4228
  • MerlinW
    Én pont fordítva voltam ezzel:) Debiannal kezdtem, áttértem redhatra a szerverek miatt, aztán volt egy időszak, mikor kernelre építettem rendszert, forrásból fordítottam a szoftvereket (pain in the ass, de sokat tanultam belőle:)), aztán jött az Ubuntu, én meg már inkább felhasználó akartam lenni, mintsem "hekker":) Ubi meg a Linuxok Windows-ja jelenleg:) PPA-ból meg használok talán hármat... Ami nincs Ubin az van debian csomagban, de lehet telepíteni redhat csomagot is, ha nagyon muszáj, ha meg minden kötél szakad ott a forrás, fordítok magamnak egyet:) Alapvetően nem használok olyan sok programot.
    AUR is ezt csinálja, sima tar csomagokból fordít kernel alapján.
  • Blum
    Szuper,akkor a napokban nekiallok atmenekiteni mindent EXT4-re,kosz az infot :)

Amugy epp ma erkezett meg az AntergOS elso,hivatalosan is stabil kiadasa (tehat ez mar nem RC). Azt hiszem letelepedek ennel. Az arch linux mukodeset mar magamhoz merten korrekt szinten ertem,ha valami megse menne akkor ott az ArchWiki,amiben minden megtalalhato....es akkor meg itt vagy te is :D
    Az AUR-t meg el nem cserelnem semmire sem (plane nem a ppa-s benazasra).

Amugy nem lenne nekem bajom az Ubuntu vonallal csak az Arch alapu disztrok engem jobban megfogtak. Ez az AntergOS kulonosen megfogott ezzel a GNOME felulettel (nem tudom eddig miert hataroltam el magam tole ennyire),stabil,jo,tud mindent es gyokereiben ez tulajdonkepp egy feltupirozott Arch (ugyanugy,mint az egyebkent szinten rohadt jo Manjaro)
    Ha valami okbol kifolyolag megse jonne be ez a disztro akkor meg mindig visszatudok menni Manjarora vagy magara Arch-ra de szerintem ettol nem kell felnem.

Ubuntu tanulasnak remek volt de lepnem kellett es nem bantam meg.
  • MerlinW
    Nem értem a kérdést:) Ha nem használsz Windows-t, totál felesleges NTFS partíció tartanod. Linux alatt az NTFS hátrány. Tehát érdemes.

Én Ubuntu-t használok 9 éve, teljesen kielégíti minden igényemet. Biztos stabil support, hatalmas közösséggel. Használtam már majdnem mindent, építgettem saját disztrókat magamnak, de aztán elkényelmesedtem:) Debian egy kezesbárány, a kedvenc Linuxom. Ubuntu pedig adja hozzá a friss csomagokat és a Unity-t.
  • Blum
    Beszaras,hogy Gnome3-nal default van Vsync. Erdekes...

Meg mindig probalgatom a kulonbozo disztrokat,probalok megallapodni. Tegnap este felraktam ezt az uj AntergOS-t LINK,probalgatom es eddig nagyon tetszik. Igaz meg csak RC,de egyelore minden mukodik,stabilnak tunik (legalabbis egy ejszakan at tarto telepitgetes es nyustoles alapjan)

btw,mennyire lenne erdemes 5TB adatot atmozgatni NTFS-rol EXT4-re?
  • Blum
    Most oriasit fogsz rohogni. Vegig az orrom elott volt a megoldas. :D
    Merthogy manjaro update utan elszallt a vsync teljesen,duhomben irtam a Manjaro forumra ahol kiokositottak.

xfce 4.11 ota van beepitett vsync,csak bekell kapcsolni (de ez mi a banatert nem tortenik meg alapbol??)

