4228
-
#2905 A windows-t igazából nem nagyon használom, a suli miatt kell, amióta legutóbb feltettem még nem is nyúltam hozzá, de hát kell hogy legyen egy. Akkor azt hiszem az lesz, hogy a win-t szépen felinstallom, a partíciókat megcsinálom mellé, a többit meg valamelyik módszerrel átrángatom.
Ha valami eszetekbe jut még a dologról, akkor ne rejtsétek véka alá, issza az agyam az új infókat. :) -
KoS #2904 cp-vel is jo, csak hasznald a -a (archive) opciojat (cp -a /mnt/regi/* /mnt/uj), az ugyanolyan jo, mintha a tar-os megoldast hasznalnad. Fontos ebben az esetben valoban, hogy Live CD-vel csinald, mert egyebkent olyan konyvtarak is fel vannak csatolva, amikre nincs szukseg, es gondot is okozhatnak. Talan valoban ez a megoldas lenne a legbiztonsagosabb.
A win-es particio nem tudom, hogy elni fog-e. A win elegge haklis arra, hogy ne valtozzon semmi korulotte. A win atrakasra egyebkent en a cp-t nem ajanlanam, arra inkabb a dd. -
#2903 cp-vel nem jó, mert elvesznek a filejogosultságok, ezért van a tar-os modszer. dd-vel bevallom nem fog működni a win.
Mellesleg ha kezdő linuxos vagy, és nem akarsz sokat tökölni ott a Symantec Ghost, simán át-ghostolhatod a particiót/vinyot egy másikra, pár kattintással. -
#2902 Hm, ez a dd akkor végülis azt csinálja amit egy ismerősöm javasolt csak kevesebb lépésből?
Ő azt mondta hogy egy livcd segítségével egy old meg egy new mappába mountoljam a régi és az új vinyó partícióit, majd simán cp-vel másoljam át az oldot a new-ba, és aztán jön a grub.
Másik, ezzel a megoldással, vagy a dd-vel a windows is fog működni? -
KoS #2901 Nem nem nem... ez nem jo otlet! Az egesz MBR-t nem szabad atmasolni, mert felulirja a HDD tipusat is, meg nehany dolgot. Nem egyszeru utana visszaallitani...
Ha csak a particios tablat akarja az ember atmasolni, azt lehet, csak kell offset-et is megadni. Most kisse faradt vagyok, kerestem kicsit a Google-n, de nem akadtam ra egybol.
Egyebkent ha letrehozol az uj vinyon ugyanakkora, vagy picit nagyobb particiokat, akkor dd-vel atrakhatod oket (es akkor nem kell az MBR-el szorakozni).
dd if=/regi/particio of=/uj/particio
Pl:
dd if=/dev/hda1 of=/dev/hdb1 -
#2900 Köszi a gyors válaszokat!
Lélekben rá kell készülnöm a műveletre :-). A gép Pesten van a koliban, a visszautazásig igyekszem még többet informálódni.
-
#2899 1 mentsd le az MBR-t (dd if=/dev/hda bs=512 count=1 of=./mbr.img)
2 mentsd le a rendszert rootként, tar-ral
3 másold az MBR-t az új HDD-re (dd if=./mbr.img bs=512 count=1 of=/dev/hda)
4 másold vissza a tartalmat a tar-ból
5 fixáld meg a bootloadered:
lilo - rootként elindítod
grub esetén rootként:
grub
find /boot/grub/stage1 - erre kapsz egy mehajtót, pl (hd0,5)
root (hd0,5)
setup (hd0)
quit
majd init 6 (azaz reboot)
-
#2898 Ilyet a dd paranccsal lehet csinálni, de a pontos használatáról nem sokat tudok, néz körül fórumokon, vagy használd ki a google-t hamar fogsz megoldást találni. -
#2897 Sziasztok!
