4228
-
#2345 Ubuntu 6.0.0.1 i386 cd-s változat
(nemsokára váltok majd a 6.10 dvd változatra,most szedem lefele) -
#2344 Milyen disztribúciót használsz (Ubuntu, Suse, Mandriva, Debian, stb.)? -
#2343 szívesen megteszem, csak mond meg részletesen hogyan kell...
sajnos csak 2. napja használom a linuxot és nagy noob vagyok :( -
#2342 Ellenőrizd le hogy a következő csomagok telepítve vannak-e a rendszereden:
make
gcc
autoconf
automake -
#2341 homeless:
már több programmal kipróbáltam, szóval nem a program a hibás, én tekerek el valamit... kicsomagolom a .gz végződő filet az asztalra,aztán csinálom amit mondtál
koxx:
igen erre sikerült rájönnöm :) amint te is láthatod,mikro rájöttem,hogy nem megy /el akkor csináltam az nélkül és belépett abba a könyvtárba ahol van a forrás
valóban a szerintem ez a probléma:
oot@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi# ./configure
-bash: ./configure: No such file or directory
root@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi# make
-bash: make: command not found
root@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi# make install
a command not found idegesít engem :S
-
#2340 root@slythug:/home/slythug/Desktop# cd /wifi
Amint látod, erre azt írja nincs ilyen mappa vagy fájl. ez azért van mert a / jelet kitetted a wifi elé, ami a gyökérkönyvtárra utal. Simán cd wifi és sikerülni fog. -
homeless #2339 Adj egy linket, hogy mit szedtél le pontosan. -
homeless #2338 Mit értesz internet szerver alatt? Web szerver? Ha igen, akkor szedd le az apache-ot innen, ha kell hozzá ftp, akkor a vsftp-t innenés ha még sql és php is kell hozzá, akkor a mysql-t innen a php-t pedig innen
Természetesen mindegyikből a linuxos verziót és azt a csomagot, ami neked kell. Redhat esetén úgytudom, hogy rpm. De egyébként ezeknek szerintem mindegyike megtalálható a redhat telepítő cd/dvd-n és telepítésnél kiválaszthatod, hogy telepűljenek e fel vagy ne. Leírni meg nem fogom, hogy kell mert az kicsit sok idő lenne, de rengeteg anyag van fent a neten magyarul is, csak írd be a google-be a kulcsszavakat. Pl.: configure apache, stb. -
#2337 homeless:
mit cseszhettem el?
root@slythug:~# cd /home/slythug/Desktop
root@slythug:/home/slythug/Desktop# cd /wifi
-bash: cd: /wifi: No such file or directory
root@slythug:/home/slythug/Desktop# cd wifi
root@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi# ./configure
-bash: ./configure: No such file or directory
root@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi# make
root@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi# make install
root@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi#
-
adsa #2336 fedora core-ban, vagy red hat 8-ban -
adsa #2335 hali vki leírná, hogy kell linux internet szevret készíteni, az elejétől a végéig, hova kell beírni az IP-ket meg mindent, nagyon fontoss lenne, előre is köszi -
homeless #2334 Nem tudom a megoldást a problémádra, mert még soha nem használtam semmilyen wireless cuccot linux alatt, de ha forrásból akarod felrakni, akkor nyitsz egy terminalt szépen belemész abba a könyvtárba ahova kicsomagoltad a drivert pl.: cd /home/akarki
Utánna ezeket beírod még mindig a terminalba:
./configure
make
make install
rootként kell csinálni. -
#2333 biztos jó amit írtál, de sajnos nagyon kezdő vagyok, épp hogy csak felraktam,szóval nem értek hozzá...
sajnos még nem lett megoldva a netproblémám... igazából nem is tudok most hogy elindulni :( -
homeless #2332 ./configure
make
make install -
#2331 hát a hup on segítettek meg össze is zavartak. na akkor hogy is állok...
kernelt
2.6.15 - 26 - 386
ubuntu
6.0.0.1 i386
kártya típusa
TP - Link
TL WN551G
ezek az adatok. adtak egy linket
http://madwifi.org/wiki/Compatibility
és most van 2 linkem (ez,meg amit ti adtatok a 2330) és most totál össze vissza vagyok zavarodva és nem tok mit csinálni,mert a drivert amit onnan lekell szedni az lenne az első dolog. de sajnos csomagolt file,kicsomagolom és gondolom nem úgy megy az install mint az xp nél, elolvasmom az INSTALL filet,de sajnos nem fogad el minden parancsot,pl a
$ make -parancsot sem :( létszi ne hurrogjatok le,hanem segítsetek pleeease -
arita #2330 Ha van WS driver a tp-link-hez probáld meg ezt: http://w3.externet.hu/~szal/Main/ndw.html
SzAL. -
#2329 egyenlőre ott tartok,hogy örülök,hogy az ubuntu telepítése ment,szóval nem nagyon értem amit írtál,de azért köszi -
#2328 Telepíted a wireless-tools-t és ha kell configolod. Álltalában a /etc/conf.d/wireless fájlt kell configolni, ha valami nem megy. Disztrótól függ, hogy a rendszer indulásakor elinduljon a wireless-tools.
