4228
  • MerlinW
    Ati témához nem tudok hozzászólni, de lejátszó téren az Mplayer-t vagy gxine-t próbáld, (xine nálam, mplayer a linux társadalom szerint) ők a favoritok.

"Ha van olyan videoformátum amit az mplayer nem játszik le, akkor az valójában nem is létezik"
  • Ability
    VLC és alap Totem is rossz. Ati Radeon 9600 XT. Fglrx drivert használok. Amúgy úgy tűnik, hogy ez nem csak filmeknél van. Képernyővédőnél is van ilyen, hogy "kitakarja". Elmegy a kép, megmozdítod az egeret, és egy pillanatra megjelenik a képernyővédő. De előtte csak fekete képernyő volt... Tehát a képernyővédő is futott, de közben meg elment a kép. Nem értem.
  • KOXX
    Mivel nézed a filmeket? Videokártya? Milyen videodriver-t használsz?
    Lehet a filmlejátszó rossz videókimenetet használ.
  • Ability
    Lenne még egy problémám, remélhetőleg már a végefele járok. Filmet nézek, ráadásul teljes képernyőn, és egy idő után elmegy a kép. Nem a képernyővédő, mert hamarabb jön be, mint ahogy be van állítva, ráadásul ilyenkor teljesen fekete lesz a képernyő... Ez mi lehet? Szétnéztem a Power Management-ben is, de semmi...
  • Ability
    Köszi a választ!
  • MerlinW
    régebbi kérdésedre hogyan lehet formázni írtam a qparted-et, de ha konzolból akarod akkor ott a sudo cfdisk parancs is.
  • MerlinW
    Emlékeim szerint elég a logs könyvtárat törölni ha nem indul el, (és így megmaradnak a torrentjeid is) Én tornádót használok régóta, Azureus sosem volt a stabilitásáról híres:) De megy wine-vel utorrent is rendesen.

Hozzárendelésnél nemtom mi lehet a baj, kipróbáltam és megy az. Próbáld így rendelni: azureus %U
  • Ability
    MerlinW, lenne még egy problémám, de most inkább ide írom:

Ubuntu Feisty alatt futtatnék Azureust, de egy idő után mindig elszáll hibával, majd amikor legközelebb indítanám, akkor egyszerűen ahogy betölt ki is lép. Törölni szoktam a /home/.azureus mappát, így ez megoldja, de örökké nem csinálhatom ezt, ráadásul ilyenkor mindig újra be kell állítani. Egyébként a csomagkezelőből raktam fel, nem hiszem, hogy itt kéne keresni a bajt. Ha terminálból indítom, akkor ezt kapom: Aborted (core dumped)

A másik problémám az lenne, hogy a torrent fileokhoz hozzárendeltem az Azureust alapértelmezett programként, de hiába kattintok a torrent file-ra kétszer, az Azu nem tudja megnyitni. Arra gondolok, hogy a torrent nevében levő speciális karakterek miatt. Egyszerűen csak közli velem, hogy nem találja a torrentet a megadott helyen. Erre van valami megoldás?

Köszönöm előre is!
  • Max7
    GNU license van rá? mert ha igen és nem sikerül megoldani a pure ftp problémámat akkor használom én is inkább azt! amugy ugyan úgy mysql-ből dolgozik? :S
  • MerlinW
    nekem is saját szervereim vannak, azokon van vsftpd (very secure ftp daemon) RedHat Enterprise-ba is ezt teszik, és nem csak a neve miatt:)
  • Max7
    Mert szeretem a kihívásokat és azon gondolkozok hogy egy saját server helyezek el egyéni célre valamelyik serverközpontban és ha ez így lesz akkor kénytelen leszek megtanulni ezeket mert eszem ágában sincs windózert tenni serverre :D
  • MerlinW
    Ezt én sem tudom, vsftpd-t használok, de ha otthonra kell, miért nem proftpd-t teszel fel, az egyszerű mint a faék.
  • KoS
    Jah, bocsi hogy nem alakitottam linkekke a linkeket.
  • KoS
    Sajnos meg soha nem probaltam, esetleg itt nezz szet chroot temaban:
    http://www.pureftpd.org/project/pure-ftpd (itt megvannak hogy elvileg mit tamogat a pure-ftpd, csak keress ra a chroot szora)
    http://www.pureftpd.org/project/pure-ftpd/doc (innen indul a leiras, a mysql-re kattintva megtalalod hogy hogy allitsd be a home konyvtarat, keress ra a directory szora)
    http://www.howtoforge.com/pureftpd_mysql_virtual_hosting_p2 (itt megy egy pelda hogy valaki hogyan allitotta be, nem olvastam el, de hatha segit)
  • Max7
    Éppen azért amint lent irt valaki mert tudom korláűtozni a fel letöltést a fájlméretet és tudok a családban minkinek accot adni a servergépre!
  • KoS
    Hat en nem hasznaltam meg ilyet, ugy latszik mas se.

