4228
-
#3985 Ez mekkora okosság... le a kalappal :)
Köszi a tippet -
#3984 Vagy egyszerűen csak /etc/cron.hourly-ba bedobsz egy ilyet, ami óránként ellenőrzi fut-e a process. Ha nem fut elindítja.
#!/bin/sh
SERVICE='utserver'
if ps ax | grep -v grep | grep $SERVICE > /dev/null
then
echo "$SERVICE service running"
else
cd /opt/utorrent
./utserver &
fi -
#3983 Köszönöm, úgy tűnik hogy ezt is sikerült belőni. Bár még kicsit finomítok rajta, de ez már az én hülyeségem.
Sajnos tesztelni nem tudom, mert a routerben nem engedtem ki a portját, így nem értem el a webuit, de a puttyban htop-ba látom hogy fut a processz. Na majd lokálban tesztelem, ha hazaértem melóból :)
ps: nektek is ilyen piszok összevissza a config fájl? nem szépen soronként van írva, hanem összevissza...felfogja a dolgokat, nincs vele gond, csak kissé kaotikus. -
#3982 Irni kell hozzá init szkriptet, illetve az init szkriptet az update-rc.d parancs segítségével a rendszer indulásakor elindíthatóvá kell tenni.
Itt láthatsz egy megvalósítást -
#3981 Ez nagyon nagy királyság, pöpecül működik.
Olyan kérdésem volna, hogy mivel a gépet csak távolról érem el, ezért megoldható-e, hogy tovább fusson a torrent szerver, ha lelépek puttyról?
És külön jó dolog lenne, ha a rendszer indulásával automatikusan indulna. Megoldható ez a két dolog valahogy? :)
Előre is köszi :) -
#3980 adott egy pc ,ami birja a 64 bit-es OS eket....eddig:((
leszedtem egy disztrot,be sem boot-ol.termeszetesen kiprobaltam a lemezt masik gepben,azon siman indulna az install.
a kersedes vason volt mar 64 es OS.(es persze a bios-ban is jol van bealltva a boot eszkozok sorrendje...1.:cd-rom
mi lehet a megoldas?
nem egy eros vas,de gondolom nem ez a gond...ha gyenge lenne a gep azt kiirna,pl ha nem eleg a ram,stb
koszi
(a Fedora 14. 64 bites cd-je a lenne tesztalany)
-
#3979 Torrentre kényelmesebb megoldás
Csak elindítod az utserver-t, és böngészőben http://ip-cim:8080/gui címen el is éred. A portot/portokat variálhatod, gyakorlatilag egy uTorrent felület kapsz. -
#3978 Kiegészítés: nálam így néz ki az init-szkript (a 45. sort javaslom szíves figyelmedbe). Már csak a /home/transmission/.config/transmission-daemon könyvtárba kell a beállítóállomány (settings.json) - nálam így néz ki.
"Fontos lenne, hogy tudjam időben beosztani a torrentek sebességét (schedule manager), mivel napközben értelemszerűen alacsonyabb tempón menne, viszont éjszaka meg mehet ami a csövön kifér. "
A transmission webes felületén a bal alsó sarokban levő fogaskerék ikonra kattintva előjön egy helyi menü. Abból válaszd ki a Preferences menüpontot.
Annak van egy Speed füle, ott állítható be a sebességkorlát, illetve egy ideiglenes sebesség-korlát (Temporary Speed Limits: (Turtle)). Ez utóbbi időzíthető időszakra (Scheduled times:).
Másik lehetőség, hogy /etc/crontab segítségével időzítesz - például:
0 1 * * * root transmission-remote -d 510 -u 20
0 9 * * * root transmission-remote -d 480 -u 20
30 17 * * * root transmission-remote -d 240 -u 20
-
#3977 Még annyit hozzátennék a transmission-hoz, hogy miután konfiguráltad, lefordítottad és telepítetted, hogy a transmission-daemon indítható legyen, az itt olvasható leírás szerint:
1. Az itt található szkriptet transmission-daemon néven a /etc/init.d könyvtárba kell rakni
2. Futtathatóvá, és a root felhasználó tulajdonává kell tenni:
chmod +x /etc/init.d/transmission-daemon
chown root:root /etc/init.d/transmission-daemon
3. Létre kell hozni a transmission usert, hogy a daemon ne rendszergazdai jogosultságokkal fusson:
adduser --disabled-password transmission
Innentől fogva indítható a transmission daemonként:
/etc/init.d/transmission-daemon start
Ha azt szeretnéd, hogy a gép indulásakor elinduljon a transmission-daemon:
update-rc.d transmission-daemon defaults -
#3976 "A Samba megosztás nagyon lassú rajta."
