4228
  • Thanatos
    na azért ez kcsiit csalás, mert 1984-es oprendszer, míg a tinycore-t mai napig fejlesztik és a mostani verziók is ugyanígy a 10 mega körül kószálnak :DD
  • Thanatos
    hm, ezt még nem ismertem, meglesem :DD
    lehet perverzió, de szerintem az ilyen mini cuccok zseniálisak..., és nem egyben tényleg van grafikus felület, package manager,meg még kitudja mi... :DD
  • MerlinW
    QNX 1.0 1,4MB, floppy-ra felfér és van benne grafikus felület, böngésző, stb:)
  • Thanatos
    hát nekem ez pont aktuális, épp most vettem anyámnak egy gépet 25-kért ami egész fasza..., igaz csak a "bele" mert a körités megvolt, de így alaplap + E5200 + 4 giga ram és belefért oylan 25-26k-ba kb :)))
  • Thanatos
    és akkor tiny core-t hova sorolod? :DDD desktopos verzio 10 mega, desk nélküli 6... :DDD
  • mousee
    jogos, de olyan jó érzés az őskövületekbe életet lehelni... retró :D
  • MerlinW
    Világos, de egyre kevésbé jellemző, hogy P3-as gépeket használunk:) 40-50k-ért C2D / Athlon rendszereket lehet már kapni 2-4GB memóriával:)

Én is pont most adtam el 50-ért egy E8400/4GB CSX-OC RAM/Giga Deluxe lap/HD4850/Silent Knight csomagot, ami valljuk be még mindig egy erős középkategóriás masina, amire nem Puppy-t telepítünk:)
  • mousee
    A puppy egy nagyon tuti rendszer, a család egy régi p3-as laptopján évek óta az rohangál, hiba nélkül, HW-hez képest pofátlan tempóban :) Jó az, ha az ember megszokja, én kimondottan szeretem a minimalista rendszereket :)
  • MerlinW
    A puppy felhasználók 99%-a szervízrendszernek, illetve 10-11 colos gyenge hardverrel rendelkező netbookokon (én kvarcjátéknak nevezem őket:)) használja a Puppy-t és hasonló törpelinuxokat. A mai desktopokon, laptopokon nincs szükség ilyen minimalista egyszerű rendszerre.

Ahogy haladunk a korral, egyre kevesebb létjogosultsága van az ilyen rendszereknek. Én is inkább használok QNX-et, OBSD-t, Arch, Debian mini-t ha apró OS-re van szükségem.
  • mousee
    Megoldva...
    /etc/x11/xorg.conf.d/50-synaptics.conf

végére be kellett vágni a

Option "TapButton1" "1"

sort.
  • mousee
    Üdv,

Párom netbookján cseréltem az ubuntu 10.10-et egy opensuse 11.4-re (kde). Minden remekül működik, picit még szokatlan a dolog, de ezerszer stabilabb, jó döntés volt váltani.

Viszont van egy hiba, amit nem tudok megoldani. A touchpad hibernálás vagy sleep után nem hajlandó "tapping"-elni. Nem lehet vele "kattintani" (a gombjával igen). Ha bemegyek a touchpad beállításai közé, és a tapping résznél módosítom a "make single taps faster and double taps slower (fast taps), vagy a Drag items by tapping the toucpad opciót, akkor utána újra működik mint a kisangyal.
    Teljesen mindegy milyen állapotban van, csak módosítani kell, és megy.

Ubuntu alatt nem jelentkezett ez a hiba. Synaptic touchpad.
    A gép márkája J&W Minix M1100.

Van valami tippetek a megoldásra?
  • lally
    Viola Zoli, alias Poliverzum, GOBO-Puppy-s alfa kiadása:

-aki közületek még tesztelni is próbálná, annak javasolnám az
    F2, "puppy pfix=nocopy" paraméteres indítást, így várhatóan 1perc_40sec alatt már üzemképes.

Kapcsolódó cikkek:
    http://hup.hu/node/105190
    http://skami.homelinux.org/phpbb3/viewtopic.php?f=11&t=332
    -sajnálom, hogy érdemben nagyon kevesen szóltak hozzá.
  • starweb88
    sziasztok

Olyan problémám lenne a mysql szerverrel, hogy minden tökéletesen működik értem ez alatt, hogy navicattel csatlakozik, létrehoz meg ami kell de amint weblapról akarok regisztrációs űrlappal létrehozni egy felhasználót akkor nem csinálja meg pedig mysqlhez csatlakozik az adatbázis jó mert a program tudja használni az meg létre is tud hozni felhasználót. Mi lehet a probléma? /windowsos szerver müxik/
    Előre is köszi
  • Garfield
    Esetleg arról van szó, hogy a /-ban létre kell hoznom mondjuk egy fileserver és egy backup könyvtárat, azt a fileserver fstab-jában bind-elem a /media/<könyvtár_neve> mappákra?
    A gyökérből nyílóakat teszem bele az exports-ba, és akkor a notebook fstab-jában tudok rájuk hivatkozni úgy, hogy nfs-server:/<könyvtár_neve>?
  • Garfield
    Sziasztok!

