4228
-
#2225 Mennyire érdemes, és körülményes egy Ubuntu Edgy-re KDE kezelőfelületet rakni? Nem lesz lassabb, instabilabb stb? Valakinek van valami leírása? :))
[ azt hallotta kubuntu instabil, így azzal nem próbálkozik ^^]
PS: igazából találtam leírást, csak az "nem működik együtt Beryl és XGL-el" -
csabiks #2224 köszi! -
#2223 Tedd az etc/rcS.d vagy rc5.d-be(il ami a disztrib alapértelmezett init-je), mint symlinket. Csak okosan válaszd meg az indulási sorrendjét.
Az alapértelmezett init értéket a runlevel paranccsal tudod lekérdezni. Ha 2 akkor az rc2.d könyvtár a startupod, ha 5 akkor ugye az rc5.d.
oda kell pl. S44checkgmail futtatható symlinket létrehoznod. A szám a sorrendiséget takarja, ezt látni fogod a többinél, aszerint válaszd meg. Tehát symként így fog kinézni: /etc/rc5/@S45checkgmail
Az rcS ben levő programok az adott runlevel előtt indulnak el, tehát bootoláskor.
Az rc6.d (reboot) és rc0.d (shutdown, halt) könyvtárakba tedd leállító scripteket, ha kell. pl:
#!/bin/bash
killall chechkmail
exit 0 -
lammergeyer #2222 a superkaramba nevű progi alkalmazásai vannak a jobb oldalon.
ha felmész a www.kde-look.org oldalra,találsz egy csomót.
ami a problémádat illeti,lehet hogy nincs jogod futatni azokat a fájlokat.
ha nincs,adj magadnak rootként.de ez csak tipp... -
csabiks #2221 Jobb oldalon található programoknak mi a neve? vagy program együttesnek :)? -
csabiks #2220 Ubuntu 6.10 alatt akármit rakok az automatikusan elinduló progik helyére semmi sem változik, beállítom bezárom , amikor visszalépek már nincs ott, a program symlinke jó nem is értem mi a baj, a progit ujra is tettem de mindennel ezt csinálja, mellesleg a progi elérése :/usr/bin/checkgmail, most tegyem ujra emiatt az ubuntut vagy vmi csomag ujratelepítés megoldja? találtam synapticban egy csomagot ami valszeg az lehet ami ezeket kezeli , ujratettem de semmi, sok idő még belőttem az ubit, nem szeretném előrről kezdeni!
Köszi! -
#2219 Ja, pl. teljesen más az alapjuk, működésük, és teljesen más gárda fejleszti őket. Viszont a képernyőkezelés szintjén kompatibilisek, azaz a KDE-s alkalmazások működnek (megfelelő library-k megléte esetén) Gnome alatt is, illetve vica versa. Legalábbis elvileg, mert láttam már kivételeket (de azok egyedi fejlesztések voltak).
Ezen kívül a Gnome-ot általánosan kisebbnek, gyorsabbnak, kevesebb erőforrást zabálónak tartják, ami a KDE-vel való összehasonlításban tkp. igaz is. :)
Én speciel KDE-t használok a munkahelyi gépemen, mert több KDE-natív programot használok, mint Gnome-ost.
-
juzosch #2218 Meg tudnátok mondani mi a különbség a Gnome és a KDE között?
Van egyáltalán különbség azon kívül, hogy hogy néz ki? -
KoS #2217 A honlapon irnak kovetelmenyeket, megpedig a kovetkezoket: SDL, OpenAL, OggVorbis.
Ezen kivul probald ki amit PetruZ irt. -
#2216 A terminálra nem mindegy cucc írogat, lehet, hogy a ~/.xserver_errors-ba, a /var/log/messages-be, vagy a /var/log/syslog-ba írogat (de inkább az első a valószínű).
Egyébként megnézném, van-e rajta egyáltalán execute jog (ls -l gish; chmod u+x gish; bár ezt már biztosan nézted, de hátha :) ), illetve mit mond rá a file parancs (file gish), esetleg véletlenül nem-e root-ként bontottad ki és most az ő tulajdonában vannak a fájlok.
