4228
  • ivjoe
    Gnome, KDE, XFCE, Fluxbox sztem népszerűségi sorendben.

icewm?
  • ba32107
    Köszönöm!
  • MerlinW
    Ez alapján meg tudod írni az összehasonlításodat
  • KoS
    MerlinW felsorolt egy jo nagy listat. Ezekbol a 4 legnagyobb szerintem a Gnome, KDE, XFCE, fluxbox/blackbox/openbox (ezeket azert emlitik egy kalap alatt, mert a motorjuk hasonlo/ugyanaz).
    A HUP-on van evente szavazas, az alapjan mondom a sorrendet, de szetnezhetsz mas fele is a sorrendet illetoleg...
  • MerlinW
    Gnome, KDE, Xfce, ROX, Étoilé, EDE, Enlightenment, Blackbox, Ratpoison, wmii, dwm, xmonad, WindowLab, Ion
  • ba32107
    A KDE és a Gnome után melyik a két legnagyobb ablakkezelő rendszer? A négy legnagyobb ablakkezelőről kell írnom egy kis összehasonlítást.
  • KoS
    Csak Linux alatt jeneltkezik a problema? (Nem lehet hogy a szolgaltato direkt csinalja?)
  • MerlinW
    Történelmi csúcsot döntött a Linux
  • MerlinW
    Passz. Lehet kernel probléma, hálózati beállítás(hibás mtu), stb. Frissítgesd a rendszert, kell még pár hét míg összerakják Jaunty-t, ez minden friss kiadással így van.
  • Miguel125
    Üdv!
    3 napja raktam fel a Jaunty-t, szóval még teljesen zöldfülű(linux dummie) vagyok. Eddig sikerült minden felmerülő problémámat megoldanom és már-már az én felhasználói igényeimnek tökéletesen megelelőnek tűnt a rendszer, de egy dologgal nem boldogulok: Torrentek letöltése közben kb. fél-1 óránként megszakad a DSL kapcsolatom. Nincs routerem, simán adsl modem-mal csatlakozok. Transmission és Deluge klienst is kipróbáltam, mindegyikkel ugyanaz a tapasztalatom. Mit lehetne tenni ezen probléma megoldása érdekében?
  • MerlinW
    Átlag ember számára pont erre való a vmware és a virtualbox:)

Hálózatos téma ugyan, de ahogy a neve is mondja, többre tervezték:)
    Phlak = Professional Hacker`s Linux Assault Kit :)

A képeket és a leírását tekintve nem nagy szám. Még weboldala sincs:)
  • Dj Faustus #3734
    A PHLAK egy olyan speciális Linux disztribúció amelyben hálózatbiztonsági programok (nmap, nessus, snort, the coroner's toolkit, ethereal, hping2, proxychains, lczroex, ettercap, kismet, hunt, brutus) vannak alapból felrakva.

Az Ubuntu Linux - mely egy inkább általános felhasználási célú disztribúció - alá is fel lehet telepíteni ezen programokat.
  • KoS
    Ki kell probalni mindkettot, aztan eldonteni
  • cash888
    Erősítsetek meg abbéli hitemben, hogy az Ubuntu fényévekkel jobb! :P
  • cash888
    mi az a Phlak linux? Tele van tűzdelve mindenféle csili-vili cuccokkal, de számomra az Ubuntu sokkal jobbnak tűnik, csak az egyik ismerősöm van odáig érte! :S
  • MerlinW
    Ubuntu is debian alapú, tehetsz szerverre is "Ubuntu Server"-t. Talán kicsit egyszerűbb. Na meg naprakészebb.
  • Free
    jah és köszönöm az infókat én is első körben kliensre ubuntut gondoltam szervernek debiant
  • Free
    ez egy jó ötlet
    a szerver gép egy izmos 4 magos 4 giga ramos raides vas lesz 600 as táppal.
    a kliensek kis kompakt msi gépek de mindben van saját vinyó.
    a hálózatról bootolás viszont ott bukik hogy a hálózat minden tanácsom ellenére wifi lesz :S
  • Dj Faustus #3727
    Vagy ha a kliensgépek képesek hálózatról bootolni és a szervergép kellően izmos beállíthatsz egy terminálszervert. Erre ott az LTSP (Linux Terminal Server Project). Ez esetben a kliensek lehetnek kis merevlemez nélküli vékonykliensek, amelyek kicsik és csendesek.
  • Dj Faustus #3726
    Ha jól értem afféle AD domain-kontroller-féleség kellene Linuxban...
    Szerveroldalon a Samba jó megoldás e célra.

Pár cikk a témában:

Kliensoldalon: Ubuntu? ;)
    Itt például a likewise-open csomag használatát javasolják.
  • ivjoe
    ubuntu? :)

Jah, meg lehet csinálni, nálunk az egyetemen ilyen rendszer van, a home könyvtár a szerveren van, így bárhová ülsz le, ugyan azt kapod. :)
  • Free
    Emberek egy szakmai kérdés:

Össze kellene raknom egy hálózatot az első elképzelés az volt hogy XP kliensek, és egy debian szerver lokálisan amin webes felületen dolgoznak az emberek amolyan php-projekt dologgal, persze egyedileg írva.

