4228
-
Death90 #2025 telepítés folyamán, annál a lépésnél mikor elemzi a szgépet: kiírja h rendszer, hardver szoftver partíciók, és ekkor szépen közli hogy a cd\\\... akármilyen helyen nem található a csomaglista, pedig másik laptopon és az asztalai gépemen működik, az a gond hogy nekem viszont erre a laptopra fel kell ezt telepítenem! -
KoS #2024 nem teljesen ertem hogy mikor panaszkodik a SUSE. Amit irsz azt a telepites folyaman irja ki? Vagy telepites utan?
Ha a telepites folyaman, akkor ugy tunik, mintha nem tala'lna' a CD meghajtot (bar nem nagyon hiszem hogy ez elofordulhat egy aktualis diszribucioval). -
Death90 #2023 van egy SuSE Linux 10.1-em tökéletesen működik az asztali gépemen és haverom laptopján, de az én laptopomon nem akar, mert azt mondja hogy nem találja a csomaglistát, (cd:\\\... csomaglista nem található, NINCS JAVASLAT) mit tehetek ilyenkor? pls ne azt írjátok hogy vegyél másik laptopot stb, mert ennek nincsen sok értelme.... -
#2022 "de szvsz azért jó lenne neki tudnia legalább azt, hogy mit jelent az ACCEPT, DROP, stb."
Igaz, de egy szótár csak kéznél van nem?:D -
Caro #2021 SuSE-ben van:
gnome-xgl-settings --disable-xgl
talán megy máshol is -
csabiks #2020 terminálba tudok írni, létezik vmi parancs ami visszaállítja az egészet? -
rlrenegader #2019 Mentsd el a témát, nem tudom milyen DE-tet használsz, de a /home
könyvtárban lesz, .gnome vagy .kde néven, ott themes. Aztán szedd le az xgl
és compiz csomagokat. Utána indítsd újra az X-et.
Vagy lökj be ide egy xorg.conf-ot! Aztán meglátjuk, mit lehet kihozni belőle!
Ha van FAT-od, akkor egyszerűen másold át oda, ha nem, akkor mentsd le floppy-ra,
aztán win, és ott már be tudod szúrni. De linux alól is feltolhatod, ha
ügyes vagy. :) -
csabiks #2018 Xgl-compiz telepítése után elszállt a grafikus felület, a konzol fut de semmi más, egy ideig villog az nvidia logó aztán semmi, rengeteg munkám van az asztalban, a fájlokat letudom menteni , de nem szeretnék mindent előrről kezdeni, vmi parancs létezik erre? corg vmi hibásodott meg vagy nemtudom! -
rlrenegader #2017 Válasz: #2008 hsz. -
rlrenegader #2016 Első How-To
Ugyanez angolul
Egy rém egszerű howto
Az egyik legjobb gyűjtemény
Szerintem ennyi elég lesz neki, meg annak, aki még az iptables-sel
akar foglalkozni. :)
MerlinW: szerintem jók azok a script-ek, de szvsz azért jó lenne neki
tudnia legalább azt, hogy mit jelent az ACCEPT, DROP, stb.
Mert előfordulhat az is, hogy új progit rak fel, ami ki szeretne menni a net-re,
és ha nem tudja hogy kell módosítani a szabályokat, akkor meg van lőve. -
lammergeyer #2015 Hi!Az én scriptem kicsit primitívebb,annyit csinál,hogy minden nem általam meghívott csomagot eldob,viszont nem akadályoz semmilyen általam indított netes progit a normális futásban.Nem igazán vágom az iptablest,ezt valahonnan letöltöttem,és működik.
#!/bin/sh
## Alkotunk egy láncot, mely a felénk kezdeményezett kapcsolatokat tiltja, a bentről jövők kivételével.
iptables -N block
iptables -A block -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A block -m state --state NEW -i ! ppp0 -j ACCEPT
iptables -A block -j DROP
## Ugrás erre a láncra az INPUT és a FORWARD láncból.
iptables -A INPUT -j block
iptables -A FORWARD -j block
Beraktam az /etc/init.d könyvtárba,húztam rá egy symlinket az /etc/rcS.d könyvtárból. -
#2014 Nincs erre grafikus beállítási lehetőség? -
#2013 Tessék, az iptables scriptem. Ezt meg mindenki alakíja ahogy akarja.
Kommenteztem dzsásztforjú:)
firewall on
firewall off -
KoS #2012 De nem a 'man' alapjan, hanem egy jo tutorial vagy howto alapjan. ;)
Legalabbis amikor meg kezdo voltam, elegge elborzasztott a man-ja. Most mar jo plusz infokat kikeresni... -
Caro #2011 Az iptablest alapszinten kb. 10 percig tart elsajátítani. -
KoS #2010 Ha nem megy azokkal a progikkal amiket rlrenegader mondott, akkor szolj.
