4228
-
NIGGAZ #1066 csá!
Én most fenyomtam az uhu linux 1.2 csak az a baj nem tom hogy kell ntfs vagy fat partíciót kezelgetni cuccokat másolgatni stb....
előre is köszi a segítséget -
#1065 szep ez a fli4l,csak ahhoz a verziohoz van doksi,ami nem tudja a qos-t:)eleve a base.txt-vel nem boldogulok... -
#1064 Esetleg meg egy FloppyFW lehet jo, bar az nem biztos, hogy tud QoS-t. De eroforraskimelo, ez pl. az egyetlen alltalam ismert disztro, ami megelegszik 8 mega RAMmal. Bar ez csak regi gepeknel kell :) -
#1063 koszi!asszem egy fil4l-t fogok felrakni!van benne QoS is,az kell hozza!
fil4l -
#1062 Asszem ez a QoS. A kernelbe be kell forgatni (vagy elore telepitett kernelek eseten betolteni a modult.) Nezz korul guglin iptables, NAT, QoS, stb. cimszavaknal. -
#1061 Udv!
Routerkent szeretnem hasznalni a linuxot,osztani a netet ket gep fele.Ezzel nem lenne gondom,viszont hallottam(lehet tevesen),hogy lehet allitani a savszelesseget,tehat az egyik gepet korlatozni kell,mert ha elinditanak a kisebb gepen valami izgomozgo vacak weblapot,akkor az enyemen belassul minden...tudja ezt a linux?meg valami:a gep,amire szeretnem rakni,egy P1-266,64M-ram,1,2GB vinya -
#1060 én multkor a DSL-t próbáltam ki, pendrive-ról. pont ráfért egy 128MB-sra. a zsebben hordozható oprendszer :) -
Fityfirity #1059 Köszönöm.
Megnézem őket. -
#1058 ha mwegnézed az XP det kb 2 gigát foglal
Amúgy minden Linux félig meddig ugyan akkor mert hasonló fileokat tartalmaznak próbálkozz Suse val vagy mandrivával esetleg redhat
az hogy mekkora lesz telepítés után csak tőlled függ láttam én már 100 megás Linuxot is meg 6 gigássat is. attól függ milyen csomagokat teszel fel magadnak
amúgy a mandriva legkisebb telepítése ami még használható ha jól tudom (emlékszem) 500 mega volt nekem -
Fityfirity #1057 Látom itt vannak guruk.
Szóval olyan linuxra lenne szükségem melynek elég 1 GB lemezterület (vagy még kevesebb). Keresgéltem disztribúciókat, de a legkissebb is 2 CD. Gondolom nem feltétlen kell feltenni minden progit, de nekem valami kicsi és egyszerű kellene. Nem kell nekem csilli-villi dolog, elég egy alap grafikus felület meg, hogy netezni tudjak.
Most kezdtem a "linuxozást" tehát valami könnyen telepíthető oprendszer lenne jó. -
#1056 xorgconf
vagy
x86config
-
Steven1985 #1055 Bocs a full láma kérdésemért de most ismerkedek még csak a linuxal. Debiannal az alap felbontásom 800*600, és ennél nem is tudom feljebb tolni, tudom h valahol átkell írnom 1 fájlban mert már mutatták csak nem jut eszembe melyiket kell! Lécci segítsetek -
#1054 nekem így mandrake-n akadt egy problémám. Van SD kártya olvasóm, fényképezőhöz, bedugom USB-n, látja is minden, kidboja az asztalra is hogy "Lexar SD" fölötte a kártya olvasó icon. Bedobom a káryát, kigyullad a LED hogy benn van, ráklikkelek, erre kiírja hogy nincs benne semmi. Win alatt meg teljesen jól müxik. Mi lehet a gond? -
#1053 Torrenten megleled 1 DVD és a Mandriva a neve mert már nem mandrake ... amúgy alapból benne van a magyar nyelv -
Steven1985 #1052 Nem tud valaki olyan oldalt ahonnan le tudnám szedni az új mandrake-et magyarban? -
#1051 Nálam nem ( SB live! ) -
MelWin #1050 Jut eszembe, mégegy kérdés... ALSA hangvezérlő durván sokáig gondolkodik shutdownál. Másnál is hasonlóan tesz? -
MelWin #1049 Meglestem mandriviat. USB billemet sajna nem ismerte fel, de egyelőre minden más műxik. Ati driver felmászott, és kernel source telepítés után 3d támogatás is megy. Következő teszt cedega + point2play lesz :) Nem tudjátok véletlenül, hogy mi miatt lehet, hogy képernyőpihentető beindult, erre adsl kapcsolatom szakadt, es újraaktiválni sem sikerült? Egy restart megoldotta a problémát, de ugyebár ezt a megoldást hagyjuk meg a windowsnak :D -
keeper2 #1048 A wine az nagyon jól tudja azért emulálni a windows platformot. Olvastam, hogy volt olyan linuxos, aki így kapott vírust, wine-n keresztül, mert a linuxosoknak nem egyértelmű dolog a víruskeresés. -
#1047 Ennire nem vágom. Csak sima pendrive-ot használtam eddig, az egyből megjelent az asztalon mikor rádugtam.
