4228
  • mumpic
    BIOS > bootolás cdről, XP cédé berak, XP telepít, örülés
  • stargatelost
    Hali!

Anyám vett egy laptopot és linux van rajta...nos én xp-t akarok neki rárakni, de sehogysem tudom bebootoltatni az xp telepítőt. Igazából semmit sem értek linuxhoz. Valaki segítene? thx :)
  • MerlinW
  • Ryleh
    ok,,kozben felulkerekedtem a kezdeti nehezsegeken....
    ezt mar a suse rendszerrol irom,s nem serult meg semmi mas a tobbi particion...

ergo:elozo bejegyzes targytalan
  • Ryleh
    Meglevo win rendszer melle egy masik particiora szeretnem feltenni a SUSE -t.
    a telepites el is kezdodott,de utana finios:((
    a felkinalt 17GB-s ntsf particiot leformazta 5,5 gb re,,,,(win alatt nezem most: 5,5gb foglalt,es alig 500mb szabad hely)
    ezt a particiot egyben szerettem volna a suse-nak,de nem tudom mi a bibi,ho 2 xer pőrobara is leallt a telepito.
    hol talalok egy reszletes leirast,arra hogy kell telepiteni igy:
    tehat:
    a C-n van egy WIN xp,
    a D most raktarkent funkcional,
    es a az E(ez a vinyom 3.resze)meghajtora szeretnem feltenni.
    FONTOS lenne hogy mind2 rendszert tudjam alkalomadtan hasznalni,,,,azaz nem szeretnem ha a WIN megserulne,stb,,,,

koszonom:)
  • HiPPoNaX
    Próbáltuk: Ubuntu server 8.04 es 9.04, Debian 4.0, Arch. A software raid mdadm-al, a fakeraid dmraiddel lett kialakítva a telepítés során, de aztán minden disztrón a lent leírt problémával szembesültünk.
  • homeless
    Milyen disztró? A software-es raidet hogy csináltad? Még telepítésnél?

Amúgy ha szoftware-es raidnél is ezt csinálja, akkor valamelyik diskkel lesz gond.
  • HiPPoNaX
    Sajnos nem kártya, hanem egy alaplapra integrált Intel Matrix Storage Manager (asszem ezen alaplap esetében az ICH10 hozadéka). Amennyire utánaolvastam, ezzel csak fakeraidet lehet megvalósítani. Ugyanez nekünk is eszünkbe jutott, úgyhogy megpróbáltuk szoftver raiddel is, de ugyanezt a hibajelenséget produkálta akkor is: a tömb egy darabig elvileg írható, aztán eldobja magát.
  • homeless
    Milyen kártya? Egyébként meg szerintem nem éri meg szenvedni fake raiddel. Semmivel nem jobb, mint egy software-es raid.
  • HiPPoNaX
    Es hogy sikerult megvalositani? Odaig oke, hogy raid biosban megcsinalja az ember a tombot, aztan dmraiddel linux alatt is eletre leheli, de innentol kezdve jonnek a gondok. 40 gigas particiot is kb 20 percig formaz, ha irni akarok a particiora ezutan, akkor az iras elvileg sikeres, gyakorlatilag viszont nincs semmi nyoma. Irasi kiserlet utan cfdisk szerint hibas a lemez. Ha nem teszem raidbe a meghajtokat, akkor viszont minden tokeletesen mukodik, ahogy a nagy konyvben meg van irva... En csesztem el valamit es ennek mshogy kene mukodnie? :]
  • homeless
    volt
  • HiPPoNaX
    Volt mar valakinek dolga fakeraiddel linux alatt?
  • Free
    ki fogom próbálni majd.
    most nem volt hozzá lelki erőm :(
  • MerlinW
    Miután Ubuntu is Debian, mennie kell azon is, max ott neked kell betöltened a kernelmodult (modprobe)
  • Free
    wow köszönöm szépen :)

" havannai gyerek vagyok az arcom is azért nagyobb..."

Debiannak nincs köze hozzá :)))))))))))))

Amúgy te milyen disztribet javasolnál ?
    nekem ubuntuval egy bajkom volt csak és kizárólag pl az hogy a wifis linksys kártyát nem tudtam beállítani alatta. jószerivel nem volt hozzá driver. aztat mondta. de a debain meg kérdés nélkül lekezelte.

biztos hogy az én hozzá nem értésem a kulcs de akkor sem értem :(
  • Dj Faustus #3850
    "- Nagymama! Miért olyan nagy azn arcod?
    - Azért, mert Debiant használok!"

Viccet félretéve, neked egy VOIP/SIP szerverre/PBX-re lesz szükséged.
    Ilyesmi például az Asterisk, a Trixbox, az OpenSips, a Freeswitch.