NFS-ben kérnék egy kis segítséget. Ubuntuzok, de a probléma szempontjából szerintem másodlagos.

Van két gép:
    a) notebook: munka, napi használat
    b) fileserver: torrent, tárolás, backup, stb.

fileserveren 3+1 partíció van:
    - rendszer
    - swap
    - fájltárolós
    - backup

A cél az lenne, hogy a notebook-ról elérjem a fájltárolós, illetve a backup partíciót: előbbit a letöltések buzgerálása miatt, az utóbbit hogy közvetlenül oda mehessenek a mentendő cuccok.

A fileserveren az /etc/exports fájl tartalmazza ezt a két sort:

/media/fileserver 192.168.1.0/24(rw,sync,no_subtree_check,insecure,fsid=0)
    /media/backup 192.168.1.0/24(rw,sync,no_subtree_check,insecure,fsid=0)

A nagy büdös kérdés az, hogy a notebook-on, az /etc/fstab-ban hogy tudok hivatkozni rájuk?

Mert az odáig oké, hogy:
    nfs-server:/ /media/<könyvtár_neve> nfs4 _netdev,auto 0 0

de hogyan különböztetem meg a két partíciót? Az exports-ban kell máshogy felvenni, illetve az fstab-ban hogy kell rájuk hivatkozni?

Előre is köszi.
  • emixa
    Mandriva
  • Hecker007
    Köszi, így sikerült!
  • MerlinW
    Az ugyanazt csinálja, mint az apt. Viszont van dpkg-reconfigure -a is.
  • Lyukasbogrács
    aptitude, azzal is tudsz törött csomagokat keresni/javítani.
  • MerlinW
    próbáld így:
    apt-get dist-upgrade
  • Hecker007
    sajnos ez így nem sikerült
    a Synpatic szerint nincs törött csomag, terminálból nem töltött le semmit, peid van 99x valamennyi frissítés
    ilyenkor mit lehet még megpróbálni esetleg?
  • Dj Faustus #4044
    Mivel a Linux Mint Debian a Debian testing (azaz nem a stabil) verzióján alapul, érhetnek még meglepetések.
    Egyébként nyiss egy terminált, és írd bele az alábbiakat:
    sudo su
    apt-get update
    apt-get install -f

Vagy Synapticban keresd meg a Törött csomagok javítása menüpontot.
  • Hecker007
    Feltettem a laptopomra egy Mint Debiant és mikor frissíteni akartam ez a kép fogadot:

Erre mi a megoldás? Mert nem értem hogy mi baja van, telepítés után rögtön frissíteni akartam.
  • francois
    Végül nem mertem ugyanarra a merevlemezre rakni ahol a win van ezért egy usb-s külső hdd-re telepítettem fel, viszont innen nem bootol. Mi lehet a baj? Telepítés előtt formáztam a vinyót.
  • francois
    Köszönöm szépen.
  • HiPPoNaX
    Ha felraksz egy linux disztribuciot a masik particiora, akkor az fel fogja rakni a sajat bootloaderet (pl grub), amivel a gep indulasakor kivalaszthatod, melyik rendszert szeretned inditani.
  • francois
    Hello!

Olyan segítségre lenne szükségem, hogy van egy partícióm amin windows van, a másikra meg szeretnék linuxot rakni. Hogyan lehet váltani a két oprendszer használata között? Egyáltalán zökkenőmentesen meg lehet ezt oldani?
    Köszi.
  • HiPPoNaX
    Ha arch es kde kell, akkor chakra. Egyszeru telepiteni, a tobbivel meg majd megbirkozol :]
  • mousee
    Szívesen szöszölnék vele, csak az a gond, hogy nap mint nap használva van a gép, és egy arch felhegesztéséhez azért elég sok idő kell, hogy az úgy menjen, ahogy én szeretném. Viszont utána addig megy, amíg el nem porlad alóla a vas :)

Lehet hogy dual bootban elkezdem az archot, aztán lesz ami lesz.
  • Thanatos
    legjobb
    bár szöszölős distro, ha ez valakinek nem jön be az bajban van :)
  • mousee
    Arch-nak nem merek még nekivágni, max virtualboxba való tesztelgetés után, annyira azért nem vagyok még nagyfiú szerintem, bár egyszer muszáj elkezdeni :D

@Bojti: Opensuse felé nagyon húzok, de abba még egy régebbi kernel van tudtommal, nem a 38-as "csoda". Be lehet azt alá varázsolni valahogy? Érdemes egyáltalán?
    Valami olyan rendszer kéne, amit nem kell sűrűn dist-upgrade-elni. 11.4-es szuzit meddig támogatják?
  • bojti
    Open Suse KDE felülettel . Sokkal gyorsabb mint a Kubuntu .
  • JoeFromHun
    ArchLinux
    Ennél a Distroál úgy tudom a KDE felülettel tartják legjobban karban. Meg több fejlesztő is a KDE-nel is fejleszt. Szóval van valami apró összefonódás.
  • mousee
    Üdv, tanácsot szeretnék kérni tőletek disztró választásban.

