4228
-
#3825 Amikor berakod a telepítő lemezt, akkor az elején egy menüben a nyelvválasztás után felkínálja azt az opciót, hogy "Az ubuntu futtatása telepítés nélkül". Vagy valami hasonlót. Azt kiválasztod, megvárod amíg feláll a rendszer, majd simán az alkalmazások --> Kellékek --> Terminál. -
Orionk #3824 Én most ugy telepítettem fel az ubuntut, hogy nincs lemez benne, és ugy vinyóról boot ol be.
Szóval akkor a Live lemez az maga a telepítő lemez?
Ha igen, akkor megcsinálom, hogy ugyanarról boot oljon, mint amiről telepítettem, de akkor elindul megint a telepítő, nem? hogyan kell kiválasztani, hogy ne a telepítő menjen, hanem bootoljon be a lemezről ubuntuba, hogy terminált nyithassak?
köszönöm -
#3823 Amit letöltöttél, az a liveCD. Igazából ez annyit takar, hogy telepítés nélkül felállít neked egy rendszert, amit használhatsz. -
Orionk #3822 köszi szépen
mi az az ubuntu desktop telepítő (Live)?
tegnap telepítettem először ubuntu-t, ugyhogy nem nagyon tudom :)
Akkor letöltöttem az ubuntu oldaláról a 64 bites telepítő iso fájlt, és arról telepítettem. ennit ismerek -
#3821 Grub újratelepítése
Ha valaki az Ubuntu után telepít Windowst, akkor a Windows minden esetben felülírja a master boot rekordot, és azzal szembesülünk, hogy eltűnt a grub rendszerindító, és nem férünk hozzá a korábban telepített Ubuntuhoz. Ilyenkor nem kell újratelepíteni az Ubuntut. Elég, ha elővesszük az Ubuntu Desktop telepítő (Live) CD-t, és arról indítjuk számítógépünket.
Miután bebootolt a Live CD-s rendszerünk nyissunk egy terminált és adjuk ki a következő parancsot:
$ sudo grub
A parancs után a "grub>" prompt fogad minket (grub shell). Itt a következő parancsokat adjuk ki:
$ find /boot/grub/stage1
Ha egynél több elérési utat adott az előző parancs, akkor válasszuk ki azt a telepítést, amelyiken tárolni szeretnénk a grub állományait.
$ root (hd?,?)
Ide írjuk be a
find
parancssorra kapott választ. (pl. hd0,0) Telepítsük a grubot az MBR (Master Boot Record)-ba.
$ setup (hd0)
Ezután lépjünk ki a grub shellből:
$ quit
Majd ha minden rendben zajlott, és újraindítjuk a gépet, akkor ismét a grub fogad minket.
Forrás -
Orionk #3820 Sziasztok!
Segítésget szeretnék kérni ahhoz, hogy hogyan kell a grub-ot visszaállítani? Vista, és ubuntu dual boot om van, de harmadiknak feltenném még a win7-et, és az elrontja a grub-ot.
Ezt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehetne a grub ot visszaállitani. még nem csináltam ilyet.
Légyszives részeletesen írjátok le, ha tudtok segíteni.
Köszi szépen.
Üdv -
#3819 Hupon találtam most: FreeNOS
"FreeNOS is an experimental microkernel operating system for learning purposes, licensed under the GPLv3." -
#3818 1. Egy kérdést elegendő egy topikban feltenni. Pláne ugyanazt a kérdést (vagy ahhoz hasonlót) mindig más topikban megkérdezni... (#1, #2, #3, #4, #5, #6)
2. Mint többször javasoltuk, mielőtt operációs rendszer készítésébe kezdenél, meg kell tanulnod a programozás alapjait. Én javasoltam neked pár tanulónyelvet, könyvet, oldalt.
3. Ne vedd lehordásnak, piszkálódásnak (nem akarunk elküldeni melegebb égtájakra, csak egy kis önállóságra kívánnánk serkenteni), de ennek így kell mennie. Ahhoz, hogy egy bonyolult dolgot megvalósíthass, az alapokkal meg kell ismerkednek.
Kezdj el tanulni programozni. Először valami nagyon pitiáner dolgot - például szöveg kiírása a képernyőre. Ha ez kész, lépj eggyel tovább - például írja ki többször a szöveget. Majd kérjen be egy számot, és annyiszor írjon ki egy szöveget. És így tovább... -
#3817 Könyvesbolt, könyvtár, internet, 4-5 év assembly gyakorlás, elméleti ismeretek megszerzése (pl. iskola). Ha kitartó vagy és kockamódra foglalkozol vele 10 éven belül elkészülhet a rendszered alapja:)
Mellesleg semmi szükség assembly-re az mára már "holt nyelv". Ott a C. Többek között Linux is abban íródik.
