LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
élete elsõ linux lesz, jó neki az uhu. Utána ubuntuzhat, vagy knoppixozhat.

[merlinw.org]

MetaMórfózis
Inkább ubuntut szvsz, uhu tényleg nagyon titkárnõbiztos...😊

A találkozunk majd ott ahol nincsen sötétség.

Ha már igy bennevagyok a töltögetésben akkor lehet h kiprobalom az UHU-t.
Ja akkkor semmi! Cak még nem probáltam ki!
és valahol olvastam h ezekben nincs de lehet letölteni
MerlinW
Minden népszerübb disztrib beszél magyarul. A grafikus felületekhez meg fel kell pakolni a nyelvi csomagokat.

Tedd fel az UHU-t azt még elrontani sem tudod😊 Magyarul beszél, magyarok készítik, és titkárnõbiztos rendszer, tehát kezdõknek tökéletes.

[merlinw.org]

Free
ember a Suséban alapvetõen van magyar nyelv.
Am,ikor telepíted fel lehet választani :c)
Vagy rosszúl tudom igazítson ki valaki én mandrivás vagyok :d

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

Miért! De azért jó lenne a magyaritás mert ki akarnám próbálni h milyen
MerlinW
Peet te használj windowst...

[merlinw.org]

Hello!
Valaki tudna olyan oldal honnan Suse linux 10.0 magyaritást tudnák leszedni. KöX!
MetaMórfózis
Ez a fluxbox egesz aranyos, ilyen xfce szeruseg, marmint az is ilyesmi😄 Amugy enis kde-t hasznalok.

MerlinW
IRC
atw.irc.hu (IRCNET)
#debian.hu
#linux.hu
csatornákon minden igényedet kielégítik, ha nem találsz érthetõ megoldást guglin.

[merlinw.org]

Imremagdi
senki?

http://s2b-hu.ikariam.gameforge.com/reg.php?fh=400ce81271ab4218ebc88d115104c2f1

Imremagdi
5 órát nézelõdtem ,de nem talltam semmit.

MerlinW
Imremagdi
0600 jog és az usernek kell a tulajdonosnak lenni, de nem ez az elsõ gond

Hanem hogy pl /etc/procmailrc csak valódi user esetén hajtódik végre, virtulis esetén nem, és nem jövök rá hogy mi kellene az exim4-ben átírni ehhez

MerlinW
Késõ van lehet nem értelmeztem teljesen, azt majd holnap😊 procmail scripthez nem kell írás/futtatás/egyéb jog a v.usereknek, ill csoportjuknak? Csak mert 0600-ast látok ami ugye csak egy eximben definiált owner-read/write jog.

Aztán lehet hülyeség, ha addig nincs megoldás, reggel visszatérünk rá😊

[merlinw.org]

Imremagdi
Adott egy debian sarge, exim4 , couirer-imap és a spamassassin miatt minden usernek egy külön procmail fájt kell lefuttatni (ez fix, nem akarok rajt változtatni)

sima igazi user -el ez jól is megy, de a virtuális usereknek nem fut le a procmail fájla, exim4 nincs jó bekonfigurálva
Leveleket megkapják, ehhez a következõket adtam hozzá az exim4 configjához:

router szekció

virtual_users:
debug_print = "Rv: local_user for $local_part@domain"
driver = accept
domains = +local_domains
require_files = +/home/vmail/levelek/Maildir-${local_part}/

transport = virtual_users_transport

transport szekció

Virtual_users_transport:
debug_print = "Tv: maildir_home for $local_part@$domain"
driver = appendfile
user = vmail
group = vmail
mode = 0600
directory = /home/vmail/Maildir-${lc:$local_part}/
maildir_format = true
envelope_to_add = true
return_path_add = true

mind a kettõ a legutolsó a sorba

köszii

oroy_
😊

\"Once you go Mac. You\'ll never go back\"

oroy_
erdemes

MerlinW
no, majd meglesem

[merlinw.org]

Ch_Slater
azt hiszem nem lenne nehéz megszoknom, mert xp alatt is BlackBox-ot használok és az meg tök fluxbox 😊

Syd Barrett 1946-2006 Rick Wright 1943-2008 R.I.P.

oroy_
KDE meg Gnome -hoz kepest semmit, egyszeruen repul alig hasznal memoriat, amikkor leutodd az enter gombot mar bent is van az X abban a pilanatban, egy idoben keves RAM volt a melos gepemben, es kenyszerbol valtota ra, es megtetszet, egy igazi oldschool darab 😊 (jelenleg KDE -t hasznalok).

MerlinW
Jópofa, néztem már én is, de ki még nem próbáltam. Mit eszik?😊

[merlinw.org]

oroy_
nekem egyik kedvencem a fluxbox <#smile>

MerlinW
KDE:

Gnome:

Természetesen mindkettõ rendelkezik végtelen mennyiségû skinnel, ill végletekig konfigurálható kívül, belül.