De mivel az XP nem is annyira jó és hál istennek drága is 16 gépnél húzós összeg lenne így marad egy desktop linux openoficeval. a kérdés az hogy mi legyen ez a desktop linux ami nagyjából megfelel annak hogy az XP hez szokott emberek használni tudják.

innen tovább indúlt az agyam . van e lehetőség arra hog a szerver autholja a usereket, és ennek megfelelően akármelyik gépre ülnek és bejelentkezik ugyan azt a desktoppot kapja vissza amolyan wins jellegű rendszerre gondoltam.

Várom az ötleteket javaslatokat. előre is köszönöm.

Jah és ha valaki ebben űber profi akkor komolyabban beszélgethetnénk arról is hogy esetleg beszállna a rendszerépítésbe és akkor értelem szerűen anyagilag is tudom honorálni a dolgot.
  • MerlinW
    Ext3-ról Ext4-re való konvertálás adatvesztés nélkül

Természetesen Ext4-et támogató kernel kell hozzá (2.6.28)
  • MerlinW
    Letölthető a legelső Linux kiadás :)
  • MerlinW
    Mindig a legegyszerűbb a legjobb :D
  • ba32107
    Köszönöm! Nem is gondoltam erre a megoldásra.
  • MerlinW
    ifconfig -a | grep eth && ifconfig -a | grep wan
  • ba32107
    Köszi a segítséget! Lenne még egy kérdésem: az is feladat, hogy a scriptben vizsgáljuk meg, van-e hálókártya a gépben, és ennek függvényében indítsunk hálózatot. Így indultam el:

if feltétel ; then
    /etc/init.d/networking start
    fi

A feltételt gondolom az mii-tool -al kellene megoldani. Pontosan hogy? -w, vagy -v opcióval?
  • ivjoe
    Ubura lilo is felmegy, és írta, hogy Debian. :)
  • MerlinW
    lilo-t használ, tehát nem ubuntu, más OS-eknél meg nem divat a sudoner alapértelmezett használata.

Ha van sudo akkor: sudo init 0 (shutdown-t nem szoktuk használni, hacsak nem időzített leállításról van szó) - reboot helyett pedig init 6. Ezek működését a /etc/rc.X könyvárakkal illetve az update-rc.d paranccsal befolyásolhatjuk.

Ha nincs sudoner, akkor sehogy. Mondjuk, ha lilo.conf-ot tudod írni, kell hogy legyen root jogod.
  • ivjoe
    Ha valamihez root jog kell, akkor azt
    sudo parancsnév kombóval tudod futtatni.

Hogy cron-ból ez hogy megy, azt nem tudom. :(
  • ba32107
    És akkor hogyan kell megoldani? Nincs ötleted? Bocs ha hülyeségeket kérdezek, de eléggé kezdő vagyok. Erre a problémára meg nem tudom, hogyan keressek rá neten.
  • ivjoe
    root tud csak shutdownolni. :)
  • ba32107
    Sziasztok, lenne egy kérdésem. Suliban csináltunk kernelfordítást. Letöltöttük a legújabb kernelt, fordítottuk, konfiguráltuk, stb. Mindezekután írtunk egy shell scriptet, és az /etc/lilo.conf -ban hozzáadtuk az indítási listához. A scriptben állítottunk fájlrendszert, indítottunk hálózatot, graf. felületet, stb.

A tanár azt a feladatot adta, hogy a scriptben, miután mindent betölttünk, állítsuk le a gépet. Na ezt hogyan? Tudom, shutdown. De a tanár azt is mondta, hogy az nem fog működni. Miért? Gondolom valami akkor még nincs betöltve, vagy elindítva. Nem igazán értettem, mit magyarázott. Hogyan lehetne mégis megoldani? Debian disztribúcióról van szó, ha ez számít. Biztos nem írtam le elég részletesen, de én sem igazán értettem mindent...
  • lck #3711
    Köszi kipróbálom így is, bár mondom most már az alkalmazás is ír rá - de mi a különbség, ez "szabványosabb" ?
  • MerlinW
    Így nézzen ki:

/dev/disk/by-id/scsi-SATA_Maxtor_6Y080L0_Y20ES44C-part1 /windows/M ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
  • lck #3709
    Tárgytalan

fstabot módosítottam, így:

silent,umask=0,force,locale=hu_HU.UTF-8,no_def_opts,allow_other 0 1

jó lett.
  • lck #3708
    Hali !

A következő gondom akadt.
    A k-torrent letöltővel szeretnék ntfs partícióra letölteni.
    Rendszergazdaként nincs vele gond, de sima felhasználóként nem hajlandó ítni rá.
    Egyébként normál fájlkezeléseknél sima felhasználóként is írja - olvassa a partíciót.

Az fstabban az ntfs-3g sora így nézki:

/dev/disk/by-id/scsi-SATA_Maxtor_6Y080L0_Y20ES44C-part1 /windows/M ntfs-3g user,users,gid=users,fmask=133,dmask=002,locale=hu_HU.UTF-8 0 0

Mi lehet a gond ?
  • lck #3707
    Köszi a választ - közben turkáltam a neten - igen úgy néz ki nem állítható.
  • MerlinW
    Nem, hiszen a GRUB menü nem X-et használ, hanem a BIOS natív felbontását.