Egyebkent miert akarod a mysql-eset hasznalni, nem jo a sima?
  • Max7
    Hmmm? senki
  • Max7
    Igen azzal a felhasz névvel és jelszóval enged be csak ami a mysql-be van! home/max7/ a mysqlben meg var/www/ van megadva :S és a két fájlnak 666 joga van...
  • homeless
    Az ftp kliens kér jelszót és beenged azzal amit az adatbázisba megadtál?

A chroot meg nem jó, mert ha jó lenne, akkor nem szabadna kiengednie a home direcoryból. Ne másold egy másik file-ról, mert lehet, hogy mások a jogosultságai.
    Hova rak a home directory helyett?
  • Max7
    Ami oda le van irva azt mond megcsináltam apache mysql phpmyadmin már van régóta szal azzal nem foglakozok viszont a pure ftp telepítve van meg mysql is fent van rendsenes a leirás alaján a chroot..... meg a create.... jó tutira egy másik fájlról készítettem másolatot amiben csak egy yes volt szal müködnie kell!

viszont a fő gondom hogy az inditó url mármint ahova bejelentkezik az ftp kliens (totalcmd) az nem az ami bent van mysql-ben hanem teljesen más szal szerintem valami fájl config felülbírálja amit én beálítottam mysql be.....
  • homeless
    Azthittem az egészet ez alapján csinálod.
    A ChrootEveryone és CreateHomeDir file-ok helyesen vannak írva?
  • Max7
    Saját cuccokal nyomtam be nyilván meg modosítás után ujrainditom!
    ezt a howto-t hol találom pontosabban? :)
  • homeless
    Ja most jut eszembe, hogy a howto-ba ki kellett commentezni az ftp sort. Ha standalone-ra allítod az ftp szervert, akkor mennie kell úgy is, hogy ki van commentezve. Ha megvan:
    /etc/init.d/openbsd-inetd restart
    /etc/init.d/pure-ftpd-mysql restart

A chroot(ami azt csinálja, hogy nem tud kimenni a saját könyvtárából), valószínüleg azért nem megy, amiért a createhomedir. Számít a kis és nagy betű, tehát:
    echo "yes" > /etc/pure-ftpd/conf/ChrootEveryone
    echo "yes" > /etc/pure-ftpd/conf/CreateHomeDir

Az /etc/pure-ftpd/db/mysql.conf-ba nem elég becopyzni a példát. Természetesen a saját mysql felhasználódat és a hozzá tartozó jelszót kell megadni! Minden változtatás után /etc/init.d/pure-ftpd-mysql restart.
  • Max7
    [courier]elkezdtem csinálni amit irtál és rá kellet jönnöm hogy a hiba ott van hogy az egész ftp sor ki volt commentezve :) (kettőskereszt volt a sor elött)

mostmár müködik meg csatizik is jelszóval meg minden!

