4228
-
#2385 Próbálkozz az "apt-cache search <név>" paranccsal, pl. ezzel tudsz konzolból a legegyszerűbben keresni. Azt "apt-cache policy <név>"-vel tudod megnézni, hogy milyen verzió van a gépeden, és milyen az elérhető frissebb változat verziója. De ott az Adept, Synaptic, KPackage, stb., ezek mind az apt (pontosabban a dpkg, mert az apt is erre épül) csomaglistájából dolgoznak.
Tessék a doksikat, apt-howto-t olvasgatni! :)
-
#2384 Nem találja a csomagot! Pontosítani kéne a parancsot :) Amúgy listát hol találok hogy az atp-get install parancsal mit tudok telepíteni?
(mielött az instalt nyomtam volna ment egy apt-get update) -
#2383 Úgy hogy nem adok meg usert úgy lefut hiba nélkül de a következőnél megakad :( úgyhogy nagyon úgy néz ki hogy maradok a #2380 -s hozzászólásban található parancsnál és azt configolom :) -
KoS #2382 Esetleg add ki a parancsot a strace segitsegevel, ami meg fogja mutatni, hogy milyen rendszerhivasok tortennek.
Ez alapjan legalabb azt fogod latni, hogy hol akad le, illetve kb mit csinal elotte. Keszulj fel egy nagy rakat kimenetre, esetleg iranyitsd file-ba ha mindenre kivancsi vagy.
Parancs:
# strace scripts/mysql_install_db --user=mysql
Bovebb info: man strace -
#2381 Többen utaltak már rá, de szeretem magam configolni minden procikáját az ilyen dolgoknak :D -
#2380 apt-get install mysql-client-5.0 mysql-server-5.0 ? -
homeless #2379 Szerintem próbáld ki úgy, hogy nem adsz meg usert.
scripts/mysql_install_db
És nézd meg, hogy fut e a mysql daemon.
ps -aux vagy
ps -aux | grep mysql -
#2378 A kernelt álltalában a disztribútorok konfigurálják és patch-elik, és disztroként más verziót is alkalmazhatnak, szóval annyira azért mégsem ugyan az. -
#2377 Sziasztok!
readme szerint követtem az utasításokat és van egy olyan problémám, hogy a parancs begépelése után ezt irja ki és nem csinál semmit meghal terminalom:
debian:/var/server/mysql-5.0.37# scripts/mysql_install_db --user=mysql
Installing all prepared tables
Amint kiderül debian linuxról van szó és Mysql 5.0.37 -et akarom telepíteni! Ha esetleg a hiba kiküszöböléséhez szüksége van valakinek a progira mysql.com download menüpontja alatt eléri! Előre is köhhi a segítséget! -
#2376 hát ja mindenkinek más jön be de végül is a lényeg, a kernel egy és ugyanaz :) -
KoS #2375 Ha ha haverod ert a Linuxhoz, es Suse-t hasznal, akkor eloszor valoszinuleg neked is azt erdemes feltenni, mert akkor tudsz tole gyorsan segitseget kerni. Ha meg majd kiismerted magad valamennyire Linux alatt, akkor kiprobalhatsz jopar masikat is.
En peldaul ArchLinuxot hasznalok egy ideje, nekem ez jott be. -
#2374 Minden x-nek van egy startup démonja. KDE-nek kdm, Gnome-nak gdm, stb. /etc/init.d/rcX -ből (runlevel paranccsal megnézed mi a default runlevel. általában 2 vagy 5) töröld vagy mozgasd el ezt.
A GUI indítás általában az S10-15 között van betöltésre ajánlva, de ez disztribfüggő (ubuntuban pl: /etc/init.d/rc2/S13gdm). -
#2373 Nem szeretem a REDHat alapú pingvineket desktopra (a szervereimen RedHat enterprise van, azokra jó), így Suse-ról csak annyit tudok mondani hogy jó a visszhangja.
Mandrivát (ugyancsak RH) kipróbáltam, nem tetszett, de izlések és pofonok, én Debian párti vagyok desktopnál (elsősorban az apt kényelme miatt).
