LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Dj Faustus
"NTFS lemezt jelenleg csak olvasásra lehet megnyitni."
Csak lehetett... http://www.linux-ntfs.org/

Dj Faustus
"Kérdésem lenne: Ubuntu alá milyen fájlkezelõt ajánlotok? NTFS lemezt nem is fogok tudni soha megnyitni?"
Az Ubuntu-hoz felkerûl alapból a Nautilus nevû filekezelõt (kb mit a Sajátgép ikon a Windowsban). Elérhetõ a Places menüpontban a Számítógép ikonra kattintva.

NTFS lemezt jelenleg csak olvasásra lehet megnyitni.

"HM frissítettem minden összetevõt és egyszercsak ujraindítás után megszakadt a net "
System/Adminisztráció/Hálózat/Ethernet Connection-t válaszd ki, és a Properties gombot használva állíthatod be a hálózati tulajdonságokat.

"A Linux rendszerlemeznek Primary-nak kell lennie hogy felismerje!"
Ne legyen logikai partíción.

MerlinW
- nézd meg látja-e a hálókarit (ifconfig -a)
- etc/interfaces jól van-e beállítva
- ifup eth0

egyebek

[merlinw.org]

MerlinW
Dehogynem. Van pár ntfs csomag, de ha jól tudom az ujabb kernelekben már alapból megtalálható a modul.

[merlinw.org]

HM frissítettem minden összetevõt és egyszercsak ujraindítás után megszakadt a net , nemlehet semmi módon internetet létesíteni, vmi ötlet? Ugyanezen a gépen az XP-n viszont van net , nem értem!

/pangás van 😄?/

ikszdé XD

Kérdésem lenne: Ubuntu alá milyen fájlkezelõt ajánlotok? NTFS lemezt nem is fogok tudni soha megnyitni?

ikszdé XD

A Linux rendszerlemeznek Primary-nak kell lennie hogy felismerje!

ikszdé XD

A gondom a következõ felakarom rakni a suse 10.1 x86_64-t.Vinyón partition magic-l csináltam neki helyet egy szûz vinyón.Feltelepül semmi hibaüzenet de amikor ujraindul akkor az xpre bootol suse sehol..Ujra be a telepitõ és uj telepitést javasol,ha javítást kérek akkor megtalálja de utána is csak az xp jelentkezik.
Mi lehet a gond?Hardver nem hiszem A64 3000,GA-K8NE,1Gb ram de mindent felismert a telepitõ.

A processzorok füsttel működnek. Ha kiszáll belőlük a füst, nem működnek tovább!

probléma megoldva 😛 Linux rulzzz!!

ikszdé XD

jah és ezek a mostani partíciók! /winfosban/

ikszdé XD

Nagy kérdésem lenne! A particion Magicben a Resize/Move-nál a MIN méret csak 21 giga lehet , nekem pedig csak 2 gigás Swap és egy 5 gigás Linux partíció kell! MI lehet a probléma?

ikszdé XD

Köszi mindenkinek az infót!

/majd ha feltettem még fogok pár dolgot kérdezni mert linux nem volt még sokszor a kezem alatt, ha nem baj 😊/

ikszdé XD

petipetya
A legegyszerubb ha eloszor az xp-t teszed fel, aztan a linuxot, mert akkor a linux beteszi a grub-ba (indito kepernyo a pc bekapcsolasa utan) az xp-t is es mindig ki tudod valasztani, hogy melyik op rendszert szeretned elinditani.

Nekem 1GB RAM-nal 1MB-os a SWAP a 9.3-as suse-hoz, annyi boven eleg. En is 20GB-os particiot csinaltam neki, de csak azert hagyatm ekkorat mert 60GB helyet oszthattam fel 3-fele (xp, linus es egy fat32-es particio).

Ha ram hallgatsz, csinalsz egy FAT32-es particiot is, amire mind a linuxnak, mind az xp-nek van irasi/olvasasi joga.