Esetleg annyi hogy az Asztal jobbegér gomb: "Munkaasztal beállítása..." > Működés > Eszközikonok -ban az eszközikonok megjelenítését pipáld ki. Akkor elvileg megjelenik az asztalon - ha felismeri.
Ha nem akkor: www.linuxforum.hu -
#1046 NEm akarok olyan progit futtatni, csak gondoltam, néha ha meg akrok vmit nézni WIN alatt, mert itt még nem vágom, akkor ne kelljen restartolni. Tényleg, hol találom meg az USB portokra kapcsolt cuccokat? mert pl az SD kártyaolvasómat nem látom. És nem tudom felraknia fényképezőmből a képeket. Hardvereknél nem találtam, meg sehol így a rendszerbeálíltóban. -
#1045 VMware progival - de lassú + 3D-t nem tudja.
Ha windowsos programokat akarsz linux alatt futtatni akkor pedig Wine vagy Cedega, de elég nehézkesek és korlátozottak a lehetőségek bennük. Akkor inkább már 2 rendszer. ( Csak ne kellene a winbe átmásznom játszami.) -
#1044 nekem win és mandriva van együtt a gépen, és nagyon szépen megférnek egymás mellett. Csak egydolgot nem tudok még. Múltkor olvastam vmi linux fórumon, hogy elviekben lehet windows-t futtatni egy ablakban linuxon belül. Valóban lehetséges ez? és hogyan ha igen? -
#1043 - Telepítéskor lehet választani kézi particionálást - abban azt csinálsz amit akarsz.
- Billentyűre nem sok esélyt látok - de hátha ???
- Majd mesélj. -
MelWin #1042 Jut eszembe... Mandrivia kapna egy pirospontot, ha lekezelné a Genius SlimStar billemet :D FC4 felismerte valami teljesen más USB billnek, ami nem is zavart volna, ha így is műxik. Hát nem tette :D -
MelWin #1041 Töltögetem lefelé irányba a mandriviát, aztán cseresznyét próbálok vele :)
Installnál felajánlja, hogy csak a linux partíciókat formázza le? Win XP dual boot-ot szeretnék vele, ez FC4 alatt elég sima volt, remélem itt sem akadok el :) -
#1040 Telepített szoftverek megjelenítése, szoftvercsomagok törlése.
Nálam ez a menüpont, amiben az RPM-el feltelepített csomagokat felsorolja. Ott tudod megnézni amit #1038-ban írtam.
Terminálban meg tudod nézni hogy milyen élő parancsok ( programok ) vannak a rendszerben, csak ahhoz sejteni kell hogy kb. mi a programnév ( paracsnév )
Pl.: elkezded írni a nevét és ütsz 1 TAB-ot akkor kilistázza az így kezdődő és futtathatható programokat - parancsokat. Ha mondjuk elkezded írni hogy mozill és aztán ütsz 1 TAB akkor szépnen kiírja hogy mozilla-firefox. Ha ráenterezel indul is.
De ha végig böngészed a /bin és az /usr/bin mappát - ott is megtalálod a futtatható programokat.
