LINUX
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az Ubuntu-hoz felkerûl alapból a Nautilus nevû filekezelõt (kb mit a Sajátgép ikon a Windowsban). Elérhetõ a Places menüpontban a Számítógép ikonra kattintva.
NTFS lemezt jelenleg csak olvasásra lehet megnyitni.
"HM frissítettem minden összetevõt és egyszercsak ujraindítás után megszakadt a net "
System/Adminisztráció/Hálózat/Ethernet Connection-t válaszd ki, és a Properties gombot használva állíthatod be a hálózati tulajdonságokat.
"A Linux rendszerlemeznek Primary-nak kell lennie hogy felismerje!"
Ne legyen logikai partíción.
- etc/interfaces jól van-e beállítva
- ifup eth0
egyebek
[merlinw.org]
[merlinw.org]
/pangás van 😄?/
ikszdé XD
ikszdé XD
ikszdé XD
Mi lehet a gond?Hardver nem hiszem A64 3000,GA-K8NE,1Gb ram de mindent felismert a telepitõ.
A processzorok füsttel működnek. Ha kiszáll belőlük a füst, nem működnek tovább!
ikszdé XD
ikszdé XD
ikszdé XD
/majd ha feltettem még fogok pár dolgot kérdezni mert linux nem volt még sokszor a kezem alatt, ha nem baj 😊/
ikszdé XD
Nekem 1GB RAM-nal 1MB-os a SWAP a 9.3-as suse-hoz, annyi boven eleg. En is 20GB-os particiot csinaltam neki, de csak azert hagyatm ekkorat mert 60GB helyet oszthattam fel 3-fele (xp, linus es egy fat32-es particio).
Ha ram hallgatsz, csinalsz egy FAT32-es particiot is, amire mind a linuxnak, mind az xp-nek van irasi/olvasasi joga.
20 GByte nem kell neki. Elég akár 4 GByte is.
Swapnak én 768 MByte-ot állítottam be 384 MByte memória mellett ennél a disztribnél. A szakkönyvek 2*, 3* nagyobb swapterületet ajánlanak - tapasztalataim szerint elegendõ.
"Számomra a lényeg : Szép legyen , felhasználóbarát, internetezni , és MSNezni lehessen vele akadálymentesen!"
Ubuntu teljesen megfelel erre a célra - bár a videólejátszás kicsit berhelõs dolog (nem adnak alapból hozzá MPlayer-t a legújabb verzióhoz)
"Ha a HDD-n 2 operációs rendszer van , jelenesetben a ratyi windows és a linux, ezt hogy csináljam meg hogy lehessen választani? elöször XP install , utánna Linux install? vagy hogy?"
Ha a Linuxot utólag rakod fel, bootmanagert fog telepíteni.
Azt szeretném megkérdezni hogyha a linuxnak csinálok egy 1 gigás SWAP meghajtót és egy 20 gigás linux meghajtót , úgy menni fog a linux akadálymentesen?
A másik kérdésem , mivel több ezer linux disztrubíció létezik, nemtudom meiket telepítsem fel , Számomra a lényeg : Szép legyen , felhasználóbarát, internetezni , és MSNezni lehessen vele akadálymentesen! Mostanába Live cdként használom az Ubuntut , szerintetek maradhat ez ? vagy érdemes lecserélni másra? xp is lesz mellette szal emulátorok meg stb nemkell hozzá!
A másik kérdés: a boot manager!
Ha a HDD-n 2 operációs rendszer van , jelenesetben a ratyi windows és a linux, ezt hogy csináljam meg hogy lehessen választani? elöször XP install , utánna Linux install? vagy hogy?
köszi!
ikszdé XD
Első a biztonság! - Avira Premium Security Suite megfelelő beállítással - más semmi.
[merlinw.org]
Első a biztonság! - Avira Premium Security Suite megfelelő beállítással - más semmi.
Deha nemmegy,akkor jó gyenge grafika is csak legyen egy normális linuxom végre amiveel nincs gond,mert egyszer a csomagot nem tudta letölteni,ezért nemment,máskor azért mert nem lehetet patricionálni,minden baja volt már a debiannak,korooának.
Nincs véletlen 1 CD-s faja linux ?
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Bár azért ez sem igaz.
Több mint 10000 csomag, de találtam én bõven olyanokat, ami nincs benne.
De akkor is 10 CD vagy 2 DVD.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Syd Barrett 1946-2006 Rick Wright 1943-2008 R.I.P.
Szeretnénk a gépemre egy jó linux rendszert,de csomó fajtája van,és nemtudom melyik lenne a legjobb,és amit letudok tölteni interentröl,pl ISO fájlba vagy stb.
Nekem olyan linux kéne,aminek szép a grafikája,nem nehéz kzelni,és rengeteg minden van benne!
Léccives segítsetek!
Elõre is köszi !
