4228
  • Ability
    Kettő kérdésem lenne....

1, Hogy lehetne ikont csinálni mplayernek, hogy ne csak bash-ból lehessen indítani?

2, Nem tudom GUI módba indítani a programot. Azt írja, hogy "Fatal error! [skin] file (usr/local/share/mplayer/skin/default/skin) not readable." Jogosultságokat megnéztem, van joga olvasásra. A skint a hivatalos oldalról szedtem, próbáltam mással is, mindnek ez lett az eredménye. Hogyan tovább?
  • kogasom
    Többen tapasztaltak már ilyen hibát, és ha jól emlékszem a probléma oka az, hogy a kari x11-es rétegre rakja ki a képet, de az Xgl az xv-t kezeli (ha jól emlékszem). A huőp fórumon van pontos leírás.
  • rlrenegader
    Thx! Akkor tényleg lemaradtam Xgl terén... :)

Anno én is felraktam, de még sima Compiz-zal...
    Aztán azzal a fordulattal le is szedtem, mert tetszeni ugyan tetszett,
    de a TV-kártyámat tönkrevágta. Nem volt képe. Xgl leírt, utána meg jó.

Van valakinek vele tapasztalata? Kijavították ezt a hibát már?
  • SP szan
    kösz
  • MerlinW
    google: linux bash strings

vagy C++ strings
  • SP szan
    Hali!
    Írok egy shell scriptet, amiben az a feladat, hogy a script bekér két argumentumot, az első egy útvonal, a második pedig egy dátum. A program az első argumentumban adott jegyzékbő1 kiindulva a második argumentum szerinti időtartamban keszült áIlomanyokat listázza ki. Már majdnem kész is vagyok, de le kell ellenőrizni a scripten belül, hogy a dátum helyesen van-e megadva, pl máj 15 2005. Tehát a hónap 3 karakter, a nap két karakter, az év 4 karakter és persze a szóközöket is figyelje. Ezt hogy tudnám megoldani?
  • Ability
    megoldottam =)
  • Ability
    Ill. nem fut végig, de nem tudom hova tenni a hibát.

checking for X... configure: error: Can't find X includes. Please check your installation and add the correct paths!

Még keresgetek google-n, de ha vki tudja mi a teendő akkor pls ... :P
  • Ability
    Harmadik dolog: KTorrent-et akarom felrakni src-ból. Benyögöm, h ./configure, szépen végigfut. Aztán hiába nyomom hogy make, megállít, hogy nincs makefile. Ez mitól van? Vagy milyen infót adjak még, hogy segíetni tudjatok?

És bocs már, h iylen sok bajom van.... :D
  • Ability
    Hülye kérdés, de RPM-et YAST-on kívül mivel lehet még "kibontani"? Mert most szívok ezzel az idiótasággal. YAST azt nyögi mindig az egyik RPM-re, hogy nem található a lemezen. Nemértem.

Más: amikor előhozza, hogy milyen függőségek vannak az normális? Mostanában mindenhez fél tucatnyi cuccot kell keresnem, és igazából ha már ilyen csomagba rakják, akkor nem tudom miért nem mellékelik a szükséges dolgokat vagy valami. :)
  • PetruZ
    Egyébként az az érdekes, hogy az Ubuntut pénzelő Mark Shuttleworth pont a múlt héten, a KDE 10. szülinapi eseményén jelentette be, hogy ezután a KDE fejlesztését is támogatni fogja. :)
  • kogasom
    Valamit elfelejtettem: természetesen ez a leírás érvényes kubuntura is, le van írva, hogy mit kell máshogy csinálni KDE alatt...
  • kogasom
    A Beryl nem más, mint a compiz-quinn, ami a compiz, és a késõbb köréteelpült pár progi (cgwd, cgwd themer) egy új néven. Elvileg ez van benne az ubuntu repo-kban, de érdemesebb a hivatalosat választani.

Leírás itt van:
    Driver telepítése: http://wiki.beryl-project.org/index.php/Install/Ubuntu/Dapper/GCDrivers
    Beryl:
    http://wiki.beryl-project.org/index.php/Install/Ubuntu/Dapper/XGL
  • lck #2172
    Ubuntura is lehet KDE-t rakni csak feltelepítés után a kinézettel + egyéb programok felrakásával elég sok időt el kell tölteni ( ha az ember egyáltalán tudja hogy mit jó rá felrakni), mert nincsenek benne előre beállítva a KDE jó működéséhez szükséges csomagok - vagyis nincsenek benne a KDE-beállítások "Ubuntusítva"
  • Ability
    Egyik videó linket elírtam ez helyett:

http://www.youtube.com/watch?v=mrf0ufnA6cg&NR

Akkor erre az ubuntura raktak KDE-t is, vagy hogy van? :P
  • lck #2170
    Annyit mondhatok hogy az Ubuntu alapból Gnome-os. A KDE-s a Kubuntu, de az nekem nem volt valami stabil. Az ubuntuban a médiaformátunmokkal szívtam, egyébként nagyon jó disztró.
  • lck #2169
    Na - hasonlókat csinál nekem is Mandrivában. Annyi hogy a 3D beállításoknál kiválasztom, erre automatikusan telepíti a Compiz-t újraindít és kész.
  • Ability
    Ja és továbbá érdekelne az ubuntu-nak a további vlátozatai... mi a különbség? Van-e amelyik körözi a másikat jóval?!