[merlinw.org]

oroy_
olyanok mondjak azt akik nem hasznalnak linuxot es lattak par kepet rola a neten.

MetaMórfózis
Aha, nemtudom, en ubus vagyok.

MetaMórfózis
Ezt mind tudom, de az egyikrõl nagyon aztmondják hogy wint akar másolni.

MerlinW
MerlinW
Már írtam nincs olyan linux hogy wines. Adott több fajta "alapdisztribucio" pl debian, redhat, slackware, OBSD, stb. Ezeknek vannak juzerfrendli kiadásaik:
pl:
debian (UHU, Knoppix, Ubuntu, Kubuntu, stb), vagy
redhat (SUSE, Mandrake, stb.)

ezek mind ablakkezelõs felülettel vannak ellátva (a fentiek speciel KDE vagy/és Gnome felülettel)

De a világ összes linuxára olyan grafikus felületet raktok fel amilyen jól esik. Van vagy 30 különbözõ. A fenti elõrekonfigolt tipusokról is le lehet kaparni a felületet, és le lehet cserélni másikra. De a perverzek ha úgy tetszik egyszerre felrakhatják mind a 30 különbözõt, és két kattintással váltogathatnak közöttük.

[merlinw.org]

Hali!

Csak egyetlen probléma akad a dologgal, hogy a SuSe nem iazán akarja lenyelni a dolgot. Minden ecsetre megpróbálok "apt" könyvtárat, a bele való cuccokkal együtt varázsolni, aztán meglátjuk. De eddig visszainteget a rendszer. Esetleg nem tudsz véletlenül egy olyan linket, ahol találok normális xwiD kodek csomagot?

By
radmin
MetaMórfózis
http://hup.hu/wiki/index.php/Ubuntu_Breezy_Kalauz#Hogyan_telep.C3.ADthetek_multim.C3.A9di.C3.A1s_kodekeket.3F
Aztan, probald meg hogy terminálból indítod el, és nézd meg mi az error-ja esetleg másold be ide. Nekem is van nyûgöm az mplayer-el itt notebookon mert nincs belõve a direct rendering és ez nemtud meglenni nélküle, a #mplayer csatin (irc.freenode.net) felvilágosítottak 1paraméterrõl ami után már mûködött de a firefox pluginnak nem tudtam ezt megaszondani'. Szóval szerintem próbáld ki a totem-et is ami ugyan gnome-s de nekem az mindig mukodik (kdem van nekem is). Kaffeine-t meg sose hasznaltam😊

Sziasztok!

Nekem van egy olyan problémám, hogy az a kretén Kaffeine nem hajlandó lejátszani a wmv kiterjesztésû fájlokat, illetve nem minden avi-t.
Pedig rendesen fel van telepítve a megfelelõ kodek is. Már azt elértem, hogy képet is adjon a kisebb méretû avikhoz, de a normális méretû divixes filmeket még mindíg lusta lejátszani. Emellett használok mplayert is, de az se megy normálisan. a grafikus részét valahogy nem akar feltelepülni.
Nem tud valaki olyan oldalt, ahol normális kodek csomagokat lhet leszedni, pláne amiben van xvid is integrálva, illetve normális mplayer is jöhet!

Elõre is köszönöm!
By
radmin
MetaMórfózis
Hohumm. Most fedeztem fel hogy a kopete tud gpg-vel kódolt üzenetet küldeni, teljesen lazba jottem😄 Most épp azt kutatom hoyg a trillian és a messenger tud e gpg-zni, mert jólenne ha minel tobben raszoknanak, es nem hagynak hogy a rohadt szemetek sniffeljenek mindenkit mindenhol, taroljanak es tudjanak mindig mindent.

MetaMórfózis
Énis debian, azaz hat ubuntu, ami arra epult vagy mifene, de csak par honapja.

12346
tõlem aztán kérdezheted😊 mondom én csak debiannal foglalkoztam.

MetaMórfózis
Nem a suse az amelyik hasonlit a winre? Az egyikrol aztmondjak nagyon wines, en nemertem a sok barmot, akik ilyenekt csinalnak, wines hatteret, login/splash/boot screent... basszameg ez linux, nem windows. HA windows style és feeling kell neki akkor hasznaljon azt, a spywarekkel együtt. (Amikbõl pár már a telepitéssel együtt feltelepül)

12346
szóismétlés powa sry^^

12346
suse-ra mér van mindeki rágerjedve? én eddig csak azt hallottam, hogy nem nagy eresztés. igaz eddig csak debiant használtam.

streetracer
A 10-es Susenak kb. mennyi hely kell a merevlemezen?

