4228
  • KoS
    Mar jo ideje nincs Ati kartyam, ugyhogy remelem jo tanacsot adok, tehat a /etc/X11/xorg.conf file-ban ird at az "fglrx" drivert "radeon"-ra.
    Remelem segit. Persze elotte ajanlott egy biztonsagi mentest csinalni az xorg.conf file-bol.
    Ha nem megy ho lenne leirni az X hibauzenetet.
  • Ability
    Ez már megvolt, de most nincs fennt driver vagy nem tudom. X hibára hivatkozva nem megy.
  • lck #2303
    Terminálban menj a /usr/share/ati -mappába.
    Aztán rootként: sh ./fglrx-uninstall.sh
  • Ability
    Köszi, még azt mond meg, hogy hogy lehet visszaállítani alap ATI drivert? Felraktam ami az ATI oldalán van, de úgy belassult az egész, hogy hihetetlen. Leszedtem, most meg failsafe-ből vagyok. :D
  • lck #2301
    Alapból nincs is talán ???
    De igy lehet beállítani:
    sudo passwd root
  • Ability
    Nálam most Open GL-el jól megy szerencsére. :)

MÁS: Ubuntu root jelszó mi? Nem a saját fiókhoz, hanem a root acchoz.
  • lck #2299
    A Preferences > Video beállításoknál nekem xv X11/Xv - van beállítva, így minden ablakméret jó.
  • Ability
    Ugyan azzal a userrel, és mindegy, hogy terminálból vagy menüből indítom. Ha GUI-val megy, akkor egyszerűen ezt a hibát dobja.

Szerk: azóta változott a helyzet, néha megy GUI-val is, néha meg kidobja a hibát. Viszont olyan hibák is vannak, hogy ha át akarom méretezni az ablakot amibe fut a videó, akkor kidob a bejelentkezőoldalra, vagy cask egyszerűen nem lesz nagyobb a videó felülete, hanem a többi teret feketével tölti ki még teljesképernyős módban is. :/
  • KoS
    Ugyanazzal a userrel probalod az mplayer-t, meg a gmplayer-t, es az egyik megy, a masik meg azt a hibat dobja?
    Vagy egyiket parancssorbol a masikat meg menubol inditod?
    Ha az elobbi, akkor igencsak erdekes a hiba...
  • Ability
    Én ezt nemértem. GUI nélkül tökéletes, GUI-val meg megint ezt kapom: Error opening/initalizing the selected video_out (-vo) device

ötlet?
  • Ability
    Szerk.: Megelőztek. :)

ui.: megy mplayer gui, lecseréltem az alap skin-t azt tetszik neki. :)
  • lck #2294
    A biosban be kell állítani hogy először a CD-ről próbáljon indulni.
  • FGB
    Egy kis segítséget szeretnék kérni:
    egyik ismerő vett egy gépet és linux volt rajta ezt valaki törölte neki, de ha cd-ről bootolnak, akkor valami olyat ír ki hogy grub> és nem bootol be cd-ről. tudna valaki valami okossat mondani, hogy hogyan tudnák elindítani az XP telepítőjét?
    Floppy nincs a gépben így nekem nincs ötletem.
  • Ability
    Mert az nem jön be. Gányul néz ki, kevesebbet tud, régebbi verzió stb... Meg mindig video input error-t írt. Így meg tökéletes. Egyelőre GUI nem megy csak vmiért, de majd megcsinálom, máskor is előfodult. -.-
  • lck #2291
    De miért nem csomaggal rakod ?
  • Ability
    Köszi!

Amúgy megint szívok MPlayer-el... codec bemásol, szépen leforgattam, font bemásol, skin bemásol, minden okés. Indítom: skin not readable. SUSE alatt is ezt játszotta velem anno és nem tudok rájönni a megoldásra. Régebben csak úgy magától megjavult... lol

Amúgy meg megnéztem és pl terminálból tudom listázni a könyvtár tartalmát, tehát mégiscsak olvasható. Szórakozik itt velem ... :D
  • lck #2289
    http://ubuntu.hu/index.php?title=Gnome
  • Ability
    Nem tudom, mert amikor kubuntu alatt felraktam, akkor gond nélkül ment, viszont Ubuntu nem szereti. Ez is erősen támaszkodik KDE-re úgy látszik. Viszont megy rendesen.

Nálam amúgy csak a sima ikont rakja ki, rootra a menüből akartam váltani. Előszőr panaszkodott, hogy nincs megadva a kdesu, de amikor beállítottam, akkor meg már hibeüzit se adott.

sudo krusader amúgy megy - köszi. :)
  • lck #2287
    terminál > sudo krusader
  • PetruZ
    Ha rendesen fel van telepítve, a Krusader a KDE alatt elhelyez a System menüben egy narancssárga ikonos "Krusader (root mode)" linket. Fejből nem tudom, mi a pontos szintaktika, de a kdesu-val van meghívva, ami rákérdez a root jelszóra. Ubuntu/Gnome alatt is kell legyen valami hasonló. Ha nincs, akkor terminálról még mindig el tudod indítani, ha előtte root-ra váltasz. Vagy "sudo krusader".
  • Ability
    Jaés Ubuntu-ba nincs valami Klipper féle? :D
  • Ability
    Újabb probléma: Hogy lehet Ubuntu alapértelmezett filebrowser-ében super user-ként tevékenykedni? Krusader vmiért nem akar root módban indulni, visszon hozzá kéne férnem az usr tartalmához. :)
  • MerlinW
    Persze. Jelszó: samba
  • Ability
    Hali!