-
#1039 A KDE start menübe nem rakta be, két újraindítás után sem. De a szoftverkezelésen belül nincs telepített programok, csak program telepítő/eltávolító/frissítő. Terminálból nem tudom valahogy elérni ezeket a telepített programokat? -
#1038 Ha mandrivás RPM-el rakod a legtöbb esetben beteszi a KDE "start" menüjébe.
De gyakran csak azután jelenik meg ha újraindítod a rendszert. Ha sehol nem találod akkor a Rendszerbeállító > Szoftverkezelés > Telepített szoftverek megjelenítése alatt meg tudod keresni a telepített szoftverek között. Ott a tulajdonságaiban keresd meg hogy az /usr/bin -mappába milyen bejegyzések szerepelnek. Ezzel tudod indítani a telepített programodat. ( mondjuk ha beírod terminálba ) Pl: a firefox telepítésekor az /usr/bin mappába bekerül egy mozilla-firefox állomány is, amivel a firefox indítható. Erre már lehet "Alkalmazásra mutató link"-et - magyarul parancsikont az asztalra készíteni. -
#1037 van egy kérdésem, azokat a programokat, amelyeket feltelepítek, hol találok? mert a menübe nem rakja be.. Valami segítőkész ember, nem akarja az MSN-jét megadni, mert van pár tucat kérdésem.. -
#1036 majd megszerzem ezta progit is. KsCD van alapból rajta, bevágtam az audio CD-t, kiírta a címét, de cseszett lejátszani, az mp3as CD-mel is ez van. megkerestem mnt/cdrom ban, és nem volt ott semmi a számok helyén.. -
#1035 Én xmms-t használok audio cd-hez.
Az xmms-cdread - csomag rajt kell hogy legyen.
Igy xmms-ben a mappa lejátszását választom és ott az /mnt/cdrom mappát.
Vagy pedig ha a kscd rajta van akkor nálam az audiocd betételekor automatikusan az megnyílik és lejátssza. ( bár ennek a kinézete elég szerény ) -
#1034 tényleg egy kérdés, hogy tudom elérni azt hogy egy audio CD-t lájtszon nekem? mert vinyóról belököm az mp3-akat, simán lejátsza. De ha berakok neki egy mp3 CD-t vagy audio CD-ét, azt mutatja hogy üres a korong és semmi sincs rajta.. ötlet? -
#1033 hát én most Mandriva-val szórakozom, kb éjfél óta, életem első linux-ával. Eddig nem adótott probléma, és a grafikus gyórsító is elvileg működik. -
MelWin #1032 Hali!
Fedora Core 4 sem támogatja alapból NTFS-t, de egy patch, és egy kis mountolás segít megoldani a problémát :)
FC4 után kicsit csuklottam, mert nem minden változtatás vált előnyére (FC3-hoz viszonyítva). ADSL kapcsolatnál nem igazán szereti bootolásnál aktívvá tenni a kapcsolatot, így ezt manuálisan kell megtennem, valamint újra előjött az ati driveres szívás, alapból nem támogatja a 3d gyorsítást.
-
sff #1031 Új fórum a szabad szoftverekről: GNU Fórum -
keeper2 #1030 Na, megnyugodtam. Akkor ez is hasonló felépítésű, mint a red hat/fedora (hmm. még csak azt láttam linuxban). Akkor valami hiányzó csomag szórakozhatott, mert nekem nem voltak ott a szokásos ikonok, és az alsó tálca sem. Az óra pedig egy nagy téglalpban volt fent a jobb felső sarokban. -
#1029 Az én asztalom Mandríván ilyen:
Desktop
Egy óránál azért több van rajta( pedig csak most kezdtem csinosítgatni ) - Igy hát Hajrá !!! -
keeper2 #1028 Thx. Azon kezdtem már filózni, hogy miért irányítottak át a linuxfórumra? Vagy túl speciális, vagy túl hülye kérdés volt. Én az utóbbira tippelnék.