Ezen kívül a netet is úgy kell állítani, hogy az megfeleljen a vezetéknélküli kapcsolatnak, de én még ilyenekkel nem foglalkoztam, szal csak ennyit tudok segíteni. Ajánlom, hogy google-n nézz körül mert elég sokszor szó volt ilyenről, ezenkívül ott a hup.hu és a linuxforum.hu is... -
#2327 sziasztok wireless internet kapcsolatom van és egy tp - link adapterral megy a net, de sajnos nem találtam linux alá is jó drivert... tudna valaki segíteni mi tévő legyek? -
KoS #2326 Hat ez eleg nagy overkill lenne :)
Felesleges ra programot irni, egyszeruen csak a /etc/fstab file-t kell megfeleloen editalni. Pl:
/dev/hda1 /mnt/win vfat umask=0000 0 0
Probald ki, persze megfeleloen atirni az eszkozt meg a felcsatolasi konyvtarat.
Ja es termeszetesen csak root-kent tudod editalni azt a file-t.
Ha nem megy, szolj. -
#2325 Én írnék rá egy programot. :)
Fogsz egy gedit-et és bemásolod:
#include <stdio.h>
main ()
{
system("mount..."); // ide beírogatod a parancsokat, amiket terminalban adnál ki
system("mount...");
... // annyi parancsot írsz, amennyit akarsz: system("parancsnév");
printf("\nKész!\n");
return 0;
}
ezután elmented valami.c néven, majd lefordítod gcc-vel:
gcc valami.c -o valami
ha nem abban a könytárban vagy, amiben a valami.c file van akkor kell az elérési út a filenév elé:
gcc /eleresi út/valami.c -o valami
a -o után azt a filenevet írd, amit a futtatható állománynak szeretnél adni.
Majd teszteld le, mert lehet, h hülye vagyok és nem megy.
ha abban a könyvtárban vagy, amiben a valami file van, akkor ./valami paranccsal lefut, ha nem, akkor értelem szerűen eléírod az elérési utat.
Ezután beállítod, h a kis programocskád induljon el bootoláskor. -
tomo #2324 valahogy meg lehet oldani, az intulaskor lefuto init scriptbe kene beleirni valami modon. vagy fstab vagy mine hivjak, probalj meg keresgelni a mount boot fstab szavakra googlevel. persze a suse vel kiegeszitve.
esetleg nezz be a linuxforum.hu ra vagy a hup.hu ra
azokon az oldalakon tobb a szakerto. :) -
#2323 Ezer héla, sikerült mount-olni a windows os particiókat, viszont észrevettem még egy problémát, ha ujraindítom a rendszert újból kell minden eggyes particiót mountolni, meg lehet valahogy oldani hogy ezt rendszer induláskor automatikusan mountolja, de úgy hogy ne csak rendszergazdaként hanem felhasználóként is tudjam használni (irni-olvasni) a particiók tartalmát? -
#2322 fdisk nem írja ki? -
tomo #2321 hda primary master hdb pri slave
hdc sec mast hdd sec slave
hda1 1. particio a prim masteren
hdd4 4. particio a sec slaven
valahoyg igy tudod kitalalni.
meg a dmesg is kiirja valahol a kozepen miket talalt.
szal valahogy igy. -
#2320 Sziasztok, most raktam fel egy Suse 10-es linuxot, eddig még nem nagyon próbálkoztam linuxal ezért windows mellé tettem, de nem látja a windowos particiókat, olvastam hogy ijenkor mount-olni kell, mount [kapcsolók] [eszköz] [csatolási_ hely] és itt vagyok bajba mert linuxba ugye nem C: meg D: van, van több hardom is ntfs fat32 de azt hogy hogy tudom meg az ezköz nevét linuxba ezt sehol nem találtam, hogy lehet ezt pontosan megnézni? ha tudtok kérlek segítsetek. -
#2319 http.//linuxforum.hu -
KoS #2318 Most hallok a dreamlinux-rol eloszor, a honlapja alapjan valoban tetszetos, bar szerintem, ha szukseged lesz segitsegre, akkor inkabb olyan disztribuciot valassz, amit sokan hasznalnak, pl. az Ubuntu/Kubuntu eleg elterjedt itthon is, van sok magyar forum is, stb.