Viszont a hiba megoldása hibát szül... azokhoz fordulnék akik értenek a mysqles részéhez:

beállítottam hogy /var/www ide legyen joga az usernek mégsem oda engedi be hanem máshova és vissza is tud lépni szal látja az egész rendszerem és tud törölgetni :S

Kos: köszi ha te nem vagy nem jövök rá a hibára soha :)[/coruier]
  • MerlinW
    Automatikus indításhoz pl. a runlevel parancs kimenete szerinti /etc/rcX.d könyvtárba (ha runlevel 5-öt ad akkor /etc/rc5.d-be az ott látható logika szerint, tehát pl. S92pureftpd-mysql) való symlink helyezés segít, ha nincs X a rendszeren. Ha van X akkor gnome esetén sessions/munkamenetek-be tudsz berakni programokat, ill KDE-ben valahol a home dir-ben a .KDE könyvtárban van valami autorun (erre nem emlékszem már)
  • KoS
    Nah, nekem nagyon ugy tunik, hogy a pure-ftpd debianos csomagja nem nagyon szeretne' rendes daemon-kent inditani a pure-ftpd-t (legalabbis az alapjan hogy a start-ra nem indiult el, erre tudok kovetkeztetni).
    Akkor konfiguraljuk be az inetd-t ugy, hogy futtassa a pure-ftpd-t.

Modositsd a /etc/inetd.conf file-t (elotte azert mentsd el az eredetit mondjuk /etc/inetd.conf.orig neven) igy:
    Keress benne egy olyan sort, ami ftp-vel indul, pl igy nezhet ki:
    ftp stream tcp nowait root /usr/sbin/tcpd in.ftpd
    Na most ebben a sorban az utolso elemet csereld le igy:
    ftp stream tcp nowait root /usr/sbin/tcpd /usr/local/sbin/pure-ftpd
    Elotte ellenorizd hogy a pure-ftpd valoban a /usr/local/sbin/pure-ftpd helyen van-e, vagy esetleg a /usr/sbin/pure-ftpd helyen (utobbi esetben ezt ird be). Legegyszerubb ha beirod hogy "which pure-ftpd" es megkapod a valaszt, na azt ird be a config file-ba.
    Ezutan inditsd ujra az inetd daemont:
    /etc/init.d/openbsd-inetd restart

Aztan probalj kapcsolodni.
  • Max7

debian:~# /etc/init.d/pure-ftpd-mysql start
    Starting ftp server: /usr/sbin/pure-ftpd-wrapper: Invalid configuration file /et c/pure-ftpd/conf/createhomedir: No corresponding directive

a második sorra ezt kapom a fájlba amire hivatkozik egy egyszerű yes van szal nem értem mit kéne configolni!
  • KoS
    Jah, bocsi, mar a bannered alapjan is lathattam volna....
    Amugy debiant sem hasznalok (ArchLinux-ot hasznalok, de nem ajanlom kezdoknek).

Szoval ugy nez ki hogy tenyleg nem fut, probald meg homeless ajanlatat, valoszinuleg jo az otlete, azaz hogy az inetd inditana el az ftpd-t. Ebben az esetben viszont megeshet hogy az is konfiguralni kellene.

Az automatikus inditassal kapcsolatban olvass a chkconfig parancsrol. Nem tudom ugyan biztosra hogy a debian azt hasznalja, de tobb mint valoszinu (ha van olyan parancsod, akkor biztosan :)
  • homeless
    /etc/init.d/openbsd-inetd start
    /etc/init.d/pure-ftpd-mysql start

Vagy nézd meg, hogy az init.d-be milyen inetd-vel kapcsolatos scriptek vannak, nem nagyon ismerem a debian-t.

• Max7
    valahogy így néz ki:

debian:~# ftp localhost
    ftp: connect: Connection refused
    ftp>

:S
  • Max7
    [coruier]Debiant használok nem susét :) hibaüzenet: connection refused :S[/courier]
  • KoS
    Ha mar elinditottad, akkor a biztonsag kedveert probald ki a Linux boxon az "ftp localhost" parancsot, hogy fut vagy nem fut. Lehet hogy a ps outputjaban nem latod es megis ott van...
    Ha nem tudsz hozza kapcsolodni, az akkor eleg erdekes, mert hibat kellene neki kiirni indulas utan ebben az esetben. Szolj hogy mik az eredmenyek.