Dj Faustus
"Azt szeretném megkérdezni hogyha a linuxnak csinálok egy 1 gigás SWAP meghajtót és egy 20 gigás linux meghajtót , úgy menni fog a linux akadálymentesen?"
20 GByte nem kell neki. Elég akár 4 GByte is.
Swapnak én 768 MByte-ot állítottam be 384 MByte memória mellett ennél a disztribnél. A szakkönyvek 2*, 3* nagyobb swapterületet ajánlanak - tapasztalataim szerint elegendõ.

"Számomra a lényeg : Szép legyen , felhasználóbarát, internetezni , és MSNezni lehessen vele akadálymentesen!"
Ubuntu teljesen megfelel erre a célra - bár a videólejátszás kicsit berhelõs dolog (nem adnak alapból hozzá MPlayer-t a legújabb verzióhoz)

"Ha a HDD-n 2 operációs rendszer van , jelenesetben a ratyi windows és a linux, ezt hogy csináljam meg hogy lehessen választani? elöször XP install , utánna Linux install? vagy hogy?"
Ha a Linuxot utólag rakod fel, bootmanagert fog telepíteni.

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni hogyha a linuxnak csinálok egy 1 gigás SWAP meghajtót és egy 20 gigás linux meghajtót , úgy menni fog a linux akadálymentesen?

A másik kérdésem , mivel több ezer linux disztrubíció létezik, nemtudom meiket telepítsem fel , Számomra a lényeg : Szép legyen , felhasználóbarát, internetezni , és MSNezni lehessen vele akadálymentesen! Mostanába Live cdként használom az Ubuntut , szerintetek maradhat ez ? vagy érdemes lecserélni másra? xp is lesz mellette szal emulátorok meg stb nemkell hozzá!

A másik kérdés: a boot manager!

Ha a HDD-n 2 operációs rendszer van , jelenesetben a ratyi windows és a linux, ezt hogy csináljam meg hogy lehessen választani? elöször XP install , utánna Linux install? vagy hogy?

köszi!

ikszdé XD

Doomista
vagy yahoo,ha tud angolul 😊

Első a biztonság! - Avira Premium Security Suite megfelelő beállítással - más semmi.

MerlinW
nos, google segítségével😊

[merlinw.org]

petipetya
Sziasztok!

Suse 9.3-as alatt hogyan tudok beizzitani egy Asus tv tuner kartyat?

Koszi.

MerlinW
nekem ez ez egy bajom ubuntuval hogy gnome-os. Én meg csomo KDE-s cuccot használok, amiket kész kínszenvedés felerõszakolni rá😄 kubuntu meg bugos...😊

[merlinw.org]

ubuntu esetleg.

Doomista
THX megnézem 😊)

Első a biztonság! - Avira Premium Security Suite megfelelő beállítással - más semmi.

PetruZ
Akármelyik LiveCD-s változat, pl. Knoppix, Kanotix. Keresgélj a DistroWatch-on.
Doomista
ISO fájlból lehetne bootolni és 1 CD-s jokis grafika és kezelhetöség.
Deha nemmegy,akkor jó gyenge grafika is csak legyen egy normális linuxom végre amiveel nincs gond,mert egyszer a csomagot nem tudta letölteni,ezért nemment,máskor azért mert nem lehetet patricionálni,minden baja volt már a debiannak,korooának.

Doomista
és ezek mind jo linuxok,csak az a bibi hogy én virutálsi rendszere rakom fel a linuxot,hogy 2 gépéet használjak egyszerre,de otnemmegy a net,ezért nemjo a debian,mert netröl kell csomagokat lekapni hozzá,és ezért nemnegy,a többi linuxal aza baj,hogy töb mint 2 CD-s 😞
Nincs véletlen 1 CD-s faja linux ?

Doomista
ismerem 😉

Ja bocs, 14 CD.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

A debianban minden benne van 😊
Bár azért ez sem igaz.
Több mint 10000 csomag, de találtam én bõven olyanokat, ami nincs benne.
De akkor is 10 CD vagy 2 DVD.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Doomista
köszi emberek,megnézem mit tehetek ! 😊)

Ch_Slater
ubuntu 6.06: könnyû, jó csomagkezelés, szép is, nagy közösség van mögötte...