"Megjelent a Mandrake One Live CD (béta) A Mandriva elérhetõvé tette One Live CD-jét. A One Live a régebbiMove Live kiadást helyettesítí és mindíg a legfrissebb Stabil kiadásraépül majd. A jelenlegi a Mandriva Linux 2006-ra épül. A Live rendszer indulás után könnyen telepíthetõ, csak a munkaasztalrakitett telepítõ ikonra kell kattintani, és a telepítés egy varazslósegítségével könnyen elvégezhetõ a merevlemezre. A kiadás jelenleg a béta teszt állapotban van. Jelenleg 4 régió szerinti kiadás található a szerveren:
* Amerika, nyugat Európa
* Ázsia, Afrika
* Közép Európa
* Kelet Európa
"
http://www.whysoft.hu/aggregator/sources/2
[merlinw.org]
[merlinw.org]
A linux telepítéséhez a vinyón egy teljesen más fájlrendszer szükséges mint win alatt. Ilyet úgy lehet létrehozni hogy vagy az egész vincseszterre linuxosat raksz, vagy a meglévõ windows fájlrendszer mögé teszel linuxosat. Minden estre mielõtt nekiállsz, olvasgass sokat, mert a windowsodat akaratlanul is könnyen megsemmisitheted.
Ha a linuxot meguntad egy windows telepítõ cd-vel ujra vissza tudod formázni a vinyódat, aztán arra tehetsz újra windowst.
Simán átkódolja a videókat abba, amibe akarod.
fel kell rakni a csomagokból:
gcc
glibc-devel
kernel-headers
(asszem ennyi)
Ezután pedig letöltöd az install file-t, és futtatod, magától megcsinálja.
De elvileg el kéne indulnia a graf felületnek, az open-source nv driverrel, csak nem lenne 3d gyorsítás.
A grafikus felület startx-el indítható, ha nem megy magától. Vagy pedig /etc/init.d/{xdm,gdm,kdm közül valamelyik} start
Ha fenn van xdm/gdm/kdm.
kössz merlinw a tippet, azthiszem megtaláltam a drivert az nvidia honlapján. már csak az a gondom hogy hogyan tudom feltelepíteni.
teljesen kezdõ vagyok linuxból, azért ezt elõbb elmondom. megírtam cdre a drivert csak még nem látom a cdt-se. remélem segít valaki
köszi
Kérnék egy apró segítséget!
Egy geforce fx5700 -as videókártyához keresek drivert debiánhoz, mert valszeg amiatt nem indúl el az ablakos kiszolgáló, legalább is valami olyan üzenetet ad
köszi szépen
odáig eljutottam hogy felteszem, beállítom, tls-t is, van egy kis tesztelõ proggy, a swaks, azzal tesztelem localról megy az authentikáció, mutt-al is tudok levelet küldeni, de a hálózaton lévõ winfosos géprõl (amit használok), The battal és Outlookkal sem tudok kapcsolódni :|
Odáig eljutottam hogy az /etc/inetd.conf-ban a mailnél engedélyeztem az smtp-t (beleírta magát az exim, de kikommentelve), így már nem kapcsolódási hibát ír, hanem a outlook szerint váratlanul megszakadt, a bat szerint meg: server reports it is not ready, reply: ""
hogyantovább? valakinek valami ötlet? nem régóta linuxozom, ~1 hónap, rögtön debiannal (munka miatt kell), de ezen a problémán nem tudok továbblépni, bizonyára valami elemi hiba, de megköszönném ha valaki rávezetne mi itt a gond, thx 😉
shit happens
Nem a legjobb, de 3D benchmarknak ott a glxgears
Játékok küzül pedig wine-a probléma nélkül megy a Counter Strike 1.6 😊 (dapperen próbáltam)
ON
-Incredi Mail - Mozilla Thunderbird
-Nero 7 - K3B KDE esetén - a linuxos Nero fizetõs
-DVD Decrypter - nincs
-Adobe reader? - ugyanaz
-Daemoon Tools - mount -o loop -t iso9660 valami.iso /mnt/iso
-DVD Shrink - nemtom
-Everest - nemtom
-mIRC - xchat
-Total commander - krusader, xnc
-WinRAR - rar, unrar
-Winamp - xmms
-CdLabel Print - nemtom
-Flash get - rengeteg van
-3D Mark - nincs
-PowerDVD - xine, mplayer
-Photo Filtre - nemtom
-Macromedia Dreamweaver - quanta
-IMGtool - nincs
-Driverek - nem olvastál semmit a linuxról. Nvidia, Ati van, de ezek is inkább csak kiegészítõk, támogatások bizonyos dolgokhoz. Direvereket itt moduloknak nevezik, amelyeket vagy külön futtatsz vagy kernelbe fordítod õket.
Win emulátor: wine - de sokmindenre nem jó.
Directx emulator: cadega
Játékok: van pár, de nemsok (quake 2,3, UT, Age of empires).
Programok bezerzésével kapcs, nézz egy a disztribedre való csomagkezelõ után. (debian apt, redhat willow(?))
[merlinw.org]