4228
  • Ability
    Őőő, jólvan, fáradt voltam. :) Ez nem jutott eszembe, hogy kompletten az egész hibaüzire rákeressek, de kerestem google-ban egyébként, csak kulcsszavak alapján...
  • KoS
    "Egyébként próbáltad beírni google-ba a hibaüzenetet? Mindig itt kell kezdeni."

Szeretnem MerlinW ezen kijelenteset megegyszer alahuzni.
    Ez a legcelravezetobb probalkozas a megoldas megkereseseben. Ha ez nem segitene, akkor lehet mashogy is probalkozni (kulcsszavakra kereses, forumokban kerdes felteves, es ez utobbi esetben is erdemes a hibauzenetet mellekelni).
  • MerlinW
    Bazzeg, még SUSE megoldást is dob a google, hol a frászban jártál te utána?
  • MerlinW
    csak mert első találatban van a válasz a problémádra
  • MerlinW
    Senki sem mondta hogy tedd fel az xfree-t... Miután van graf flületed valszeg van már... Mellesleg kellemes meglepetés érhet, mikor nem indul el az X és parancssorban harcolhatod vissza a grafikus felületed:)

Sztem rakd fel csomagban, párszáz oldalnyi olvasmány még hiányzik nálad a forgatáshoz:)

Egyébként próbáltad beírni google-ba a hibaüzenetet? Mindig itt kell kezdeni.
  • Ability
    Jobban utána jártam, és kijelenthetem: rohadtul nem tudom mit tölcsek le, hogy ne dobja ki ezt az X11-es hibaüzit. :D

Most viszont sleep. Köszi az eddigieket is, jó8! :)
  • Ability
    Érdekes, leszedtem egy ilyen Xfree86-ot, de mikor raknám fel Yast szó nélkül kilép. Szzééépppp :S
  • MerlinW
    Az a grafikus interface. Az (vagy most már a xorg) mozgatja a KDE, Gnome stb grafikus cumókat. Az X kezeli a perifériákat, stb.

Xfree86 vagy Xorg néven keresd (amelyiket használod).
  • Ability
    Igen, de mi ez a X11, sehol semmi infó róla. :S

szerk: lehet a XFree86 lesz a ludas! :P pill
  • MerlinW
    oké, KoS-nak igaza van.. késő van már:)

Minden fordítási eljráshoz az érintett alkalmazások dev csomagjaira van szükség.
  • MerlinW
    Szerintem valami gnome-os cucc kell hozzá, mert gmplayer a gui-s parancs. Már nem emlékszem rá pontosan, talán a doksiban van róla valami (biztos).

szerk: ha jól emlékszem csak user alatt megy a gui, root alatt nem
  • KoS
    Fel kell raknod az x11-bol is a -dev csomagot. (nem tudom hogy hivjak pontosan SUSE-nal, keresgelj a csomagok kozott)
  • KoS
    Ja es meg valami. Ha jol emlexem, akkor a codekeket me'g a ./configure elott erdemes bemasolni a /usr/lib/win32 konyvtarba, mert a ./configure kozben megnezei hogy ott vannak-e.
  • Ability
    Nekem a gui-s paraméterrel a ./configure nem fut le: Error: X11 support required for GUI compilation

Erre kéne megoldás, mert nem tudom hova tenni.
  • KoS
    ird be hogy 'ps -A' ez kiirja az osszes futo processz-t, aztan 2 fele kepp tudod kilono oket:
    kill <szam>
    ahol a szam a ps -A megfelelo soranak elso eleme, ha igy se akar kipusztulni, akkor lehet durvabban:
    kill -9 <szam>

Vagy ha egy programbol biztos vagy hogy csak 1 peldany fut, vagy minden peldanyt le akarsz loni, akkor:
    killall <programnev>
    pl: killall mplayer

Kodeket le kell toltened es a /usr/lib/win32 konyvtarba tenned (letre is kell hoznod a konyvtarat, ezt csak root-kent tudod megcsinalni).
    A skin-t attol fugg hogy hova telepult az mplayer, de nalad valoszinuleg a /usr/local/share/mplayer/skins konyvtarba kellene 1-et kicsomagolni.
    Ezen kivul fontot is kell raknod a /usr/local/share/mplayer/fonts konyvtarba (ha jol emlexem).
  • MerlinW
    - Ha forrásból forgatsz, át kell olvasni a doksi, ill a configure, readme file-t, majd a "./configure" -t futtatni először a kívánt paraméterekkel (pl legyen gui, használjon w32 kodekeket stb)

- ha lefut configure, utána jön a make
    - ha lefut make akkor utána jön a make install
    - ha ez is megvan, utána a doksi alapján a skin, fonts, kodekek helyükre való másolása

A fentieket a pre6 alapján írom, de sztem ugyanígy kell most is a 8-nál.

