4228
  • mumpic
    Igazából se füle se farka nincs annak amit írsz. Azt hittem hogy folyamatosan csúszik el az idő, ezért gondoltam az alaplapi elemre.
    Most nézem hogy csak annyi a bajod hogy egy (régebbi hozzászólásban 2) órával többet mutatott mint kéne? Miért nem állítod utána az időzónát? Még ezt sem látom sehol hogy megtetted volna.
  • MerlinW
    Hé.. nyugalom.. A probléma nem az OS-el van, az tuti. Valami nálad lesz - hardver, vagy beállítás. Telepíts ntp-t szinkronizáld online, vagy nem tudom. Van mögöttem jó pár Linux, 10+ év és sosem volt gondom az idővel.
  • lally
    Bocs! -de; ha figyelmesebben megnéznéd a #3941-es képet, láthatnád, hogy
    ott is együtt_ketyegek az "SG.hu"-oldal TÁJM-jával!

(-a középiskolai hardveres_ismereteid pedig; Frissítsd fel pöttyet, légyszí' !)
  • mumpic
    Öregem, te megszállott vagy. Windows is ezt csinálja? Elem nincs lemerülve az alaplapon?
  • lally
    ... és íme, ilyen "egyszerű_trükkel" is lehet egy;_
    Eredeti_ötletből:

PLAGIZÁLás !!!
    (-most is csak "8:39"-et ketyeg az órám.)
  • lally
    Megjelent az OpenSuSe_11.3.
    A GNOME_CD-ről (verzió: 2.30.1), 2db live_képpel már szolgálhatok:

• lally
    Kíváncsian várom a délután megjelenő OpenSuse_11.3 kiadását, mert amíg a
    Gnome_32-RC1, karakteresként sem tudott felállni nálam, addig a
    KDE_32-RC1, viszonylag elfogadhatónak minősült.

RC2-nél megfordult a kocka. Itt, a KDE-RC2 asztalom teljesen lesöpörték !
    -szerencsére a Jobb-katt, és a PrintScreen is működött azért rajta. -íme:

• MerlinW
    Hát, a Linuxot sosem forgalomdíjas netkapcsolatra találták ki. Normális net mellett fel kell telepíteni mindent, aztán használni.

Ha nem kéred a nyelvi fájlokat:
    1. ne csomagból telepíts, hanem a Sun oldaláról letöltött modulokat.
    2. utólag BleachBit nevű alkalmazással el tudod távolítani az összes nem kívánt szemetet/nyelvi állományt a rendszerről (gyak. mint a Windows-os Ccleaner).

(Minden rossz érzés nélkül: könyörgöm, hanyagold ezeket a túlspilázott mondatokat, és próbálj értelmesen, összeállóan írni, mert mindig 2-3x kell elolvasnom a kommentjeidet, hogy értelmet nyerjenek. Gondolom vidámság, jópofaság a célja, de nem igazán azt éred el vele amit szeretnél:) Adatlapod szerint mérnök vagy, tehát feltételezem tudsz normálisan is kommunikálni)
  • lally
    A linuxforum.hu -n, ma indult témához kapcsolódnék:
    Zenész barátom VISTA-gépén az OpenSuse_11.2 bazsevált a legszebben.
    Telepítettük.
    Első meglepetés akkor érte, amikor az OOO.org is frissítésre jelentkezett.
    A kéretlen HELP-csomagok áradata beindult, pedig Ő, csak a magyart kérte !
    (-lásd: Orosz; Lengyel; Olasz; Francia; Spanyol; Német; ... nyelvű Helpek.
    Csak úgy röpködtek a : ~30 - 30 MBájtok !) -reprodukáltam, s megdöbbentem.
    ... és, az a jó szolgáltató, ezt még a régi-hónap fogyasztásához is csapta.
    Pedig, nála ekkor már az új hónapi fogyasztás ketyegett. -elvileg.