Kubuntuból a 6-os néztem az elég instabill volt, és szerintem lehet hogy szép a KDE de rengeteg felesleges folog van benne, ellenben a Gnome letisztult gyors és stabil felület. Azt is testre lehet szabni szépen. Én pl itthon ubuntuzom rajta Beryl XGL (persze a kockaforgatás, meg egyébb marhaságok kikapcsolva) -
homeless #2372 Nézd meg a etc/inittab-ba, hogy mi a default runlevel. Ha nem 3, akkor írd át. Utánna nézd meg, hogy az etc/rc.3-ba van e valami script ami az x-et indítja. Ha igen akkor nevezd át !fájlnévre, vagy másold át valahova, ahol megtalálod később. -
#2371 Gyerekek feltettem a debian x-es verzióját és szeretném parancsoral indítani! Ezt megtudom tenni anélkül, hogy az x-es verziót leszedném? köhhi előre is a helpet! -
#2370 egyik barátom suset hjasznál és ő mondta,hogy kde s. jó majd ha meglesz a kubuntu 7 es majd megnézem azt is :) -
#2369 Én úgy tudtam, hogy a suse is a gnome-ot használja alapértelmezetten. Ezzel az erővel feltehetnél Kubuntu-t is.
Kezdőknek sztem a legjobb a hamarosan megjelenő Ubuntu 7.04. -
#2368 és suseról mi a véleményed? én most ubuntut váltom susera, végül is semmi baj az ubuntuval,de akkor is KDEről jobbakat mondanak... -
#2367 De amíg nem kened-vágod legalább a linux alapjait, inkább tegyél fel ubuntut vagy knoppixot. debian alapon a legyegyszrűbb tanulni köszönhető az a csomagkezelésének, illa fenti két disztrib is komplett office anyag.
Persze attól függ hogy mennyire szeretnéd beleásni magad. Nekem anno az első linuxom debian (woody rc) volt. Ha csak abszolut felhasználó szeretnél lenni, akkor a fenti termékek. Ha azokon kiismered magad, kipróbálhatsz macerásabbakat is.
Régen élveztem ezeket a dolgokat, de ma már tököm tele lenne ha forrásból kellene forgatnom mindent:) -
#2366 Okés, akkor inkább a 32 bitest rakom fel. Kösznöm a segítségeket. -
KoS #2365 Attol fugg, mert ha sok mindent akarsz magad utana meg feltelepiteni hozza, akkor ajanlottab a 32 biteset felrakni (i386 vagy hasonlo), ha megelegszel az alap csomagokkal es csak kiprobalni akarod, akkor mehet fel a 64 bites.
Azert mondom ezt, mert sok kulso program nincs rendesen felkeszitve 64-bites forditasra. -
#2364 ui:
lásd, a mozilla-firefox-bin csomag pont erre a célra van (ez sabayon alatt is így van):
http://packages.gentoo.org/search/?sstring=firefox -
#2363 Kösz mindent. -
#2362 nem tudom, hogy az a 2700+-os proci tudja-e a 64-bit-et, de van 1-2 dolog ami 64-biten nem használható (flashplayer, javaplugin, wine-windows emulator). Ezért van a multilib, amivel pl a firefox 32 bit-en a 64-es rendszeren belül. Szerintem telepítheted nyugodtan a 64-es verziót. -
#2361 Értem, köszönöm. Ha 2700+os AMD-m van, akkor ahhoz ugye a 64-es verziót telepítsem? -
#2360 Ahoz, hogy egy programkódból futtatható bináris legyen, valamilyen fordítóval el kell azt készíteni. A legtöbb linux disztró előre lefordított (i386, x86_64) csomagokat használ amit csak telepíteni kell. A gentoo lényege, hogy a portage segítségével, a program forráskódjából, te magad készíthesd el (konfigurálás, fordítás majd telepítés), a procidra optimalizált kódot.
A Sabayon-ban viszont ennek nincs nagy előnye, mivel ott egy kész rendszert kapsz, és az elkészített kódok eléggé általánosan vannak elkészítve, hogy pl minden x86-os processzoron jól működjön. -
#2359 Fordítgatni a csomagokat? Na, én már ezt sem értem :-) Kicsit beleásom magam akkor a linux alapjaiba :-) -
#2358 Jó desktop rendszer és gentoo alapú. Ha megoldható hogy előre forított csomagokat telepíts akkor nem lesz vele gondod. Én régebben használtam, de a csomagokat mindig fordítgatni kellett ami sok időt is elvehet. Ugyebár a gentoo lényege, hogy mindent forrásból telepít az ember a portage segítségével. A distrowatch-ot nézve kezd igen elterjedt lenni, ez csak erősíti azt, hogy tényleg jó rendszert kapsz. Sztem próbáld ki. -
#2357 Sziasztok!
