4228
-
homeless #2425 Gondolom, fut a dhcpd. Nézd meg:
ps -aux | grep dhcp
Ha fut akkor keresd meg az /etc/"rcvalami"(debian alatt nem tudom mi a pontos neve) könyvtárban a scriptet ami indítja a dhcpd-t, és nevezd át. Vagy az aktuális runleveled init scriptjébe keresd meg a dhcpd sorát és írj egy #-t az elejére.
Én slackwaret ismerem jobban és ott máshogy van az egész, de azért remélem érthető volt:) -
#2424 Hibaüzenetet nem kapok, átírtam a dns servert is majd nyomtam egy rebootot, de visszaálította a dns servert is egy olyanra amire nem kéne és dhcp-n keresztülc satlakozik továbbra is :( ez miért van? -
homeless #2423 ip cím:
ifconfig eth0 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0 up
Átjáró:
route add default gw 192.168.0.2 eth0
Dns szerver:
/etc/resolv.conf-ba tudod megadni a nameservereket.
Előtte megnézheted a dmesg | grep eth paranccsal, hogy egyáltalán felismerte e a hálókárytád és, hogy mi az interface neve. Dmesg nem tudom, hogy működik e linux alatt, de szerintem igen. -
#2422 Egy olyan kérdésem lenne hogy hogy tudom utolagosan configurálni a hálózatot parancsoros debianál? mert telepítésnél lehet azt tudom de ott automatára álítottam és nekem a dhcp-s megoldáűs nem jó! beirtam hogy base-config de ott ilyesmit nem enged :( hrlp me! -
WinfIlka #2421 Amugy igaz, nem csak Photoshop van a vilagon (nem szeretem, mikor valamibol csak egy alternativa letezik), akkor van baj, mikor egy ruhes funkcio miatt rakenyszerul az ember egy ilyed szemtelenul draga szoftver hasznalatara. Az is igaz, hogy rengeteg Windows felhasznaloval meg lehetne kedveltetni a Linuxot, de winfos-ozassal inkabb elmegy a kedve az egesz kozossegtol. Aki olyan dolgokra hasznalja a gepet, amihez nem feltetlenul kell win, talan meg orulne is egy ilyen koltseghatekony megoldasnak. Persze foleg akkor, ha warezolta a Windowst, aki megvette dragan, nem szivesen dobna ki es altalaban meg is vedi a sajat valasztasat. -
homeless #2420 "de a windows-al sincs a világon semmi gond, ha nem vagy hülye hozzá..."
Ez így van. Nekem a mostani xp-m lassan 2 éve van fent és semmilyen probléma nem volt vele. Én azt írtam, hogy sok oprendszert próbáltam(sok linux disztrib, bsd, solaris), de a windows volt a legszarabb. Csak a cikkre reagáltam ha nem tűnt volna fel, és nem a windows fikázás volt a célom.
Nem én hasonlítom össze őket. -
#2419 Ne hasonlítsd össze a win és a linuxprogramok memóriaéhségét, mert teljesen másképp kezeli mindkettő. -
#2418 "A windows csak játékra jó semmi másra. Aki netezni szeretne, esetleg egy kicsit szövegszerkeszteni vagy rajzolgatni, stb, annak mindenképp a linuxot ajánlom. Openoffice van olyan jó mint az office, gimp/gimpshop lassan már kezdi elérni a többszázezer forintos photoshop szintjét, és ezek mind ingyen vannak."
Linuxot használok itthon ugyan, de 10 éve dolgozom windowson. Imádom a linuxot, de a windows-al sincs a világon semmi gond, ha nem vagy hülye hozzá...
Írhattam volna erre a postra azt is, hogy "bullshit", mert az volt... Engem már a topik alcíme is idegesített mindig. Linux topik arra való hogy megbeszéljük a linuxos dolgainkat, és nem arra hogy alternatív oprendszereket (ráadásul divatból) fikázzunk. Win nem ellenség az átlagfelhasználónak hanem egy olykor nélkülözhetetlen alternatíva.
A lenti cikken is mosolyogtam(xp vs. suse vs. vista). Az egy dolog hogy fingja sincs auriembernek a Microsoft történelemről, de az olyan szövegek hogy a win2k és az xp közti különbség kimerül a dizájnban... hátnoss:)
Okéoké, tudom hogy vannak ilyen szűklátókörű emberek, csak néha betellik a poharam:) -
KoS #2417 homelessnek sok mindenben igaza van, ezekbe ugy latom WinfIlka nem is kotott bele ;)
Azzal viszont egyezek, hogy egy Linux distribet nem lehet a base windowsal osszehasonlitani. Ennek ellenere a Linux alatti ingyenes megoldasokat ossze lehet hasonlitani a windows alatti fizetos progikkal.