Hááát; a zenészi nyugdíját megjavította ez az ajándéki, különbözeti-számla.
    Vicces az egészben, hogy az OOO.org-ot, én eleve, le is akartam törölni.

Azóta, még az asztal közelébe se jön, ha linuxot lát futni a gépemen.

• kalimpa
    Azért köszönöm szépen, felraktam a legújabbat, és tényleg! :)

Valamiért pedig rossz emlékeim voltak róla, a wlan-tól kezdve sokmindennel...

Köszi mégyszer!
  • MerlinW
    Igen, igen:) Gurulj át az Ubuntu topikba, ott kapsz relatív gyors válaszokat, ha kérdésed lesz.
  • lck #3934
    Teljesen normálisan kezeli az NTFS-t. Írja olvassa gond nélkül. A filmeket lejátssza nem kell konvertálni semmit, ha esetleg hiányzó codec van azt le lehet hozzá tölteni.

• kalimpa
    Sziasztok!

Több kérdésem is lenne, ha valaki tudja a választ legyen szíves segítsen.

Ma tervezem telepíteni az ubuntu friss verzióját.
    Azt tudom, hogy látni fogja a más partíción levő ntfs (windows) partíciómat, és rajta az adataimat, de pl.
    1. Le lehet-e majd játszani filmeket (vagy másolgatni/konvertálni kell hozzá)
    2. Ha letöltök valamilyen állományt (maradjunk a filmeknél) azt át tudom-e másolni az ntfs partcióra úgy, hogy a windows is kezelni, használni tudja?

válaszokat köszi!
  • Dj Faustus #3932
    Ubuntu/Debian telepítésekor például megkérdi, hogy "a rendszeróra UTC szerint jár"-e. Erre nemmel kell felelni, hisz a rendszeróránk a helyi időt mutatja (hacsak a BIOS nem kezeli az időzónákat).
    Ubuntu Linux esetén itt láthatsz egy megoldást arra, ha netalán rosszul lenne beállítva.
  • lally
    ... na, de; ennyi informatikus-mérnökünk, azért már csak nem tévedhet(-ne !) ekkorát.
    -avagy:
    Az itt_HUN-i Vidéken, jóval gyorsabban (le is) ketyeg az élet ?

(-ez, akkor kellemetlen igazán, ha ugyanazon a gépen, Op-rendszert váltasz!)

• lally
    Tegnap ilyenkor, sajna ismét gonosz volt a "település"-en
    még a BIOSzórám is megérintő "időjárás" ...

• Dj Faustus #3929
    A screen-nel a parancsoros alkalmazásoknál semmi gondom, megy rendesen.
    Ssh-n keresztül bejelentkezem a távoli gépre, nyomok egy screen-t, indítok valami programot (mondjuk egy top-ot), CTRL+A+D-vel visszalépek, majd kilépek (exit).
    A gépet (amiről bejelentkeztem) kikapcsolom, átmegyek egy másik géphez, ott belépek ssh-n, screen -x kiad, top megy, működik, örül.

Viszont ha ugyanezt eljátszom valamilyen tetszőleges X-es alkalmazással (mondjuk xfe-vel), akkor viszont a screen-ből való visszalépés esetén is (CTRL+A+D), megmarad az X-es alkalmazás. Na ezt kéne áttenni valami "virtuális kijelzőre", hogy azt majd egy másik gépen elővegyem.

Lehet, hogy az alapötletem a rossz, és ehhez mindenképpen ablakkezelő+valami távoli asztal alkalmazás (VNC, XDMCP) kellene...
  • MerlinW
    Én screen-el szoktam ilyeneket csinálni (pl torrent), hogy X-es alkalmazásokkal is működik-e az nem tudom. Kéne...

Screen-t telepíted (ha nem lenne), futtatod, kapsz egy virtuális TTY-t. Amit abban futtatsz mind menni fog egészen addig amíg él a screen process.