A Sabayon Linuxxal kapcsolatban lennék kiváncsi nálam okosabb emberek véleményére. Kívülről nagyon jónak tűnik, 3D-s kezelőfelület, állítólag a Vista ellenfelének szánták. Mivel én eléggé hülye vagyok ehhez, kiváncsi lennék, hogy érdemes lenne-e letölteni és kipróbálni, jó-e az a rendszer, amire épül, satöbbi.
http://www.youtube.com/watch?v=T67kricXYRE
http://www.sabayonlinux.org -
#2356 ok majd nemsokára próbálkozgatok majd vele. remélem sikerrel :) -
#2355 A gcc + szövegszerkesztő alternatív megoldása az Anjuta nevű fejlesztőeszköz, tartalmaz fordítót is, szóval megírod és helyben lefordítja.
Bár sztem a gcc + gedit kombó jobb. -
KoS #2354 Meg annyit tennek hozza, hogy ha szinusz, coszinusz, illetve egyeb matematikai fuggvenyeket hasznalsz a progidban, akkor ne felejtsd a -lm opciot, ami a matematikai konyvtarat (library) linkeli a programhoz (ezzel en sokat szoptam regen, amikor eloszor kezdtem Linux alatt C-ben programozni). Pl:
gcc -lm -o program program.c
Meg ha egyeb konyvtarakat is hasznalsz, akkor azokat is meg kell adni -l<konyvtar> opcioval. -
#2353 köszi szépen :) -
homeless #2352 gcc
Használata:
gcc program.c -o program
Ezután már tudod futtatni. ./program
Röviden ennyi, bővebben a fenti linken. -
#2351 kösz merlin az instalálás gyorstalpalót :)
most az kéne:
most kezdem a c programozást és lekéne futtatni a kezdő bénázásaimat... csak hát éppen nem tudom,hogy tehetem meg ezt. kéne egy jó fordító,hogy meglegyen nekem az öröm :D tudom,hogy van a linx kernelébe fordító,csak épp nem tudom használni,csak sejtem,hogy az jó lenne... -
#2350 Egyébként, ha pár oldalt visszaolvastok linkeltem soksok nagyon jó doksit. -
#2349 No, látom ismét összegyűlt egy banda akik lusták legalább a linux alapokat elolvasni:)
Forgatás menete:
1. letölt
2. kitömörít tar, vagy unzip mondjuk /usr/src -be
3. listázod mid lett: (ha nem használsz mc-t) akkor ls /usr/src/
4. végigolvasod a könyvtárban levő README file-t
5. bemászol az /usr/src/valamibe és megnézed van-e configure file-ja.
6. ha van aszerint paraméterezed a konfigurációt. pl.: ./configure --lofasz=1
7. ha hibátlanul lefutott a konfig, jöhet a make, majd ha az is hibátlanul futott, akkor a make install
A fentiek általánosítva vannak, minden programot másképp kell/lehet forgatni.
a make és a configure scriptek hiba esetén írják mi a bajuk, melyik csomag hibázik, milyen verzió kell hozzá, stb.
De lusta emberek számára találták ki a csomagokat. RedHat (.rpm) alatt ott van pl a yum amivel perc alatt lehet online telepíteni, eltávolítani, javítani szinte bármit, illetve debian (.deb) alatt az apt.
Kézzel is lehet csomagokat telepíteni (amiket letölthet mindenki az rpm.org vagy a packages.debian.org-ról) az rpm ill dpkg parancsokkal, mindenhez van manual (gyengébbek kedvéért "man <parancs>")
adsa: tisztességesen működő webszerver készítése 1-2 nap hozzáértőknek. Tele van a net howto-kkal.
homeless által írt programok (apache, mysql, php, vsftpd) mind telepíthetők csomagból (lásd fent). A konfiguráláshoz meg olvasni kell sokat. -
#2348 köszi szépen, hasznos link! -
#2347 Kis segítség linux kezdéshez: link
Neked innen a gyakorlat jegyzete kell, abból is kb a shell scriptekig. :)
Megkeresed a menüben a Synaptic-ot és rákeresel. -
#2346 Azzal talán már nem lesz ilyen gondod. Egyébként a szoftvercsomagokat egyszerű kezelni, csak indítsd el a Synaptic-ot.