4228
-
#1865 köszi -
#1864 zip: "unzip" csomaggal, parancssorbol pl.
Kereshetsz hozzá gui-t is.
Screenshot: "ksnapshot" csomaggal.
run file-t konzolból:
chmod +x valami.run
./valami.run vagy sh valami.run -
#1863 már nézegetem :) megtaláltam én is...
azt olvasgattam eddig + 1-2 okosságot ,de mára elég ennyi megyek aludni...
jóéjt mindenkinek!!
-
#1862 Pár alap (láma) kérdésem lenne:
Hogyan tudnék zip-et kicsomizni? Van erre alapból program SUSE 10-ben?
Hogyan tudok sshot-ot csinálni az asztalról? Ablakról tudok, de úgy szeretném, hogy minden rajta legyen. GIMP meg kiakad, ha be akarom illeszteni. :x
.run file-t hogy tudok futtatni? Mert jelenleg megnyitja a szerkesztővel...
Köszi előre is. -
rlrenegader #1861 Szívesen! :))
Egyébként ha többet akarsz megtudni a fájlrendszerekről,
Itt egy link
ez még nem annyira régi.
De google egész kánaánnal kecsegtet a témában: Íme a bizonyíték! :) -
rlrenegader #1860 Reiser szerintem brutál gyors, nekem még nem volt vele rossz tapasztalatom,
azt leszámítva, hogy néha eljátszik vele Linux boot közben. De adatot még
egyszer sem vesztettem.
Letöltésekre van külön partíció, azt formáztam
Reiser-re, mert általában kis fájl-okat tölt le az ember. (.r01, :D )
Szerintem régi gépekre is nyugodtan mehet ext3!
-
Caro #1859 Az ext2-t azért én nem írnám le annyira.
Régi gépekre tökéletes, csak nem a power gombbal kell kinyomni őket, és akkor nem lesz semmi baj.
Nekem a reiserrel nincs sok jó tapasztalatom :)
Szerintem lassú. -
#1858 THX
igazából ennyi érdekelt...csak hogy tudjam(nagyjából)mi a különbség..
-
rlrenegader #1857 Hát, lehet, hogy azért, mert kezdőknek van. :)
Ha filerendszer-ismeretet is bele szeretne írni a szerző, akkor
elkezdhetné a második kötetet is!! :)
Egyébként nagyon nagy vonalakban:
-ext2: lejárt lemez
-ext3: az ext2 továbbfejlesztése, naplózással rendelkezik, gyors, nehezen
fragmentálódó, nagy a hibatűráse.
Igazán, nagy fájloknál "mutatkozik meg igazi ereje".
-reiserFS: alias reiser3; robosztus, naplózó fájlrendszer; nehezen
fragmentálódik.
Ha arra vagy kíváncsi, milyen fájlrendszerre telepítsd a Linux-ot, akkor
véleményem szerint a gyökérkönyvtárat mindenképp ext3-ra,
a /home-ot lehet reiserFS-re. Szerintem... :) -
#1856 aha...akkor nem megyek
nézegettem most a könyveket amiket vettem és érdekes dolgot találtam(nem találtam)nem igazán foglalkoznak vele hogy mikor melyik fájlrendszert érdemes használni, milyen lehetőségekkel rendelkeznek (ext2,ext3,ReiserFS)csak megadják milyenre telepítsek...
basszus ha ez kezdőknek van miért nem foglalkoznak vele?? nem értem, de majd utánanézek... -
rlrenegader #1855 :DD Ezeken a tanfolyamokon nem az a cél, hogy téged megtanítsanak bármire is!!
Kiszűrik a tehetségeket, és már kapkodják is őket! Olyan, mint a mai
piacgazdaság, ez sem különbözik semmiben! Aki lemarad, az kimarad! -
#1854 na épp ezaz...tömik az agyamat de mire felfogom az elsőt addigra ő már a harmadik tananyagot ismerteti leszarva azt aki lemardt...ennek semmi értelme..(voltam 1-2 ilyen tanfolyamon tudom milyen szar)ha dupla ennyi időt szánna rá akkor azt mondom: rendben oké én vagyok kicsit nehezebb fejű és ezért nem megy..de így még időd sincs megjegyezni amit hadoválnak neked...pfuj gyorstalpaló... -
rlrenegader #1853 Nem lehúzás egy "intenzív" tanfolyamért. Tömik ott az agyad, ne aggódj.