Azt hogy SUSE alatt hogy kell berakni hogy automatikusan induljon, nem tudom neked egesz pontosan megmondani, mert en nem azt hasznalok. Nezz szet a yast-ban.
  • Max7
    Köhhi segíteni csak úgy lehet ha letudják irni a problémát legyen szó bármilyen témáról én meg így tudtam leirni hogy prnt screent mutattam :)

amúgy haladok egész jó a dolog mostmár hibát nem ir a commandra de ps fax után még mindig nicns a listában :(

lenne ezen kivül még 1 kérdésem.. hogy tudom beálítani hogy automatikusan rendszerinduláskor induljon egy adott prg? :)
  • KoS
    Hi, hat van meg mit tanulnod Linux fronton, de latom hogy igyexel, szoval elobb utobb meg fogod tanulni, abban biztos vagyok.

Szoval:
    1. mc-ben az zold ami futtathato, nem az ami fut. Az mc egyebkent is file-okat mutat, nem pedig futo processzeket.
    2. ps fax-szal (persze mas parametereket is lehet hasznalni) tudod megnezni, hogy mi fut, ha ott nincs, akkor nem fut
    3. ha beirsz egy parancsot, akkor azt csak ugy talalja meg a shell, ha a konyvtar ahol a parancs/program/script talalhato, benne van a PATH kornyezeti valtozodban (hogy mi van benne, azt igy tudod megnezni: echo $PATH).
    Namarmost egyeb progikat ugy tudsz futtatni, hogy abszolut vagy relativ utvonalat irsz hozza. Ha mar a /etc/init.d konyvtarban vagy, akkor igy:
    ./pure-ftpd start
    Vagy akarhonnan igy:
    /etc/init.d/pure-ftpd start

Nagyon jo, hogy kuldtel screenshotokat, mert igy tudtam segiteni.
    Tovabbi jo kiserletezgetest!
  • KOXX
    amint látod nem pureftp, hanem pure-ftpd:
    $ ls /etc/init.d
    Próbáld így (rendszergazdaként):
    $ /etc/init.d/pure-ftpd start
  • Max7
    Vetnél rá egy pillantást? Mert érdekes mc szerint fut (azt zöldezi ami fut elvileg) elindítani nem indítja el sehogy akár hogy npötyögöm a parnacsot viszont a folyamatok között sincs: képek linkelve mert van ami nagy és szétqrná a topikot!

mc
    ps fax parancs
    probáltam indítani
  • KOXX
    $ /etc/init.d/pureftp start
    Ha egyáltalán van ilyen az init.d-ben.
  • Max7
    Na elvileg most kapok agybajt! Eddig futott a pure-ftp most meg nem azt hittem hogy a portal van a baj de nem kinyitottam és mivel nem használta semmi a routerem mindig visszazárta! És a kulcsszó hogy nem használta ebből rájöttem hogy tökre nem fut a prg! nyomtam egy ps fax parancsot és láss csodát nincs a folymatok között :( viszont elinditani sem tudom mert mindenhol csak a config cuccait találom próbáltam újra telepíteni apt-get parancsal de azt irja hogy a legfrisebb pureftp van fent.... pls help me :)
  • KOXX
    Én a helyedben inkább valami frissebb SUSE-t tennék fel, ugyanis a 9.1 már nem mai disztró és sokat szívhatsz vele, főleg ha olyan dolgok kellenek amik akkor még nem voltak kiforrottak. Javaslom az OpenSuse-10.2-t.
  • KoS
    Szia!
    Eloszor is a 2. kerdesedre a valasz, hogy tudja a Linux irni is az NTFS filerendszert, csak ehhez szukseged lesz az ntfs-3g nevu csomagra. Mivel en nem SUSE-t hasznalok, ezert nem tudom neked megmondani hogy az alap csomagok kozott megvan-e, de a csomagkezeloben keress ra. Egyebkent ez a csomag nelkul valoban csak olvasni tudja.
    Az elso kerdeseddel kapcsolatban szerintem itt kezdj el szetnezni: http://hu.opensuse.org