4228
  • Ackro
    felrakni dselect-el tudod, tegyél fel valami ablakkezelőt (pl windowmaker, gnome, kde, stb.) is és utána a konfigurálás:

xfree86 --configure
    ez több kérdés megválaszolása után létrehoz a home könyvtáradban (rootként ez a /root) egy xf86config-4 fájlt amit (ha nem ez a neve át kell nevezni) a /etc/X11/ könyvtárba kell másolni. ettől még nembiztos, hogy minden működni fog, ekkor jön a manuális pitiszka (pl görgős ps2-es patkány esetén a görgő kézi konfigurálása)
    ha minden megvan, startx vagy X (ablakkezelő nélkül). kilépés hiba esetén ctrl+alt+backspace, átváltás konzolra ctrl+alt+f1-f6 task kilövése ps -A ez megmondja a processID-t amit a kill parancs után írva kilőheted a befagyott x-et).
  • Sadun Tryst
    huh, sokat segítettél! köszi a címeket!
  • mpegdj
    Hello!

Először is megjegyzem, hogy a Linux nemcsak a SUSE Linux, van rengeted disztribúció és a SUSE ezek közül egy.
    Ha kezdő vagy akkor ajánlom az UHU Linuxot ennek címe : www.uhulinux.hu magyar így könyen eligazodsz benne, plusz valószínűleg sokan tudnak segíteni.
    Én Slackware-t használok ugyan kicsit fapados de én ezt szeretem. www.slackware.org Továbbá sokan használják még a Debian-t illetve a Red Hat Linux "leszármazottját" a Fedora-t fedora.redhat.com
    De ha további disztribúciók is érdekelnek akkor www.linux.org/dist/index.html.

Persze nemcsak a Linuxok tartoznak az ingyenes oprendszerek közzé, ott vannak például a BSD alapú rendszerek (FreeBSD,OpenBSD) www.freebsd.org ezen rendszerek fejlesztése kicsit zártabb, így összeszedetebb is, de ingyenesen használhatóak.

Ajánlanám még figyelmedbe a következő két címet ftp.fsn.hu (letöltés címén), illetve a www.hup.hu ahova kérdéseket tehetsz fel, amikre elég nagy valószínűséggel tudnak is majd válaszolni.
  • Sadun Tryst
    Hi mindenki!

Lenne 1 kérdésem. A winem le akarom cserélni linuxra. Eddig úgy tudtam, h ingyenesen letölthető a cucc, de ahogy elnéztem az oldalakat, mindenhol 20e volt az alapár.
    Szal valaki nem tud valamilyen oldalt ahonnan letölthetném ingyenesen a SUSE Linux valami használható verzióját?
    (+ 1 kérdés: a CoD fut linux alatt?)
  • IZÉÉÉ
    SUSE 9.0; Planet XRT-401 Broadband Router ;
    Pure-ftp-t akarok, mert azt ismerem,de ha van valami jobb amit tudsz ajánlani akkor....
  • Free
    milyen disztribució? milyen router? milyen FTP program ??? ezek nem elhanyagolható infók lennének
  • IZÉÉÉ
    Hello!
    Az van, hogy ftp-t szeretnék telepíteni....eddig semmi nehézség.
    Na de itthon router mögött vagyok egy másik géppel együtt.
    Mit tegyek???
    Hogy konfiguráljam???
    Hogy érem el kivülről???
    stb.....
  • Free
    nekem a winexel sem segített senki
  • Ersiman
    Sosem telepítettem Debiant, hozzászólni sem tudok, neked is a LinuxForumot ajánlom.
  • Zsolo007
    Nekem senki sem tud segíteni?
  • Evin
    köszi
  • Ersiman
    Javaslom regisztrálj a Linuxforumon ott hamarabb tudnak segíteni.
  • Ersiman
    Hát a SUSEt egyáltalán nem ismerem, de azt hiszem YAST vagy valami ilyesmi neve van a csomagkezelőjének. Ez egy olyan program ami, ha megadod neki a forrást lekérdezi az elérhető programok listáját és csak ki kell jelölnöd, hogy mit akarsz telepíteni.
  • Evin
    Mit kellene csomagkezelő alatt értenem?
    Annyit tudok, hogy kis csomagokból települ. Én linuxban most a 0-n állok tudás szintjén.
  • Evin
    Rendben.(Suse 9.1)
    De azt hallottam a linuxban is találtak méretes lyukakat.
  • Ersiman
    Ha kérdezel akkor lehetőleg írd le azt is milyen disztribúciót használsz, így könnyebben tudnak segíteni.
  • Ersiman
    Van linuxos particionáló program is, ha jól emlékszem pl. a QTParted. De disztribúció függően utólag is lehet particionálni, legalábbis a Mandrake 10.1 -ben a DiskDrake-kel lehet. Próbálj a linuxod csomagkezelőjével particiónálóprogramot keresni!
    Tűzfal, rakhatsz fel, ha akarsz az is véd, de linux alatt eleve kisebb veszélynek van kitéve a géped, mert általában nem rootként dolgozol így a hozzáférési jogaid is korlátozottak. Plussz a vírusok többségét windowsra írják, így linuxos környezetben nem igazán tudnak kárt okozni.
  • Evin
    Most ismerkedek magával a linuxal, és felmerült egy probléma.
    Egyik vinyómon összekeveredett a linux, és egy FAT32-es partíció. Legalábbis a PQMagic szerint, mert az írja ki rá, hogy BAD.
    De a linux megy, a fat32-re, pedig tudok másolni. Mégis szeretném, ha minden jól állna. De a PQMagic-kel nem tudom formázni, vagy partícionálni a vinyót, a linuxban pedig csak telepítéskor lehet piszkálni a partíciókat. Hogy lehetne az egész vinyót teljesen nullázni?(Mélyformázás nélkül)