A man iptables me'g kicsit korai lenne, nem hiaba vannak a mosolyok utana ;) -
#2009 Értem, leszedem. Köszi. -
rlrenegader #2008 Rakd fel a Guarddog(KDE), vagy a Firestarter(Gnome) nevű progit.
Firestarter szerintem egyszerűbb, olyan nagyon nem lehet eltévedni
benne. Ha tanulni szeretnél: man iptables :)) -
#2007 A tzűzfalat egyszer próbáltam beállítani, és egyáltalán nem csatlakozott a netre. :D
Tudsz benne segíteni? -
KoS #2006 Ha korlatlan, akkor szerintem teljesen felesleges valaha is lecsatlakoznod rola. A tuzfalat kell jol beallitanod, hogy ne jojjenek at rajta (foleg ha nem is futtatsz webszervert, meg ilyesmit), aztan meg had legyen allando kapcsolatban. -
#2005 Korlátlan, csak furcsa mert ilyennel még nem találkoztam (1 napos). -
#2004 Ezzel (interfaces) konfugurálod a hálókaridat kábelnethez (dhcp) (mint win latt tcp/ip protokol)
ifconfig -a = ipconfig /all
ifdown eth0 / leállítod a kapcsolatot
ifup eth0 / felépíted a kapcsolatot -
KoS #2003 Egyebkent miert akarsz lecsatlakozni rola? Korlatos, vagy mas oka van?
A kabelmodem kimenete kozvetlen a gepedre van kapcsolva? Mert az esetben azert megy alapbol, mert DHCP-n kapott cimet (linuxban a halozat default-ban DHCP-re van allitva). -
#2002 Ez mit csinál pontosan? -
#2001 /etc/network/interfaces tartalma:
auto lo
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
majd konzolban rootként:
ifdown eth0
ifup eth0
amennyiben egy hálókari van a gépben. Ill nem emlékszem hogy kell-e hozzá dhcpd csomag, de szerintem nem.
Ill ha nincs, nem árt az etc/resolv.conf -ba nameservereket írogatni, hogy lássa a domain-eket.
nameserver 213.46.246.51
nameserver 213.46.246.52
//chello esetében et is:
search chello.hu
-
#2000 Ezt most nem értem -> semmit sem állítottam be rajta, és a kinternet sem jelzi hogy csatlakoztatva lennék. Mégisd él a kábelnet kapcsolat!
Hogyan tudok róla lecsatlakozni? -
#1999 Sziasztok!
A kábelnetet szeretném beállítani a suse 10.1 alá. Tudtok segíteni benne, hogyan kell? -
KoS #1998 Nem tudom nalad milyen beallitasok vannak, de ha nalam a Playback-nel a Mic MUTE-n van, a Capture-nel pedig fel van nyomva (amennyire kell), akkor magamat nem hallom vissza, masok pedig jol hallanak...
Lehet hogy nalad nem lehet kulon allitani a kettot?? Nem hinnem hogy nem lehet...
A hangkartyanal tobb eszkoz egyszerre valo hasznalata legjobb tudomasom szerint nem beallitasi kerdes. -
#1997 Kéne valami köztes megoldás. Ha leveszem 0-ra a mic-et, akkor nem hallanak VoIP cuccokon. Mindig álligatni pedig problémás. :S
Egyébként a hangnál akkor biztos a támogatás hiánya miatt nem használható egyszerre több hangeszköz, vaaaaaagy, ez is beállításkérdés? =) -
KoS #1996 Akkor ne nyomj TAB-ot, amikor elinditod az 'alsamixer'-t, hanem az indulo ablakon a nezz szet (altalaban tobb elem van, mint ami ki van irva), es keresd meg a Mic-et (mikrofon), aztan huzd le 0-ra. Ezen kivul nemely opcional az 'm' betuvel tudod mute-ra allitani (nem feltetlen szukseges).
Minden esetre ha valakivel skype-olsz, es panaszkodik hogy visszahallja sajat magat, akkor emlekezz az elozo post-omra is ;) -
#1995 Suse 10, ALSA, és mindenhol.... nem csak kimondott programoknál, hanem alapból ilyen állandóan. Ezt a PCM-et nem vágom viszont, nem találtam ilyet, viszont a capture 0-ra van véve. :) -
KoS #1994 Kicsit reszletesebb koruliras jol jonne a hibaleirasnal, pl. milyen disztribuciot hasznalsz, milyen hangredszert, es melyik programmal hallod vissza magad.