-
#2215 Szerintem ha kéne neki valami, akkor terminál kiírná. Egyébként nincs benne a manual-ban, hogy mi kell neki stb. Csak a játékról írnak... -
#2214 Talán mondjuk elolvasnám a manual-t, hátha kell neki még vmi. :)
-
#2213 tar.gz-be volt, kicsomiztam, majd terminálba megnyitottam a kicsomizott mappát és ./gish ....
Ha segít valami, akkor ezt kaptam kicsomizás után:
-
KoS #2212 Hat ezek alapjan nem sok otletet lehet mondani.
Pontosan mit csinaltal a letoltott file-lal (kicsomagoltad?), mit gepeltel be pontosan, amire azt irta hogy nem tudja elinditani? -
#2211 Hmm letöltöttem Gish Demo Linux verziót, és nem megy. Hogy kéne elindítani? Próbáltam terminálból, és azt írja, h "cannot execute binary file". Ha cask úgy elindítom file managerből nem történik semmi... ötlet? =) -
KoS #2210 Meg annyit tennek hozza MerlinW hozzaszolasahoz, hogy ha a desktop-ra toltotted le a file-t akkor azt a home konyvtarad Desktop konyvtaraban talalod meg, tehat az altalad leirt parancsok elott at kell menned abba a konyvtarba a kovetkezo paranccsal:
cd /home/<felhasznalonev>/Desktop
Masreszt pedig a telepito elinditasat root-kent kell hogy megtedd. Ha nem tudod hogy hogyan, szolj. -
#2209 cd-ről bootolj, majd ott a boot: promptnál írd be hogy linux rescue root=/dev/hdx (ahol a root van) majd parancssorba írd be hogy lilo. (vagy lilo install.. nemtom, olvass utána) -
#2208 chmod +x valami.run
./valami.run vagy sh valami.run
Mit nem értesz? Pont úgy kell..:D
Már megint úgy akarsz valamit csinálni hgy gőzöd sincs a legalapvetőbb fogalmakról.
konzolba beírod a fentieket, és annyi. chmod +x valami.run által futtatható lesz a run, ./ és sh parancsokkal meg futtatod. Ennyi. -
#2207 Hali!
Van egy kis problémám. Linux mellett a windows is kell néha a gépemen, és a tegnapi napon újra húztam a wint. Eddig úgy mentek egymás mellett dual-bootban hogy rendszer töltés előtt bejött a Lilo és ott kiválaszthattam hogy linux vagy win. De a tegnapi újrahúzás óta a Lilo nem jön be, csak win töltődik be magától. Hogyan tudnám elérni hogy újból működjön? -
#2206 Nem tudom segít-e, de itt talán többen ubuntznak:
Ubuntu.hu -
csabiks #2205 Visszaolvastam kerestem de csak erre akadtam hogy hogy kell elindítani egy .run filet konzolból:
run file-t konzolból:
chmod +x valami.run
./valami.run vagy sh valami.run
Ebből nem nagyon értek semmit, egyszerűen letudná valaki írni? adott egy nvidia.run file amit felszeretnék telepíteni mert a beryl kifagy az alap nvidia driverrel , olvastam hogy béta kell hozzá , a driver megvan de feltenni már nem megy , a file a munkaasztalon van!
Még 1 kérdés meglévő nvidia driverre rátehetem az ujjabb beta drivert? mertha leszedem egyből összeomlik a xorg és csak konzol megy!
A rendszerem Ubuntu 6.10
-
#2204 na ebből mi lesz vajon????
linux+windows -
#2203 Én nem gondoltam semmire:) Még csak nem is kérdeztem semmit:) -
#2202 A főpanelen jobb egér klikk / kisalkalmazás hozzáadása / rendszermonitor.
Ha ott van és fut, jobb egér klikk rá / rendszermonitor indítása / folyamatlista alatt látod az éppen futó alkalmazásokat.
Nekem itt sikerült kilőni a lefagyott firefoxot például.
Nem tudom, hogy erre gondoltál-e... -
#2201 Ez egy külön fat32-es partíció, amivel az alábbi problémáim vannak, amikre nem találtam megoldást:
- Mindig kézzel kell felcsatolni.
- Nincs rá írási jogom.
