4228
  • fureszoszi
    Sziasztok.Kezdö suse linuxos vagyok és érdekelne hogy nem e lehet fel lelni valami leirást a 9.1-hez.Mert xp után angyon furcsa a dolog ge érdekel.ja és még egy kérdés a linux nem tudja irni az ntfs fájlrendszerű meghajtokat? me nem igazán engedi nekem a másolást vagy csak én vagyok buta?
  • Max7
    Most nézem b+ a routeren nincs nyitva a 21-es port :D LOL :D Én meg basztatom ezt a kurva pureftp-t :D ez kurva lol most megpróbálom hátha így megy ha nem akkor dobok egy hátraszaltóst mert már zsong a fejem :D
  • KoS
    Meg esetleg probalj meg a Linuxos gepen sajat magara kapcsolodni (ftp localhost) hogy lasd hogy tenyleg fut-e.
  • homeless
    Hát ezt sokminden okozhatja:
    -vagy a kliensen tiltja a tűzfal
    -vagy a szerveren
    -nem fut a pureftpd
    -stb...

Így nemtudom, hogy mi baja lehet. Nézd meg, hogy fut e az ftp a szerveren, hogy nyitva van e a 21-es port, stb...

De én pl úgy csináltam volna, hogy megnéztem volna, hogy megy e a pureftpd alap beállításokkal, és csak utána kezdem el részletesen konfigurálni.
  • Max7
    Köszi elvileg mindent megcsináltam úgy ahogy irtad, de azt irja ha totalcommanderben akarok csatizni hogy kapcsolathívási hiba :S help me :'(
  • homeless
    pureftpd-t így telepítetted?
    apt-get install pure-ftpd-mysql

Ha igen akkor lennie kell /etc/pure-ftpd/db/mysql.conf file-nak.
    csinálj másolatot erről -> mysql.conf_orig
    Törölj ki belőle mindent és csak azok legyenek benne amiket lentebb ír.

Ha megvan, akkor
    /etc/pure-ftpd/conf/ChrootEveryone és
    /etc/pure-ftpd/conf/CreateHomeDir fájlokat neked kell létrehoznod. Mindkettőbe csak egy "yes"-nek kell szerepelni.
    echo "yes" > filenév

/etc/default/pure-ftpd-common-ba STANDALONE_OR_INETD-t állítsd standalone-ra.

inetd.conf-ba commentezd ki az ftp sort.

Inetd és pureftpd restart. Ezzel kész is vagy már csak fell kell tölteni az adatbázist.
    phpmyadminnal meg is teheted, de az oldalon van egy példa, hogy a mysql shellel, hogy tudod feltölteni.
    mysql -u root -p
    USE pureftpd;
    "INSERT IGNORE INTO `ftpd` (`User`, `status`, `Password`, `Uid`, `Gid`, `Dir`, `ULBandwidth`, `DLBandwidth`, `comment`, `ipaccess`, `QuotaSize`, `QuotaFiles`) VALUES ('exampleuser', '1', MD5('secret'), '2001', '2001', '/home/www.example.com', '100', '100', '', '*', '50', '0');"
    Természetesen itt értelemszerűen megváltoztathatod a dolgokat a VALUES után. A '100', '100', a letöltési és feltöltési sebesség KB/s-be, az 50 pedig, hogy mennyi tárhelyet kap MB-ban megadva a végén a 0 pedig az, hogy hány fájlt tölthet fel. A többi szerintem nem szorul magyarázatra.
  • Max7
    Egy kis rövid hungary technikai helpet tudsz adni? pure ftpd telepítve mysqlben bent a tábla ... kis config help kéne meg hogy usert hogfy tudok hozzáadni :) merthogy config fájlt se találom ott ahol a lentebb található leirás mondja :)
  • homeless
    Ja most nézem, hogy pureftp kell.

Virtual Hosting With PureFTPd And MySQL (Incl. Quota And Bandwidth Management) On Debian Etch
    Itt csak 1 táblát kell létrehoznod és a sávszélt is tudod korlátozni.
  • homeless
    Virtual Hosting With Proftpd And MySQL (Incl. Quota)