Másik megoldás a vnc vagy telnet.
  • Dj Faustus #3927
    No nekem is lenne egy kérdésem: távoli gépre SSH-n keresztül bejelentkezve a parancssorból indítva futtatok egy grafikus felhasználói felületet igénylő (külön ablakkezelő - gnome, KDE, stb... - nincs feltéve) tetszőleges programot (például xfe, xlinks2, satöbbi...). Hogyan lehetne azt elérni, hogy a program a távoli gépen továbbra is fusson (a háttérben), csak a grafikus felülete "rejtőzzön el" (amit később újra elő tudok hívni például egy másik gépen)? Olyasmire gondolok, mint a screen a parancssoros programok esetében.
  • lally
    Köszi mindegyőtöknek a fáradozást!
    Eredetileg én is ezekre gondoltam. -sajna, a képen nem látszik annyira,
    de ha jobban megnézitek, a "~"Documents and Settings'-nél "/" kéne lennie, hisz a WINdowsban pont ott, nem is állhatna BAKi! -?

A '4096'-val nincs is gondom. A '0' és pl.: a '60'-as jel okozta a nagyobb dilemmát.
  • Dj Faustus #3925
    " mi lehet az igazi különbség a könyvtár méretében kijelzett "4096" és a "0";"
    A 4096 a könyvtár által lefoglalt blokk mérete, amikor létrehozol egy könyvtárat (mkdir-rel) akkora lesz a mérete.

"MappaNév, valamint a "~" kijelzések között."
    A ~-tal kezdődő állománynevek a biztonsági másolat-jellegű állományok (például a gedit is csinál ilyesmiket) megjelölése.
    A .-tal kezdődő állománynevek a rejtett állományok megjelölése.
  • MerlinW
    A könyvtáron belüli tartalmak számára allokált adatmennyiség. Fájlrendszertől függ. Azaz HDD-n fenntartott/foglalt adatmennyiség amiben a fájlok/alkönyvtárak adatai tárolódnak.
  • lally

-kicsiben ugyan, de még talán így is látható.
    (-temérdek, SIMLIs képfeltöltő hely lett újabban!)
  • lally
    Szia, Linuxusok!
    Midnight_Commander, azaz az "mc" jelekről kérdeznék;
    ( mert még mindig nem tudom,)
    mi lehet az igazi különbség a könyvtár méretében kijelzett "4096" és a "0";
    illetve még, pl.: a
    MappaNév, valamint a "~" kijelzések között.
  • Dj Faustus #3921
    Helló,
    0. Először is szögezzük le: a Linux nem Windows. Más mentalitás kell hozzá.
    Ne várd a Linuxtól hogy gyorsabb lesz, vagy hogy adott Windowsos alkalmazások majd futnak rajta. Olyasmi, mintha egy autóból átülnél egy repülőre.

1. "A d-meghajtómon lévő dolgok megmaradnak?" - ha nem a d: meghajtódra telepíted igen. A viccet félretéve: a Linux tudja kezelni a Windowsban létrehozott partíciókat (ő maga más rendszerű partíciókat - ext3, ext4 - használ, de kezeli a Windosét - fat32, ntfs - is) - csak egy kicsit más módon fogja elnevezni őket.

2. " Msn van-e hozzá?" - maga a Windowsos MSN-t elfelejtheted, de van sok fajta MSN protokollt is kezelni képes azonnali üzenetkülldő szoftver, ilyesmik például a Pidgin, az aMSN, az Emesene, a Kopete, vagy az Empathy.

"vagy valami xp patch h. legyen msn plus" - a felsorolt programok egyikének-másikának vannak egyedi pluginjai, amivel kiterjeszthetőek ezek az azonnali üzenetküldő kliensek - például aMSNhez

3. "Játékom hogy futnak rajta?" - Vannak kifejezetten Linuxra írt vagy Linuxra is portolt játékok, Windowra írt játékokat pedig a Cedega, vagy a Wine nevű emulátorral futtathatsz - jó esetben.

4. "Jobban fut mint az Xp? Mondjuk nekem van 150 max 200 fps-em cod2 be?" - egy Windowsra írt játék Windowson fog futni optimálisan.