Settings-->Window Manager Tweaks-->Compositor-->Synchronize drawing on vertical blank

Felnyeritettem,amikor kipipaltam es mukodott :DDDD
    Az egesz compton,compiz szarakodast megoldhattam volna egy pipaval...'zdmeg...
  • MerlinW
    Nézd a jó oldalát, ismét tanultál valamit:)
  • Blum
    XFCE V-Sync megoldas nVidia eseten

1. legfrisebb non-free nv driver telepites
    2. compiz-xfce telepites (yaourt compiz --> jelenleg a 37-es csomag)
    3. nvidia x server settings-->Powermizer-->Max. performance
    4. CompizSettings-->General Settings-->Display Settings-->Detect Refresh Rate elol pipat elvesz,alatta refresh rate erteknek a monitor duplajat megadni (ez nalam 59Hz ugyhogy 118-at adtam meg)
    5. restart
    6. orulsz

Amugy most jol kicsesztem magammal,mert erre akkor jottem ra amikor mar visszaraktam Manjarot,ugyhogy valoszinuleg Arch alatt is menne de en mar vissza nem rakom.
  • Blum
    Alapvetoen engem se zavarna de egy film vagy youtube video botranyosan ocsmany Vsync nelkul. Jatszani en nem jatszok,Windows-t egyaltalan nem hasznalok (Linux az egyeduli rendszer a gepen) kizarolag a laptopon van egy Win7 de azt jo ha hetente egy orat hasznalom,egyebkent anyu nyustoli :)

Koszonom megegyszer a segitseget!
  • MerlinW
    Nem használtam, de ez nem xfce "fícsör", hanem Xorg és Composite. Szóval mindenhol előfordul. Nekem sincs vsync Gnome alatt, mondjuk engem nem zavar, lévén én csak dolgozom Linuxon, játékra Win-t használok.

A 4. pontra hirtelen nem tudom mi a helyes megoldás, az Xfce beállításai körül kellene lennie valaminek, de ha más nem ugyanazt megcsinálhatod vele, mint a compton paranccsal. Sőt elég, ha a a fontfix-ben a compton parancs alá bedobod a layoutos parancsot is.
  • Blum
    Nagyon koszi,mukodik minden!

4. kerdesre esetleg van meg valami otleted?

btw,ez a compton vsync dolog most frankon mukodik viszont van egy minimalis lag ablakok mozgatasakor de meg gepeleskor is lathato. Mondjuk ehhez mar biztos valamit a compton.configban kell allitani,majd atnyalazom a manualt.

Amugy te AMD kartyaval hasznaltal mar xfce-t? Es ha igen akkor nalad is voltak Vsync problemak? Mert igazabol ez a comptonos szarakodas ezert kell,mert az nv latvanyosan szarik a Linuxra. Evek ota reportoljak a vsync bugot es nincs valtozas.

• MerlinW
    Oh, elfelejtettem, hogy Arch megszüntette az initscript-eket. Systemd van helyette.

A scriptedet másold mondjuk az /usr/share/bin/-be.

majd a /etc/systemd/system/ -be készíts egy fájlt fontfix.service néven. Tartalma legyen:

[Unit]
    Description=FontFix

[Service]
    ExecStart=/usr/share/bin/fontfix

[Install]
    WantedBy=multi-user.target

Majd tegyük be a boot-oláskor indítandók közé:

systemctl enable fontfix.service
  • Blum
    Es mi van akkor ha nincs semmilyen init.d vagy rcx.d konyvtar?
    Olyan van,hogy conf.d meg systemd meg rc_keymaps.

Amugy a betuk mostmar tutira jonak tunnek.
  • MerlinW
    A compton --vsync parancsot tedd be autorun-ba:

Hozz létre egy fájlt az /etc/init.d -ben pl. fontfix néven, a tartalma legyen:

#! /bin/sh
    compton --vsync
    exit 0

(a végére egy enter)
    majd terminálban:

chmod +x /etc/init.d/fontfix
    ln -s /etc/init.d/fontfix /etc/rc2.d/S99fontfix

- Az rc2.d könyvtár lehet más (rc4.d, rc5.d, stb), a runlevel paranccsal meg tudod nézni, hogy a rendszer melyik szintet használja.
    - Az S99 a symlink nevében a prioritást, scriptek futtatásának sorrendjét jelenti. Minél nagyobb a szám, annál később tölti be. Ebben az esetben a 99 pont jó, mert nem rendszerszintű dologról van szó.

Végül update-rc.d ami frissíti az initscript-eket.