Érdemes a Samba konfigurációs állományában a
socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_RCVBUF=65536 SO_SNDBUF=65536
beállítást eszközölni.
Bővebben:
Samba Performance Tuning
"3. Torrent"
Javaslom fordítsd forrásból a transmission-t, így a legfrissebb stabil változatot kapod meg. Én így szoktam csinálni:
wget http://download.transmissionbt.com/files/transmission-2.13.tar.bz2
tar xvjf transmission-2.13.tar.bz2
cd transmission-2.13.tar.bz2
./configure --disable-gtk --disable-libnotify
make
make install
A transmission daemonként a /etc/init.d/transmission-daemon start paranccsal indul el.
További segítség
"Nem lehetne alapértelmezetten UTF8-ra rakni? Így elég gáz, hogy minden indításkor meg kell neki adni, mert elfelejti szegény. "
A Putty ablakában mikor megadod a Hoszt nevét/IP-címet, keresd meg a Window/Translation menüpontot, állítsd be a karakterkódolást, majd a Session pontba visszatérve a Saved sessions rész segítségével mentsd el az SSH kapcsolatot. A mentett kapcsolat megnyitásával az elmentett karakterkódolás fog érvénybe lépni. -
#3975 Hello,
Adott egy Acer Aspire 5536G laptop, amit megelégedve használtam egészen addig a pillanatig, amikor rátört a hupikék törpikék szindróma. Az egész kijelzője úgy ahogy van elkékült, semmit se lehet látni rajta. Rákötöttem egy monitort, akkor nem volt hibás a kép, szóval a videókártyának nincs baja, ellentétben a kijelzővel. Eleinte így használtam, aztán rájöttem hogy ez így nem tetszik.
Jött az ötlet: hegesszünk belőle valami hasznosat! Debian CD letölt, install. Grafikus felületet nem raktam fel (úgyis csak kékséget látnék :P). Szépen fel is ment rá minden, azóta fileszerverként működik a szekrény tetején, de fut rajta egy apache is, biztos ami tuti. Sose lehet tudni mikor veszem hasznát. A hálózat úgy néz ki, hogy internet megy a routerbe, az felcsatlakozik szépen pppoe-vel, a routerből utp-n megy a fent említett laptopba, és wifivel ki tovább a többi használt gépre a házban. Viszont szembesültem néhány problémával.
1. Energia
Állandóan pörög a hűtőventi a gépben, pedig egyáltalán nem meleg a gép. Ez picit zavaró, mert gondolom többet eszik így, meg ugye hangosabb is. Van-e arra lehetőség, hogy ezt szabályozza az OS, és ha igen, akkor hogy? Feltettem rá az lm-sensorts csomagot, de a sensors-detect írja, hogy nem talál szenzorokat. Anno ubuntu 10.04 volt rajta, az szépen mérickélte a hőmérsékleteket. Most egyedül a winyó hőmérsékletét tudom mérni hddtemp-el. 42 fokos 10 óra uptime után. Szerintem korrekt :) A másik energiás kérdés, hogy ki lehet-e kapcsolni az interfészeket OS szintent? Pl USB, VGA, kártyaolvasó, stb? Feleslegesen mennek, az életbe nem fogom őket szerintem használni többet, csak az energiát zabálják.
2. Sebesség
A Samba megosztás nagyon lassú rajta. Gondolom itt a router lehet a vékony keresztmetszet. A hálókártyát a debian jól kezeli, mivel ha netről töltök fel/le, akkor jóval nagyobb sebességgel megy, de a szambával 1-2 megabájt/sec-nél nem tud többet, pedig elvileg 54megabittel jóval többet kéne tudnia. Legfrissebb firmwire van rajta.