Ha netezni akarok linux alatt, kell hozzá külön tűzfal?
  • Zsolo007
    Szevasztok!

Segítségre lenne szükségem linux téren. Előre leszögezem hogy kezdő vagyok linux téren.

Debian 3.0 RC3-as linuxom van és ma ahogy nekiestem a telepítésnek, apróbb probléma lépett fel: Valamiért nem indul be a grafikus felület, azt írja nekem hogy nincs feltelepítve, pedig én bejelöltem a telepítésnél....

Hogy lehet manuálkisan felrakni vagy konfigurálni????

Furcsálltam is hogy telepítés közben nem kellett beállítani vGA típust felbontást ilyeneket.....egy régebbi verziónál emléxem hogy ez feljött a telepítés alatt.

Szóval tudna valaki segíteni? Nagyon fontos lenne!!!!
  • lck #847
    Igen, sőt nagyrészt csak azokat - mert nem vagyok valami nagy linuxguru. ( Mondhatnám még kis linuxguru sem ). A deb csomagokat simán kezeli. Persze előfordul hogy valamilyen függőségi probléma miatt még más csomagokra is szükség van, de azok is megtalálhatók.

pl.: ITT
    vagy : ITT
  • Mihail
    A slackware linuxxal van vkinek tapasztalata?
  • Mihail
    Aha köszi az infót, megnézegettem a honlapját már (egy lejebbi hozzászólásodnál is volt link), és próbáltál már debian csomagokat feltenni?
  • lck #844
    Debian alapú de "felhasználóbarát" disztro. Ezért gyors stabil könnyen telepíthető, de nem kell feltétlen telepíteni, live cd-ként indíthatod és kipróbálhatod, aztán ha tetszik - telepítheted is ugyan arról a cd-ről. Angol nyelvű, de lehet magyarosítani. Deb. csomagokkal kompatibilis. Van live update-je. Ez az első disztróm amelyikkel az Nvidia kártyám 3D-ben minden féle egyéb beállítgatás nélkül működik. A telepítő cd külön mappában tartalmazza az Nvidia és ATI drivereket. Ha érdekel
    itt nézd meg.
    Nekem tetszik.
  • Ersiman
    Úgy tudom nem célszerű, mert van valami kompatibilitási gond a kde3.3-mal. Gondolom nem véletlenül hagyták még ki a 10.1-ből, de ha a szoftverforrásba felveszel "cooker" forrást, akkor lehet hogy tudod upgradelni. Vagy ha a telepítő cd-k valamelyikén rajta van a 3.3 könyvtára, menj bele és konzolba írd be:
    urpmi *.*
    De mint írtam nem biztos hogy érdemes.
  • tomo
    elofordulhat, de inkabb nem. mas disztribeknel mas konyvatarakban lehetnek fonots fileok amik a mukodeshez kellenek.
  • Mihail
    az uhu linux cdjén levő progikat más linuxra is fel lehet telepíteni?
  • Mihail
    milyen ez a mepis?
  • Mihail
    ha van egy mandrak linuxom(nemrég tettem fel) és kde 3.2-ről 3.3ra akarok frissíteni, akkor mit kell tennem(abszolút kezdő vok)??
  • oroy_
    a legvegen nem ellfelejteni az umount parancsot, maskulomben elofordulhat hogy nem lesz minedn rajta a pendriveon amit ra masoltal.
  • oroy_
    -nemvolt meg soha a kezem ugyeben pendrive, igyhat csak elmeletben irom le,
    -letrehozol egy konyvtarat peldaul
    mkdir /mnt/pendrive
    -aztan fell kell mountolni, felltetelezem hogy a /dev/sda -ban valahol lesz, tehat
    mount /dev/sda1 /mnt/pendrive
  • Besz
    Köszi!