Sajnos azzal is egyeznem kell, hogy aki penzt keres az emlitett szoftverekkel, es szamitanak neki az aprobb kenyelmi megoldasok, vagy bizonyos funkciok, sokszor kenytelen windowst hasznalni, _viszont_ ennek neha - valljuk be - nem funkcionalitasbeli okai vannak, hanem a megszokas.
En pl. Gimp alatt sokkal gyorsabban megtalalok bizonyos muveleteket, mint Photoshop alatt, mivel en azt szoktam meg.
Es hasonloan windows alatt sok megoldas hajmereszto szamomra, mivel en megszoktam a Linux alatti - sokszor kenyelmesebb/gyorsabb - megoldasokat. -
WinfIlka #2416 Mi az, hogy kapok Linuxhoz? Kapok egy kernelt. Egy disztribucio mar tobb, mint 'linux'. Ilyen alapon ossze lehetne allitani Wines programcsomagokat, sok ingyenes szoftverrel, mert van arra is. Gondolom tudnanak olyat vagy jobbat irni (illetve venni jo szokasukhoz hiven) es beletenni az oprendszerukbe, aztan szetperelnek oket (az is csoda, hogy egyaltalan az ie es a windows mail resze lehet). Persze tudom hogy ezzel nem lehet mindent megmagyarazni (pl azert vacak az explorer, hogy a tc-tol ne vegye el a piacot stb). :) -
homeless #2415 Nem tudom, hogy ezeket honnan szeded. Az openoffice nem zabál sok memóriát, a gimpshop nem omlik össze. Legalábbis nekem még nem sikerűlt elérnem. Ha nem windows alatt próbálnád lehet jó lenne. És milyen több éves lemaradásról beszélsz? Le van maradva az tény, de nem annyira mint ahogy azt te előadod. A másik meg az, hogy windowshoz kapsz paintet meg notepadot, linuxhoz meg gimpet és openoffice. Van egy kis külömbség. -
WinfIlka #2414 "Openoffice van olyan jó mint az office, gimp/gimpshop lassan már kezdi elérni a többszázezer forintos photoshop szintjét, és ezek mind ingyen vannak."
-Az elsovel leginkabb az a gond, h nincs elegge elterjedve, meg allitolag lassu es sok memoriat zabal. A ps/gimp (a gimpshop egy mokas probalkozas, de rafujsz es osszeomlik) eseten tenyleg az a jo szo, hogy lassan. Kb annyi eves lemaradasban van, amennyivel kesobb kezdtek fejleszteni (raw konverter, healing brush, cymk, profilkezeles, lens correction, sebesseg (preview-ok pl), gui kiismerhetosege, hatekonysag (a gimp-et meg "tanitas" utan sem lehet ugy iranyitani billentyukombinaciokkal pl) -hogy csak par olyat emlitsek, amit amatorok is hasznalnak... es akkor meg nem nyomtattunk semmit). Persze ezzel nincs is baj, mert ingyenesek. De aki ebbol el es termelnie kell, annak sokszor nincs mas valasztasa. -
homeless #2413 Azt még kihagytam, hogy ez az ablakos rendszer is, amiről a windows a nevét kapta egy lopás. Már sokkal régebben létezett ez a technológia, egy másik, kevésbé sikeres op rendszernél, de mivel a ms ekkor már egy sikeres és gazdag cég volt ezért a windows terjedt el. -
homeless #2412 "Komoly szakírók is, a tárgyilagosságot feláldozva, maró gúnnyal ecsetelik a legkisebb, legjelentéktelenebb hibát is."
Erre 2 linkkel válaszolnék:
exploit 1
exploit 2
Ezek csak a viccesebbek. Ettől sokkal több sebezhetőség látott már napvilágot a vista megjelenése óta. -
homeless #2411 "A gépek nagy részén ez fut."
A desktop gépek nagy részén. A szervereken viszon solaris, hp-ux, linux, bsd.
"Ez a nagyszerű üzletpolitika teszi lehetővé, hogy ilyen széles körben elterjedjen."