Xfce-nek és az X-nek is van autostart megoldása, azokat is használhatod, ha akarod.
  • Blum
    WOOOW o/

NTFS-configgal mukodik! Huhh..na akkor ez pipa de a betuk most egy restart utan megint nem jok. Gondolom az az altalam krealt config fajl lesz a bunos.
  • Blum
    Betuk ugy nez ki megjavultak,bar ezt a /etc/fonts/local.conf config fajlt nekem kellett letrehoznom. Jol van ez igy?

"Remélhetőleg nem UUID alapján nézi a partíciókat, mint a hülye Ubuntu"

Ami azt illeti,de :D

Pl. a Storage1 (sdb4) meghajto igy nez ki: 7FF507D864035807

Akkor letre kene hoznom egy /mnt/7FF507D864035807 konyvtarat es abba csatolni a /dev/sdb4-et?
    Utana pedig fstabban hozzaadni,hogy: dev/sdb4 /mnt/7FF507D864035807 ntfs-3g defaults 0 0

Nem lehet ennek valahogy megmondani,hogy label (jelen esetben Storage1,Storage2,stb..) alapjan csatoljon? Mert vegulis nem lenne nekem ezzel bajom,csak Thunarban hulyen nez ki egy 7FF507D864035807 nevu meghajto :D
  • MerlinW
    1. Telepítsd pl. ezeket (AUR):

ttf-google-webfonts
    ttf-ms-fonts
    freetype2-ubuntu
    fontconfig-ubuntu

vagy másold a font-okat amiket szeretnél az /usr/share/fonts-ba, majd frissítsd a cache-t:
    fc-cache -f -v

végül a /etc/fonts/local.conf-ban állítsd be:

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

<?xml version='1.0'?>
    <!DOCTYPE fontconfig SYSTEM 'fonts.dtd'>
    <fontconfig>
    <match target="font">

<edit mode="assign" name="rgba">
    <const>rgb</const>
    </edit>

<edit mode="assign" name="hinting">
    <bool>true</bool>
    </edit>

<edit mode="assign" name="hintstyle">
    <const>hintfull</const>
    </edit>

<edit mode="assign" name="antialias">
    <bool>true</bool>
    </edit>

<edit mode="assign" name="lcdfilter">
    <const>lcddefault</const>
    </edit>

</match>
    </fontconfig>

2. compton --vsync &
    terminálban az & jel azt jelenti, hogy háttérben fusson a process.

3. NTFS-config csomagot telepítsd és használd. Egyébként fstab-ba kell bedobálnod a csatolásokat, hogy automatikusan csatolja őket. Továbbá létre kell hozni a könyvtárakat az /mnt-ben.
    pl. /dev/sdb1 /mnt/d_drive ntfs-3g defaults 0 0
    Ahol az sdb1 a D betűjelű meghajtód Windows alatt, és létrehoztad a /mnt/d_drive (vagy akármi) nevű üres könyvtárat.
    Remélhetőleg nem UUID alapján nézi a partíciókat, mint a hülye Ubuntu :)
  • Blum
    Ide is :P

Napokban elszantam magam es felraktam egy ArchLinuxot. Jo volt a manjaro is de nem hagyott nyugodni az Arch tema,ugyhogy 2 nap sz.pas utan tulvagyok rajta es minden mukodik ahogy kell..majdnem.
    Tehat:

-xfce4 DE-t raktam fel de vannak problemak.

1: Microsoft Windows betutipusokat hogy rakok fel? Merthogy AUR-bol hiaba telepitettem a Win8 keszletet,nem akar ervenybe lepni. Kodolas most azt hiszem,hogy Lat2-Terminus16-on van de a betuk igy is undoritan neznek ki. Mi ennek a helyes modja,hogy globalis szinten ezeket a betuket hasznalja? Vagy ha a Windows-t nem is akkor legalabb az Ubuntut.