5. "Gyorsabb-e?" - erre nem lehet egyértelműen válaszolni. Sok tényezőtől függ (milyen disztribúció, milyen gépen, milyen célra, milyen szoftverek,stb...).

6. "Honnan is tudnám beszerezni?" - kezdésnek javaslom az Ubuntu Linuxot - ez egy elterjedt, honosított, jó támogatással rendelkező Linux-disztribúció.
    Letöltöd a CD-képet, kiírod CD-re, és a kiírt CD-ről bebootolsz - és már használhatod is úgynevezett "Live rendszerként" a CD-ről futtatva, vagy fel is telepítheted a gépre - ehhez egy partíciónak szabad hely szükséges a merevlemezeden.
  • arcsika01
    Sziasztok! Szerintetek Xp vagy Linux? ha linux mivel még nem volt szeretnék kipróbálni! Sok kérdésem lenne!:D

1. A d-meghajtómon lévő dolgok megmaradnak?:)(úgy mint xp-nél)
    2. Msn van-e hozzá? vagy valami xp patch h. legyen msn plus
    3. Játékom hogy futnak rajta? cod2,4, Lfs,Unreal meg ilyenek vagy van valami patch?
    4. Jobban fut mint az Xp? Mondjuk nekem van 150 max 200 fps-em cod2 be?:D ez dob vagy húz rajta ha lehet 1általán rajta futtatni!
    5. Gyorsabb-e?
    6. Honnan is tudnám beszerezni?:D
    Gyors válaszotokat előre is köszönöm:D
    Sziasztok!:D Jóéjt
  • MerlinW
    Gyakorlatilag semmi. A fizetős Linuxhoz jár support, és agyonellenőrzött/tesztelt stabil csomagok.

Egy 10MB-os kernel mellé is felépíthetsz egy komplett szervert, vagy desktop-ot, ha értesz hozzá.

Otthonra, desktopra kezdőknek Ubuntu(Debian), OpenSuse(RedHat), Fedora(RedHat), hozzáértőknek Debian vagy ArchLinux-ot ajánlom.

Nézd át a #3883-as hozzászólást.
  • donatus13
    Köszi, de ahogy én ezt látom ez server rendszer és nem desktop:P Azért keresgélek hátha megtalálom desktop összehasonlítást is.
  • Dj Faustus #3917
    Itt olvashatsz egy összehasonlítást.
  • donatus13
    Lenne egy kérdés, én legelőször SUSE linuxot szerettem volna de akkor még nem értettem nagyon a rendszerekhez, így kudarcba fulladtam vele, most ,hogy jobban ismerem a dolgokat szeretnék vissza térni ,hozzá , és az érdekelne ,hogy az opensuse melett van az suse linux enterprise desktop rendszer amit ugye meg kell vásárolni , na most ez mitől különbözik az opensuse-tól? mert én csak azt látom ,hogy enterprise hoz kapok 1 év "támogatást" ,valaki tudja pontosan mibe tér el?
  • MerlinW
    Driver-el csak akkor kell majd foglalkoznod, ha nem megy valami. Felejtsd el a Windows-t, teljesem más logikát követ a Linux.
  • pixx
    Kösz ez nagy előre lépés :)
    Akkor a linuxnak csak kell egy üres partició, azt ő megformázza magának, ha jól értem.
    Ja a drivereket most néztem, mióta kijött a win7 csak MS driverek vannak fent...
  • MerlinW
    "Milyen linux-ra lenne szükségem?"
    Mint kezdőnek a következőket ajánlom: Ubuntu, Kubuntu, Fedora, Suse
    Nézz utánuk válassz egyet. Első kettő Debian alapokon nyugszik, míg az utóbbi kettő Redhat alapokon. Ubuntu és Kubuntu között csupán a grafikus felület a különbség. Egyébként gyakorlatilag mindegy. Elsősorban két dolgot kell figyelembe venni kezdőknek Linux választásakor: a hardver és szoftvertámogatottságot.