Syd Barrett 1946-2006 Rick Wright 1943-2008 R.I.P.

Sztem neked a Linux Fedora kell...az 4 CD....nem tul nehéz....és televan mindennel...😄
Doomista
Sziasztok!
Szeretnénk a gépemre egy jó linux rendszert,de csomó fajtája van,és nemtudom melyik lenne a legjobb,és amit letudok tölteni interentröl,pl ISO fájlba vagy stb.
Nekem olyan linux kéne,aminek szép a grafikája,nem nehéz kzelni,és rengeteg minden van benne!
Léccives segítsetek!
Elõre is köszi !

Kösz szépen! mostmár remélem menni fog😄
MerlinW
Ez esetben nehéz napjaid lesznek a linux megismerésében..:/ De vannak magyar oldalak is amik ezzel foglalkoznak. Google a legjobb barátod😊

"Megjelent a Mandrake One Live CD (béta) A Mandriva elérhetõvé tette One Live CD-jét. A One Live a régebbiMove Live kiadást helyettesítí és mindíg a legfrissebb Stabil kiadásraépül majd. A jelenlegi a Mandriva Linux 2006-ra épül. A Live rendszer indulás után könnyen telepíthetõ, csak a munkaasztalrakitett telepítõ ikonra kell kattintani, és a telepítés egy varazslósegítségével könnyen elvégezhetõ a merevlemezre. A kiadás jelenleg a béta teszt állapotban van. Jelenleg 4 régió szerinti kiadás található a szerveren:

* Amerika, nyugat Európa
* Ázsia, Afrika
* Közép Európa
* Kelet Európa
"

http://www.whysoft.hu/aggregator/sources/2

[merlinw.org]

na ezaz h en nem nagyon tudok angolul...
MerlinW
no azt mondjuk pont nemtom, de feltételezem a weboldalán írják😊

[merlinw.org]

de...akkor a linux mandriva live 2006ot lehet telepíteni is??
MerlinW
de ha nem szeretnél rögtön belecsapni a lecsóba, ajánlom a VMWare nevü virtuális PC programot, amire feldobhatod windows alá. Így tudod nyomkodni mindenféle gond nélkül amíg csak tetszik. Ismerkedésnek tökéletes.

[merlinw.org]

<#wow1>
lck
Ha teljesen kezdõ vagy akkor inkább mandrivát rakj. Az "windowsosabb". Ha felraktad, nagyobb (grafikus) lehetõséget találsz beállítani.
A linux telepítéséhez a vinyón egy teljesen más fájlrendszer szükséges mint win alatt. Ilyet úgy lehet létrehozni hogy vagy az egész vincseszterre linuxosat raksz, vagy a meglévõ windows fájlrendszer mögé teszel linuxosat. Minden estre mielõtt nekiállsz, olvasgass sokat, mert a windowsodat akaratlanul is könnyen megsemmisitheted.
Ha a linuxot meguntad egy windows telepítõ cd-vel ujra vissza tudod formázni a vinyódat, aztán arra tehetsz újra windowst.
hello! lenne egy olyan kerdesem hogy mivel kezddo vagyok a linuxban..van fedoram...4cds...meg Linux Mandiva live 2006...na szal a linux mandriva live 2006 telepithetö verzio avagy jobaj járok a fedorával? csak olyat hallottam hogy valamelyik linux csinál valamit a hdd-vel és aztán csak linuxo tehetek fel...ez igaz a fedoránál is vagy nem!? köszi
DVD decrypter helyett javaslom a videolan playert.
Simán átkódolja a videókat abba, amibe akarod.

Röviden:
fel kell rakni a csomagokból:
gcc
glibc-devel
kernel-headers
(asszem ennyi)
Ezután pedig letöltöd az install file-t, és futtatod, magától megcsinálja.
De elvileg el kéne indulnia a graf felületnek, az open-source nv driverrel, csak nem lenne 3d gyorsítás.
A grafikus felület startx-el indítható, ha nem megy magától. Vagy pedig /etc/init.d/{xdm,gdm,kdm közül valamelyik} start
Ha fenn van xdm/gdm/kdm.