Annyit simán leadnak, mint máshol egy év alatt, ugyanannyiért.
És feltételezik, hogy azért mentél oda, és fizattél ki annyi pénzt, hogy
meg is tanuld! Ez nem suli, ahol ellógjuk az órákat,
mert nincs kedvem bemenni! :) -
#1852 aha...hmm...az úgy már rendben.....
a linux alapozásnál akkor is kevésnek tartom az 5 napot(átnéztem a részletes tematikát)ezt 5 nap alatt nagyon nehéz úgy megtanulni hogy meg is jegyezzem!!
ezen csak átfutnak és ezzel kész is a tanfolyam...nekem nagyon lehúzás szaga van...mindezt 195+áfa-ért...röhej
ez igaz bármilyen tanfolyamra...5 nap kevés.. -
rlrenegader #1851 Ez így igaz!! Király cucc, mondjuk én leszedtem, mert egyenlőre nincs
rá szükségem. :) -
#1850 Ha azt vesszük, hogy egy RH vagy egy MS papirral alaphangon millió felett keresel,nem oylan drágák. Csak legyél elég kocka hozzá:) -
rlrenegader #1849 Megnézheted a napokat is nyudodtan. Max. 5 nap. -
#1848 én nem a tanfolyam értéke miatt mondom ezt hanem az időtartama miatt....5nap szerintem kevés... -
rlrenegader #1847 VAgy itt egy másik: Linux alapozó tanfolyamok -
rlrenegader #1846 Szerintem nem! Active Direktory tanfolyamok árai
És ez csak az Active Direktory!! -
#1845 kicsit irreálisak az árak nem?? 5 nap RH035 tanfolyam 240e ft
"Red Hat Enterprise Linux alapfokú tanfolyam olyan Windowst használó rendszergazdáknak, akiknek nincsenek UNIX vagy Linux üzemeltetésben tapasztalataik 5 napos gyakorlati tanfolyam, ami a Red Hat Enterpise Linux alapfokú használatát, menedzselését és koncepcióját oktatja" -
rlrenegader #1844 Biztos igazad van, bár ezt erősen kétlem! :DD
Szerintem ezzel el is mondtam mindent!
Én is használtam DOS-t, ismerem az MS-t annyira, amennyire Te,
hacsak nem volt bőrfoteled Redmonban! :D
Próbálj meg megszerezni egy Red-Hat tanúsítványt, és megtudod, mi a
bonyolult! Itt egy link, hány embernek sikerült.
Linux-fürtökről hallottál? Én igen. Most oda próbál meg betörni MS...
Meglássuk! :D
Ja, az én desktopom.
Sg-s híreket meg nem olvasok... -
#1843 Jah emulálom, mert neki van a legkényelmesebb file-átnevező képessége:) -
#1842 jah XGL/AIGLX van linuxon, és gyanítom, hogy nem is olyan erőforrás-zabáló, mint a vistán a csilivili (már most sem, pedig még béta sincs belőle). A Vista "effektjeihez" ajánlott egy erősebb processzor és 1GB RAM.
Nekem az XGL/Compiz 1.2-es procival, 512RAM-mal röccenésmentesen megy Ubuntu alatt, sok ablak/asztal esetén is. És annyi féle szolgáltatás (effekt) van benne, hogy győzze kipróbálni, testreszabni az ember... -
rlrenegader #1841 "kogasom
"Amúgy meg csak ki kell venni a /etc/fstab -ból a wines partícióra vonatkozó sorokat."
ez biztos rengeteget segítethet egy linux felhasználónak,aki már vágja a témát,de nekem nagyából ennyit "fordítsd el a kulcsot és szálj fel a holdra"... szóval nem értek belőle semmit..."
