LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Free
ilyen nincs ....
Végre rászénom magam , egy Debian Sarge telepítésre , leszedem a 2 DVD t ( tudom felseleges de lassú a netem ) és folyamatosan az jön ki hogy rosz a DVD .. pedig már 4 szer írtam ki. a DVD olvasó hibátlan lehet a vinyó hibája ilyen dolog? vagy a vinyó összeférhetettlensége a DVD vel ? vagy valami más ötlet ? mindig ugyan azon a ponton megáll és L felejti a telepítõ hogy van benne DVD .
Vagy esetleg van valami sec indítási mód?

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

Bocsanat, nem konzolba, hanem terminalba (bar az eredmeny ugyanaz)

Biztosan meg lehet javitani.
Lehet hogy UTF8 hiba...
Ird be legyszives konzolba, a kovetkezo parancsot, es mondd meg mit ir ki:
echo $LANG

Letezik ha jol tudom halozati telepites is.

A kedvedert kicsit utanajartam, ezt talaltam:
http://www.novell.com/documentation/oes/index.html?page=/documentation/oes/install_linux/data/bouitl0.html

Remelem segit...

akkor szerintem a meghajtóval van a probléma, hogyan lehetne ebben az esetben feltelepíteni? (másik meghajtót nem tudok berakni, nincsen nem is lesz :S :S)

Ch_Slater
mondom, nekem 5-6 ugyanolyan típusú laptopra kellett feltolnom, és rendszeresen behalt telepítés közben. megoldást nem találtam, néha sikerült véletlenszerûen végigvinni a telepítést.

Syd Barrett 1946-2006 Rick Wright 1943-2008 R.I.P.

Lehet hogy gond van a CD/DVD-vel vagy pedig a drive-val...
Mas otletem nincs...

most pedig új gondom van! már el sem megy a csomaglista kiválasztásáig a telepítõ, kidob "HIBA A TELEPÍTÉS KÖZBEN" hibaüzenettel vagy kifagy a telepítõ.... :S :S :S

Semmi gond, azert van a forum, hogy tanuljunk egymastol 😉

Ability
Õõõ, jólvan, fáradt voltam. 😊 Ez nem jutott eszembe, hogy kompletten az egész hibaüzire rákeressek, de kerestem google-ban egyébként, csak kulcsszavak alapján...
"Egyébként próbáltad beírni google-ba a hibaüzenetet? Mindig itt kell kezdeni."

Szeretnem MerlinW ezen kijelenteset megegyszer alahuzni.
Ez a legcelravezetobb probalkozas a megoldas megkereseseben. Ha ez nem segitene, akkor lehet mashogy is probalkozni (kulcsszavakra kereses, forumokban kerdes felteves, es ez utobbi esetben is erdemes a hibauzenetet mellekelni).

MerlinW
Bazzeg, még SUSE megoldást is dob a google, hol a frászban jártál te utána?

[merlinw.org]

MerlinW
Senki sem mondta hogy tedd fel az xfree-t... Miután van graf flületed valszeg van már... Mellesleg kellemes meglepetés érhet, mikor nem indul el az X és parancssorban harcolhatod vissza a grafikus felületed😊

Sztem rakd fel csomagban, párszáz oldalnyi olvasmány még hiányzik nálad a forgatáshoz😊

Egyébként próbáltad beírni google-ba a hibaüzenetet? Mindig itt kell kezdeni.

[merlinw.org]

Ability
Jobban utána jártam, és kijelenthetem: rohadtul nem tudom mit tölcsek le, hogy ne dobja ki ezt az X11-es hibaüzit. 😄

Most viszont sleep. Köszi az eddigieket is, jó8! 😊
Ability
Érdekes, leszedtem egy ilyen Xfree86-ot, de mikor raknám fel Yast szó nélkül kilép. Szzééépppp :S
MerlinW
Az a grafikus interface. Az (vagy most már a xorg) mozgatja a KDE, Gnome stb grafikus cumókat. Az X kezeli a perifériákat, stb.

