4228
-
#2945 nem a .16 nem én vagyok. :C -
#2944 Szerintem teljesen fölösleges vírusírtót linuxra pakolni, de ha nagyon ragaszkodsz hozzá akkor clamav. -
#2943 sziasztok!
Debian linux alá milyen vírusírtót ajánlanátok?
köcce :) -
homeless #2942 Eszembe jutott valami:
a .16 ki? Csak nem te? Ha igen akkor nézd meg az eth0 mac címét, utána arp -d 160.114.58.16-al töröld ki az apr táblából a szar részt, utána pedig add hozzá kézzel a normális mac címmel:
arp -s 160.114.58.16 [mac_cím]
Ha így sem jó akkor tényleg nincs több ötletem. -
homeless #2941 Ennyi? Ilyen incomplete-et még nem láttam. Nincs ötletem. Szerintem az lesz a legjobb megoldás, hogy mindig lekapcsolod az interface-t. -
#2940 arp -an
? (160.114.58.16) at <incomplete> on eth0
? (160.114.58.254) at 00:04:75:C2:25:E2 [ether] on eth0 -
homeless #2939 Adj ki egy arp -an parancsot és nézzük meg mit mutat! Gondolom az arp cache-be bent maradnak a címek és ezért küldözget(próbál) broadcast üzeneteket. Szerintem egyszerűbb lekapcsolni mindig az interface-t, mint állandóan törölgetni az arp cache-t. -
KoS #2938 Probalj utanajarni hogy hogyan lehet detektalni, hogy van-e bedugva valami a halozati kartyadba (mert biztosan lehet), aztan valahogy azt is meg lehet csinalni, hogy olyankor lehuzza a halozatot (ifdown eth0). Nekem sajnos most nincs idom utanajarni ennek. Ha nagyon nem megy, akkor szolj aztan ha lesz kis idom, utananezek. -
#2937 Rendeztem ARP csomagokra a csomaglistát és az összes ilyen alakú:
3 0.250699 3Com_c2:25:e2 Broadcast ARP Who has x.x.x.90? Tell x.x.x.254
A .90-es egy hálózatban lévő gép, a .254, pedig az átjáró, rajta keresztül kapom a netet, DNS-t, stb.
Az a durva, hogy ezt rengeteg hálózatban lévő gépre eljátsza, sőt egyre többször is, pl. a .90-es IP-t 6-szor kérdezte meg, míg arra a pár másodpercre ment a Wireshark capture. Van olyan IP, amire 15-ször csinálta, pedig kb 5mp-ig ment a teszt.
Tegnap feltettem a 7.10 test relase-t.de nem oldotta meg, az interface lekapcsolás viszont igen, ha lekapcsolom, gyors, legalábbis most úgy néz ki, csak jó lenne ha ezt automatizálni tudnám, ha nincs net lekapcsolja az interface-t. (Vagy roszabb esetben írok egy shell scriptet, ami fel/le kapcsolja az interface-t , ha megnyomok a panelen egy gombot.)
-
KoS #2936 Igen, az arp csomagok arra valok, hogy megtudja egy progi egy adott IP-hez tartozo MAC cimet. Valamelyik program nagyon kivancsi erre, ugy tunik, csak nem egyszeru rajonni, hogy melyik. Esetleg abbol rajohetsz, hogy melyik IP-hez keresi a MAC cimet. Aztan elgondolkodsz, hogy az adott gephez mi kozod van.
Probalj ki esetleg valamit. Ha kihuzod a halozatot, kapcsold is le azt az interface-t (ubuntun ha jol tudom van ifup/ifdown parancs). Tehat ha kihuztad, akkor "sudo ifdown eth0", hatha rajon az ARP-okat kuldo progi, hogy nincs ertelme. Aztan ha visszadugtad, es netezni akarsz, akkor "sudo ifup eth0". Egy probat meger :)
Bar ha ez segit, akkor is erdemes lenne rajonni hogy ki mit akar az ARP csomagokkal. -
#2935 Abban a pillanatban, mikor kihúzom a kábelt, nem küld több csomagot, mikor visszadugom ismét küldi őket, viszont rengeteg ARP csomagot küld 300 ARP-t küld el, míg TCP-ből és UDP-ből 15-15 megy el, az arp tudtommal visszaadja egy gép fizikai (mac) címét, azt viszont nem tudom, hogy miért ilyen sok ARP csomagot küld. -
KoS #2934 Ha fix IP-d van, akkor meg erdekesebb a dolog, bar ez azt is jelentheti, hogy a rendszer azt hiszi, hogy van net, mert lat IP-t.