- ha nem megy így sem, akkor van .rpm mplayer csomag is.:)
  • Ability
    Van linuxba ilyen "futó programok" részleg? Ki akarnám lőni ezt a szerencsétlenséget felülről. :D

Egyébként akkor kodek-eket hova is kell másolni? Skin-t hogy lövök fel?
  • Ability
    Már megvan, csak valami nem okés. Nincs GUI és kettő képernyőben fut egyszerre a múvi. Épp sshot-ot akarok berakni, de van itt sg-n egy script ami
    megakadályzza. :D Ne majd most :P

http://feltoltes.hu/060918/pillanatfelv_tel8_www.feltoltes.hu_.jpg

--- feltöltés szó elég 'kep'-t rakni mindkét esetben

szerk: tudom miért nincs gui, mert nem futtattam a configure -gui-t vagy mit nem tudom fejből,,, de arra az előbbi hibaüzi kaptam, mi a teendő?
  • KoS
    root-kent ki kell adnod meg egy 'make install' parancsot is. Akkor telepited fel.
  • KoS
    Gepfuggo, de eltarthat akar 10+ percig is.
    Egyebkent azert kell olyan sok csomagot feltenni, mert ha forrasbol forditasz (amit most is csinlasz), akkor minden csomagnak amit hasznal, kell a -dev verzioja is (development). Viszont ha mar elore forditott csomagot raksz fel, akkor annak nem kellenek a -dev dolgok.
  • Ch_Slater
    hát énse.

nekem deb alapu distro kell, debianhoz nincs elég időm, ezért az ubuntu (mostis onnan írok)
  • Ability
    kész! :P

bár nem vágom hogy most mi van, nem akar menni azzal a paranccsal amit mondtál :)
  • Ability
    Nekem pl ezt ajánlották és tetszik. Lehet Debian mégjobban tetszene. Bár egyelőre nem tudom mik a különbségek.

btw, benyomtam neki a make-t, most dolgozik gőzerővel pörögnek le a cuccok. Ez meddig tart, mert csinálja már vagy 5 perce. :D

[szerinte hiba van a rendszerben]
  • MerlinW
    Halovány lila gőzöm sincs, mit esznek az emberek a SUSE-ban.
  • MerlinW
    gmplayer paranccsal kell indítani, de csak miután bemásoltál mindent a helyére: default skin, fonts, kodekek.
    Ill asszem nem indul root módban
  • Ch_Slater
    nekem egyszer céges laptopokra kellett SUSE-t raknom (megvették a dobozost). nem egyszerű szenvedés volt. egy szimpla alap telepítés tartott vagy egy fél műszakot gépenként (már amikor sikerült). volt, hogy telepítés közben egyszercsak nem látta tovább a cd meghajtót...
    és a durva, hogy egy debiant fele idő alatt feltettem utána az egyikre... :D
  • Ability
    megoldottam, köv lépés: Error: X11 support required for GUI compilation
  • Ability
    aznincs, de a poén, -- és pont most akartam szerkeszteni a kommentet -- hogy ha fel akarom rakni, arra hivatkozik hogy nem elérhető a sima libpng :D Szóval nem egyszerű. :P
  • Ch_Slater
    és a libpng-dev?
  • KoS
    Ezek szerint pedig ugy tunik, hogy tenyleg nem talalja a CD drive-ot.
    A pontos hibauzenet esetleg segitene...
    Bar bevallom SUSE egyser nagyon regen volt csak a gepemen, akkor is csak par ora hosszaig... szoval ha SUSE specifikus a dolog, akkor nem biztos hogy segiteni tudok...
  • Ability
    kofigurálás közbe lahal ezzel:

Error: PNG support required for GUI compilation, please install libpng and libpng-dev packages.

libpng fenntvan, nemtudom mit problémázik :P
  • Ability
    kb 20 dolgot kellett összekaparnom mindenhonnan, remélem a végén menni is fog :D
  • Ability
    Hát ez nagyon dúrván hosszú. Már ha erre gondoltál. Esetleg Te nem tudnál egy rövid kis leírást kreálni? Vagy inkább érdemes átnyálaznom? :)
  • MerlinW
    Mplayer külön állatfaj. Van a honlapján egy vaskos magyar nyelvű telepítési útmutató.

MplayerHQ
  • Death90
    telepítés folyamán, annál a lépésnél mikor elemzi a szgépet: kiírja h rendszer, hardver szoftver partíciók, és ekkor szépen közli hogy a cd\\\... akármilyen helyen nem található a csomaglista, pedig másik laptopon és az asztalai gépemen működik, az a gond hogy nekem viszont erre a laptopra fel kell ezt telepítenem!
  • Ability
    Még olyan gondom lenne, hogy raknám fel mplayert vagy xinet és yast benyomja, hogy ez és ez hiányzik... Jó sok file. Legalább 15. RPM-be azért illene benne lenni mindennek nem? :P
  • MerlinW
    De sztem téged valójában ez érdekel
  • Ability
    :) alapok suxx
  • MerlinW
    Az összes proci Intel Pentium Pro/2 és AMD Opteron óta i686 jelölésü.

i686 Processors

Intel

* Pentium Pro
    * Pentium II
    * Pentium III
    * Celeron
    * Xeon
    * Pentium 4
    * Pentium M
    * Pentium D
    * Pentium Extreme Edition
    * Core