4228
-
#2265 Te vagy az első, aki hiányolja az AmaroK-ot. :) Nálam úgy repült, mint a huzat. :) Akkor már inkább az XMMS, de a vágyálmom egy linuxos foobar2k port...
-
#2264 Hát igen - végül is igazad van - De először pl. nekem nagyon hiányzott az Amarok - most meg helyette a Listen Music Player-rel egészen meg vagyok elégedve. -
#2263 Nem is tudom mit írjak. Tulképp ja. Bár meg kell hagyni, hogy nem csak erről szól. Vannak olyan KDE-s programok, amik kizárólag KDE alatt muzsikálnak jól, bár elvileg ezeknek a programoknak is futni kell Gnome alatt is. Én is használok KTorrent-et meg Kopete-t Gnome alatt. Tehát megy végülis, de okozhatnak függőségeket stb.
Annyira nem vagyok hozzáértő, majd más lehet kifejti bővebben is. Nekem ennyi tapasztalatom van. KDE szép, nagyon testreszabható, Gnome egyszerű, kevésbé testreszabható, de szintén jó a kezelhetősége. -
#2262 Akkor a te rendszered az Gnome-os.
A KDE-nek nálad semmi előnye. -
juzosch #2261 Tehát a KDE lényege, hogy szebb, és testreszabható a kinézete? Vagy van más előnye is?
Csakmert én a funkcionalitás híve vagyok. Windowsban is az első, hogy kikapcsolom a csillivilli hülyeségeket, valszeg a vistával is ez lesz az első lépésem.
És ha tényleg csak ennyi, ráadásul gépigényesebb is, akkor a gnome-nál maradok -
juzosch #2260 Persze, az a terv, h felteszem, de a live-on tesztelem először.
Egyébként a gond nem is a telepítés, mert 3-at is felrakok egymás után ha kell, csak előbb át kell particionálni a winyót, h legyen hely a win mellett, úgy h tele van adattal az egész:) -
miklosx #2259 Lehet, de sztem mondjuk KDE sokkal szebb alapből, többet leeht rajta vizuálisan alakítani... -
#2258 Ne tántorítson majd el Gnome. KDE-hez képest lényegesen "egyszerűbb". Nem annyira szép, és nem is annyira testreszabható. Viszont (!) lehet szép is.
Amúgy Ubuntu meg nagyon jó disztró, de ezt is szokni kell, főleg az új "környezet" miatt. Szerintem ne csak a live-ot próbáld ki. Egy hét után tedd fel magadnak a kérdést melyik a jobb, de én mondom: Ubuntu-nak ezerszer nagyobb a commmunity-je, a szoftverellátottsága stb. -
#2257 Ja oké. A programkészlet listáját megtalálod a disztribek oldalán. knoppix.org és ubuntu.org -
juzosch #2256 Szolgáltatás alatt kb épp ezt az alapértelmezett programkészletet értem. KnopixDVD-t most próbáltam ki, hát abban kb minden van:)
Na még holnap kipróbálom az ubuntu live-ot, mert gnomeot még nem láttam, aztán a 2 közül döntök. -
#2255 Milyen szolgáltatásban? A KDE és a Gnome egy grafikus felületcsomag. Mindkettőnek megvannak a saját alapértelmezett programkészletei (100+ alkalmazás)
"Ennyi az összes különbség?"
Nem tudom, szerintem ennél fontosabb tényező nincs egy OS-t tekintve.
Egész egyszerűen a Kubuntuban egy nem stabil KDE felületet pakoltak bele. Knoppixba mindig agyontesztelt stabil KDE-t raknak.
Miután jól informáltan tudjuk, hogy mi az a linux, mi az az X és mi a grafikus felület, ebből adódóan egy disztrib szolgáltatásának kb 1%-a a grafikus felület. Az csupán egy program, nem úgy mint a windowsban. Ha kicsit tapasztalt vagy a linux világában, akkor a Kubuntu is stabil disztrib, hiszen leszeded róla a KDE-t és azt raksz rá amit akarsz - mondjuk egy stabilabb KDE verziót -. Ennyi.