En megneznem hogy kihuzott halozati kabellel van-e barmilyen halozati forgalom. Ajanlom erre a wireshark nevu progit, hatha segit valamit. -
#2933 És működik! Köszönöm szépen!
A DHCP-nek elvileg nem szabadna matatnia, fix ip-m van. -
KoS #2932 A hibernate-tel kapcsolatos billentyu problemad konnyen lehet hogy ugyanaz, mint ami a hp nx7400-as laptopoknal tapasztalt, itt van egy kis tarsalgas es megoldas a problemara ubuntu forum nx7400
A masik problemmadra nincs otletem. Ha csak bootolaskor jelentkezne, akkor lenne otletem, de igy nem igazan. Lehet hogy a dhcpc kinlodik folyamatosan, es ezert akad le. Regebben volt valami bug ezzel kapcsolatban, de annak mar tobb mint 1 eve (akkor hasznaltam Ubuntut), szoval nem hiszem hogy ugyanaz.
Esetleg probald ki a legujabb Ubuntu test release-t (ha nem elesben hasznalod a notebookod), lehet hogy a masik problemara is megoldas... -
#2931 #2914???
Másik kérdés: IBM Thinkpad R60-as laptopom van ubuntuval, és ha beállítom, h fedél lecsukásakor menjen el aludni (Felfüggesztés), vagy ha megnyomom a gépen az alvás gombot, szépen elalszik, a standby led (holdacska) ki is gyullad, de ha felnyitom a tetejét, vagy ha gombbal akarom felébreszteni, akkor csipkerózsika módjára nem ébred fel, ehelyett szöveges képernyőt kapok, egyetlen villogó kurzorral, és a billentyűzetre sem reagál, term. prompt sincs. :CCC -
exatly #2930 Köszi köszi mindkettőtöknek, működik, hihetlen. Nem mondom meg hogy hány órát kínlódtam vele :) -
KoS #2929 Torold ki a fileokat, amiket ftp-rol beszereztel, es tedd fel rendesen a gcc-t ugy ahogy homeless irja.
Nem erdemes gcc-t masolgatassal telepiteni, mert abbol csak gond lesz. -
homeless #2928 gcc telepítés: yum install gcc
De amúgy van gcc-d, minek akarod telepíteni? Vagy rosszul fordítottad le? -
exatly #2927 Elég sokmindent próbáltam és lehet pár dolgot összekevertem, leírom hol tartok.
A teljes parancs, amivel csinál valamit:
/usr/libexec/gcc/i386-redhat-linux/4.1.2/gcc -ansi -Wall -o a.out a.c
az a.c egy hello world program.
a hibalista erre:
-----------------------------------------------------------------------------
In file included from /usr/local/include/features.h:351,
from /usr/local/include/stdio.h:28,
from a.c:1:
/usr/local/include/gnu/stubs.h:7:27: error: gnu/stubs-32.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
In file included from a.c:1:
/usr/local/include/stdio.h:34:21: error: stddef.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
In file included from /usr/local/include/_G_config.h:44,
from /usr/local/include/libio.h:32,
from /usr/local/include/stdio.h:75,
/usr/local/include/gconv.h:72: error: expected declaration specifiers or ‘...’ before ‘size_t’
/usr/local/include/gconv.h:88: error: expected declaration specifiers or ‘...’ before ‘size_t’
/usr/local/include/gconv.h:97: error: expected declaration specifiers or ‘...’ before ‘size_t’
/usr/local/include/gconv.h:174: error: expected specifier-qualifier-list before ‘size_t’
In file included from /usr/local/include/stdio.h:75,
/usr/local/include/libio.h:53:21: error: stdarg.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
In file included from /usr/local/include/stdio.h:75,
/usr/local/include/libio.h:329: error: expected specifier-qualifier-list before ‘size_t’
------------------------------------------------------------------------------
...és így tovább még pár, de látom hogy nincs meg az összes file ami kellene és ami van az is hibásnak tűnik. Az /usr/local/include mappába ftp-ről tettem be a fájlokat végső próbálkozásként, előtte semmit sem csinált.