Egy Linux-felhasználó ezt alapból tudja, nincs neki szüksége ilyen útmutatásokra. :D
Itt egy link Itt meg egy másik!!
Hidd el, nem fog elromlani a szemed!! Ezeknek a nagyját elolvasod, és lehet, hogy egy-két hónap múlva te is tanácsokat fogsz adni a kezdőknek!! :D
"az volt a hiba,hogy beírtam a jelszót,felh. nevet az ubuntuba (amihez nem tudomk miért ragaszkodik,nem lehetne ezt eltávolítani az install folyamán?) és amikor lenyomtam az entert egy barna képernyő untatott vagy fél percig és nem töltötte be a kellékeket és nem indult el.meg első használatkor majdnem sikerült kifagyasztani,mert indítottam a Gaimp et :D nem mintha ezért büszke kéne legyek magamra..."
Na ezért sulykolom, hogy tisztában kéne lenni az alapokkal...
Linux többfelhasználós, stb. rendszer, a minimum felhasználók száma: 2!
Egyik a root, másik a user. Lehet csak root is, de nem ajánlott.
Ebből adódóan nincs ilyen opció!!
Kifagyasztani max. az X-et sikerült, kernelt nem hiszem, de sok sikert! :D
Második dolog, amit ajánlani szoktam, hogy olvasson az ember
telepítéskor, mert ez nem Windows, itt nem csak a licencfeltételekre
kell OK-ot nyomni! Meg nem next->>next->>finish!!
És kicsit bővebb információt is adhatnál, amikor valami nem stimmel, mert
minél részletesebben ismerjük a problémát, annál pontosabb lesz a megoldás!
Nem ülünk a géped előtt, kisujjból meg nem megy.
Ez vonatkozik természetesen minden kérdezőre, nem személyes!! -
#1840 igen csak az erőforrások már most az egekben vannak...ez viszont rossz pont nekik...de hát úgyis megveszik mert ahogy írtad presztízs kérdése a dolog...na meg csak ezen fognak működni az új programok ...tehát kénytelen leszel megvenni...
nem mondod hogy totalcommander van fent neked?? -
#1839 Jah, igértem én is screenshotot a pingvinemről:) -
#1838 Ez a Vista - Aero is pont ilyen dolog. Aero csak egy üzleti fogás, de inkább presztízskérdés. Egy vezető OS-nek úgy kell kinéznie ahogy a kor megkívánja.
Ha kényszerítenék az Aero-t háborognék, mert vallom h egy OS legyen kis erőforrásigényű, gyors, és a szoftvereket támogassa. Viszont Vistában ugyanugy ki lehet kapcsolni és belőni a classic-ot, mint XP-ben a Luna-t. Innentől nincs gond. -
#1837 Megint pontokban beszélnék:)
1.
Az a baj az MS-t fikázó emberekkel, hogy fogalmuk sincs miről beszélnek. Hozzáértő ember kis időt eltölt az msdn.com-on és a technet oldalán, (ha megérti az ott olvasottakat) pislogva habogna, hogy hüha.
2.
Linux jó. De ide vagy oda, mint nonprofit nem fejlődik olyan gyorsan. Másrészt egy pingvin (egy állomás) tudtommal még nem képes/nem rendelkezik olyan széleskörű vállalatirányítási rendszerrel mint a win szerverek. A Vista enterprise az új office-val (melyek 80%-a tiszta .NET és XML szabványokkal müködnek) egymaga kielégíthet egy komplett szervezetet.
Van a Windowsokban win2000 óta egy fícsör. Úgy hijják Active Directory. szuper képességü megoldás. Csakhát bonyolult mint a fene, külön MS tanfolyamokon adnak róla előadást. AD-s rendszergazdák meg jól keresnek:)
Tehát egész egyszerűen megintcsak arról van szó, hogy mindenki azt szajkózza amit hall, amit a felszínes (nagyrészt hozzá nem értő, vagy átlagfelhasznmálói nyelven kommunikáló) hírportálokon olvas, és ez alapján dönti el hogy szimpatikus-e vagy sem neki a szóbanforgó OS. Ill jön a tízenéves divatolás. No comment, jókat mosolygok az Os-es SG hírek kommentjein.
