keeper2#975
Én nemrég tanultam rendszergazdának, és a tanárom véleménye a következő: a red hat fizetős lett, az új verziót letölteni és felrakni megvétel nélkül kb olyan eset, mintha a windows-al tennéd ezt. Ellenben, a licence-ben benne vannak megkötések, épp azért, hogy a red hatot fizetősen tudják terjeszteni, kötelesek ugyannak a verziónak az ingyenes verzióját is kihozni,ez kapta a fedora project nevet. Ígyhát, legálisan nem használhatunk ingyen eztán új verziójú red hatot, de mondhatjuk úgyis, hogy a red hat új neve fedora :) Én bár mélyen nem merültem el bennük, egyenlőre egy különbséget találtam: a fedorában a telepítéskor nincs meg az egyéni csomag kiválasztás (core 2-ben legalábbis)
Egyébként a windowsok területéről egy hír: a microsoft kitalálta valamikor tavaly vége felé, hogy a neten keresztül ellenőriztessük a windows eredetiségét. Első körben mindenkit, aki ezt megtette egy ingyenesen letölthető akármilyen szoftverrel jutalmazták. Most a második körnél tartunk, amikoris már egyes kiegészítők nem tölthetők le eredetiség ellenőrzés nélküli windowsra. Én konkrétan a media player 10-nél tapasztaltam ezt. A vicc mondjuk, hogy pl. a hivatalos magyar letöltőközpontban kézzel bármikor letölthetjük, csak az automatikus update-nél nem lehet. Várom, mi lesz a következő fázis. Nekem legális a windowsom, de nem merem megtenni ezt a lépést, mert ha a win. eredetiséget ellenőrizni tudják neten, akkor szerintem bármi mást is, és nem hiszem, hogy létezik olyan ember a világon, akinek nincs legalább egy párszáz kbyte-os kis vacak, ami nem lenne illegális.