A suse 10.1 és az uhu 2.0 alatt nincs gondom a mappákban lévő ékezetekkel, így bátorkodtam itt is kipróbálni a mandriva alatt. -
#2200 Mi ez a windows/küldeni? ékezeteket nem használunk file/dir névben linux alatt. A hosszú ékezeteket sokszor nem is tudja olvasni. -
#2199 Köszi a segítségeket, még olyan kérdésem lenne, hogy KDE alatt hogy lehet készíteni "asztal megjelenítése" gombot? Plusz, hogy lehet a futó alkalmázsokat külön bar-ra tenni? -
#2198 Nekem így néz ki. Mit változtassak meg benne?
-
lammergeyer #2197 az /etc/fstab -ban tudod beállítani az aszköz jogosultságait
nekem így néz ki a fat32-es particióm:
/dev/sda3 /mnt/sda3 auto defaults,quiet,umask=000 0 0
igy nem kell root jog ,hogy írni tudjak rá. -
#2196 Az umask=0022 -t mindenképpen pipáld ki. -
#2195 Sziasztok! Most Mandriva linux 2007 free pack van fent, ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Hogyan tudok fájlokat menteni stb. a fat32-es partícióra?
A jogosultságokat nem tudom beállítani ->
A partícionálóban beállítottam így, de mégsincs semmi eredménye ->
-
lammergeyer #2194 asztal tuning?
kde alatt van superkaramba pl.
egyébként én nem használok skint az mplayerhez,hanem egy kmplayer nevű frontend-el használom.csak egy tipp mert nekem bejött. -
rlrenegader #2193 Eyecandy-re gondolsz? KDE alatt a superkaramba, Gnome alatt a gdesklets
progi használható ilyen célra... -
#2192 Hihetetlen. Elkezdtem szenvedni a skinnel, töröltem, újraraktam stb... Igazából minden jó volt, de elértem azt, hogy mégis működik. Pedig ugyan úgy csináltam. :P
Rendszerfontok hol találhatóak? Kéne valami normális felirathoz...
MÁS: szeretnék asztal tudningot... windows-ra rengeteg ilyen program volt pl Samurize ... linuxon KDE-re van valami kiemelkedőbb? -
#2191 mplayerhq-n van magyar leírás a telepítésről. (most így én sem tudom, xine-t használom) -
#2190 Most vettem észre, hogy elvileg nem is találja a skin-t legalábbis az előbbi hibaüzi mellé még ezt is odaírja.
[skin] file ( /usr/local/share/mplayer/skins/default/skin ) not readable.
Skin not found (default).
De ami érdekes, hogy amíg nem volt bemásolva a skin, addig azt írta alapból a hibaüzibe is, hogy not found, amikor bemásoltam, akkor már cask azt hogy not readable. Nemértem...
Nem lehetne konfigba túrkálni, hogy máshol keresse a skint? -
#2189 Belelát. Nem tudom, egyáltalán jó helyre raktam-e a skin-t.
Most: /usr/local/share/mplayer/skins/default/skin
De lehet hogy a default után csak simán a skin file-oknak kéne lennie és nem még egy skin nevű mappába, nem? Valami ötlet még? Font-tól függ-e? stb... -
KoS #2188 1. en Fluxbox-nak a development verziojat link
Nem eszik memoriat, nem tesz ki szinte semmit a desktopra (itt nem is tudnal ikont csinalni ;)), gyors, nekem tetszik.
2. Mivel az mplayer az elinditoja jogaival fut, siman nyomnak egy "ls /usr/local/share/mplayer/skin/default/skin" parancsot, aztan meglatnam hogy belelat, vagy hibat ir ki. Ha kilistazza a file-okat, akkor elvileg tudnia kell olvasni. -
#2187 1, KDE. Más: Te mit használsz? :P
2, Már abba se vagyok biztos, hogy jól néztem meg a jogosultságokat. Úgy elejéről magyarázd már pls, hogy Te mit tennél? Stb... köszi -
KoS #2186 Valaszok:
1. Az attol fugg, hogy milyen ablakkezelot hasznalsz (KDE? Gnome?). Igazabol en egyiket se hasznalom, szoval ebben nem biztos hogy nagy segitsegedre leszek.
2. Nem csak az a fontos, hogy arra a file-ra legyen joga olvasasra, hanem az osszes elozo konyvtarra (ahogy eljut oda) kell hogy legyen 'r' es 'x' joga (read es execute).