Megfelelő kártyával hozzákötheted a régi telefonvonala(i)d, ráköthetsz analóg telefonkészüléke(ke)t.
  • Free
    Sziasztok!

Létezik ( biztos hogy igen de vajon mi a neve) Linux alá Ip telefon központ?

_kifejtem bővebben.
    Adott egy hálózat félig kábel félig wifi,
    kliensek wiondows home ( sajnos )
    Szerver Debian Lenny. ( imádom ne beszéljetek le róla )

a lényeg lényege hogy minden géphez klienshez szeretnék telefont tenni. de sajna a kábelezés megoldhatatlan
    gondoltam ha már a gépek ip hálózatban vannak lehetne hozzájuk tenni kézi készüléket akár hálókártyára rákötve és had szóljon a belső telefon hálózat.

A kliensek mind wifivel csatlakoznak a hálózathoz. a Szerver kábellel.
    Gondoltam hátha meg lehet oldani ezt a dolgot valahogyan .

későbbiekben szeretném a klienseket is debianra tenni. tudom ubuntu így meg úgy de nekem az ubuntu nem jött annyira be mint debian. szóval debian klienst szeretnék csak egyenlőre van egy kt spec program amit a lentebb említett mysql php javascript testvérekkel ki fogok váltani és webes céges alkalmazás lesz a mostani szarakodó windowsos visualbasices delphys szörnyeteg helyett...

Remélem kellőképp érthetetlen voltam hogy senki ne válaszoljon :)
  • vki
    Köszi!

Megnézem őket.
  • MerlinW
    trickle
    wondershaper

Korlátozhatsz még iproute2, QoS vagy CBQ kernel modulokkal is.
  • vki
    Sziasztok!

Debian-ra keresek egy olyan programot, amivel a felhasználók sebességét lehet korlátozni.

Most bérlek egy virtuális szervert, de mivel sokan lennénk rá, nem akarom, hogy nagy legyen a ping (mármint arra gondolok, hogy ugyebár a szerver 1Gbites, de vagyunk rá 15-en, és mivel a koliban a hálózat bírja a 100Mbps-et, így előfordulhat, ha mindenki torrentezik, és valaki játszani akarna, akkor nagy lenne a ping).

Ha tudtuk valami más megoldást, a javaslatokat szívesen fogadom.

Előre is köszi a válaszokat!

Üdv.:
    Zoli
  • MerlinW
    Budapesti felhasználóknak csináltam csatornalistát (DVB-T):
    channels.conf

VLC, Xine-vel működik
  • MerlinW
    Linux Gamers Live - A játékos disztro:)

Nvidia tools és tweaker alkalmazások
  • Orionk
    Máté Eörs: Assembly programozás
  • vasziszdasz
    Egy asm könyvet igazán hozzá vághattál volna. Mondjuk A Pethő Ádámét. :D

[Távolról.]
  • MerlinW
    Tudni tudom, de akinek írtam egy 15 éves ifjonc, aki bele szeretné vágni a fejszéjét egy operációs rendszerbe asm-el:) Most mit csináljak támogassam?:))

[ismerjük egymást?]
  • vasziszdasz
    Mellesleg semmi szükség assembly-re az mára már "holt nyelv"
    1. Nem annyira halott, csak kevesen használják, mert ebben a leglassabb a fejlesztés. Viszont k. gyors kódot lehet írni, amit másban nem. Driver írásra pl. ideális.
    2. Hiába a Java, C++, Delphi, végső soron minden programból assembly kód (illetve gépi kód, aminek szavakkal kifejezett változata az asm) lesz, a processzor nem tud futtatni mást csak asm kódot. Ismerete szükséges az olyan fogalmak megértéséhez mint a static / dynamic, overloading. Enélkül nem tudod optimalizálni a programodat, csak gányolás lesz. Dehát te ezt jól tudod. ~~
  • Dj Faustus #3839
    "és szeretnék drivereket írni hangkártyákra, videokártyákra, egyéb eszközökre, ugyanis ebből kevés van a neten..."
    Hangkártyákhoz #1, #2
    Videókártyákhoz

"Ez nehéz dolog? Vagy a linux jó esetben mindent felismer és optimalizálja a hardware-t?"
    Ha járatos vagy a C programozásban és valamelyest van tapasztalatod a rendszerszintű programozásban, akkor könnyebb dolgod lesz.
    Már ha a gyártó ledokumentálta a hardver minden egyes részletét. ;)

"C-ben lehet céges alkalmazásokat fejleszteni linuxra?"
    Lehetni lehet, csak kérdés: a cégnek kell-e?
    Mert általában a cégeknél a kliensgépeken Windows az elterjedt.