Aztan amikor mar otthonosan erzed magad Linux alatt, akkor kiprobalhatsz mas Linuxokat is. De persze ha szeretsz kiserletezni, akkor nyugodtan probalj ki most nehanyat. -
csabiks #2317 Igen érthetetlenül írtam le ..:)
Szóval ez 3cds változat, nem live verzió, bebootol kiválasztom hogy telepítse előjön egy szép menü amin kiírja hogy épp mit tölt be aztán egyszercsak elkezdi keresni a többi cdt, nem is értem miért?, hiába tettem fel a vincsire dvdre mindenre nem ment, amugy hagyoma fenébe, amugyis drága nincs hozzá sok help:)
Dreamlinuxot használ valaki? most nézem meg majd elég tetszetős..:P -
KoS #2316 Bocsi, szamomra ez egy csoppet homalyos.
Szoval felirtad a Xandros install CD-ket.
Berakod az elsot, bebootol, majd pedig elkezdi keresni sajat magat? Vagy valami masik .iso-t??
Nem ismerem a Xandros-t, de elvileg egy Linux disztribucio telepiteskor bebootol az install CD-rol, elkezd feltelepedni (nehany kerdes utan), majd amikor eljon az ideje, keri a kovetkezo CD-t... -
csabiks #2315 Hello!
hm hogy kihalt a topig:)
Szóval olyan problémám lenne hogy adott egy Xandros linux 4.1-es verzió, 3 cd mindet kiírom cdre , oké bebootol belyön minden majd nemtom miért elkezdi scannelni a vinyómat ezzel jól le is izzasttja, nahde az a poén hogy minden cd képfájlt megtalál kikéve azt ami kéne , nem értem ottvan nincs eldugva mégsem találja, majd kiírja hogy nem installálja mert nem találja a xandors cd iso fájlt!
vmi ötlet?
köszi előre is -
#2314 Megnéztem a Suse 10.1 telepítés után, és az sem ismerte fel a tv kártyát, amit egyébként régebben simán.
Ekkor gondoltam hogy más lehet a hiba. Ki és bepattintottam a tv és a videókártyát a gépbe, s azóta újból felismeri az uhu 2.0 is.
Már az elején gondolhattam volna hogy ez a hiba, mert volt már ilyen tavaly a win alatt egyszer... -
KoS #2313 Ugy latom nem sokan tudnak hozzaszolni a problemadhoz. Igazabol en se talalkoztam hasonloval, ugyhogy csak otleteket tudok adni.
Pl. a hibauzenet utan nyomj egy "ls -l /dev/video0"-t, hogy megnezd ott van-e egyaltalan az eszkoz. Ha ott van, akkor nem lehet veletlenul hogy valami masik program mar hasznalja?
Ha egyik se, akkor esetleg masold ide a tenyleges hibauzenetet, hatha az ad me'g otletet... -
#2312 Leszedtem az mplayert majd újratelepítettem, és azóta ez a hibaüzenet fogad a tvtime-nál: Nem létező fájl vagy könyvtár. A rögzítőeszköz (dev/video0) megnyitása sikertelen.
Visszatettem az mplayert és állítgattam a beállítások / videó részben a forrást. Az X11/Xv van kijelölve, de nálam azzal sem jó most.
Mi lehet a megoldás? -
KoS #2311 Hol es hogy allitottad be a 800x600-at? -
0Georg0 #2310 Mit kell akkor csinálni, ha felteszem a linuxot, beállítom 800*600-ba (a monitor nem bír nagyobb felbontást), meg a hozzátartozó cuccokat, és az első indításnál 1024-ben indul, amitől a monitor kikészül ? -
#2309 Hmm, mindegy, újraraktam. :D
Viszont lenne itt még valami. Hogy a fenébe lehet Ubuntu/GNOME alatt megcsinálni, hogy felül a panelen legyen az aktuáls ablak menüsora mint OSX-ben? KDE alatt van erre beállítási lehetőség, de Gnome alatt nem találtam. -
#2308 Jogosultságok? :D -
KoS #2307 Szerintem az nem az igazi hiba. Szokott tobb mindent is kiirni, attol hogy nem talalja a /etc/profile-t attol meg szerintem elindulna (bar nem ismerem az Ubuntut). -
#2306 Megnéztem a hibaüzit és annyit ír, h "can't open etc/profile". Érdekes. Most visszaraktam ATI drivert, xorg.conf-ot szerkesztettem, de semmi.