De ha nem ragaszkodsz a debianhoz, akkor ott a Mandriva, Feodora, Suse, RedHat (Ez gnome-os alapból), stb.
Mellesleg emlékeim szerint Knoppixban a bejelentkező képernyőn választhatsz 6-7 felület közül (KDE, Gnome, Fluxbox, stb) -
#2254 Nem tudom, hogy a Kubuntu-hoz alapból mi jár, de tkp. lényegtelen, mert úgyis egyedileg testreszabható minden linuxos rendszer. De az, hogy egy eredetileg Gnome-os, stabil rendszerre KDE-t hegesztenek elsődleges ablakkezelőnek... hát az nem túl bizalomgerjesztő, és értelmét sem látom. :) De sokan használják, sokan töltik, csak nem lehet olyan rossz már (mint a híre).
A Kubuntu vitathatatlan előnye a K/K-val szemben a rengeteg doksi és a community support, a sok Ubuntu/Kubuntu spéci howto, valamint az, hogy kiszámíthatóan, rendszeresen frissül. A Knoppix, de főleg a Kanotix eléggé elmaradott ilyen téren, német alapok miatt a fórumok nagy része is német nyelvű, a dokumentáltság is elég szegényes. De ha egy erős KDE-alap kell, amit aztán magad tovább tudsz különösebb segítség nélkül is fejleszteni, akkor inkább a K/K-t ajánlom. Az én céges Kanotix-om egy tavaly nyári kiadásra épül, de már csak nyomokban emlékeztet a Kanotix-standardokra, teljesen átbuheráltam és felfrissítettem. :) Kiindulásnak jó volt, de egy kezdőnek a támogatás hiánya miatt elég kemény dió lehet...
-
juzosch #2253 Thx, tehát akkor csak stabilitás terén különbözik, szolgáltatásban kb ugyanaz a 2? -
#2252 Kiegészítés: Kubuntu-t sohasem használtam, személyes tapasztalatom nincs vele.
-
#2251 A Kubuntu KDE-je pont annyira instabil, mint pl. Knoppix alatt bármilyen Gnome-os program -> nem igazán arra van felkészítve natívan, de az esetek 99%-ában nincs gond vele. A Kubuntu úgy született, hogy ráműtötték az Ubuntu-ra a KDE-t. Működik, de nem az a megbízható, stabil valami. A Knoppix/Kanotix-ban egy darab Gnome-os library sincs (nem is választható képernyőkezelőként), csak utólag kerülnek bele valamilyen csomagfüggőség miatt. Ettől még nem fog működni az ablakkezelője, de épp elég arra, hogy a Gnome-os programok fussanak. Én még nem láttam / hallottam olyat, hogy K/K-ra valaki full Gnome-ot rakott volna. Ha fel is tette, biztos orbitálisakat szívott vele, mire összejött, de abban tutibiztos vagyok, hogy a rendszere többé nem volt stabil. Na, ugyanez a helyzet az Ubuntu+KDE viszonylatban is, csak fordított irányban.
Egyébként a K/K és az Ubuntu is ugyanarra az alap-linuxra épül, ugyanazt a Debian magot és csomagkezelést használják, ugyanaz az X kezelőjük (most már mindegyiknél XOrg), és belül kb. 90-95%-ban ugyanaz van. De a legtöbben úgyis testreszabják a linuxukat, kidobálják a felesleges csomagokat, másokat tesznek fel, frissítenek, stb. úgyhogy ilyen megkülönböztetés tök fölösleges.
Ami biztos: ha KDE-t akarsz és Debian-alapokat, kis méretben, egyszerű telepítéssel, akkor Knoppix/Kanotix (esetleg MEPIS, de azt nem ajánlom), ha KDE-t, de rpm csomagkezeléssel, akkor SUSE/Fedora/Mandriva, ha pedig magad akarsz fordítani mindent az utolsó bitig, akkor talán a Gentoo.