PetruZ
linuxforum.hu, bal oldalt a menüben "NVidia driver telepítése"
helló mindenki
kössz merlinw a tippet, azthiszem megtaláltam a drivert az nvidia honlapján. már csak az a gondom hogy hogyan tudom feltelepíteni.
teljesen kezdõ vagyok linuxból, azért ezt elõbb elmondom. megírtam cdre a drivert csak még nem látom a cdt-se. remélem segít valaki
köszi

MerlinW
www.nvidia.com - drivers download - linux...

[merlinw.org]

Sziasztok
Kérnék egy apró segítséget!
Egy geforce fx5700 -as videókártyához keresek drivert debiánhoz, mert valszeg amiatt nem indúl el az ablakos kiszolgáló, legalább is valami olyan üzenetet ad
köszi szépen

cSuwwi
valami okos ember tud nekem segíteni Debian alatt az exim beállításában? (nincs gui, szerverként megy itthon, de levelezést áttenném rá, az smtp részét legalábbis)
odáig eljutottam hogy felteszem, beállítom, tls-t is, van egy kis tesztelõ proggy, a swaks, azzal tesztelem localról megy az authentikáció, mutt-al is tudok levelet küldeni, de a hálózaton lévõ winfosos géprõl (amit használok), The battal és Outlookkal sem tudok kapcsolódni :|
Odáig eljutottam hogy az /etc/inetd.conf-ban a mailnél engedélyeztem az smtp-t (beleírta magát az exim, de kikommentelve), így már nem kapcsolódási hibát ír, hanem a outlook szerint váratlanul megszakadt, a bat szerint meg: server reports it is not ready, reply: ""

hogyantovább? valakinek valami ötlet? nem régóta linuxozom, ~1 hónap, rögtön debiannal (munka miatt kell), de ezen a problémán nem tudok továbblépni, bizonyára valami elemi hiba, de megköszönném ha valaki rávezetne mi itt a gond, thx 😉

shit happens

OFF
Nem a legjobb, de 3D benchmarknak ott a glxgears

Játékok küzül pedig wine-a probléma nélkül megy a Counter Strike 1.6 😊 (dapperen próbáltam)
ON
MerlinW
Olvasgass neten linux kezdõknek doksikat, mert ahogy látom egy betüt nem olvastál a témáról. A linuxozás így nem megy. 180 fokban különbözik a wintõl.

-Incredi Mail - Mozilla Thunderbird
-Nero 7 - K3B KDE esetén - a linuxos Nero fizetõs
-DVD Decrypter - nincs
-Adobe reader? - ugyanaz
-Daemoon Tools - mount -o loop -t iso9660 valami.iso /mnt/iso
-DVD Shrink - nemtom
-Everest - nemtom
-mIRC - xchat
-Total commander - krusader, xnc
-WinRAR - rar, unrar
-Winamp - xmms
-CdLabel Print - nemtom
-Flash get - rengeteg van
-3D Mark - nincs
-PowerDVD - xine, mplayer
-Photo Filtre - nemtom
-Macromedia Dreamweaver - quanta
-IMGtool - nincs

-Driverek - nem olvastál semmit a linuxról. Nvidia, Ati van, de ezek is inkább csak kiegészítõk, támogatások bizonyos dolgokhoz. Direvereket itt moduloknak nevezik, amelyeket vagy külön futtatsz vagy kernelbe fordítod õket.

Win emulátor: wine - de sokmindenre nem jó.
Directx emulator: cadega
Játékok: van pár, de nemsok (quake 2,3, UT, Age of empires).

Programok bezerzésével kapcs, nézz egy a disztribedre való csomagkezelõ után. (debian apt, redhat willow(?))

[merlinw.org]

MerlinW
sh valami.run -nal indítasz minden futtatható állományt. vagy adsz neki futtatási jogot chmod-dal.

[merlinw.org]