Mielőtt kódolunk specifikálunk, dokumentálunk, terveket készítünk, ötleteket gyűjtünk, és utána fogunk neki az alapoknak. Természetesen miután mangunknak tudhatjuk az adott nyelv/nyelvek minden csínyját-bínyját.
Lesni (logikát, megvalósítást) lehet pl a Linux kernel forráskódjából.
Sok sikert! -
uiztu #3816 Helo!!
Egyáltalán nem tudok semmit az assembly programozásról. Van egy régi gépem. Nagyon régi. És pár haverommal, szeretnék csinálni rá egy operáció rendszert. Pár alapvető dologgal: jegyzettömb, stb. És, ezt szeretném megvalósítani assemblyvel. 15 éves vagyok, úgyhogy ne valami bonyolult érthetetlen dolgot írjatok. Valami, ami tényleg kezdő szinten leírja, hogy mit, hogyan kell csinálni. Tehát valami iylesmi leírást tudnátok mellékelni, amivel tudok írni egy egyszerű operációs rendszert, pár alapprogrammal. És, ha lehet írjátok le, hogy, hogyan lehet megcsinálni, hogyha elindítjuk a gépet akkor memóriáról butoljon, meg iylesmi. Tudtok remélem segíteni. Kösz!! -
#3815 Xfce 4.6-ot próbálta már valaki? Szerintetek is rosszabb lett mint az előző verzió? :-/ -
FGB #3814 Windows-os hálozatra hogyan tudok rácsatlakozni?
Egy Switch-en van megoszvaa hlozat és szeretnémelérni egymásik gép (WinXP) egyik könyvtárát. Ha megnyítom a "sajátgép"-et és kiválasztom ott a "hálozat"-ot, ott van egy "Windows hálozat" ha erre klikkelet, akkor az alábbi hibaüzenetet kapom:
" A hely nem csatolható
A megosztások listájának lekérés meghiusult a kiszolgáloról" -
KoS #3813 A bootloader beallitasokat a /boot/grub/menu.lst fajlban tudod modositani. De azert legyel korultekinto. En az eredeti beallitast elmentenem mashova is, hogy meglegyen ha valamit elkonfiguralsz. -
FGB #3812 A gépemen van egy Win7 és egy LinuxMint (LM ugyanaz mint ubuntu csak máskép néz ki) indításkor feljön egy ablak ahol ki lehet választani mit akarok indítani W7 vagy LM. Azt nem tudja valaki, hogl tudom szerkeszteni ezt a listát. A sorrendet és az időt akarom átállítni az elején. A windows boot fáljában nincs benne így gondolom valahol Linuxban kell átállítani. -
Thanatos #3811 tény, én is használtam egy két napig legozni, aztán felraktam inkább rendesen ubuntut :P -
#3810 Pont annyi a gond mint egy virtuális masinával:) Pont ez a baj, az emberek Wubit teljes értékűként szeretnék használni (megjegyzem, jogosan) - csak hát nem igazán alkalmas arra. -
Thanatos #3809 hát, igaz még 8.10-el de amikor én megnéztem nem volt vele gond, legalábbis vmware nél több nem, és igazából mindkettő is csak arra jó hogy ember felrakja, legozik egy sort aztán ha komolyan érdekli úgyis rendesen -
#3808 Áh, Wubi-val csak a baj van. -
Thanatos #3807 :P
jóvanna, lehet belőlem is előbujt a forum troll, sorry :D
igazából nekem csak vmware-el volt dolgom, jópofa de igy ha ubu akkor már wubi szerintem, csak hogy énis "ajáljak" valamit :P -
Apocalipto #3806 Én használtam mind2-t, igazából mind a kettőt siralmasnak találtam :)
A legjobb a vmware workstation. Szerintem sokkal jobban hasznosítja a gép erőforrásait mint a virtual pc vagy a virtualbox.
A szégyelld magad részt meg szerintem tudja mire mondtam.. :) -
#3805 Akkor osszátok be a hozzászólásomat:) -
Thanatos #3804 a "hurrogás" 3800-ra ment Apocalipto-nak a
"Jééé Vardar reloaded....szégyelld magad, tudom mit tettél..
Minek raksz fel 2 programot? Elég a virtualbox."
megjegyzésére :) -
#3803 Nincs itt hurrogás. Csak ha valakit valami érdekel, akkor annak utánanéz:)
Tessék, az ajánlás: VirtualBox vagy VMWare Workstation + Ubuntu Linux 9.04
Semmilyen kárt nem okoz a gépedben, a Linux is csak egy operációs rendszer, mint a Windows. Csak teljesen más a logikája. -
Thanatos #3802 azért ennyire nem kell elhurrogni..., az fel se merül hogy nem cask a linuxot akarja kipróbálgatni hanem a virtualizáló progikat is? :) -
#3801 Lusta kérdéseid alapján, nem ajánlom neked a Linuxot:) -
Apocalipto #3800 Jééé Vardar reloaded....szégyelld magad, tudom mit tettél..
Minek raksz fel 2 programot? Elég a virtualbox.
