LINUX
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mikor még csak 1GB RAM-om volt, akkor is több volt mint elég az 1GB swap.
Akkor kell nagyobbat adni neki, ha zene vagy videoeditort, illetve 3D-s modellezõ programokat szeretnél használni. De egy 100+ layeres gimp képnél sem nagyon használ 200MB-nál több swap-et.
Mellesleg swap fájlt menet közben is létre lehet hozni, ha éppen szükség lenne rá.
> dd if=/dev/zero of=/swapfile bs=1024 count=65536
> mkswap /swapfile
> swapon /swapfile
automatikus aktiválás minden inditáskor: /etc/fstab -ba írni:
/swapfile swap swap defaults 0 0
[merlinw.org]
Köszi!
32 bites a linuxom. SZóval, akkor csináljak két darab 2 gigás külön-külön linux swap partíciót? De nekem csak 3 giga RAM om van. Nem lenne jobb egy 2 gigás és külön egy 1 gigás linux swap partíció?
Köszi
ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!
Azt jelenti, hogy nem kapcsolod ki a gepet rendesen, hanem kiirja a ram-ot a swap-ra, es amikor legkozelebb bekapcsolod, akkor visszatolti es ott folytatod ahol abbahagytad (azok a progik futnak, stb). Hasonlo mint a suspend csak ott nem kapcsolhatod ki az arambol. Szoval ha akarsz hibernalni, akkor szukseged van legalabb akkora swapra mint amennyi RAM-od van.
A kovetkezo kerdes, hogy a Linuxod 64 bites vagy 32 bites? Ha 64 bites, akkor csinalhatsz 16TB swapot is :) Ha 32 bites, akkor csinalj 2 db 2 GB-os particiot. A windows elvileg nem hibas, mert hivatalosan 32 bites oprendszeren 2 GB a max swap-bol.
A RAM felismeressel semmi gondod nem lesz Linux alatt.
Mit jelent az, hogy hibernálni szeretnék?
a procim az amd athlon dual core-os, 64 bites. Nem az a probléma, hogy a linux nem ismeri fel a 3 gigát, hanem, hogy windows alatt, amikor partition magiccel akarom létrehozni a linux swap particiót, akkor csak 2 gigányit tudok létrehozni. Tehát,akkor a windows a hibás, nem? Az xp pedig felismeri mind a 3 gigát. Ja és ez egy laptop, vagy az nem számít?
Üdv., és köszi
Ezt a 2GB-os limitet x86 arhitekturan en is csak most olvastam, de csinalhatsz 2 vagy tobb swap particiot is.
„How large can my swap space be?
Currently, the maximum size of a swap partition is architecture-dependent. For i386, m68k, ARM and PowerPC, it is "officially" 2Gb.”
Próbáld ki az ingyenesen letölthetõ gparted livecd-t is.
Linuxot akarok feltelepíteni, és most akartam létrehozni a particiókat. A linux swap particiót ugy tudom, hogy akkora méretben kell létrehozni, amennyi RAM van a gépedben.
Itt van a probléma, az én gépemben 3 giga ram van, 1-szer 1giga, és a másik szloton 2 giga.
Szal 3 giga ram van a gépemben, de amikor partition magic programmal akarom létrehozni a Linux swap-ot, akkor csak 2,053 megabájtig engedi, hogy annál nagyobb méretût nem hozhatom létre.
Ez mirét lehet szerintetek?
A linux csak 2 gigáit ismeri fel a RAM-ot?
ÜDv.,
Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyõznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]
Ha az almappákon belüli állományok is kellenek:
Az ls -l kapcsolója a "hosszú listázási formátumért" felelõs, a -R a rekurzivitásért. A grep "^<-l>-l>" parancs mindazon sorokat kiszûri, amelyek - jellel (szimpla állományok), vagy l betûvel (szimbolikus linkek) kezdõdnek.
idáig eljutottam:
ls -A /home/webuser/teracom/ | wc -l
de ezzel az összetett parancsal az a gond hogy a mappákat is beleszámolja! Valakinek valami tippje vagy 5lete van?
Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyõznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]
[merlinw.org]
Milyen disztribúciót?
"Szeretném kérdezni, hogy linux alatt hogyan lehet torrentezni. Milyen kliens kell hozzá?"
Amilyet szeretnél. Deluge, Transmission, Azureus, cTorrent, rTorrent, BitTornado,...
Itt ahol a Linux/Unix oszlopban Yes van, az Linux alatt is megy
"kell e valamit beállítani?"
Amit egy Bittorrent-kliensben szokás.
Most kezdek használgatni , tanulni linuxot.
Szeretném kérdezni, hogy linux alatt hogyan lehet torrentezni. Milyen kliens kell hozzá? kell e valamit beállítani?
Köszönöm
Lehet tanulni belõle, illetve hasznos szkripteket találni.
[merlinw.org]
Hálám örökké üldözni fog :c)
http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..
terminálba: grub
majd: find /boot/grub/stage1
Ez visszaad valamit, mondjuk hd(0,1).