Mivel ezeket nem tudom, ezert felteszem hogy ALSA hangrendszer-t hasznal a distribuciod (minden friss disztribucio azt hasznal).
Ha igy van, akkor konzolbol inditsd el az 'alsamixer' parancsot. Ekkor kapsz egy text alapu mixert. Nyomj egy TAB-ot, ekkor atmesz a "Capture" ablakra. Itt tudod beallitani hogy mit vetelezzen a hangkartya. Jobb-bal nyillal menj a PCM-re, es a le nyillal huzd le 0-ra. Remelem ez segit.
Egyebkent nalam is volt/van hasonlo problema, csak nalam amikor valakivel Skype-on beszelek, akkor o" hallja vissza sajat magat amig le nem huzom a PCM-et a Capture ablakban. Valamiert az ALSA allandoan visszanyomja a PCM capture-t, hiaba mentem el azt az allapotot amikor le van veve...
Ha ez nem segit, akkor valaszolj a fenti kerdeseimre. -
#1993 De nem is olyan fontos már, inkább csak ez hogy visszahallom magam. Ezt valaki nézze meg nekem légyszíves, mert kiidegel. :D -
#1992 fenntvan, de semmi változás -.- -
rlrenegader #1991 :DD
Én használom az alaplapi nForce4-es hangkarim, egyszerre több progi is tudja
használni, egészen máig... Ugyanis stereo-nál műxik, 5.1-et meg úgy kell rá
felhegeszteni, ráadásul ALSA-t kinyírja, OSS-buzi a kincsem... Na erről ennyit!
Veszek inkább egy Audigy-t, és ajánlom másnak is! Normális hangkártyát már lehet
kapni 4-5eFt-ért...
Szoftveres használatnál természetesen sz_arabb a minőség, nem beszélve arról,
hogy eszi a procit. Mondjuk integrált már alapból eszi...
Némítsd le a mikrofont! :D
Viccen kívül: rakd fel a hangkari driverét! -
#1990 NForce2-s alaplapi hangkarit használom, ami azért nem egy utolsó fajta. :) Létezik, hogy mégsem támogatja linux alatt a többszörös használatot? Egyébként, azzal, hogy szoftveresen kever úgymond nem lesz rosszabb a hangok minősége, vagy nem fog torzulni, vagy bármi egyéb? :O
... és a "visszahallom magam a mikrofonból" problémára valami? :) -
#1989 És valóban müxik. Ma is tanultam valamit:) -
KoS #1988 A hang dologgal kapcsolatban: a problema eszkoz+driver fuggo. Az alaplapi hangkartyak (meg a drivereik) altalaban nem tamogatjak azt, hogy az eszkozt tobbszor is meg lehessen nyitni. Sot a gyengebb hangkartyak sem. A komolyabbakkal mar nincs ilyen gond, pl. az en Audigy 2 ZS hangkartyamat meg lehet tobbszor nyitni (igazabol me'g csak 2-3 parhuzamos dolgot probaltam, nem neztem meg hogy max hany dolog tudja parhuzamosan hasznalni).
Megoldas:
1) Olyan hangkartyat venni, ami tamogatja a tobbszoros megnyitast Linux alatt
2) Vannak szoftveres megoldasok a problemara, de ezek Desktop Environment fuggok. A KDE artsd nevu demont hasznal arra, hogy szoftveresen keverje a hangokat. Ekkor az artsd indul be eloszor, az lefoglalja az eszkozt, a tobbi programnak pedig az artsd-hez kell kapcsolodni ahhoz hogy megszolaltassa a hangokat. Ugyanez letezik Gnome alatt esd neven. Annyi a kovetelmeny hogy a programoknak amiket hasznalsz tamogatni kell az artsd/esd hasznalatot. Termeszetesen a KDE-s alkalmazasok tamogatjak az artsd-t a Gnomosok pedig az esd-t, viszont ha kulso programokat akarsz hasznalni, akkor mar nem biztos hogy tamogatjak. -
#1987 Lehet hogy hagyom magam meggyőzni de akkor magadra vess mert egyfojtában téged foglak kérdezgetni ha elakadok :c)))) -
#1986 Célodhoz sok sikert, könyvet és soksok türelmet kívánok:)
Csak szemléltetésképpen apache, mysql beüzemelése Debian-on 5paranccsal 10perc alatt:
apt-get install apache
apt-get install mysql-bin
apt-get install mysql-common
apt-get install mysql-data
apt-get install php4
Ezután még finomhangolni kell, de a webszerver müxik:)
Persze aki kicsit jobban ért hozzá az teleforgatja modulokkal manuálisan, de itt előjön ismét egy kérdés, ki mire akarja használni:)