Nem lesz baja a vinyónyak.
KDE
GNOME
Ugye hogy a google csodákra képes?
Amúgy meg virtuális géppel sehogy sem lehet tönkretenni a fizikait, ha összehozod majd gratulálok neked azért -
Vardar #3799 Sziasztok!
Mivel itt a nyár és szabadidőm, mint a tenger úgy gondoltam, hogy kipróbálnám, hogy mi fán terem a Linux. VirtualPC 2007-et és a VirtualBox-ot töltöm épp remélem, hogy sikerül majd beüzemelnem őket. Lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban:
A gépemnek(merevlemez, adatok, XP) ugye semmilyen maradandó károsodása nem lesz a Linuxtól?
Milyen disztrókat ajánlotok?(én a Suse, Ubuntu, UHU trióra gondoltam) Mik ezek a KDE meg Gnome meg egyéb rettenetes kifejezések? Tudnátok valami olyan disztrót és grafikus felületet(?) ajánlani ami egy ilyen magamfajta csak windows-t ismerő felhasználónak tökéletes és nincs olyan funkciója amivel tönkretehetné a gépet?:D -
#3798 Régi játékokra ott van a DosBox és Scummvm, azok stabilak.
Újabb windows-os alkalmazásokra: wine, cedega, crossover - mindegyik weboldalán fel vannak sorolva a támogatott programok.
Azonban ha játszol, használj windows-t, illetve tarts egyet pingvin mellett. Munkára a linux tökéletes.
A windows-os játékokat windows-ra írták, ez pedig Linux. Emulátorokkal sosem kapsz stabil, megfelelő sebességgel futó játékokat. A linux nem játékra való.
Cedega letöltés, programok telepítése: torrent, google, emulátorok weboldalai. -
FGB #3797 Mint nagyon kezdő Linux-os, kérdezném a hozzá értőket:
- Szeretnék Linuxon windows-os játékokat futatni, három alkalmazásról olvastam a neten, ami ebben segíthet az egyik a wine, ezt már feltelepítettem, de van olyan alkalmas, ami nem akar rajta elindulni. A másik a PlayOnLinux ezzel sehogy sem boldogultam így ez felejtős lett. A harmadik viszont fizetős a Cedega, viszont valahol azt olvastam, ha cvs-ből telepíti valaki, akkor ingyenesen lehet használni.
A kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan tudom meg tenni, már mint cvs-ből telepíteni, a fájlt majd megkeresem guglival, de a többi nekem kínai. Nem igazán szeretnék pénzt áldozni a progiért viszont a windows-tól jó lenne megszabadulni.
Ha valaki tud nekem segíteni miként tudom telepíteni és használni a programot írja le.
Köszönöm előre is! -
#3796 rendszer, beállítások, megjelenés, utolsó fül.
szótár meg létezik:) -
#3795 HElló! Videókártya: Nvidia GeForce FX 5200. Légyszíves írd le magyarul is mert magyar a gépem. Előre is köszi! -
KoS #3794 Milyen grafikus kartyad van? Egyebkent ha tamogatott graf. kartyad van akkor a System->Preferences->Appearance -nal tudod modositani, ott van 3 allapot, az alapnal nincs compiz, a masik kettonel van, a 3.-at elvileg Extranak hivjak (nincs elottem Gnome, ezert remelem jol irtam). Ha a compiz melyere akarsz asni, akkor pedig telepiteni kell a compizconfig-settings-manager programot. -
#3793 Sziasztok, én új openSUSE 11.1 Gnome felhasználó vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy hogy tudom itt bekapcsolni a Compiz-t. Sehogy nem megy. A válaszokat előre is köszönöm! -
#3792 Kinézet (talán a KDE egy kicsit csicsásabb), használat (a Gnome egy kicsit letisztultabb) és gépigény (a KDE egy kicsit gépigényesebb).
Bár kinek a pap, kinek a papné... -
FGB #3791 még egy kerdés:
- mi a különbség a KDE és a GNOME felület között? -
#3790 tess -
FGB #3789 nem tudom ki ismeri a Metin2-őt de ezt szeretném feltelepíteni Linuxra. Ebben szeretné a segítségeteket kérni, hogyan tudnám futattni? Addig el jutottam, hogy a Wine alkalmazást feltelepítetem, de most a DirectX-et szeretne. -
#3788 Nem warez, egyik céges kulcs a ~60-ból amit senki sem használ. Fogyasszátok egészséggel.
Előbb kérdezz, aztán ítélkezz. -
#3787 NEM WAREZOLUNK!
Ott van az ingyenes Vmware Player, aminek az eszén túl lehet járni; vagy ott a Virtualbox.
-
#3786 Tölts VMware Workstation 6.5.2 -őt (torrentről, vagy regisztrálsz a hivatalos oldalon és onnan töltöd)
Itt egy kulcs: L9X2W-P48AC-A2JFA-4PWZ2