Az elmúlt jó pár évben ubuntut használtam, mostanában pedig inkább a kubuntut. Viszont szeretnék kipróbálni egy másik disztrót, de nem tudom melyikbe lenne érdemes belevágnom.

Mindenképpen olyan disztrót szeretnék, aminek KDE a fő felülete, és jó a szoftver ellátottsága, friss csomagokat használ (nem bétákat, hanem friss "kész" szoftvereket). Laptopon használnám (Acer aspire 5536g), 64 bites rendszer kéne. Leginkább a sebességen szeretnék javítani a jelenlegihez képest.

A gép általános desktop használatra kéne, fényképek/videók/net/mail, blabla :)
    Első nekifutásra opensuse és fedora fele nézelődtem, viszont gondoltam megkérdezlek titeket is, hogy kinek mi a véleménye róluk, esetleg javasoltok-e valami mást? :)

Előre is tenk jú :)
  • mumpic
    hali

Van egy 20 gigás mappám tele maximum 2 MB méretű cuccokkal(na azért nem ömlesztve), és azt vettem észre, hogy a Nautilusnak sokszor percekig tart míg az összeset kilistázza. Ez mitől lehet? Nem vettem még észre eddig.
    Lehet, hogy azért mert öregszik a vinyó?
    Lehet, hogy más filerendszert lenne érdemes használni? Ha igen, akkor milyet? Ebben a témában nem vagyok otthon, de mintha Reiserfs kifejezetten kis fájlokhoz lenne ideális. Ez a Zfs jó lenne ilyesmire?
    Ha meg nem a filerendszer miatt van, akkor mi? Várom a tippet tanácsot :)
  • Beast Machine
    Szevasztok, épp a linuxomat nyüsztetem, de két olyan problémával találkoztam, ami heveny szájhabzásra és felhasználózásra késztetett.

1. LXLauncherben hogy a retekben tudom emgávltoztatni a háttérszínt, illetve képet berakni háttérnek? Néztem szertefele a neten, de sehol nem találtam értelmes javaslatot.

2. WBar-ban hogyan tudom megoldani azt, hogy az egyik ikonra kattintva az alkalmazások menü nyíljon fel? LXDE-t használok, lxpanel nem segít.
  • JoeFromHun
    Válaszod köszönöm!

• Dj Faustus #4028
    Fedora 15
    Opensuse 11.4-re is feltehető
    Ubuntuhoz Unity lesz, de Launchpadon keresztül feltehető a Gnome 3-as is.
    Debianhoz is felrakható (például), csomagból még csak a kisérleti repóból érhető el.
  • JoeFromHun
    Sziasztok!

Esetleg valaki nem sejti véletlen,hogy melyik Distroban lesz elsőként alapértelmezetten a 3-as Gnome?
  • Garfield
    Másik kérdés:

LAN-on van két gép, egyik fileserver (FS), másik notebook (NB), köztük végig GB-es ethernet. FS napi 24 órában fut, billentyűzet, egér, monitor nincs, amíg Windows volt rajta, RDP-vel jelentkeztem be rá NB-ról, és berheltem. (Fontos, hogy nem egyszerűen bejelentkezés kell, hanem desktop sharing, azaz ugyanazon felhasználóként lépek be és látnom kell a futó programok megnyitott ablakait.)

Jelenleg FS-en Xubuntu, NB-on Ubuntu fut. Gondoltam, hogy felrakom az NX-et, ha már azt írták róla, elvileg kevesebb sávszélesség elég neki, mint a VNC-nek. Hogy 3/4 órát szoptam vele, mire sikerült működőképes módon beállítani a Shadow módot, az egy dolog. Viszont ezek után is olyan tetű lassú (másodpercenként kb. 2-4 képkocka lehet max.), hogy alig hiszem el.

Tekintve hogy eddig (akár FS:Win - NB:Win, akár FS:Win - NB:Ubuntu; RDP-t használva) minden nagyon szép és jó volt, megfelelő gyorsan bejelentkezett, minden ment simán, ezért bármiféle probléma csak valahol az op.rendszerek vagy az NX környékén lehet. Van valakinek ötlete, mivel lehetne gyorsítani? Illetve ha bárkinek bármilyen más ötlete lenne a desktop sharing _gyors_ megvalósításra, az is jöhet.