3. Torrent
Szeretnék egy bárhonnan elérhető torrent klienst, amit webes felületről tudok adminisztrálni. Első nekifutásra a választás a transmission-ra esett, mivel van command line verziója, és webes felülete is. Fel is raktam a transmission-cli-t és függőségeit, a transmission daemon-t el is tudom indítani (látom htop-ban), de nem találom a konfigurációs fájlját. Neten keresgéltem, és azt írták hogy ha a daemon fut, akkor nem látni, mert lockolva van, amúgy a $HOME/.config/transmission-ben található. Hát... Nálam ha fut a démon, ha nem, ott nincs semmit. Se a root mappában, se a userében. A webes felületet elvielg alapértelmezetten a 9091-es porton kéne elérnem, de nem tudom se lokál hálóból, se távolról (routerben forwardolva van a port). Ha esetleg van valakinek tapasztalata ezügyben, várom :) Fontos lenne, hogy tudjam időben beosztani a torrentek sebességét (schedule manager), mivel napközben értelemszerűen alacsonyabb tempón menne, viszont éjszaka meg mehet ami a csövön kifér.
4. Putty
A routerbe konfigurálva van a dyndns accountom, szépen el is tudom érni, most per pill épp a munkahelyemről buzerálom, teljesen jó. Viszont alapból mindig ISO-xyz kódolással indul a putty. Nem lehetne alapértelmezetten UTF8-ra rakni? Így elég gáz, hogy minden indításkor meg kell neki adni, mert elfelejti szegény.
5. Határ a csillagos ég
Mivel egy elég erős gépről van szó, ezért szeretném, ha nem üresen pörögne a szekrény tetején. Tudtok jó command-line-os dolgokat javasolni nekem? Mindenféle hasznos és okos ötletet várok :)
A válaszokat előre is köszönöm :)
ps: Bocsán a kisregényért, csak próbáltam összeszedni, hogy mire van szükségem :) -
#3974 Energiagazdaságos Ubuntu Light laptopokra a Dell-től -
#3973 Én Suse-ra voksolnék - bár én sosem használnám. Fedora Redhat alapú, Suse pedig Slackware. (Ubuntu pedig Debian).
Mondjuk szerintem Ubi sem eszik többet mint a többi, ha kikapcsolod a Compizt, illetve a háttérben futó cuccokat. Illetve ott van az Ubuntu Netbook Remix, ami kifejezetten alacsony fogyasztásra van kitalálva. Ha nem tetszik a Unity felület, két kattintással cserélheted Gnome 2.x-re.
Ha pedig nem cél a legeslegújabb programok használata, akkor telepíts egy Debian-t akár netinstall formában. -
#3972 koszonom a valaszokat:)
pontositott kerdesem:
disztro valtas lesz:Fedora vagy Suse?ezt egy kezdo kerdezi.
utananeztem elvileg a Fedora nem annyira ehes,Suse nak is szolidabb a hardverigenye.
tehat melyik lenne alkalmasabb szamomra?
a kulcsiny nem erdekel,webtanulas,minimal media,netezes.kb ennyit varok el a gepemtol.(meg tanulni,tanulni a rendszert)
ha a fentemlitett 2 disztro helyett masikat kene kezdesnek hasznalnom,kerem irjatok meg,,,a miert-et.
(sajnalom Ubut,de emiatt nem fogok kolteni a gepemre)
-
#3971 ha elolvastad volna a hozzászólásom (és meg is értetted volna), te se írnál marhaságot, válaszoltam neki, hogy igen tehet, csak másik partícióra. arra utaló kérdést pedig, hogy milyen disztrót ajánlanánk; nem látok. -
Thanatos #3970 fel lehet simán, csinálsz neki új particiókat, grub meg szvsz legtöbb distroban megoldja magától :)
próbálj meg egy arch linuxot, vagy akár egy puppy linux / tiny core linuxot, na azok tényleg nem fogyasztanak sokat :)
arch-ot mondjuk inkább akkor ha hajlandó vagy reszelgetni, meg szőrözni vele, mert alapból graf felület nélkül jön és mindent neked kell rá feltelepgetni, cserébe hihetetlen jó wikijük meg guide-jaik vannak -
Thanatos #3969 ha elolvasnád az egész üzijét akkor nem írnál marhaságot :) ő nem az ubujával kapcs kért tanácsot, hanem másik distrora tippet, illetve, hogy lehet-e felrakni meglévő mellé.... -
#3968 #3965
amúgy lehet, csak másik partícióra -
#3967 gepemen egy friss (relative szemelyreszabott Ubuntu van).