A gépemben egy 20Gb-os vincseszteren van négy partíció, egy windowsos, egy ubuntu, egy /home, meg egy swap. Arra már nem maradt hely, hogy egy plusz partíción próbálgassak egyéb oprendszereket, de találtam itthon 40Gb-os vinyót. Milyen megoldást tudtok arra hogy a kisebbikről a nagyobbik vinyóra migráljam a partíciókat, úgy hogy a rendszerek működnek ott is? -
KoS #2896 Egy kis helyesbites. A ctrl+alt+backspace nem inditja ujra, csak leallitja az X-et. Viszont ha fut xdm/kdm/gdm, akkor az az X leallasa eseten ujrainditja azt. -
#2895 root-ként:
/etc/init.d/xdm stop
xdm lehet gdm vagy kdm, attól függ te mit használsz. A ctrl+alt+backspace az X-et újraindítja. -
KoS #2894 A ctrl+alt+backspace igazabol az X-et allitja le az ablakkezelo alatt. Persze ez is egy modszer az ablakkezelo leallitasara, csak nem tul finom :)
Ha startx-szel inditottad az ablakkezelot, akkor elvileg a Log Out is szepen ki fog lepni es vissza fogod kapni a karakteres feluletet. -
zummlencs #2893 Kössz
már megvan
ctrl+alt+backspace -
zummlencs #2892 Sziasztok
Lenne egy amatőr kérdésem uhu linuxal kapcsolatban.
hogyan tudom leállítani a grafikus felületet hogy csak a karakteres fusson
az elindítás a startx nevü parancs
de a leállítás??????
előre is köszi
ha esetleg valaki tud egy oldalt linux parancsokkal, az is jó
hali -
#2891 Köszi megpróbálom majd telepíteni ezeket a csomagokat bluetooth -hoz.
DVD mpeg2 lejátszás is szépen megy minden féle lemezzel. Telepítettem azért a nvidia glx -et is kicsit számít azért. Az avi videóknál az mplayerben át kellet állítani európai unicode -ra a felirat megjelenítést és olvasható lesz. A CD/DVD írás-újraírás is csináltam mert a Xubuntu 7.04-n valahogy nem ment nálam. -
KoS #2890 Ubuntu alatt en meg csak Gnome-mal probaltam bluetooth-ot hasznalni. Ahhoz nagyjabol a kovetkezo csomagok kellettek: libbluetooth, bluez-utils, gnome-bluetooth (meg ezek fuggosegei). Ekkor Gnome alatt lesz egy progi, amivel engedelyezhetet a bluetooth file transfer-t. Amikor a telefon (vagy valami mas) kapcsolodni akar a gepedhez, akkor feljon egy ablak, ahol a kodot be tudod irni. Ezutan tetszoleges file-t tudsz (a Gnome sajat file kezelojebol) Send as... majd bluetooth-on kuldeni. Ha meg a telefon kuldi, akkor feljon egy ablak, amivel fogadod.
Azt hogy Xfce alatt van-e valami utility amivel egyszeruen tudod hasznalni a bluetooth-ot, azt nem tudom sajnos :( -
#2889 Felrkatam a Linux Mint 3.0 Xfce -t simán is ment miden, szaladagál ahogy köl ez egy Ubuntu támogató grafikus OP rendszer, alpaban semi extra új szín háttérkép (szerencsére).
Elsőre elég jó a szoftver felhozatal, és bőséges NTFS Tool NTFS ír/olvasás bekapcsolható, próbáltam DVDRIP minőségű avi videókat szépen lejátsza:) DVD -ket nem néztem, bluetooth támogatást mivel lehet szóra bírni ebben, köszi. -
csabiks #2888 Köszi a válaszokat -
nomen007 #2887 Köszi!
Működik, de az iptablesen belül megmaradtam a saját elképzelésemnél, mert csak így megy:) Most húzok egy komolyabb tűzfalat, aztán meg jöhet a samba, meg az apache beállítás.
Mégegyszer köszi a segítséget!
by
nomen -
homeless #2886 echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward - ip forwarding engedélyezése
iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE -iptables szabály
-
nomen007 #2885 Sziasztok!
Kéne egy kis segítség:
Feldobtam a gépre az UHU Linux 2.0-t, egy darabig eléggé szimpatikus volt, de most épp a hajamat tépem. A gép feladata elsődlegesen az lenne, hogy házon belül megossza a netet, de hiába alkalmaztam a debiannál jól bevált
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/4 -j MASQUERADE , majd az iptables -L -t nat (eth0 rá van dugva a netre, eth1 pedig bele a switch-be) parancsokat nem akar működni. Az ip_forward hiányára gyanakszom, de amint megváltoztatom a /etc/ppp/options file alapértelmezett lock tartalmát ip_forward=yes értékre, leszakad a netről.