Ubuntu alatt hogy a francba állítsam a mikrofon hangját hangosabbra? Bic Boost rajta van, de voip cuccokon alig hallanak. A mic hangját meg hiába húzom fel semmit nem ér, csak magam hallom vissza. Ötlet, hogy mit lehet még tenni? Eddig minden disztrón elég volt felhúzni csak a capture-t (amit itt hiába húzok fel mindnig alapra rakja vissza a kmix) és rá a mix boost...
  • gamer654
    Meglehet azt oldani,hogy két windows-os és egy linuxos gépet hálózatba kötni???

Írjatok!!!!
  • MerlinW
    Üdvözölünk a határtalan böngészés, olvasás, tanulás klubjában:) előljáróban annyit, hogy "épkézláb" linuxon semmi sem lehetetlen, de semmi sem megy két kattintással mint windózon:)

Flash player egyszerű. Elbattyogsz a macromedia oldalára, letöltöd a pingvines telepítőt, kicsomizod, és futtatod az install scriptet. Ill. ha debian akkor apt-get install flash-player (ha nem így hívják éppen akkor apt-cache search flash player)

Ati driver detto. Ati oldala, vagy apt.
  • evenor
    Épkézláb Linux alatt mit értesz?
  • Magnificat
    Ááá... 4 napja próbálunk feltenni egy épkézláb linux-ot, tegnap fel is ment, azóta csak az ati driverrel szívunk, de csak nem akar semmit... meg semmi más sem megy (flash player, stb... ) szóval ÁÁÁ... dögöljön meg
  • evenor
    A foobar tényleg jó lenne. Próbáltad már a Quod Libet-et? Szerintem nagyon jó lejátszó/zenekezelő, nagyon jó keresője is van. Talán megközelíti a foobar-t, de szerintem Linux alatt ez a legjobb.
  • öregharcsa
    thx...meglesem
  • KoS
    A turbolinuxrol csak hallottam. A wikipedian osszeszedhetsz par alap infot rola itt.
    En valoszinu nem adnek penzt erte, mert ahogy latom ami fizetos dolog van benne, arra mar mind van ingyenes megoldas.
  • lck #2274
    A multiboot nagyon hasznos dolog !
  • öregharcsa
    üdv

erröl tud valaki bővebb infot mondani???

turbolinux-fuji
  • PetruZ
    Az itthoni gépemen - még - XP van, itt foobar a default. A céges gépen, munka közben, XMMS-t használok. :)
  • lck #2271
    De azért remélem nem mászol vissza winbe hogy zenét hallgassál :)
  • PetruZ
    Volt rá terv, volt/van rá igény is, de a srác nem adja ki a forráskódot, úgyhogy jóideig biztosan nem lesz portolva. A linuxos playerek meg nem olyan jók, mindegyiknek van valami kis baja, ami nekem nem tetszik.
  • lck #2269
    Mekkell írni rá ;)
  • PetruZ
    Na ja, nekem is, de az nem olyan. :)
  • lck #2267
    Nekem alap foobar 0.9.4.1 Ubuntu alatt wine-nel simán ment.
  • PetruZ
    A KDE-ben alapból egy csomó igyóbigyó van, amit lehet kapcsolgatni, mert konfigurálgatni, de úgyis az lesz, hogy végül lekapcsolja őket az ember. Ezek nagy része Gnome alól is elérhető, viszont nem részei az alap-ablakkezelőnek, hanem külön alkalmazásként települnek (pl. úgy emlékszem, a Gnome-ban nincs Kicker). De egyébként szinte minden ablakkezelő totál átszabható, szóval különösebb jelentősége nincs.
    A KDE előnye, hogy nagyon sok és komoly program (KOffice, Krusader, Kivio, KMyMoney2, ...) eleve KDE-re íródik, tehát különösebb trükközés nélkül azonnal besimulnak a rendszerbe. Gnome alatt is működésre lehet bírni őket, de ehhez kell fél tonna KDE-specifikus library, amelyek utána a függőségek miatt okozhatnak meglepetéseket addig jól működő Gnome-os alkalmazásokban is. Tapasztalatom szerint KDE alatt a Gnome-os programok kisebb zűrt okoznak, kevesebb extra csomagot kérnek, viszont messze lassabbak, mint a saját környezetükben.

Az a legjobb, ha kipróbálod az elterjedtebb disztribeket, és eldöntöd magad, melyik tetszik, melyik megy jól a gépeden. :)