viszont borzalom lassu - neha 25-50 sec mire eszhezter pl a firefox.beszaggat egy sima html editor,ha merek mast nyitni alatta,stb.
proci sosem ugrik 45% fole,memohasznalatom sem ugrik 60% fole.
szeretnek kiprobalni mas disztrokat,hatha van ami nem falja fel ennyire drasztikusan az eroforrasokat.
kerdesem az,hogy lehet e telepiteni masik linuxot egy letezo melle,vagy fennal a veszely annak hogy a jelenleginek vege lesz?
pl a Suse meg a regi xp-met is levakarta,holott az opciokban egy letezo melle telepitest valasztottam.
probaltam gyengebb ubu verziokat (lubuntu,X)de semmi teljesitmenyjavulas nem volt.
(p4 2,6....1gb ram) -
#3966 köszi -
#3965 Itt a topikja, ha kérdésed lenne. -
#3964 köszi, közben meg is találtam, remélem ezzel nem fogok szívni meg minden megy rajta :S -
#3963 a telepítő 1 CD, feltelepítve ~3,5GB -
#3962 Hát sajnos nekem ezzel sem megy, akkor marad az Ubuntu, az is 3-4GB körül van? mármint a telepítője? -
#3961 usb_modeswitch csomag kell. Itt egy leírás.
Erősen durva alternatíva, de ha nagyon nem megy, Ubuntu automatikusan felismeri:) -
#3960 Üdv!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, van az egyik gépemen egy Fedora 13 a másikon pedig egy openSUSE 11.3 és egyikre se tudom felrakni a T-mobilos mobil internetet, tudna valaki segíteni hogy mit csinálok rosszul, nekem a suliban azt mondták hogy elég ha bedugom usb-be és akkor automatikusan indul az install mint win alatt, de semmit nem csinál. -
#3959 Ebben persze benne vannak a szerverek is, desktop szinten még mindig csak 1% körül mozog ami csupán ~15 millió rendszert jelent a Windows ~1,3 milliárd rendszere mellett:)
Emellett érdekes és meglepő adat a legális és nem legális Windows-ok aránya - már ha igaz persze. -
Thanatos #3958 ideje volt már :DDD -
#3957 Linux legyűrte az OSX-et:)
Steve Balmer(MS) nyilatkozata:
"I think depending on how you look at it, Apple has probably increased its market share over the last year or so by a point or more. And a point of market share on a number that's about 300 million is interesting. It's an interesting amount of market share, while not necessarily being as dramatic as people would think, but we're very focused in on both Apple as a competitor, and Linux as a competitor."
-
#3956 ne legyé' goromba! :D -
#3955 Ember, te baromi súlyos eset vagy.. mi lenne, ha nem írnál ide többet?:) -
lally #3954 -már, a Win98-1. kiadásánál is találkozhattunk ilyen, "pontos.scr"_Bakfittyekkel is:
" http://hup.hu/node/91727 " (lásd; az idézeti sort) !
Meg lennék lepve, ha éppen a Linuxból "felejtették" volna ki azóta ezt a Piti_Trükköt. -
lally #3953 Tegnap (2010.08.24-én) délelőtt jelent meg az:
UHU_2.2_beta-4. (32/64 bites) ~1,5GB méretű
Live-DVD, egyben, telepíthető teszt verziója.
-találtam benne még néhány apróbb hibát, de;
Jónak ígérkezik !
letölthető:
ftp://ftp.uhulinux.hu/uhu/dev/snapshots
-
#3952 Ez a hivatalos verzió jelölés:
major.minor[.build[.revision]]
vagy
major.minor[.maintenance[.build]] -
#3951 "Biztosan, szükség is van ennyi pontra ?!"