Próbáltam Anjutát és Kdevelopert feltenni, azokhoz is kell működő gcc installkor. A Fedorát live cd-ről tettem fel, ha esetleg ez lehet a gond. Elég kezdő vagyok Linuxban, szóval lehet valami egyszerű dolgot rontottam el. -
KoS #2926 Ahhoz hogy segiteni tudjak kellene a pontos hibauzenet (copy-paste), a parancs amit kiadsz minden parameterevel egyutt, meg esetleg az a sor, ahol include-olsz. -
homeless #2925 damn small linux
Angol, de nem nehéz lefordítani. -
mcsaba #2924 Sziasztok, szeretnék egy bootolós Linux-os pendrive-ot csinálni, de nem akar összejönni. Már több verziót próbáltam de nem müködött eggyik sem, az utolsó amit próbáltam az egy iso fáljban volt, Daemon toolsal megnyitottam az iso fájlt és mindent átmásoltam a pendrive-ra, az iso tartalma:
/boot/isolinux/boot.cat
boot.msg
f2
f3
german.kbd
isolinux.bin
isolinux.cfg
linux24
logo.16
minirt24.gz
/KNOPPIX/KNOPPIX
/lost+found/
index.html
mindent úgy ahogy volt átmásoltam a pendrivera, és megpróbáltam elindítani, de semmi, nem tudom a Linux meg a pendrive-nál hogy van megoldva a boot sector, lehet hogy nem elég csak így felmásolni, én nem értek hozzá, a BIOS-ba beállítottam hogy usb-ről bootoljon, volt még egy opció, ahol azt lehetett állítani hogí az usb már meghajtókat cd, harddisk, floppy meg néhány másik ezközt emuláljon próbáltam mindet de semmi, próbáltam úgy is hogy az emulációt kikapcsoltam de semmi, vagy átugorja a pendrive-op és a hardról bootol, vagy leakad, ha valaki tudja mi lehet a gond, vagy van valami magyar nyelvü leirás, vagy esetleg tudtok egy olyan Linuxot ami egy 128-as pendrive-ről megy, lehetőleg grafikus, és némi leirást hogy csináljam meg (ha nem elég csak felmásolni), kérlek akkor irjatok. Minden segítséget előre köszönök.
üdv. Csaba -
exatly #2923 plz tud valaki gcc-t telepíteni fedorára? az angolból semmit nem értek...
addig műxik hogy fordít, de az include fájlokat nem találja. -
#2922 Én arra gyanakszom, hogy valami bug-ba ütköztél bele. Esetleg próbáld meg más disztróval, vagy az ubuntu 7.04 live cd-t futtatva megszakítani a hálózati kapcsolatot. -
#2921 http://www.gnome-look.org/index.php?xcontentmode=100&PHPSESSID=51418289ed699f2968585852c72d5e11 -
#2920 lehet van valami programod aminek kell a hálózat, és ha nincs gyakran próbálkozik csatlakozni -
#2919 hmm, fordítva értelmeztem :) -
#2918 Mi???
A gépem akkor lassú, ha NINCS hálózaton. Ha hálózatra rákötöm gyors. -
#2917 egy hibas hálózati kártya is csinál ilyesmit ami a hálózatban van, vagy vírusos gép ami hülye csomagokat küld mindenfele, de akkor mindenkinek rosszul kellene működnie ott a hálózatban. -
#2916 Semmi, a legnagyobb mértékben a Xorg használja a procit, 1%-kal. :C
Az első két folyamat:
5043 root 15 0 161m 20m 9356 S 1 2.0 0:07.50 Xorg
1 root 15 0 2912 1844 524 S 0 0.2 0:01.37 init
Másik, h ha működés közben húzom ki az ethernet kábelt, ugyanúgy belassul, visszadugom, megint gyors. :)
És kikapcsoláskor valamit parázik a network managerrel, ha nincs a kábel bedugva. -
#2915 Nyomj egy top parancsot konzolban és nézd meg mi eszi a proci időt. Ha megvan írd ide melyik process, oszt kitaláljuk a megoldást:) -
#2914 Hali!