Xfree86 vagy Xorg néven keresd (amelyiket használod).

[merlinw.org]

Ability
Igen, de mi ez a X11, sehol semmi infó róla. :S

szerk: lehet a XFree86 lesz a ludas! 😛 pill
MerlinW
oké, KoS-nak igaza van.. késõ van már😊

Minden fordítási eljráshoz az érintett alkalmazások dev csomagjaira van szükség.

[merlinw.org]

MerlinW
Szerintem valami gnome-os cucc kell hozzá, mert gmplayer a gui-s parancs. Már nem emlékszem rá pontosan, talán a doksiban van róla valami (biztos).

szerk: ha jól emlékszem csak user alatt megy a gui, root alatt nem

[merlinw.org]

Fel kell raknod az x11-bol is a -dev csomagot. (nem tudom hogy hivjak pontosan SUSE-nal, keresgelj a csomagok kozott)

Ja es meg valami. Ha jol emlexem, akkor a codekeket me'g a ./configure elott erdemes bemasolni a /usr/lib/win32 konyvtarba, mert a ./configure kozben megnezei hogy ott vannak-e.

Ability
Nekem a gui-s paraméterrel a ./configure nem fut le: Error: X11 support required for GUI compilation

Erre kéne megoldás, mert nem tudom hova tenni.
ird be hogy 'ps -A' ez kiirja az osszes futo processz-t, aztan 2 fele kepp tudod kilono oket:
kill <szam>
ahol a szam a ps -A megfelelo soranak elso eleme, ha igy se akar kipusztulni, akkor lehet durvabban:
kill -9 <szam>

Vagy ha egy programbol biztos vagy hogy csak 1 peldany fut, vagy minden peldanyt le akarsz loni, akkor:
killall <programnev>
pl: killall mplayer

Kodeket le kell toltened es a /usr/lib/win32 konyvtarba tenned (letre is kell hoznod a konyvtarat, ezt csak root-kent tudod megcsinalni).
A skin-t attol fugg hogy hova telepult az mplayer, de nalad valoszinuleg a /usr/local/share/mplayer/skins konyvtarba kellene 1-et kicsomagolni.
Ezen kivul fontot is kell raknod a /usr/local/share/mplayer/fonts konyvtarba (ha jol emlexem).

MerlinW
- Ha forrásból forgatsz, át kell olvasni a doksi, ill a configure, readme file-t, majd a "./configure" -t futtatni elõször a kívánt paraméterekkel (pl legyen gui, használjon w32 kodekeket stb)

- ha lefut configure, utána jön a make
- ha lefut make akkor utána jön a make install
- ha ez is megvan, utána a doksi alapján a skin, fonts, kodekek helyükre való másolása

A fentieket a pre6 alapján írom, de sztem ugyanígy kell most is a 8-nál.

- ha nem megy így sem, akkor van .rpm mplayer csomag is.😊

[merlinw.org]

Ability
Van linuxba ilyen "futó programok" részleg? Ki akarnám lõni ezt a szerencsétlenséget felülrõl. 😄

Egyébként akkor kodek-eket hova is kell másolni? Skin-t hogy lövök fel?
Ability
Már megvan, csak valami nem okés. Nincs GUI és kettõ képernyõben fut egyszerre a múvi. Épp sshot-ot akarok berakni, de van itt sg-n egy script ami
megakadályzza. 😄 Ne majd most 😛

http://feltoltes.hu/060918/pillanatfelv_tel8_www.feltoltes.hu_.jpg

--- feltöltés szó elég 'kep'-t rakni mindkét esetben

szerk: tudom miért nincs gui, mert nem futtattam a configure -gui-t vagy mit nem tudom fejbõl,,, de arra az elõbbi hibaüzi kaptam, mi a teendõ?
root-kent ki kell adnod meg egy 'make install' parancsot is. Akkor telepited fel.

Gepfuggo, de eltarthat akar 10+ percig is.
Egyebkent azert kell olyan sok csomagot feltenni, mert ha forrasbol forditasz (amit most is csinlasz), akkor minden csomagnak amit hasznal, kell a -dev verzioja is (development). Viszont ha mar elore forditott csomagot raksz fel, akkor annak nem kellenek a -dev dolgok.