3 oldalas részlete leírás. Quota-val szabályzod, hogy a szerveren mennyi tárhelyet kap az adott user.
  • Max7
    Köszi ez megvan de mysql-be szeretném tárolni az usereket meg a passokat az adott ftp hozzáféréshez ehez kéne nekem valami support :) igaz az elöbb ezt nem írtam :)
  • MerlinW
    http://www.debian-administration.org/articles/383
  • Max7
    Valakinek nincs vletlenül egy magyar leirása pure-ftpd telepítéséhez configolásához debian linuxra? :) de jó nekem az érthető "parasztos" angol (kevés angoltudás szükséges)
  • KoS
    Esetleg mondd meg hogy melyik Linuxszal kiserletezel, hogy tobbet tudjunk segiteni.
  • Mokus1
    jojo köszi
  • homeless
    Nem tudok segíteni, mert értelmetlenül fogalmazol. Ha telepítő cdről bootolsz, akkor a linux telepítője fog elindúlni és csak pár pont után, lehet kiválasztani, hogy milyen csomagokat telepítsen(pl.:mozilla, gaim).
    A géped valószínüleg azért nem indul, mert vagy a bill vagy a monitor van kihúzva, vagy valami elromlott benne, ennek semmi köze a linuxhoz. Ha a #2525 alapján nem tudod megcsinálni akkor add fel. Ettől szájbarágósabban nem tudom elmagyarázni.
  • MerlinW
    Neroban, megnyitás és kikeresed az iso-t, majd tovább, tovább, stb.
    Többi íróban képfájl írása lemezre. Nem akarlak elkeseríteni, de alapvető háttértudás nélkül kész kínszenvedés lesz a linuxos életed:) Rengeteget kell majd olvasnod.

Természetesen nem akarlak lebeszélni róla, próbáld csak ki, ismerkedj meg vele, de ne divatból linuxozz. Linuxozz ha nem játszol sokat, de stabil környezetben, virusoktól távol szeretnél dolgozni, netezni a gépeden.
  • Mokus1
    jojo eddig megvan megcsináltam csak a gép most nem indul el sipol 2öt azt ennyi...még egy kérdés a másik gépemen megnéztem a cd t és ot az jön ki h külön külön mozilla gaim stb. telepitsem fel öket ezt igy kel vagy valmit rosszul csináltam?
  • homeless
    Ne az iso-t írd ki!!! Azt kell kiírni ami az isoba van. Erre 2 mód van:
    Nemtudom, hogy milyen cdíró progamot használsz, de nero expressbe van olyan, hogy Lemez CD/DVD-kép vagy Elmentett Projekt. Itt meg kiválasztod az iso-t és már lehet is írni.
    Másik módszer, hogy Daemon toolsal mountolod mondjuk az F:-re a képfájlt és másolás cd-ről cd-re. Tehát F:-ről E:-re.
  • Mokus1
    ns leszedtem a windows t
    és akkor beteszem a cd t csak azt nem értem h akkor most ami az iso ba van mappákat irjam ki vagy az iso t??köszi:)
  • MerlinW
    vmware- egy virtuális PC, és meglepő módon a vmware.com -ról lehet letölteni... De ha nem ismered a google-t felejtsd el a linuxot..:)
  • homeless
    Fu bazdmeg? Mit is akartál? Nem nagyon vágom. Ha xp alatt akarod leformázni az xp-s particiót az nemnagyon fog menni.
    Ha xp mellé akarod feltenni, akkor:
    1. csinálsz egy üres formázatlan particiót akármivel. Akár xp-vel vagy valamilyen ingyenes programmal, vagy fdisk, stb... Arra vigyázz, hogy ha nincs szabad particiód akkor előtte az xp-s particiót töredezettség mentesíteni kell, és csak utánna létrehozni az új particiót. Szerintem min 10GB nem árt.
    2. Letöltöd akármelyik disztrónak az iso-jat.
    3. Kiírodm, de nem a képfájlt!!!
    4. Beteszed a cd-t
    5. Reboot, majd biosba beállítod, hogy cd-ről bootoljon
    6. Ha mindent jól csináltál, akkor a linux telepítője fog elindulni
    7. Innentől már van rengeteg leírás. Minden disztrónál más a telepítés. Ha desktopnak kell akkor, nem érdemes sokat bonyolítani, annyi a lényeg, hogy legyen egy root(/) meg egy swap partició. Swapnak 512MB elég. Root legyen ext3, a swap meg swap:). De ezeket az újabb felhasználóbarát disztrók szerintem beállítgatják.

VMware: ez egy olyan program amivel egy másik virtuális gépet lehet létrehozni az xp-re(vagy linuxra vagy macre). Szedd le a VMware Workstation valami újabb verzióját, ha megvan és feltelepítetted akkor szólj. Ehez amúgy nem kell külön partíció, de itt is kell neki valamennyi szabad hely, hogy létrehozza a virtuális vinyót.
  • Mokus1
    És az az ,,vmware" micsoda lekell valahonnan tölteni??beállitottam a biosban h cd röl bottoljon de nem engedte nem hinném h amiatt van h virusos a gép...megakartam formázni de azt sem engedi.:(
  • zvaragabor
    Akkor Pidgin?(korábban gaim néven futott)
  • csabiks
    Semmi baj, a mercury meginn rossz mert csak webcamot kezel (nálam) és veszett lassú :(( !! Kopete tud kamot vagy hangot?
  • zvaragabor
    Jah, azt akkor félreolvastam, aszittem a windowsos msn-ről mondtad. :))
    akkor sorry.
  • csabiks
    #2518 Köszi ezt ismerem , bár még nem próbáltam , de majd most :)

#2519 Köszi a választ de kommentembe levan írva hogy miért nem jó az aMSN :)
  • zvaragabor
    aMSN
  • KOXX
    Nem tudom melyik progi lenne erre megfelelő, de talán ez az ami a windowsos msn-hez a legjobban hasonlít:
    http://www.mercury.to/
  • csabiks
    Hello!