-
juzosch #2250 Az utóbbi 25 üzenetben szinte semmi nincs leírva, csak h a kubuntu instabilabb. Ennyi az összes különbség? -
#2249 Az utolsó 20-25 hozzászólásban pont ezekről van szó, nem kellene _ennyire_ lustának lenni.
Egyébként, ha KDE, akkor Knoppix, vagy az arra épülő, inkább hozzáértőbbeknek való Kanotix. Mindkettőt használtam, céges környezetben másfél éve Kanotix-om van kb. heti frissítéssel, jelenleg 3.5.5-ös KDE-vel, semmi gondom nincs vele.
-
juzosch #2248 Bocs de nincs kedvem 2000 hozzászólást végigolvasni. Ha nem akarsz segíteni, akkor ne segíts. -
#2247 Akkor olvass vissza. -
juzosch #2246 Kubuntu vagy Knoppix? Mindenki véleményére kíváncsi vagyok. lehetőleg magyarázattal. Thx -
#2245 De méééééét? :) Nekem nem tűnt vészesnek a különbség. Sőt, Mandriva nem lenne rossz. -
#2244 Most egyelőre jól elvagyok Ubival. Raktam rá KDE-t + megy Beryl és XGL KDE alatt is. De ne tudjátok meg mennyit szenvedtem az XGL konfiggal, azt kiderült, hogy csak egy újraindítás volt a lelke. :P -
#2243 Redháát neee [nyaff]:D -
#2242 stabíl verzió Mandriva 2006 de alapban telepítsd és utánna a vezérlő központban vedd fel a disztribes adatforrásokat a szlováknak eléggé jó a pingje és onnan a 2007 es csomagokat teleptsd hozzá .
Sztem verhetettlenűl stabíl. Én úgy használom :c)
Amúgy szintén Mandriva Fun vagyok :c) -
#2241 knoppix.org a címe
Ability: Knoppix tálcáján van egy pingvin ikon. Ott van a telepítés hard drive-ra, ill a többi live konfig. 4 kattintással felkúszik pikkpakk.
Egyébként mikor elindul, feldob egy böngészőt, benne a help-pel. Ott is le van írva mit kell csinálni, ill konzolban knoppix- [TAB] de én is úgy emléksem knoppix-install a parancs. Ha kell liveként a root "su -" parancs. -
juzosch #2240 Na igen, hülye kérdés volt tudom, utána már rögtön rájöttem magamtól is, h talán knoppix.com:D
Le is szedtem a DVD-verziót. MIlyen többletet tud ez a cd-shez képest? -
#2239 Ha jól emléxem terminálba knoppix-install -t kell írni és elindul a telepítője. Vagy knx-hdinstall ? -
#2238 Hmm lejött a Knoppix, de úgy néz ki ez live CD, semmi több. Na mindegy, nem annak tűnt, vagy csak én vagyok vak, és nem látom hogy kell installálni. Amúgy nem tűnik rossznak, de még mindig azt mondom, hogy elég sok disztrót kipróbáltam és Mandriva PP 2007 lenne az ideális, CSAK instabil az egész, ezért felejtős. :(
Viszont most hogy maradt kubuntu kicsit nézegettem még. Na kijelenthetem, hogy kis tweak-el, de megy Beryl és XGL normálisan. :D
Ellenben most azon agyalok, hogy mi legyen. Ez a kubuntu igazából nem tetszik. KDE-t szeretnék, de vagy nemigen támogatott, vagy instabil, vagy mindnig van valami baj. Azt hiszem ubinál maradok azt majd arra is feleresztem KDE-t. :D Csak mindig bajba vagyok, mert a Sessions-nél ugye ahhoz hogy KDE legyen ki kell választani. Ugyancsak az XGL-t is. Na most hogy oldjam meg, hogy XGL menjen, de KDE alatt? :D Na majd nézegetem még, valahogy biztos meg lehet oldalni. Ha már kubi alatt hekkeltem majd csak meg ubi alatt is. :D
juzosch: Google - Knoppix -
juzosch #2237 Tudtok linket adni knoppixhoz? Letltöm és kipróbálom. -
#2236 Már töltöm. :P Kipróbálom Beryl kompatibilis-e. Nekem az túl fontos. :P -
#2235 Igen : #2170 -
#2234 Mondom, adj egy esélyt Knop 5-nek is ha KDE-t szeretnél. Kezesbárány a srác. -
#2233 Felraktam Kubuntu-t.... hát elég gány... semmi, de semmi "Ubuntuság" nincs benne. Ubuntuba tetszett, hogy milliónyi program volt a csomagkezelőjében stb... itt semmi. A KDE meg lehet tényleg bugos verzió, mert lassú, az ablakok csíkot húznak maguk után stb... meg elég szarul is van alapból konfigolva. Nemtetszik. Beryl sem megy rajta normálisan, pedig mindent megtettem. Szerintem visszteszem Ubit. Elvagyok én Gnome-al is. :) -
#2232 Jó kérdés... Nekem van a gépemben egy 3gigás kis vinyó swap partició típiusra formázva, Ezt a live-ok automatikusan megtalálják, és azt használják. Lehet az általa készített ramdrive kevés neki. Bár nem kellene, pont ez lenne a lényege.