Ch_Slater
hát énse.

nekem deb alapu distro kell, debianhoz nincs elég idõm, ezért az ubuntu (mostis onnan írok)

Ability
kész! 😛

bár nem vágom hogy most mi van, nem akar menni azzal a paranccsal amit mondtál 😊
Ability
Nekem pl ezt ajánlották és tetszik. Lehet Debian mégjobban tetszene. Bár egyelõre nem tudom mik a különbségek.

btw, benyomtam neki a make-t, most dolgozik gõzerõvel pörögnek le a cuccok. Ez meddig tart, mert csinálja már vagy 5 perce. 😄

MerlinW
Halovány lila gõzöm sincs, mit esznek az emberek a SUSE-ban.

[merlinw.org]

MerlinW
gmplayer paranccsal kell indítani, de csak miután bemásoltál mindent a helyére: default skin, fonts, kodekek.
Ill asszem nem indul root módban

[merlinw.org]

Ch_Slater
nekem egyszer céges laptopokra kellett SUSE-t raknom (megvették a dobozost). nem egyszerû szenvedés volt. egy szimpla alap telepítés tartott vagy egy fél mûszakot gépenként (már amikor sikerült). volt, hogy telepítés közben egyszercsak nem látta tovább a cd meghajtót...
és a durva, hogy egy debiant fele idõ alatt feltettem utána az egyikre... 😄

Ability
megoldottam, köv lépés: Error: X11 support required for GUI compilation
Ability
aznincs, de a poén, -- és pont most akartam szerkeszteni a kommentet -- hogy ha fel akarom rakni, arra hivatkozik hogy nem elérhetõ a sima libpng 😄 Szóval nem egyszerû. 😛
Ch_Slater
és a libpng-dev?

Ezek szerint pedig ugy tunik, hogy tenyleg nem talalja a CD drive-ot.
A pontos hibauzenet esetleg segitene...
Bar bevallom SUSE egyser nagyon regen volt csak a gepemen, akkor is csak par ora hosszaig... szoval ha SUSE specifikus a dolog, akkor nem biztos hogy segiteni tudok...

Ability
kofigurálás közbe lahal ezzel:

Error: PNG support required for GUI compilation, please install libpng and libpng-dev packages.

libpng fenntvan, nemtudom mit problémázik 😛
Ability
kb 20 dolgot kellett összekaparnom mindenhonnan, remélem a végén menni is fog 😄
Ability
Hát ez nagyon dúrván hosszú. Már ha erre gondoltál. Esetleg Te nem tudnál egy rövid kis leírást kreálni? Vagy inkább érdemes átnyálaznom? 😊
MerlinW
Mplayer külön állatfaj. Van a honlapján egy vaskos magyar nyelvû telepítési útmutató.

MplayerHQ

[merlinw.org]

telepítés folyamán, annál a lépésnél mikor elemzi a szgépet: kiírja h rendszer, hardver szoftver partíciók, és ekkor szépen közli hogy a cd\\\... akármilyen helyen nem található a csomaglista, pedig másik laptopon és az asztalai gépemen mûködik, az a gond hogy nekem viszont erre a laptopra fel kell ezt telepítenem!

Ability
Még olyan gondom lenne, hogy raknám fel mplayert vagy xinet és yast benyomja, hogy ez és ez hiányzik... Jó sok file. Legalább 15. RPM-be azért illene benne lenni mindennek nem? 😛
MerlinW
De sztem téged valójában ez érdekel

[merlinw.org]

Ability
😊 alapok suxx
MerlinW
Az összes proci Intel Pentium Pro/2 és AMD Opteron óta i686 jelölésü.

i686 Processors

Intel

* Pentium Pro
* Pentium II
* Pentium III
* Celeron
* Xeon
* Pentium 4
* Pentium M
* Pentium D
* Pentium Extreme Edition
* Core