Biztos.
"Az Adobe Flash Player-t használóknak érdemes ellátogatni az Adobe Flash Player about oldalára és ellenőrizni az aktuálisan használt verziót. Ha az nem a 10.1.82.76-os, akkor érdemes mielőbb frissíteni, ugyanis az Adobe nemrég arra figyelmeztetett, hogy kritikus sebezhetőségek találhatók az Adobe Flash Player korábbi verzióiban."
Forrás: hup.hu - Kritikus Adobe Flash Player sebezhetőségre figyelmeztet az Adobe
"Adobe recommends users of Adobe Flash Player 10.1.53.64 and earlier versions update to Adobe Flash Player 10.1.82.76. Adobe recommends users of Adobe AIR 2.0.2.12610 and earlier versions update to Adobe AIR 2.0.3."
Forrás: Adobe - Security update available for Adobe Flash Player -
lally #3950 2010. aug.12. A Flash_player legújabb verziója:
"10.1.82.76". -mondta a "HUP.hu" infója.
Biztosan, szükség is van ennyi pontra ?!
-ja, és; Pont Az_a lényegi: "82.76", már nem is látszik az Adobe oldalán ! -sem. -
#3949 Túlbonyolítod a kérdést, illetve "szerintem" túl sokat foglalkozol relatíve lényegtelen dologgal.
Pozitívum, hogy ez a hozzászólásodat már érthetően írtad.
Az pontos időt ebben az esetben 4 tényező határozza meg:
1. A BIOS - ha jó az elem az alaplapon, akkor kikapcsolt állapotában is pontosan marad a belső óra.
2. Rendszer idő (OS) - A BIOS-ból öröklödik, azaz onnan veszi.
3. Időzóna - triviális, GMT/UTC+1-ben vagyunk, nyári időszámítás szerint GMT/UTC+2-ben. Budapest-et kiválasztva ez automatikus.
4. Szerver idő. Az adott szerver ideje.
Ha az első 3 rendben van, a 4. tőled független. Ergo, ha online nem megfelelő az idő, akkor a szerver órájával van gond, tenni ellene nem lehet, ennyi. Nincs ezen mit tovább rágódni.
Kliensoldalon is és szerveroldalon is ott az NTP (Network Time Protocol), azaz az internetes időszinkronizálás, ami folyamatosan igazítja a BIOS óráját a pontos időhöz. Ez a Windowsban alapból benne van, Linuxra telepíteni kell.
-
lally #3948 Megköszönöm mindegyőtök segítői szándékát.
Klassz, remek tippek gyűltek itt össze. -Isten tartsa meg ezt a jó szokást!
Bocsi, hogy a Válaszom 2 napot csúszik, de most a
"Today, és a Yesterday" fogalmakkal eltakart igazi-dátum kiderítése lett a célom.
Az első pillanatban még azt hittem, hogy a Web címhez tartozó
"Központi_Iktató-Szerver" siet, legalább 4órát. A "CET"-hez képest!
De, az az ominózus linux_szerver késik: 20_órát !!!
Kár, hogy pont ezt nem vettétek észre.
- a Time feltűnőbb kiemelése már nem jöhetett szóba, az "SG.hu" 20kB-os korlátja miatt.
irónia=ON
Kérdéseim tehát:
-1; Melyik várossal téveszthette össze Budapestet az a személy,
aki 20_órát késik a "CET idő-"járásához képest ?
-2; Kinek a munkaköri kötelessége lenne, hogy ez a Gép is, CET-pontosan tároljon ?
-3; Melyik szabvány engedélyezi a "ma és tegnap", hivatalos dátum használatát ?
irónia=Off
Sok, linuxos sikert is kívánok ! -
#3947 Pont ezert nem probaltam meg neki segiteni, mert nem ertem a kerdeseit (vagy nem pontosan ertem) :] -
#3946 Örülök, hogy nem én vagyok az egyetlen:) Lally nem sok összefüggő mondatot írt ittléte alatt:)