linux alatt is az alapok hasonlóak.
    Ha mondjuk most kezdődne egy nagy támadáshullám a linux ellen, én azért lennék hátrányban, mert még nem ismerem a linuxot eléggé, hogy megfelelő biztonsági beállításokkal éljek, ti viszont azért, mert ti bíztok benne, hogy lehetetlen sikeresen megtámadni a rendszert. És milyen "ellenség" ellen lehet hatásosan fellépni? Amelyik nem is sejti, hogy őt meg akarják támadni.
    Szerintem szép lassan hasonló folyamat fog majd lejátszódni a linux alatt is, mint ami a windows alatt történt, csakhát, a több windows, kevesebb átlagos felhasználói hozzáértés és gyengébb alap védelem miatt itt ez elöbb elkezdődött. Azért már léteznek linux alatt is vírusok, pedig pár éve nem voltak, és már olvastam pl. apach alatti igen súlyos biztonsági résről is.
    Szóval, szerintem jó oprendszer nincs, csak rossz, rosszabb és legrosszabb.