2: nincs Vsync. Non-free nv drivert felraktam,letezo osszes video tutorialt vegig neztem,olvasgattam de a Vsync gond csak megmaradt. Compizt is felraktam,beallitottam es nincs valtozas. DE!...talaltam egy olyat,hogy Compton...konfig fajlban beallitottam mindent ahogy levan irva hivatalos oldalon de meg mindig rossz. Azonban ha terminalba beirom,hogy: compton --vsync opengl akkor penge minden viszont ez csak addig mukodik amig a terminalban fut ez a parancs. Amint bezarom vagy Ctrl+C-t nyomok megint nincs Vsync vagyis valahogy gondolom azt kene megoldani,hogy ez a parancs fusson valahogy a hatterben.

3: Hogy oldom meg azt,hogy az ntfs particiokat automatikusan csatlakoztassa indulaskor a gep? ntfs-3g,fstab szarakodas mar megvolt de inditaskor igyis bekell potyognom,hogy mount /dev/sdax /mnt/Storage1....stb Ha ezt beirom akkor mar startx inditaskor frankon csatlakoztatva van minden ahogy akartam csak jolenne ha ez automikusan megtortenne. Lepesrol-lepesre hogy kene ezt?

4: ugyancsak iditaskor mindig bekell irnom,hogy sudo loadkeys hu ,hogy legyen magyar billentyuzet kiosztas. Hogy mondjam meg neki,hogy az legyen a default?
  • MerlinW
    Próbálj telepíteni Manjaro vagy Fedora disztro-t. Google szerint a debian kerneleknél fordul elő az integrált radeon-os probléma. Mondjuk az én laposomban is az van és semmi gond. A fenti két disztro Arch és RedHat rendszerek, hátha...
  • Panzeradler #4168
    Igen arra van.
  • MerlinW
    BIOS-ban a SATA mód ACHI-ra van állítva?
  • Panzeradler #4166
    Ubuntuval is ugyan ez a hiba.
  • Hecker007
    A Minttel én is jártam így még valamelyik régebbi verziónál, sose jöttem rá, hogy mi baja van.
    Próbálj ki szerintem egy másik disztrót pl.: Manjaro, Xubuntu, Ubuntu, Elementary. Ezekkel nekem még nem volt gondom közvetlen a telepítés után később is csak akkor ha én csesztem el véletlen valamit
  • Panzeradler #4164
    Sziasztok!

Gondoltam teszek egy próbát a linuxxal, letöltöttem ezt fel is raktam szépen a leírás szerint, viszont bootnál, bejön a kis mint logó és örökké tölt, ha megnyomom az alt+f1et akkor radeon 0:00:01.00 invalid rom contents hibát ír. Erre mi lenne a megoldás?

Próbáltam a sima hivatalos oldalról letölteni a mint-et. Viszont az meg live cd bootnál 20x20 fekete fehér pixelekböl áll és semmit nem látni belőle.

Van egy olyan sejtésem, hogy az alap vga driver amit feltesz az nem jó neki. Viszont belépés nélkül nem tudok leszedni a frisset.

Tudnátok ebben segíteni? Előre is köszönöm
    (spec:athlon 64 x2 4200+, HD 7730, 4gb ram)
  • Hecker007
    Viszont beleütköztem egy problémába. Laptopra raktam fel a Manjaro-t és a fn+f9 azaz a touchpad kikapcsolás nem működik, megtaláltam hogy melyik fájlt kéne szerkeszteni viszont azt nem találom se a megadott útvonalon se sehol a gépen :( tudna valaki segíteni hogy mi ilyenkor a teendő?
  • Hecker007
    Köszönöm a segítséget!
  • MerlinW
    Letöltés
    Telepítés
  • Hecker007
    Üdv!
    Valaki találkozott Manjaro vagy Arch alatt Matlabbal?
  • Zocsi
    Köszi a választ! :)
  • Dj Faustus #4158
    Nem bonyolult.
    Törlöd a merevlemezen levő partíciókat, és létrehozol egyet a Windowsnak.

Bár, ha édesanyád nincs hozzászoktatva a Windowsos környezethez, nem használ Windows-specifikus programokat, használhat akár Linuxot is...
  • Zocsi
    Hey,
    Édesanyámnak keresek laptopot, és találtam jobbféle HP Probook-ot, de alapból linux van rajta. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire bonyolult a linuxot leszedni és win7-et rakni rá (nem értek a linuxhoz).
    Köszi!
  • JoeFromHun
    Frissítéskor kötelező újraindítás? Köszönjük Fedora!
  • MerlinW
    KDE és annyi. Arch az egy zseniális disztro, de kizárólag magas szinten ajánlott:)
  • TARTYOM
    Aha köszi.

