4228
-
#1905 Csak annyit fűznék hozzá, hogy sajnos az mplayer fejlesztői között már nincs magyar. Teljesen kicserélődött a teljes fejlesztői gárda.
Forrás: hup.hu -
#1904 Próbálj belépni msn-weben. Ha ott belép, próbáld gaim-mal. Ha weben belép, de gaimban nem, akkor valami blokkolja, de hogy mi azt neked kell tudni:) -
Death90 #1903 az eéejét ne vegyétek figyelembe "bootol a Linux..." mert egy másik fórumról másoltam be, figyelmetlen voltam :D de azért válaszoljatok légyszi! -
Death90 #1902 Nekem sokadikra bootolt a Linux, de más a gondom: a Kopete az MSN es chat program Linux alá nem jelentkezik be msnbe mert azt mondja rossz jelszó pedig biztosan jól írtam be nem ez a gond, mit tehetek? kérlek írjatok valami jót mert nehezen megy ez nekem :) thx -
#1901 Visszaolvasva, hajnali 3kor már nem vagyok a klaviatúra ura:)) -
Caro #1900 Libdvdcss-t biztosan nem, mert az nem is teljesen legális.
SuSE esetében ajánlott felrakni egy packman mirrort (pl.: ftp://opensuse.mirrors.skynet.be/pub/packman/suse/10.1/), ott van egy csomó lejátszóprogi, és akkor csak a yast-ban kell x-elgetni.
Ajánlott lejátszók: xine és pluginjai+ legalább egy gxine vagy kaffine, mplayer, vlc.
VLC-nél már találkoztam olyannal, hogy nem volt meg minden dependency ami kellett, pl.: pont a libdvdcss.
Ezt a videolan oldaláról rpm-ben le lehet tölteni.(ftp://ftp.videolan.org/pub/libdvdcss/1.2.9/rpm/libdvdcss2-1.2.9-1.i386.rpm)
Meg talán kellett még libmatroska is, azt meg valamilyen rpmsearch-ön kell megnézni, de az is van. -
rlrenegader #1899 Milyen lejátszónál, milyen hangkártya, milyen codec, milyen meghajtó (alsa, oss),
mit ír ki a progi konzolban... Ezekre min. szükségünk van, hogy segíteni tudjunk! -
rlrenegader #1898 Használj szerintem Firestartert! Az egyáltalán nem nehéz, csak pipálgatni kell.
Egyébként az összes GUI az iptables-t vagy az ipchains-t használja, kerneltől
függ. A 2.4-esben ipchains, a 2.6-tól iptables csomagszűrő van a kernelekben.
MerlinW nagyon jól írta: mplayer!! Ha feliratos filmet is nézel, rakj fel
xine-t is! Jobban kezeli a feliratokat, mint mplayer, legalábbis könnyebb
beállítani, és szerintem neked egyenlőre ez a jobb választás.
Tudtommal Yast kezel tárolókat, szóval ha van ott csomagban, akkor inkább
azt rakd fel, ha nincs, akkor keresd csak rpmfinden.
Bár szerintem mplayer-t mindenképp ajánlott forgatni!! :)
Codec-ekből pedig szüséged lesz a gstreamer-csomagra, ha lehet, akkor
a 0.10-esre. +még: libavcodec, libavifile, libdvdcss, libdvdread, libdivxencore,
libxvidcore,... bár szerintem ezeket Suse alapból felrakja.
Mplayer-nek saját codec-jei vannak. -
#1897 Tüfal nemtom van-e benne. Lehet tölteni flah.barát grafikus miujságokat. De az igazi az iptables csomag. Mondjuk ez külön tudomány. rpmfind-on keress rá mik vannak. (én iptablest használok,, de ahhoz sokat kell olvasnod.)
Videolejátszáshoz én a xine-t használom, de mplayer-t (www.mplayerhq.com) szeretik a legtöbben. DVD-t én is azzal nézek. Magyar oldala van, magyarok a fejlesztők, magyar leírás és kodekek is vannak. Levan írva mit hova másolj, csak olvasd el alaposan a documents-t. Debianhoz van w32 kodek csomag, sztem rpm-es is van valahol, rpmfind ismételten. -
#1896 Nah várjál, van még kérdésem: Suse-be hol, vagy milyen néven találom a tűzfalat? Másik: Videólejátszás linux alatt. Milyen kodekek kellenek, milyen lejátszót ajánlott használni stb.