A nagyszerű üzletpolitika annyiból áll, hogy Bill Gates vett egy op-rendszert, majd megállapodott talán az ibm-el, hogy a gépeiken csak dos fog futni. Ebből Bill Gates jól megszedte magát, és ezt a pénzt arra használta fel, hogy lépten-nyomon lefizesse a szoftver/hardver gyártókat, hogy csak windózra fejlesszenek. Kúrvanagy tévedés, hogy unix-ra nehezebb fejleszteni. Pár nevesebb példa akik nem álltak be a sorba: Maya, Nvidia. Maya pl van macre és linuxra is és SOKKAL gyorsabb mint vindózon. Az nvidia meg elég jó drivert csinált linuxra, az ati pedig szart. A ms üzletpolitikájába tartozik még, hogy az összes op. redszerüket gyakorlatilag össze lopkodták. Már lassan több unixos kód lesz benne, mint saját. Most pl valami chroot/jail féleséggel próbálkoznak, ami linuxon már 1x éve van. Persze megtehetik, hogy összelopkodják a hozzávalókat a szarjukhoz, de az már kicsit pofátlanság, hogy utánna méregdrágán árúlják.
Az viszont igaz, hogy vannak divat fikázók is, akik soha nem láttak még semmilyen más op. rendszert, de a vindózt szarozzák, de azt már nem tudják elmondani, hogy miért szar. Én próbáltam már pár op. rendszert és nyugodt szívvel merem azt mondani, hogy a windows volt a legszarabb. De azt is mérlegelni kell, hogy mire akarjuk használni a gépet. Én pl desktopra windows-t használok és azt is fogok amíg nem szokok le a játékokról, de szervernek soha az életbe nem használnék windows-t. A windows csak játékra jó semmi másra. Aki netezni szeretne, esetleg egy kicsit szövegszerkeszteni vagy rajzolgatni, stb, annak mindenképp a linuxot ajánlom. Openoffice van olyan jó mint az office, gimp/gimpshop lassan már kezdi elérni a többszázezer forintos photoshop szintjét, és ezek mind ingyen vannak. -
KoS #2410 Hehhe :)
Az utolso 1-2 egesz objektiv. Az elejen azert siman bele lehetne kotni, de nem szokasom... -
WinfIlka #2409 En meg a kovetkezojet. :D
Link -
#2408 Ajánlom mindenkinek a következő blog elolvasását:
Link -
KoS #2407 Amikor az egyik gepen feltelepitetted, es atteszed a masikba, akkor ugyanaz a merevlemez beallitasa, mint az elozon (arra gondolok itt, hogy pl. Primary Master-e mindket helyen). Mert ha igen, es a bios-ban is visszaallitottad HDD boot-ra, akkor nem nagyon tudok elkepzelni olyan helyzetet, hogy ne bootoljon normalisan.
A felbontast meg allithatod a /etc/xorg.conf file-ban (ha tapasztalatlan vagy me'g, akkor jobb lenne ablakkezelon belul megcsinalni, viszont ha el sem indul grafikus modban, akkor kenytelen leszel megiscsak a file-ban). -
#2406 Hi!
Olyan problémám lenne, hogy linuxot szeretnék másik gépre tenni, de a boot lemez nem akar elindulni, pedig bios-ban ugy van beáálítva, hogy CD az első boot. De erről a gépről meg megy a boot cd. Segítsetek plz!
Megcsináltam ugy hogy ezen a gépen tettem fel linuxot, de vinyócsere után meg el sem indul, mellesleg még a monitor sem tud 1024x768-as felbontást. -
#2405 Okés, köszi. -
KoS #2404 Az Enterprise Desktop fizetos termek. Ha ujratelepited, megint fogod tudni hasznalni, de sok ertelme nincs. Hasznald inkabb az ingyenes OpenSUSE-t, aminek itt a magyar nyelvu honlapja:
http://hu.opensuse.org/ -
#2403 Sajnos nem tudom szerkeszteni az előzőt, még egy kérdésem lenne: mi a különbség az open és az enterprise között? -
#2402 A Suse Enterpries Desktoppal kapcsolatban lenne kérdésem.
A holnapon azt írják, hogy 60 napos verzió van, amit egyszer, de csak egyszer meg lehet hosszabbítani. Utána fizetni kell érte? vagy elég, ha harmadévente újratelepítem? -
#2401 Megoldottam apt-get install al sőt a php5-öt is igaz ahoz kellet modosítanom kicsit a "sources.list"-et mert ilyen emgbütykölt csomag, de így is jó mert configolni így is tudom sajátkezüleg mert a progi ugyan az csak a configfájlt kell piszkálni az meg modosítható bárhogy!