Kubuntu miben másabb mint az Ubuntu? KDE felület az alap és ennyi?

Illetve Arch-ot akkor semmiképpen sem ajánljátok gondolom így hogy nem igazán vagyok linuxos
  • lally
    Köszi a részletes elemzésért!
    (Fogunk itt még vitatkozni róla_(?). )

-most azonban egy kissé más témához is szólnék;
    mert, ma délben megjelent az:

OpenSUSE_12.2-béta2_Gnome:=685MB; és a KDE_CD_:= 686MB

(-ez a kiadás, legalább simán felállt -nálam- VirtualBox és VMwareWorkstation alatt is !)
    http://software.opensuse.org/developer/hu

-és, bízom benne, hogy már az ilyen primitív Bakijai sincsenek:
    http://hup.hu/node/114973
  • MerlinW
    Első körben úgy, hogy OpenOffice-t egy éve alig-alig fejlesztik. Libre pedig egy Ooo leszármazott.
    Jelenleg tehát a Libre a jobb, de Oracle elvileg ismét bele akar húzni Ooo téren.

Kis történelem:

"
    How it all started:

Actually OpenOffice was not absolutely the first main Office Suite available to Linux users. It all started with Star Office, a proprietary, and resource heavy, office suite from Star Division.
    In 1999 Star Division was acquired by Sun Microsystems, and one year later, Star Office was released as an open source office suite: Open Office. Being actively developed by the OpenOffice.org community, OpenOffice rapidly became popular, and one of the most famous open source project.
    In 2010 Sun Microsystems was bought by Oracle, and the development of OpenOffice was no more assured.

Libre Office

After the development of OpenOffice was discontinued, members of the OpenOffice development team created The Document Foundation and released a new office suite: LibreOffice, a fork of OpenOffice. Since then LibreOffice was actively developed by The Document Foundation, new features were added and bugs fixed. In the same time, as most of the OpenOffice.org community developers were gone, the development of OpenOffice was stopped. Finally, in June 2011 Oracle contributed the OpenOffice code to The Apache Software Foundation's Incubator.

The verdict

If Open Office is not dead yet, Libre Office is well alive. They are basically the same office suites, one being the fork of the other. But Libre Office has been more actively developed, is supported by a large community. The Apache Software Foundation's Incubator will without doubt be able to improve OpenOffice and to make it a real competitor to LibreOffice. But for now the winner of the LibreOffice vs OpenOffice "fight" is clearly LibreOffice. "

aktuális hír a témáról
  • lally
    Okay, én elfogadom !-de; Mivel is tudnánk most ezt a tényt bizonyítani ? (-is!)

-avagy, tán;
    Feltétel nélküli "Axiómaként" fogadjuk most talán el azt, de csak_itt, hogy a:

"Sok_Lúd, (állítólag még) disznót is győz" ! (?)

• MerlinW
    Ubuntu, Mint, Kubuntu.
    Az új Ubuntu Unity felület nekem sem tetszett, de 1 hét után annyira hozzászoktam, megkedveltem, hogy 1 perc klasszikus felület használat után visszaváltottam. Jó az, és egyre jobb lesz.

Ha pedig csili-vili kell akkor Kubuntu a te rendszered.

Ubuntu topik
  • TARTYOM
    Kezdő linuxosnak milyen distrot ajánlotok? Hp Probook 4535s-re menne a dolog.
    Ubuntu, Fedora, Mint közt variálok.
    Ubuntu live cd alapján fainul fut de a felülete nekem nagyon nem tetszik.
  • MerlinW
    Libre a kompatibilisebb.
  • lally
    Ez, igaz !
    A ciki ebben most csak az, hogy;
    Tökre-azonos feltételek mellett kívántam összehasonlítani itt, e kettő csomag tényleges "tudását".

(-a csóringer cégeknek pedig nagyonis nem mindegy, hogy az Originál Win-Offisszal melyik lehet adott esetben, a kompatibilisebb!)