Olyan gondban lennék hogy minden programnak megtaláltam a linuxos megfelelőjét, ez oké is, de az MSN nem hagy nyugodni, a hanghívás nagyon fontos lenne konferencia beszélgetések miatt, a webkamerát betudtam izzítani az megy is rendesen , de a hang Amsnben csak addig van még lenyomod és beszélsz, tehát nem folyamatos, tehát létezik vagy ti használtok linuxon valami tök jó MSN-t ami teljesértéki a winessel?

köszi!
  • MerlinW
    Nem teljesen értem a kérdést.

Winre vmware-el tudod feltenni iso-ból vagy cd-ről.

Ha win mellé szeretnéd, akkor csinálsz két új particiót, esetleg beraksz egy üres vinyót, és cd-ről bootolsz, ahogy szokás.
  • Mokus1
    sziasztok én azt szeretném megkérdezni h win re h rakjam fel?:S cd röl kell mindenféleképpen?és ha felteszem utána letudom szedni a windowst köszi szépen
  • Free
    Köszönöm megnézem ezeket a dolgokat. Próbálkozom
  • homeless
    Hát ez ha jól látom botot csinál a szerveredből, szóval nem csak annyi, hogy lassítja a gépet.
    Nézd meg, hogy apachenak van e shellje, hogy milyen processek futnak apache userrel, hova töltötte le a file-t, stb...

Van apache-hoz egy ilyen:
    mod_security
    Ezzel elég sok mindent meg lehet csinálni. Pl wget-et tíltani. Vagy fapadosabb megoldás, hogy megnézed, hogy hol a wget(which wget), utánna átnevezed vagy áthelyezed.
    Ha komolyabb szerver akkor chroot se árt. De ezek olyan dolgok amikkel többszáz oldalt meg lehetne tölteni.
  • Free
    nah emberek kérdés.
    hogyan lehet megoldani azt , hogy valahogyan apach user felhasználásával letölt egy filet az ember a szerverre és túlterheli üres processzekkel. a file amit letöltöttek valakik a szerverre http://letashop.net/g.txt
    És ez egy csomo syst futtatott olyan 100 at annyira van korlátozva a futtatható processek száma. semi gond nincs vele de dúrván lassítja a gépet én meg már unom újraindítgatni az apachot

Találkozott már valaki hasonlóval ?
    ha kell logot is rakok
  • lck #2511
    Itt kedvedre nézelődhetsz
  • szabishop
    tudnál még néhyán képet ide beilleszteni!!!! csak hogy had nézegessem!
    ezt a mappát megnézve ez tényleg testreszabhatóbb mint a Xp nél
  • MerlinW
    Itt egy kubuntus kép. Nem az enyém, csak most mutatta valaki, oszt akkor már elfér itt is.

• MerlinW
    "azt hallotam a Linux-rol hogy szar igaz-ez????"
    Igen, igaz. Maradj a windowsnál...

+ Több erőforrást használ fel mint a windows, csak sokkal jobban osztja be.
    + A sok (új is) játék megy Linuxon (Cedega oldalán van a lista, én pl most próbáltam ki a stalkert)
    + Ingyenes, nyílt forráskódú
    + Több tízezer ingyenes program
    + 100%-ban testreszabható
    + Biztonságosabb, logikusabb, sokkal stabilabb (debianomat 4 éve használom nap mint nap)
    + Kényelmesebb rendszerfrissítés, szoftvertelepítés
    + hatalmas internetes információs bázis, Linux közösségek
    + több 100 linux disztribúció

- 90%-ban különbözik a windowstól, majdhogynem 0-ról kell újratanulni a PC-nk világát
    - Még(!) nincsenek olyan nagy szoftverek Linuxra mint Adobe termékek, 3D studio, Auto/ArchiCAD, stb.
    - Sokat kell olvasni, gyakorolni, tanulni, ismerkedni vele.

Ha játékra és multimédiára használod a gépedet akkor bőven jó neked a win. Ha dolgozol a pc-n akkor Linuxal csak nyerhetsz.

"és a design je az mien jobb mint az XP é?"
    1. melyik?

A további hasonlóan intellektuális kérdésed helyett írd be google-ba hogy Linux.
  • szabishop
    ezt akartam hallani. és a design je az mien jobb mint az XP é?
  • Max7
    Pozitív az hogy kevesebb erőforrást igényel, és virus nuku! Negatívum, hogy windózról átérni rá furcsa és játszani nem tudsz rajta semmilyen windózos gémet, de ez is megoldható már emulátoral! Kérdés?