A fedorának annyi előnye van a mandrivával szemben nálam, hogy rendszergazda képzésen azon tanultunk (azthiszem 7.2). Persze a vicce a dolognak, hogy idő nem volt rá, emellett olyan osztálytársak fogták vissza a csoportot, akiknek egy billentyűleütést is 5x el kellett magyarázni. Épp ezért csak a törvényileg előírtakat adták le, amiben általános használati kérdések nem is voltak, csak a szervereknél előjövő főbb események. Az elején a 10 giga fat32-t úgy gondoltam, hogy azt a rendszer olyan típusra alakítja, ami a legjobb neki (vagyis inkább én rakom fel...). Viszont a maradék nagy partíció mindenképp fat32 kell, hogy legyen, mert időnként a másik gépbe átrakba arról fogom lemásolni az xp alatt a dolgokat. És mint írtátok, az ntfs-t nagyon ajánlott ehhez elfelejtenem. Teszt céljából a másik gépemen virtuális gépen telepítettem kétszer mandrivát. Elösször úgy gondoltam, hogy a második particiót rakom /home-nak, de aztán végül inkább csak a becsatolás mellett döntöttem /win d vagy mi lett a könyvtár elérése. Elötte direkt raktam rá fájlokat ellenőrzés céljából. Tényleg sokkal felhasználóbarátabb a telepítés, ám utána a grafikus felületen csak a hátérkép jött be, és rajta 1 szem óra. Ráadásul mint rájöttem, az egérműveletektől is csak egy menü jött be, ami az órát tartalmazza. Még a leállítást sem találtam meg, nemhogy egyebet. Aztán dos alatt megnéztem, a pqmagic tényleg jelezte, hogy ottvan érintetlenül a fat32 partició, ellenben dos alatt nem értem el!!!
Aztán újratelepítettem, gondolván, én hagytam ki valami kellő csomagot, ezért ráhagytam a csomagok kiválasztását. Másodikra már a lilo-nál leállt az egész és csak rengeteg 99 -est írt ki a képernyőre. -
#1027 Válaszok:
1. Mandriva LE : Limited edition - a limit eredetileg a limitált felhasználók számát takarja. Hivatakosan kb. 1 hónapig csak clubtagok érhették el.
2. Az elmult napokban Fedora 4-et volt szerencsém kipróbálni - aztán gyorsan visszaraktam a Mandrivát. ( Mandriva = kezdőnek sokkal kevesebb szívás )
3. DC - nem használom - 1x próbáltam feltenni, de valamiért nem ment. - Lehet hogy csak béna voltam ?? - Azureus viszont szépen megy vele.
4. Partícionálás: Az elején lévő 10 G-s jó lenne linux swap nak + linux natív-nak ( rendszer ) Viszont a Fat 32 nem szerencsés linuxhoz. Igaz olvassa és írja is, de pl. nagy fájlokkal ( DVD image ) gond lehet. Igazából mondjuk szerintem pl.:így lehetne felosztani: kb.: 1 Gb swap - 6-10 Gb rendszer ( / ) mondjuk ext3, és egy jó nagy /home mögéje, pl.: ReiserFs - az adatoknak.
Azt lehetne csinálni hogy Partition magic-kel letörlöd a c:-t és 110 gigásat átméretezed a lehető leg kisebbre - igy elöl kaphatnál mondjuk egy 40 giga üres helyet. A linux telepítő indítás után felajánlja a kézi partícionálást, ahol a linux patíciókat az üres helyre létrehozhatod. ( swap - / - /home ) a mögötte lévő Fat-os partíciót autómatikusan becsatolja a telepítő.
Külön /home nagyon hasznos újratelepítéskor a felhasználói adatok megmaradnak.
5. Antivírus nem olyan fontos, és elég egy olyan is amellyel néha átnézed a letöltött cuccokat. Én a Bitdefender parancssoros változatát használom. Az free. Raktam egy ikont az asztalra, amivel átnézetem a Download mappámat - igy nem olyan kényelmetlen.
6. Tűzfalnak Mandríva alatt a shorewallt használom - alapból azt rakja. Egyszerű beállítani. Portokat lehet rajta nyitogatni kézzel. A net felől minden portom zárva van. Nem kérdez semmit - de szűr igy is.
- Utóirat: Mielőtt linuxba kezdel, alaposan fontold meg. Soxor olyan mint ha még sosem ültél volna gép előtt. Szerintem a Mandrivával lehet a leg kevesebbet szívni. ( jópárat kipróbáltam ) Most már le nem törölném semmiképp. -