Ha meg központosított feldolgozás van (egy szerveren fut az alkalmazás, onnan érik el a kliensek, ott van a központi adatbázis), akkor meg egy böngészőből futtatható, intra-/extranetes PHP+MySQL (jó, lehet más szkriptnyelv+adatbázismotor is) alkalmazás is megfelelhet. Pláne hogy így eléggé platformfüggetlenné tehető a dolog.

"A grafikus felületet mivel tudom megalkotni ha csilli-villi programot akarok?"
    Qt, GTK+, wxWidgets,...
  • passatgt
    köszi, megpróbálom ezzel is
  • mousee
    Puppy Linuxot próbáld meg. Haverom gépe egy 600mhz-es P3as laptop 64 mega rammal, és pörög vele elég rendesen. Én laptopom 700mhz, 256mb ram, azzal meg egyenesen fénysebességgel megy :)

Sajna nem magyar, és kicsit szokni kell a kezelőfelületét, de nagyon jó kis disztrib.
  • MerlinW
    Damn Small Linux 16MB-al megelégszik

Ubuntu topikba ment a többi ajánlat:)
  • passatgt
    köszi, megpróbálom, bár ahogy nézem ott is minimum 128 ramot ír:(
  • dzsonny6
    próbáld meg a xubuntut
    ahhoz kissebb gép kell mint az ubuntuhoz, talán elfut.
  • passatgt
    Üdv!

633mhz/64mb konfigra van valami disztribúció ami megy?

Csak egy dvd lejátszó és egy firefox kellene, semmi más és lehetőleg magyar nyelven
  • mousee
    Hali, ismételten érdeklődnék, csak most egy picit más témakörben.
    Kéne egy olyan hálózatot építenem, amiben van egy netszerver DHCP-vel, DNS-el, és minden jóval, kell egy samba szerver, amin lehet adatokat tárolni, és kell egy kisebb "továbbító" szerver, ami a sambára lövi át a dolgokat.
    Ebből a netes már megvan, és a "fő" samba is üzemel, de a továbbító szerverrel bajaim vannak. A továbbító szervernek az lenne a dolga, hogy azt éri el rakat kisgép, és azzal kommunikálnak, de az nem tárol, csak továbbít a fő sambára.

Odáig eljutottam 2-3 nap guglizás után hogy smbmount-al felcsatolom a továbbítóra a fő szerver adattároló mappáját, majd azt megosztom a hálózaton. Ez idáig szép és jó, de a jogokkal akárhogyan variálok, nem sikerül megoldást találnom. Már kínomban mindenhova 777-et osztogattam, webminen keresztül próbáltam beállítgatni, de nem jártam sikerrel. Valakinek valami ötlet, vagy alternatív megoldás?:)
  • dzsonny6
    Sziasztok!
    Érdeklődnék, hogy mostanában keztem el foglalkoznmi linuxal, és szeretnék drivereket írni hangkártyákra, videokártyákra, egyéb eszközökre, ugyanis ebből kevés van a neten... Ez nehéz dolog? Vagy a linux jó esetben mindent felismer és optimalizálja a hardware-t?
    C-ben lehet céges alkalmazásokat fejleszteni linuxra? A grafikus felületet mivel tudom megalkotni ha csilli-villi programot akarok? Csak fejlesztési szinten akarok majd vele foglalkozni, egyenlőre maradok windowsnál...:)
    A válaszokat előre is köszönöm
  • MerlinW
    Top 8 alternatíva a Photoshopra
  • MerlinW
    Akkor a 30-40ezres kártyások közül válassz. Legutóbb MMarktban igen széles volt a választék, nézz körül. Nagyon sz@rt nem nagyon lehet venni. Max támogatás szinten olvass utána a márkának.
  • mousee
    Olyan kéne, amin van kompozit bemenet, azt használom digitalizálásra, és ahhoz lenne főként használva... TV+távirányító csak komfort, ha már tudatosan vásárolok :)
  • MerlinW
    Digi vagy analóg kellene? Digiből én Pinnacle nano stick-et használom. Ez egy pendrive méretü USB-s bigyó szobaantennával, koax átalakítóval, távirányítóval, teletexttel, stb. 15k körül árulják.
  • mousee
    Üdv!

Sikerült ismerősömnek elsóznom a TV tuner kártyámat, és most szeretnék venni magamnak valami jót. Ha lenne hozzá távirányító, az külön jó dolog lenne. Tudtok olyan kártyát mondani, ami megy 64bites Ubuntuval (jelenleg 9.04)?