Ezután: root (hd0,1)
majd: setup (hd0)
Ezután meg indítsd újra, és remélhetõleg jó lesz :)
Adott egy laptop, C-n egy WindowsXP-vel, és egy másik partición egy Ubuntu Linux. GRUB loadert használok, és az érdekelne, ha telepítek az XP helyett egy Vista-t, akkor hogy tudom visszahozni a GRUB-ot? Mert gondolom Vista loaderrel nem lehet a LINUX-ot bebootolni.
Elõre is köszönöm a válaszokat!
ACER Aspire 5738ZG
Itt egy perlben készült megoldás
A mod_include az Server Side Includes-hoz jó.
L vagyok keseredve. pedig biztos meg lehet oldani de mindenki titkolja mint a tökéletes postfix setupot régen :(
http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..
Mellesleg man find (és keresd meg a -printf kapcsolót) illetve man sed.
Ezt át lehet írni másképpen is? Így most melléjük ír egy d-t vagy f-et. Ezeket át lehet írni pl file-ra, directory-ra?
Meg megköszönném ha elmagyaráznád a -printf után lévõ dolgokat mert nem ismerem sajnos :$
keine Signatur
find /home/akarmi/ -printf %p\\t%Y\\n
Remélem jó helyre írok, bash/shell/héjprogramra lenne szükségem.
Rekurzívan kell könyvtárat listázni olyan módon, hogy a fájlokat teljes elérési címmel írja ki, valamint melléjük kerüljön hogy milyen fájl (file, directory, symbolic link).
Addig jutottam, hogy a rekurzió az megvan, végigmegy az összes almappán. Ami nem megy, az az hogy a fájlnevek teljes elérési úttal szerepeljenek.
A ciklusban a find parancs keresi az almappákat, a file parancs pedig megállapítja a fájlról hogy milyen és automata melléírja, de nem írja ki az elérési utat. Ez itt a probléma.
Remélem érthetõ és tudtok segíteni, mert viszonylag fontos lenne.
Köszönöm elõre is!
keine Signatur
Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.
Lehet, hogy nem ide tartozik, de attól még ideírom, hátha tudnátok segíteni
A következõ probléma áll fenn:
-futtatok egy 1.12.1-es wow servert. Szeretnék mellette egy 2.4.3-masat is, de a szolgáltatóm, csak 1 IP-vel látja el a gépemet. Arra a megoldásra gondoltam, hogy felrakok egy VBOX-ot a servergépre, és a VBOX-ban indítom a 2.4.3-mas servert. (server a serverben elv alapján Mosolyog ) Fel is tettem a VBOX-ot, és normális mûködik, de itt kezdõdik a problémám....
-a VBOX-nak egy külön alhálózati IP-t kéne adjak, de nem tudom hogy milyen paranccsal, vagy scriptel tudnám ezt megoldani.
Kérlek segítsetek!
- rendszerem: Debian Linux 4.0 (Etch)
Ha nem ismernél még: második nevem veszély, az elsõ játék... Ambient Enjoy
(bár itt megjegyzem, hogy én akármenyire állítottam disabled-re az alaplapi hangkártyámat, Ubuntu simán berakta elsõdleges audio eszköznek...:))
Ha nem megy, akkor Google, rengeteg linux-nforce-os kérdés/megoldás van a neten.
[merlinw.org]
Nem tudjátok miért van az hogy akármelyik Linux verziót elindítom Live CD ként és egyszerûen az indulásnál szétesik a kép vagy néha túl színes a kép?De ez van akkor is ha feltelepítem.Eddig az Ubuntu,Mandriva OpenSuse változatokat próbáltam ki.
Elõre is köszi a választ!
Egyebkent az Archlinux forumon talaltam egy regi bejegyzest, hogy valakinek volt ilyen problemaja wav fajlokkal (azaz ha a Thunar-bol akarta inditani, akkor nem ment, amikor meg hozzaadta Audacious-bol akkor jo volt).
En nem Gnome-ot hasznalok, de este ranezhetek hogy nalam hogy mukodik.
Ugy adod hozza, hogy File+ (a playlist ablakon) -> Add files... ?
Ha igen, akkor arra tippelek me'g, hogy esetleg valami elkonfiguralodhatott. Probald torolni a sajat konyvtaradban a .config/audacious konyvtarat (mondjuk azert biztonsagi masolatot csinalhatsz rola), majd inditsd el ujra a programot. Ekkor tiszta lappal fog indulni, hatha igy helyrejon.
A többit végigpróbálgattam, de nincs köze ehhez a problémához.
Bar ha fent van az audacious-plugins csomag, akkor nem kellene hogy ez problema legyen. Esetleg nezz szet a Preferences -> Plugins-ben, hogy mik vannak ott.
Ha ez nem segit, irj.
Érdekesen mûködik az Audaciousom, mert mikor rákattintok a filekezelõben egy számra, akkor ugyan megnyílik a program, de a legutóbb bele került zeneszámot kezdi el lejátszani, amire meg rákattintottam, az benne sincs a playlistben. :o
Mindez Archlinux alatt történik így, az Ubuntunál rendesen funkcionál. Áttúrtam a beállításokat, de nem találtam erre vonatkozó részt. Van valakinek ötlete? :)
Ez valami apache script vagy mi lehet ?