Knoppix swap vinyó nélkül is szalad kényelmesen, de vele szárnyal.
Tudom, tudom maradi vagyok, de akkor is azt mondom, ha Gnome akkor Ubuntu, ha KDE akkor Knoppix. Ha mindkettő akkor Sarge. De ez csak egy vélemény. -
juzosch #2231 Kubuntut indítottam a live cd-ről. El is indul minden rendben, de aztán ha csinálni is akarok valamit, akkor befagy.
5let h miért? -
#2230 Azt megcsinálták az előzőben is. Ott más gondok voltak. Mondjuk valószínű hogy a KDE-ből raktak bele bugos verziót. Ha az újban 3.5.2 van akkor lehet jó lett az is. De mondom fogalmam sincs róla mennyire stabil. Olvasgass kubuntu fórumot, vagy valamit, és nézd meg a véleményeket. -
#2229 Akkor úgy kérdem, hogy ha meg tudták csinálni ugyan azt, mint Ubuntunál, csak KDE-vel és a hozzá tartozó cuccokkal, akkor azt érdemesebb nem? Jobb a szoftver ellátottsága. Vagy ne gondolkodjak ilyenbe, végülis mindent lehet forgatni? :D -
#2228 A legfrissebb Kubuntu-ról nem tudok nyilatkozni, nem próbáltam még ki. Knoppix 5-öt mint írtam liveként használom, a 3.8-at használtam ~2 évig munkahelyen (másik gépen Ubuntut, harmadikon Sarge-ot), ill itthon a 4.0.2-őt.
Lehet jó az új Kubuntu is, de miután nem láttam még, nem tudok róla mondani semmit. Mondjuk az előző verzió okot adott rá nekem, hogy még 2-3 verziót kihagyjak:) -
#2227 Nem tudom, én nem érzem lassabbnak. Vagy arra gondolsz, hogy jobban terheli a gépet? Az nekem nem nagyon számít. Viszont tetszik KDE testreszabhatósága, a szépség nekem is másodlagos. Gnome sem olyan rossz, de KDE jobban bejön.
Kubuntu Edgy vs Knoppix 5 -- melyiket ajánlod jobban? miért? :P -
#2226 az előző instabil volt, a mostaniról nem hallottam rosszat. De nem a KDE miatt, hanem valami más volt az oka. Én nem tennék ubira KDE-t (nem viccből csináltak miatta másik disztribet), de feldobhatod rá persze. Ez 3-400 mega plusz csomagot jelent, és a méret ugyan nem annyira számít, de ennyi csomagfüggőséget egy esetleges hiba esetén nehezebb kezelni. Tehát szó nélkül felmegy, de én nem ajánlom.
Másik hogy KDE szebb ugyan, mint Gnome, viszont lassabb.
KDE-zni szeretnél, a pár hónapja tündöklő Knoppix 5 (debian ugyancsak)-öt ajánlom, egyrészt live is, másrészt egész kellemesen össze van rakva, és egész gyorsnak is tűnt még live-ként is.