MerlinW
Jaja, ez tök kiment a fejembõl😊 Shore is használható cucc.

[merlinw.org]

PetruZ
Nem mondod? Nahát, mik vannak!... <#rolleyes>
Free
nem tudom ki hogy van vele és annyira nem is volt kedvem visszaolvasni de a shorewallal én eddig tök jól L voltam hiba nélkûl

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

MerlinW
Egyébként google 2. találata a "Linux Firewall X" kulcsszavakra <#ravasz1><#idiota>

[merlinw.org]

MerlinW
hm, lesd meg az ipcop.org-ot, lehet ilyesmi kell neked.

* Provide a stable Linux Firewall Distribution.
* Provide a secure Linux Firewall Distribution.
* Provide an opensourced Linux Firewall Distribution.
* Provide a highly configurable Linux Firewall Distribution.
* Provide an easily maintained Linux Firewall Distribution.
* Provide an easily configured Linux Firewall Distribution.
* Provide reliable Support to the IPCop Linux user base.
* Provide an enjoyable environment for the Public to discuss and request assistance.
* Provide stable, secure, and easy to implement upgrades/patches for IPCop Linux.
* Develop an appreciation for both the Linux and Opensource movements in our user base.
* Develop a long lasting relationship with our userbase.
* Strive to adapt IPCop to meet the needs of the Internet of Tomorrow.
* Further develop the Linux Knowledge base of all Project Members and Users.

After seeing the direction certain Linux Distributions were heading in, a group of dissatisfied users/developers decided that there was little reason for the idea of a GPL Linux Firewall Distribution of such potential to be, simply, extinguished.

IPCop Linux is a complete Linux Distribution whose sole purpose is to protect the networks it is installed on. By implementing existing technology, outstanding new technology and secure programming practices IPCop is the Linux Distribution for those wanting to keep their computers/networks safe.

Screenshots

[merlinw.org]

PetruZ
Korábban már elolvastam õket (és sztem a #1329-ben adott link utolsó oldalán kicsi csúsztatások is vannak), de ez a szint nekem nem tûnik elégségesnek. Ugyan lehet uid/gid/pid/sid szerint is szûrni, de komplikáltnak és normál home user használatban néhány esetben nehézkesen kivitelezhetõnek tartom ezt a megoldást. Pl. tilts le nekem mindent a 80-as porton, az FF-et és az Operát kivéve, de úgy, hogy ezek sohasem futnak állandóan. Erre most barkácsoljak script-et, ami a process induláskor hozzáadja, leállításkor meg kiszedi a szabályt? Jó, de késõbb mondjuk használnám a Konqueror-t is. Meg jó lenne, ha csak bizonyos alkalmazások kapnának ftp, vagy irc port elérést, és persze csak akkor, ha futnak. Ezekre egyenként felfûzõ / lecsatoló scripteket írni kicsit béna dolog, nem? És akkor még a biztonságról nem is esett szó, hiszen jó lenne ellenõrizni (mondjuk vmi hash kulccsal), hogy ami elindult, az az, ami ténylegesen engedélyezve is van, nem csak fake név (ld. pl. a Kerio-féle md5 ellenõrzést). Tudom, upgrade esetén megváltozhatnak ezek is, de a normálisabb tûzfalak figyelnek erre, és rákérdeznek.
Ezért keresek vmi használhatóbb megoldást. Ha úgy tetszik, linux alatt is ragaszkodnék a Kerio-stílusú finomhangoláshoz, és hiányolom a processzfigyelést. 😊
MetaMórfózis
Volt egy ageia-s hir nemreg az sg-n annak kapcsan csesztem fel az agyam ismet, mert a demo muvi flashbe volt, ami azert erdekelt volna. De a sonyericsson oldala is elvan cseszve, pedig akkor meg winen probaltam, es azon se ment.

MerlinW
Nagyon jól megérthetõ iptables alapozás: ITT

[merlinw.org]

MerlinW
Pedig iptables/chains minden igényt kielégít ha jól bekonfigolod😊
De ajánlom olvasmánynak ill ajánlásokhoz a hup.hu és a linuxforum.hu tüzfalas cikkjeit.

[merlinw.org]

PetruZ
Én meg jól kikapcsolom az összes vackot, ugyanis nem izgat, miféle bizbasszal akarná feldobni az oldalt. 😊 Ha nem mûködik máshogy, akkor szevasz, oda többé nem megyek. Ergo puff neki(k). 😉

De ez itt már off. 😊

Inkább arra várnék választ / javaslatot, hogy Linuxra milyen alkalmazás / process-alapú tûzfalak léteznek, és kinek mi a tapasztalata ezekkel. Win-es tapasztalatokon okulva kicsit durva biztonsági hiányosságnak érzem, hogy alapvetõen csak iptables/ipchains van, csak portkezeléssel.