Ha valaki esetleg tudja a megoldást, akkor pls segítsen.
Előre is köszi!
by
nomen -
KoS #2884 Igen lehet. Epp nemreg hasznaltam. Persze mivel az eppen hasznalt particiot nem tudod bantani, erdemes letolteni a honlaprol a LiveCD-t. Masreszt pedig a LiveCD-n fent van minden csomag ahhoz hogy minel tobb fajlrendszer es funkcio tamogatva legyen. -
#2883 Hali, lehet a gparteddel úgy partícionálni mint a partition magickel, tehát hogy az adatok megmaradnak azon a partíción amit át akarok méretezni? -
#2882 talán ez?
-
evenor #2881 Lehet, hogy a VLC PLayer tud ilyet.
http://blog.raphinou.com/2007/08/building-webcam-recorder-with-vlc-ion.html -
csabiks #2880 sziasztok!
Van egy webkamerám, feltelepítettem tökéletesen működik amsn-el , az a kérdésem hogy létezik-e egy program amivel feltudok venni videót a kamera segítségével?, a cheese egy ilyen program de videót nem tud készíteni, vagyis tud csak nekem nem csinál, a webkamera egy logitech quickcam messenger!
köszi -
#2879 Ugyanez a probléma. Install közbe lehal a rendszer... Áll, mint akinek nincs jobb dolga... Ötlet? -
#2878 Én egy régebbi Sony Vaio laptopra próbáltam felküzdeni, amiben szintén 64MB ram volt, szépen ment is a telepítés csökkentett memória módban, viszont 1 csomagnál órákra lehalt az egész és meg is szakítottam, de nem vagyok benne biztos, hogy a ram okozta... -
homeless #2877 Jaja az alternate iso kell, nekem 64MB rammal simán ment, de nem árt neki 128. -
Vardar #2876 Ja, hát akkor így mondjátok! -
#2875 Windowsból sem tennéd fel a 95öt. -
Vardar #2874 Tehát elavult, sz%r? Nincs hozzá már terméktámogatás? -
#2873 A SUSE 9.2 már nem mai rendszer, de talán van esély egy distupgrade-re (legalábbis ubuntu + sok disztro tud ilyet). Inkább egy OpenSUSE 10.x-es verzióval próbálkoznék, jobb hardvertámogatás stb miatt is. Október 4-én jön ki az OpenSUSE 10.3, de jelenleg még beta2 alápatban van. -
#2872 Valszeg a 128MB ram kevés arra, hogy a komplett rendszert oda töltse be. A Xubuntunak a minimum igénye a 128MB, de telepíteni szerintem csak az alternate install cd-vel tudsz majd.
Letöltés:
xubuntu-7.04-alternate-i386.iso -
Vardar #2871 Tősgyökeres Windows felhasználó vagyok. -
Vardar #2870 Elméleti kérdésem:
Van egy SUSE Linux 9.2 Special Edition telepítő CD-m(eredeti). Mit kell erről tudni? Már hallotam, hogy van 10-es stb. lehet ezt fejleszteni 10-esre? -
#2869 üdv emberek!!
Ma sikerült teljesen összeraknom a csodaŐSkonfigot, de valahogy nem bírom rá felszenvedni a xubuntu-t. Hagyom tölteni kb fél órát, de nem akar bejönni a desktop... mondjuk olvassa folyamatosan a cd-t, de igazából semmi sem történik...létezik, hogy ennyi ideig tököl vele? -
#2868 Nálam nagyon lassú, azért váltam meg tőle. :(
Viszont nagyon tetszett, a sebességtől eltekintve. Jó lenne ha létezne mondjuk Grusader, :)
Az emelfm2 valahogy nagyon "nem esett kézre", a tux commander viszont jó lett volna, csak az a banális problémája van, hogy nehézkes a kijelölés. Legalábbis nekem az volt, bár lehet hogy én vagyok a béna. -
#2867 Én határozottan használom olykor krusadert gnome alatt:) Nálam nem lassú. -
#2866 Kipróbálom amiket írtatok. Most a gnome commandert nézegettem, ami ugyan nem rossz, de néhol kicsit suta, vagy kényelmetlen.