A gépem állandóan netre van kötve, 10Mb/sec, egyetemi hálózat, ubuntum van, 7.04, mind a rendszer indulása, mind az alkalmazásoké/használatuk gyors. Ha viszont kihúzom a netet, reumás csigává válik az egész rendszer, a rendszer elindulása SOKKAL több időt vesz igénybe, és még egy terminál elindítása is problémás ilyenkor, rengeteg időbe telik a többi alkalmazás indítása úgyszintén. -
KoS #2913 Nem hasznalok sajnos gnome-ot, de gondoltam utnananezek a kerdesnek, hatha talalok valamit, viszont sehogy sem ugrik be, hogy mi a francot fordithattak sablon-nak (azaz mi az angol eredeti szo). A theme-et gondolom temanak forditjak, szoval ha meg tudod mondani hogy angolul hogy hivjak, akkor lehet hogy tudok segiteni :) -
csabiks #2912 HAli!
Gnome alatt az asztalon jobklikk és új menüre kattintva kiírja hogy nincs sablon beállítva, ilyen sablont hol tudok csinálni? vagy beállítani?
csabi -
#2911 Sziasztok, köszi mindenkinek mégegyszer a segítségeket, minden klappol fainul, grub is, linux is, windows is, meg minden működik. :)
Amúgy először kicsit meglepődtem a dd -n azt hittem lefagyott, de a top parancsal nézegettem hogy dolgozik az, csak nincs neki visszajelzése. Egy angol fórumon linkeltek valam sdd nevű dolgot, azzal, hogy elvileg az ad az állapotáról visszajelzést, kipróbáltam de nemigazán tapasztaltam a dd-hez képest változást. De végülis mindegy, lényeg hogy működik :). -
KoS #2910 2 csoportot nem tudsz 1-be tenni, azt tudod elerni, hogy a ket csoport egyenrangu legyen, megpedig ha midket csoportnak ugyanazon userek a tagjai. Ebben az esetben mind1, hogy melyik a csoport, ugyanazon emberekre vonatkozik. Peldaul a webuser (mint user, es nem mint group) belerakhatod az ftp csoportba, valamint az ftp user-t is belerakhatod a webuser group-ba.
A homeless altal emlitett paranccsal tudsz user-t hozzaadni csoporthoz. Belenezhetsz esetleg a /etc/group file-ba, hogy lasd kik a tagjaik a webuser es az ftp csoportoknak.
Megegyszer elolvasva a hozzaszolasod nem teljesen vilagos hogy a 2 csoportot egyenranguva akarod-e tenni, vagy csak annyi a lenyeg, hogy a webuser felhasznalo bekeruljon az ftp group-ba. Mert ez esetben csak egy parancsot kell kiadnod:
usermod -a -G ftp webuser -
homeless #2909 usermod -G ftpgroup user_name
A lényeg, hogy -G-vel tudsz secondary groupokat megadni. Akár többet is vesszővel elválasztva. -
#2908 Hogy tudom az ftpgroopot egy csoportba hozni a webuser group-al? :S mármint fordítva :D a lényeg hogy a webuser felhasználonak legyenek olyan jogai mint az ftp usernek :) huh ez egy kicsit kusza de ha nem kóser akkor leírom újra és addig megfogalmazom jobban :D -
#2907 Ha nem használod annyit, akkor dobj fel linuxra egy vmware-t. Én is úgy csinálom. -
#2906 "dd-vel bevallom nem fog működni a win."
Hehe, azt akartam írni, hogy "bevallom őszintén nem tudom, hogy működni fog-e a win." csak kapkodós volt:)
Ugyanakkor végiggondoltam és arra jutottam, hogy miért is ne működhetne. Csak utána köll nyomni egy fixmbr-t neki. :)