Ha már nem vagy kezdő, onnantól mindegy, hiszen minden Linuxos alkalmazás/driver, stb fut minden létező Linuxon, csak nem telepítős megoldással.

"Ha csinálok egy üres particiót, akkor azt milyenre formázzam ntfs, fat 32?"
    Ext3 vagy Ext4 fájlrendszerre. (gyakorlatilag mindegy, Ubuntu Ext4-et hasznáűl alapból, de megy 3-on is)

"Gondolom a win továbbra is c, meghajtó..."
    Linuxban nincsenek meghajtók. Egyébként Win marad ott ahol volt.
    Megjegyzem, Vista óta a Windowsnak sem kell a "C" meghajtó, vagyis tök mindegy hol van a Windows, ő átnevezi magának azt a particiót C-nek.

Linux ezköz megnevezéseket használ: hda1, hda2, hdb1, db2, stb. Ahol az "a,b..z" a HDD-ket, míg az (1,2..9) a particiókat jelölik.

Pingvin telepít saját bootmanager-t, amibe bepakolja a már telepített Windows-t is, így azzal sem igen kell foglalkoznod.

"Driverekkel elvileg nincs gond, mivel a HP oldalon elérhető a linuxhoz minden, viszont fajtája nincs írva, ez gáz-e?"
    Linuxnál a driver-ek is máshogy működnek, a fenti felsorolt disztribúciókkal kis szerencsével nem kell foglalkoznod velük.
  • pixx
    Ok, akkor kezdem egyszerűbbel, melyik linux fajta való nekem, ahány oldal, mindenki mást dícsér Ubuntu, Kubuntu, Red Hat, Suse, Debián stb. ?
  • mumpic
    A türelmes ember akire szükségesd van, az te vagy.
    Google előkap, interetet a témárol kiolvas.
    Például ilyesmiket.
    http://www.linux.org/lessons/beginner/toc.html
  • pixx
    Sziasztok!

Én gondolkozom, most, hogy a win mellé felrakom a linuxot, próbaképpen, de nem tudom hol kezdjem el, milyen linuxra lenne szükségem satöbbi.
    Ebben kellene segítség, meg egy türelmes ember. Nem vagyok teljesen hülye, vagy ilyesmi, csak nem vágom ezt a témát.
    Igazából én vágásra akarom használni gépet, illetve használom is, csak néha kevés a 2 mag (HP laposom van).
    Kérdéseim a következők lenének:
    Milyen linux-ra lenne szükségem?
    Ha csinálok egy üres particiót, akkor azt milyenre formázzam ntfs, fat 32?
    Gondolom a win továbbra is c, meghajtó...
    Driverekkel elvileg nincs gond, mivel a HP oldalon elérhető a linuxhoz minden, viszont fajtája nincs írva, ez gáz-e?

Egyenlőre ennyi lenne...kösz ha valaki válaszol...
  • lally
    Megjelent az Opera_10.52 legújabb tesztverziója:

http://snapshot.opera.com/unix/snapshot-6312/

-most éppen a KDE-s "Little Susie" mellett, ezzel kreálom e sorokat;
    http://www.borzsonynet.hu/linux/Susie/littlesusie.html

Célszerű lenne, ha többen tesztelnénk ezt, a különböző disztrók alatt,
    hiszen eddig is, pont a magyar ékezetes betűk miatt csúszott az éles kiadása.
    Mezei-Júzerként simán telepíthető.
  • mumpic
    Létre kéne hozni egy virtuális gépet, és telepíteni kéne a linuxot.
  • Misi2727
    Sziasztok!
    A kérdésem az lenne, hogy a virtual box telepítése után hogyan tudok egyik op.rendszerből a másikba váltani (Windows-ról Linux-ra)? Az image9.10. letöltése meg van.
  • lally
    MerlinW !
    A 3db Gnome-os mellett, még a KDE "Yaku..."-t is kiütötte!
    -ezek hiánya miatt persze, így aztán az "mc" is katapultált.