--user meg azé kellet mert követtem a readme utasítását a telepítésnél oszt szenvedtem is vele :) de aki hülye haljon meg hülyén, én inkább feladtam és megoldottam könnyebb módszerrel :) -
#2400 erre értettem:
#2352 -
#2399 "tudom hogy van a c++ a kernelben és adtak is leírást,hogy használjam."
??? -
homeless #2398 Én már többször telepítettem mysql servert, de --usert sose használtam. Nem értem, hogy neked minek.
Szájbarágós cikk:
link
Neked a chrootig kell. A chrootot is megcsinálhatod, de ez a cikk freebsd-re íródott így 1-2 dolgot máshogy kell csinálni. -
#2397 Közben rájöttem magamtól hogy "sources.list" eztet kell szerkeszteni :) eddig szenvedtem és rájöttem hogy nem elég deb mögé rakni hanem kő neki a deb-src is :D azé köhhi :) -
#2396 köszi ez kielégítő válasz. úgy őszintén sokmindnet nem értek,de majd a haver segít értelmezni -
KoS #2395 Hehhe, elkestem a valasszal... jo gyorsan folynak itt a dolgok ;) -
KoS #2394 Az eclipse nem emulator, hanem fejlesztoi kornyezet:
http://www.eclipse.org/
http://www.eclipse.org/screenshots/
Fut windowson es Linuxon is. -
#2393 apt-howto, források beállítása (/etc/sources.list) :)
-
#2392 Azt meg tudja valaki mondani nekem, hogy az apt-get parancs-nak hogy tudom megadni hogy honann szedje az adatokat mert minden áron a bme serveréről akarja szedni de van egy bütykölt adatbázis amiben van php5 és azt bővölném de az istenért nem tudom átálítani! -
#2391 Az Eclipse egy általános fejlesztőkörnyezet mindenféle platformra (Windows-ra is van) és mindenféle nyelvre. Van egy agyon-ablakozott, meg -dokkolt IDE-magja, ehhez lehet letölteni a különféle nyelvekhez készült developer csomagokat. Pont, mint a Visual Studio. De pl. a KDeveloper is kitűnően használható, hasonló dolgokat tud az is.
Ha a Visual Studio alatt a GUI-s ablaktervezős dolgokat érted, akkor viszont kissé csalódnod kell, mert linux alatt döntened kell, mire fejlesztesz. A KDeveloper értelemszerűen KDE-re van kihegyezve, a Gnome-nak is megvan biztos a maga eszköze, vagy választasz egy windowmanager-független platformot és arra állsz rá. Pl. a GTK az egyik legjobb választás (rengetegféle nyelven programozható és az összes ablakkezelő ismeri, simán kezeli), de a Java + Swing is nagyon elterjedt (főleg multiplatform fejlesztéseknél).
-
#2390 tudom hogy van a c++ a kernelben és adtak is leírást,hogy használjam.
az Eclipse az emulátor esetleg? mert akkor nem kell én hasonló fejlesztőkörnyezetre gondoltam mint a visual studio...
rákeresek arra amit említettél.. igen legtöbb progi disztribúciófüggetlen ezt tudom.
eddig csak régi doksikat találtam d emajd szétnézeka fórumba,cska nemtom milyen kulcsszavakkal keressek :D na de próbálkozok... -
#2389 Minden linuxnak alapja a C/C++ ismerete, bár mostanában már ritkábban teszik bele a csomagokat, de igen, verziótól függetlenül mindegyik tud C++-t fordítani.
Ha Visual Studio-t akarsz linuxra, akkor az Eclipse-t nézd meg.
A Vista 3D-s funkcióinak semmi köze a linuxos változatokhoz. Amit te keresel az a Beryl/Compiz/XGL, és nem, nem csak Suse-ra lehet feltenni, hanem szinte bármelyik másikra is, ha a videókártyádhoz van normális driver.
Szerintem te is kezdd a doksiknál...
-
#2388 Gyúrjál még google-fu-ra is. :) -> linux hogyan, magyar doksik, magyar dokumentációs projekt, satöbbi... :)
-
#2387 az Anjuta támogatja az objektum orientált c++-t?
mert kéne egy olyan "visual studio klón"...
és a suse 10.2 esre fel lehet olyasmit csempészni mint a vistára,a zt a 3ds cuccot. állítólag már susen régebben van. -
#2386 Köhhi sok infót adtál most pl épp jól jön a verzió lekérdezés :D De google a barátom és találtam egy nagyon jó oldalt igaz angol, de szájbarágósan ír le mindent és paraszt angolosan hogy még ilyen magamféle hülye is érti :D hát igen google........ :D