    Kikapcsoltam, ahogyan leírtad. Eddig még nem ismertem ezt a setup parancsot.
    Hardverhiba biztos nincs, hiszen WinXp-n minden tökéletes. Jó volna a Fedora 3, csak éppen nincs most korlátlan netem, és valószínűleg nem is lesz egy jó darabig. Mindegy, végülis nem játszani akarok a linuz-on, szóval annyira nem vészes a dolog.
    Hanem pendrive viszont jól jönne, nem tudod véletlenül hogyan lehetne beállítani, hogy mountolni lehessen?
  • oroy_
    szia,
    -a smartd az ertelmezi a wincseszternek a SMART (Self Monitoring Analysis Reporting Technology)adatait, hogy nalad mi lehet a gond passz SATA wincsim nincs szoval nincs tapasztalatom vele, szerintem probalkoz inkabb a Fedora Core 3 -mal.
    (az is lehet hardware gond van)
    -a smartdet kikapcsolhatod, ha beirod parancsba hogy setup, aztan ott a system services resznel.
  • gtom
    valaki le tudná nekem íni, hogyan kell mail szervert csinálni suse linux 9.0 alatt? és hogy milyen levelező progit használjak.
    előre is köszi
  • Besz
    Hello!
    Fedora Core 2 Linux
    Mi az a Smartd? Persze rákerestem már, és azt már tudom, hogy a merevlemezhez van köze, továbbá a Linux nem támogatja az S-ATA csatlakozásű winchestereket. Szóval a linux bootolásakor "Starting Smartd - Sikertelen" üzenetet kapom, és maga a linux nagyon lassú. Néha perceket kell várni egy terminál elindulásához is. Emiatt ilyen lassú? Ha igen, akkor mi a teendő? Ha pedig nem fontos, hogyan lehet beállítani azt, hogy ne akarjon betöltődni a Smartd? Elvileg sikeresen felraktam az Nvidia drivert, de továbbra is lassú maradt. Tehát nem az volt a gond. A HardverEszközök-nél megnéztem a merevlemez drivert, elvileg felismerte a Silicon-t. Ezért nem értem a dolgot.
    Légyszi segítsetek! Nem értek a linux-hoz.
  • IZÉÉÉ
    jah...meg az UT is megy már, DE nem igazán vagyok kibékülve a grafikus konzollal ugyhogy vmi megoldást kell keresnem a problémámra...
  • lck #831
    Passz!

De most már legalább jól csúszik a pingvin. ( Tuxracer ) :D
  • IZÉÉÉ
    Nahhh.....
    Megcsináltam a YOU-val az NVIDIAt és igy jó lett a grafikus mód......(be birom kapcsolni a 3Dt)
    Na de ha nyomni akarok egy konzolos modot akkor csak egy fekete screen jelenik meg. A konzol műxik ha írok bele vmit csak nem látni. Ez most elég furcsán hangzik de így van.
    Ötlet?????????
  • Free
    az énh winex -es problémámra senki semmit????
  • Free
    Probálkozz az x86configgal én is ezt mondom de ami ennél is fontosabb nem a driver lesz a gond a be kik kapcsoló monitorral hanem a monitorbeálításoddal
    Nézz utána a gyártónál a frissítésének a monitornak a vísziuntes függőleges stb. és ehez lődd be menni fog az
  • lck #827
    Neked jó, legalább látsz logót! Nekem 440-es kártyával el sem indul semmi.

Nézd meg az x86config fájlt, lehet hogy ott kellene valami képernyőfelbontást matatni.

Azt is hallottam hogy Suse alatt érdemesebb a live frissítéssel kisérletezni (YOU) és nem az Nvidiáról letöltött driverrel.