Összefoglalva, én személy szerint imádom a Linuxot. Ugyanakkor igen jól ismerem a Windows is (voltam/vagyok rendszeradmin, rendszergazda ill szoftvert is fejlesztettem rajta évekig), és azt mondom, hogy bár nincs is más a piacon a win2000/XP óta egy darab próblémám sincs a Winnel. Használom mindkettőt, és kivagyok békülve mindkettővel. -
#1836 igen ez baj sajnos...ez viszont már lustaság...
én viszont bevásároltam pár könyvet mert ugye 1 könyv az nem könyv....
Herenczi Béla-Molár Hajnalka: Tanuljunk Linuxot! -kezdőknek
Rob Flickenger:Linux bevetés közben -haladó(ezt sajna később vettem észre hogy nem kezdőknek van)
és még tervezem pár könyv beszerzését mert ez amit vettem az kevés..(nekem)
ha már megy megosztom a gyerekeimnek a tapasztalatokat hagy tanuljanak ők is
nem biztos hogy a legjobb könyveket vettem meg de egyenlőre ezek is megteszik... -
rlrenegader #1835 "wista aero"- ezek az átlátszó kerek ablakok nem MAC-en voltak először??
De. Már elég régen létezik! De ott van pl. linux-ra az XGL, AXGL!
Aztán a sok "májer" meg ámul, hogy MS megint nagyott alkotott! Király! :D -
rlrenegader #1834 A baj csak az, hogy az "áttérők" tizede sem veszi meg, inkább keresi a crack-et! -
rlrenegader #1833 Hát könyvekből 'Hál Istennek! nincs hiány:
Linuxvilág Könyvesbolt -
#1832 nem
most is egy p3 866mhz-s gépről írok suse alól(tehát én nem sokat költök, nincs értelme)....de volt már fenn sok másik disztrib..igazából az ubuntu tetszett nagyon de ott valamiért elakadtam 1-2 dolognál(most éppen utánaolvasok)
ténleg ha már itt tartunk minden kezdőnek ajánlanám ezt a könyvet: Marcel Gagné:Válts Linuxra(Búcsú a kékhaláltól)
nagyon jól leírt olvasmányos könyv...én eddig nem unatkoztam pedig van 1-2 száraz téma benne...valahogy mindíg feldobja a muksó....
"wista aero"- ezek az átlátszó kerek ablakok nem MAC-en voltak először?? -
rlrenegader #1831 Hát az, hogy MS ismét "bealkotott". Csinálják a jól bevált műsort: fikázzák ami
nem az övék, közben meg ellopnak mindent, amit lehet, és gyorsan levédetik.
Jegelik egy kicsit, majd pár év múlva kiadják, mint valami hihetlen nagy
újdonságot! Lásd: Vista ->> Aero
Szerintem... nem is írom le inkább! -
#1830 Nincs vélemény, még nem publikus a cumó. Kiváncsian várjuk, ha egyszer kijön, ki fogom próbálni:)
Sosem hagynám ki:) -
rlrenegader #1829 Pedig létezik!! A link nem jó, az tény és való, de ez tuti működik! Használjátok egészséggel! :D
Ja, írtam, hogy oprendszernek adtam meg a tisztelet! :D
Azért egy oprendszert kicsit bonyolultabb "összedobni", mint total-cmd-t!!
Hogy kinek van MAC-re pénze? Annak, aki megveszi részletre a gépet!
Gondolj csak bele! Egy Mac 4-5 évig forgalomképes! Annyi idő alatt mennyit
költesz egy gépre?
Akkor nem ugyanott vagy? -
#1828 tényleg..és erről milyen vélemények vannak??? -
#1827 jah, elírtam, mslinux.org -
#1826 A driver probléma meg megoldódni látszik. Itt melóhelyen rádugtam pingvinre egy új és igen drága nyomtatót (USB), egy külső Audigy 2-es hangkártyát (USB)-t és pikpakk megmozgatta őket. A többi hardverrel sem volt gondja soha (100-fölötti konfigra telepítettem már), P4-es architektúra esetén.