Egyébként teljesen beleéltem magam linuxba. Kezdőként egyelőre nagyon tetszik a rendszer felépítése, kinézete, működése. Sokkal kifinomultabb mint win-é, bár az ilyen install megolás azért ott hatékonyabb, de tudom, nem ez a linux kihelyezett hangsúlya. Jó érzés, hogy itt mindig segítetek, és az ilyen keződök is bele tudnak szeretni ebbbe a teljesen új és elsőre nehézkes világba! :)) -
#1895 ahogy a náthás Debian juzer mondaná: debtom...:) -
kogasom #1894 Szerintem ha nvidia kártyád van, akkor az Xorg.conf-ban meg kéne nézni a hwcursor kezdetű sort(A hwcursor képes csúnya dolgokat művelni Xgl/compiz alatt). Ami érték ott van, azt lenne érdemes kicserélni, hátha segít. -
#1893 #1881 :) -
#1892 Nemtom, mi lehet. Próbáld meg kicserélni a kurzort másikra. -
csabiks #1891 Videókártya,Xgl,Ntfs , minden jó hálisten márcsak egy gond van amit nem igazán értek és korábban is írtam , a kurzor fontosabb töltésnél pl böngészek egy weblapon vagy csak nagyobb mappákat nyitok meg elkezd villogni , de csak addig ameddig tölt aztán vége és megy minden mintha misem történt volna, igaz hogy ez 2mpnél nem tart tovább de engem nagyon is idegesít, a vas alatt egy SUSE LED 10.1 van , ez minden böngészőben igy van , még install után jó, a firefoxba pl fekete kurzor van ami nem villog , de ez is eltünt , ilyen furcsaságról még nem hallottam pedig körbenéztem néhány nagyobb linuxos fórumon! Szóval szerintetek mi lehet a gond, ha másnem csinálok videót hogy milyen mert így nehéz elmondani! -
#1890 köszi -
#1889 Mi a probléma...? -
#1888 root mód: simán csak "su"
a tar.gz, bz2, stb tömörítvények. tar, gzip, bzip a három legelterjedtem tömörítő linuxon. Ezeket kitömöríted, majd ha forrás van benne, akkor le kell forgatnod. mindegyik program tartalmaz egy README file-t amiben leírja mit csinálj.
Általában:
./configure
make
make install
ez a hármas a fordítás parancsai. Többnyire nem fog elsőre lefutni, hiányolni fog függőségeket, amiket fel kell dobálnod. De ezeket a függőségeket is írja a README.
KDE témákkal kapcs nem tudok nyilatkozni, én mindig a beépítetteket használtam. Azokhoz is van README, olvasd el valszeg benne van mit hova merre. A .png kiterjesztés az képfile, mint a gif, jpg, stb.
Mandriva részletes howto -
#1887 felraktam a mandrivát...tetszik
gondoltam elkezdem az ismerkedést egy egyszerű dologgal-átbörözöm a kinézetét...
nos letöltöttem 1-2 témát a kde-look.org -ról....
volt amit felismert, de volt amit nem mert csak könyvtárak voltak+ benne .png kiterjesztésű file-okkal.
az rpm-es cuccokkal nem volt gond de ami tar.gz-re vagy tar.bz2-re(remélem jól írtam)végződött na azzal kezdődött a szívás...de már késő volt ezért abbahagytam(hajnali 3),reggel mentem dolgozni...
van egy kérdésem: a suse alatt a sudo v su -felhasználónév (+passvrd) parancsal át tudtam váltani rendszergszdai módra...itt nem tudok mert az írja ki hogy vagy nincs ilyen könyvtár vagy törött csővezeték(pipe)...(lehet elb@ctam valamit??)
ez miért van, tudnátok segíteni??(mandriva free2006)
izéé őőő szájbarágósan ha kérhetném mert még csak most tanulgatom -
#1886 Oksa köszi! :)
Hang problémára nem tudsz valamit? -
#1885 Legalábbis amíg nem tudsz fordítani. -
#1884 Ha Suse-d van, miért nem rpm-et keresel először? Amit te nézel szerintem le kell fordítani.
nézd ezt: http://rpmfind.net/linux/rpm2html/search.php?query=quanta
S ha kell valami először rpmfind.net-en keresd. -
#1883 Én is kipróbáltam Krusader-t, tényleg jobb. :) Talán még jobban is hasonlít eredeti TC-re.