Na jöhetnek a tömegválaszok. THX :P
  • Ability
    Amúgy rámegy KDE-re szerencsére most néztem emg. Találtam is pár fasza videót.

http://www.youtube.com/watch?v=hMqWUBpbx18
    http://www.youtube.com/watch?v=hMqWUBpbx18

Ilyet akarok de izibe!!4
  • Ability
    Szóval a legújabb ubuntu-ba alapból benne van? Mert ha nincs, akkor egy külön eszmecsere fog itt folyni, hogy hogy kell telepíteni, mert nekem fingom nincs. Amit találtam leírás meg elég gány...
  • rlrenegader
    Compiz és Beryl nem két különböző?
    Emlékeim szerint igen, bár lehet, hogy tévedek...!
  • kogasom
    Ha főként a "csicsás" felület érdekel, akkor továbbra is ajánlom az Ubuntut, mevel: Az Xgl/Compiz fejlődik, alakulgat, de létrejött a neten egy közösség, aminek eredményeként annyira átmoddolták az egészet, hogy végül beryl néven fojtatták tovább a fejlesztést. Jelenleg ez a legstabilabb, legjobban támogatott. Linket is írtam egy korábbi hozzászólásomban. Természetesen a Beryl elsődlegesen ubuntura van fejlesztve.
  • KoS
    Siman ra lehet installalni. Gondolom meg fogja kerdezni az uj telepito, hogy nem gond-e hogy elveszik rola minden adat... aztan megmondod neki hogy nem :)
  • Ability
    Köszi a válaszokat... Majd kipróbálom lehetséges ezt a Mandriviát. Csak tudjam hogy szabadulhatok meg Suse-tól :D
  • lck #2161
    Nem debian alapú - de minden megy vele amikkel más disztróknál hetekig szoptam ( 3D gyorsítás - internet -full multimédia - TV kártya )
    Eddig egyetlen negatív dolog van talán a másikakkal szemben : talán kicsit lassubb.
    Szóval igazi linuxguru ilyet nem használ. Átszoktatásra viszon kíváló.
    Ha le akarod szedni torrenten keresgélj ilyet: Mandriva Linux PowerPack 2007 x86 DVD-i586 - ( BH-n is fenn van )
  • MerlinW
    Tömegválasz:)

- Mandriva az RH.
    - XGL sztem csak Gnome-ra megy rá (de ebben nem vagyok biztos)

"Elvileg SUSE-be van olyan funkció mint OSX-be, hogy egy bizonyos bill. kombóval minden ablakot berak középre és ráklikkel lehet "előhozni"."
    - A suse biztos nem tud ilyet, de a grafikus felület lehet. (már többször írtuk, hogy linuxnál a grafikus felület csak egy alkalmazás az OS-en. Mindegyik máshogy müxik (KDE, Gnome, Fluxbox, stb)) Egyébként a megoldást nemtom, guglizd ki:)

"asztal megjelenítése ikont készíteni"
    - minden grafikus felületen más a parancs, de emlékeim szerint KDE-ben és Gnome-ban alapból ott van a "tálcán"

Debian alapú disztribekből meg már szintán százszor elmondtuk hogy mit ajánlunk. Ubuntu (alapból Gnome-os), Kubuntu (alapból KDE-s), Knoppix (alapból KDE-s)

Szervernek négy tuti lehetőséget tudok, mind tökéletesek a feladatra:
    Debian Sarge
    Gentoo
    Red Hat
    Slackware
  • Ability
    Az milyen? =) Debian alapú? Érdemes kipróbálni? stb.. Csak mert majd rakni akarok más disztribet is...

Olyan kérdésem lenne még, hogy van fennt egy Suse linux és annak a helyére akkor lehet ezt felraknám kipróbálni. Hogy szedjem le? Vagy cask telepítőben egyszerűen rápakolom ugyan arra a partícióra?
  • MerlinW
    "A külcsín/kezelhetőség/támogatottság nem szempont, mivel mindennapi használatra maradok a WinXP-nél."

Márpedig "könyvből" nem fogod megtanulni. Telepítesz először egy desktop linuxot (ubuntu vagy knoppix), és azt használod mindig mikor éppen nem (ha) játszol, vagy nem valami nagyon winspecifikus programot használsz.

Linux egy olyan OS ami 180 fokban különbözik a win-től. sok idő, rengeteg olvasás és határtalan türelem kell hozzá az első 1-2 hónapban.

Viszont ezért cserébe, (ha tényleg komolyan (mármint felhasználói szinten) belemerülsz) a windows csak egy második OS lesz a gépeden.

Ha már felahsználói szinten vágod a témát, akkor a szerverépítés semmiből sem fog állni, csak olvasásból és konfigból (ahogy win alatt is).
  • petipetya
    Ez magyar nyelvű is? Honnan lehet letölteni?
  • lck #2156
    Mandriva 2007 Powerpack alapból ismeri. Nem kell állítgatni semmit. Nekem ATI9600xt-s kártyával tökéletesen működik
  • KoS
    Szerintem a Linuxot ugy lehet igazan megtanulni, ha huzamosan hasznalja az ember, megoldogatja a felmerult problemakat (amik az igenyei miatt felmerultek), stb.
    Ergo erdemes olyat valasztanod, amit kezdokent relativ konnyen meg is tudsz tanulni kezelni. Ehhez en is az Ubuntut ajanlom.
    Amikor mar kezded otthonosan erezni magad Linux alatt, es meg akarod ismerni a melyebb dolgokat (hogyan indul a rendszer, stb.) akkor talan erdemes megnezned nehany nem annyira kezdo-barat disztribuciot is, mint pl. Slackware, ArchLinux (en ezt hasznalom). De persze minel tobbet latsz, annal tobbfelet ismersz meg (mivel picit mind kulonbozik a melyebb konfiguralasban).
    Ha pedig szeretnel papirt is arrol, hogy ismered a Linuxot, akkor pl a RedHat/Fedora megismerese ajanlott az RHCE miatt.
  • lammergeyer
    Meg lehet próbálni,én is felszerencsétlenkedtem nagy nehezen a KDE-mre.De nem érte meg a nagy szenvedést,mert eléggé bugos volt.Le is töröltem,majd 1 év múlva felrakom :)
  • Ability
    Azaz, sőt, indexen írták hogy van ilyen XGL is, amivel elég frankó kis asztalkát lehet varázsolni. Sok értelme nincs, de azért megnézném. Valaki tudna segíteni, mert nekem nem megy. Alapból ezt a Compiz-t és XGL-t sem találtaom, hogy honnan lehetne letölteni stb... Itt egy angol nyelvű leírás...
  • kogasom
    Szerintem is debian. Illetve itt is javaslom az Ubuntu-t, mert alapból frankó asztali rendszer, ráadásul debian alapú, én azt használom XP helyett.
  • lammergeyer
    Ha tényleg meg akarod tanulni a Linux használatát,akkor a Debiant javaslom.Nem túl bonyolult,de egy rendes leírás azért kell a telepítéshez.Ez a legjobban testreszabható linux,amit ismerek,a Gentoo után.Én ennél maradtam,mert könnyű karbantartani és stabil.
  • juzosch
    Nemsokára IT szakember leszek, és itt az ideje megtanulnom a linux kezelését, mivel eddig még csak messziről láttam. És ha valahol linuxszal kell dolgoznom, jó lenne, ha már nagyjából ismerném.
    Ehhez keresek linux disztribúciót.
    A külcsín/kezelhetőség/támogatottság nem szempont, mivel mindennapi használatra maradok a WinXP-nél. Inkább a szakmaibb dolgok a fontosak, mint pl a biztonsági beállítások/jogosultság kezelés stb... kiforrottsága.
  • kogasom
    Szerintem amire te gondolsz, az a Compiz lesz, arról itt találszinfót: http://forum.beryl-project.org/ , http://wiki.beryl-project.org/ .
  • Ability
    Ja és hogy lehet asztal megjelenítése ikont készíteni?
  • Ability
    Csak vészhelyzet esetén jött volna szába utorrent wine-al. :))

Egyébként ha már felhoztad Mac-et, akkor lenne kérdésem. Elvileg SUSE-be van olyan funkció mint OSX-be, hogy egy bizonyos bill. kombóval minden ablakot berak középre és ráklikkel lehet "előhozni". Az alap OSX-es ablakváló funkciója... Ezt hogy lehet előcaslogatni SUSE-be? Istenért nem találom. Meg érdekelne a desing-os munkaasztalválsá is... Tudod így átfordul. Szóval erről ha vkinek van infója, akkor kivele pls. :)
  • MerlinW
    "wine tudja utorrentet futtani rendesen?"
    Nemtom, de linuxon nem használunk win-es alkalmazást, ahogy winen sem linuxost, ill MAC-est sem. Linuxon van kópár torrent kliens azureustól a bittornado-ig.

Debiant a praktikussága és a kíváló apt-s csomagkezelése miatt szeressük.