Viszont ezt a szemét Quanta-t nem tudom működésre bírni. Mivel kell ezt indítani? :D ( egyáltalán jót töltöttem le? http://quanta.kdewebdev.org/ ) -
#1882 Debian alapu rendszerenél a tuxcom.deb -et letöltve dpkg -i tuxcom.deb -el felmegy simán.
Megnéztem én is, szerintem krusader messze okosabb, mint tux. -
#1881 Közbe nekem is sikerült, nem tudom, hülye lehettem amikor próbáltam, de most elsőre úgy ment minden ahogy gondoltam. -.-
Van viszont még problémám: Késik a hang. Én valami hangpufferre gondolok, de egyébként gőzöm sincs miért csinálja. Ötlet? Felraktam a legújabb drivert is... Ja és SUSE 10. :) -
Caro #1880 Talán bzip2, és az nem fog menni bzip2 tömörítő nélkül.
Sok disztribúció alapból csak a gzip-et rakja fel, de a bzip2 a fejlettebb. -
#1879 én a bin-es verziót raktam fel...próbából....azzal nem kell csinálni semmit csak kicsomizni egy könyvtárba és onnan indul... -
#1878 Najó, fárasztalak kicsit. TuxCommanderről volt itt szó nemrég. Fel akartam rakni, de nem megy. Már az is problémás, hogy melyiket töltsem le, mert felkínál stable version meg developer version-t is stb... Amikor leszedtem persze ezt a bg2-t vagy mit csak winbe sikerült kicsomiznom. De lényeg, hogy nem sikerült felrakni... :D Kéne kis help -.- -
rlrenegader #1877 Hmmm...Up! :) -
#1876 ja végülis igaz,de én aki a cdt bennehagyja az olvasóba és nem is bootolható és pörgeti itt nekem :D meg az USB luk is mind bevan tömve,szóval nálam azért jelentősebb lenne a késés... -
#1875 Nálem mindig 1. CD 2. USB 3. HD. Így sosem kell Biosban turkálnom. az a 2mp ami az ellenörzéssel tellik, le van tojva... Nem sietek sehova..:) -
#1874 igen jól írtad,talán még szóbeli kiegészítésképpen annyit,hogy minden gépen majdnem más a BIOS (jól van,elismerem hogy csak több fajta van :D)
szóval az a lényeg,hogy a first boot,vagy 1. boot dolgokat keresd meg és állítsd be.ha elakartod indítani a cdről a linuxot,akkor mérd fel a helyzetet.ha jól van beálíltva a bios od akkor az első bootolásnak a hard disk van beállítva.és más nem is kell... mert így indul a hardiskre feltelepített op rendszer a leggyorsabban.ez helytett állítsd be a cd/dvd meghajtót első bootolásnak.mentsd el és restart.csak el n e felejtsd később visszaállítani a hard disket elsőnek,mert nem fog elindulni a hardodon lévő Op rendszer! -
#1873 "hogyan tudok belépni Linux biosába?"
Sehogy ;)
Ugyanis a BIOS a számítógépben van, és a rendszer elindulása előtt ténykedik.
Még a Linux elindulása előtt nyomj le egy del billentyűt és ott - AMI BIOS esetén - keresd meg a Boot menüpontot, majd azon belül a Boot Device Priority menüpontot.
Vagy más (Award/Phoenix) Bios estében az Advanced BIOS Features menüpontnál állíthatod be a bootsorrendet:
-
#1872 ? -
#1871 hy all
hogyan tudok belépni Linux biosába? -
#1870 megpróbálom.
addig is köszi a segítséget -
rlrenegader #1869 Az attól függ, hogy milyen BIOS?
Olyat keress, hogy Boot... -
#1868 a biosban milyen név alatt kell keresni ezt a lehetőséget h cd-ről bootoljon? -
rlrenegader #1867 Pedig a BIOS lesz a megoldás!
Már rendszert addig nem is tudsz rárakni, hacsak nem DOS-t
akarsz! :)) Meg kell keresni a boot-opciókat!
Utána már gyerekjátek, Windows-telepítő (gondolom ezt akarod)
örömmel leszedi neked! Bár szerintem ez OFF! -
#1866 hy all
Segítséget szeretnék kérni.
A problémám az lenne hogy van egy sulinetes gépem és Linux rendszer van rajta. Ezt szeretném letörölni róla de nem tudom ,hogyan kell. A winyót nem szedhetem ki mert garanciás a gép és akkor elveszik a gari. Tehát nem tudom beállítani biosba h cd-ről bútoljon be.
Aki tud segíteni az írja már le nekem. Előre is köszi