4228
-
Nem is erre találták ki, azaz nem így. Vagy felveszed a felhasználókat egyesével, vagy csinálsz egy juzert és azt az accot osztod ki mindenkinek (lásd guest, vagy anonymous)
Persze lehet írni kényelmeset, de ott is illik nyugtáznod a regisztrációt ha nem akarsz boldog, boldogtalant beengedni. Innentől meg oly mindegy hogy ssh-n indítasz egy scriptet(bash - adduser, makedir, stb), vagy weben keresztül kattintasz a linkre. Előbbi biztonságosabb. -
nekem minden féle képpen php kell a serveremhez mert minden usernek nem hozhatom létre én hisz élenm is kell :D
igaz működni nem igazán úgy akar ahogy kéne :D -
Nem kell ehhez php... mc-ben van rá opcio. 2 kattintás (make symlink) -
Tudom ezért kell nekem hogy szellem ftp tudjak létrehozni :9 de megoldom php-val! -
Parancsikont X alatt ugyanúgy mint win alatt. Asztalon jobb klikk, new, shortcut, stb.
Symlink pedig létrehoz egy szellemkönyvtárat, file-t oda ahova akarod és ha hivatkozol rá, úgy csinál mintha a helyén lenne. Olvass utána, mert a linux egyik legnagyszerűbb képessége:) -
mc-ben megtaláltam, tanulmányopzom ha nagyon nem megy jövök :P -
tomo #2779 man link , man symlink
onallosag rulez -
symlinkel magyarázott valamit a munkatársam bár nem sok ideje volt és hadart ezért nem vágtam le amit mondott! -
tomo #2777 ezt hivjak linknek vagy symlinknek -
hogy tudok windowsos nyelven "parancsikont készíteni egy fájlról? (tartalmilag hogy néz ki egy paracsikon?) -
Sziasztok!
Ubuntu (Feisty) alatt lehet úgynevezett virtuális mappákat létrehozni? Arra gondolok, hogy megadok valamilyen feltételt/meta adatot, és az alapján dobja be az egyező file-okat egy helyre. Legjobb lenne, ha a Places-be be lehetne tenni, és ha kiválasztom, akkor pl. minden audio file-t megjelenít. Úgy tudom, hogy van rá mód, ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném. -
KoS #2774 Ugy latom nem frissitettem idoben. Ez esetben nincs lomtar. Ha valamit toroltel, akkor annak annyi :)
Illetve talan ext2 file rendszerhez van valami undelete funkcio, de en meg csak hallomasbol ismerem. -
oksa tehát akkor lomtár nuku amit törlök mc-ben az végleg törlődik és ez a lényeg :) -
KoS #2772 Ha arra gondolsz, hogy ha konzolon torolsz valamit, az lomtarba kerul-e, akkor a valaszom az hogy nem. A KDE-nek meg a Gnome-nak is (lehet hogy mas ablakkezelonek is) van lomtara, de ezeknel is csak akkor kerul oda valami, ha a sajat programjaikkal torolsz. -
Csak console van rajta :) -
"Consolos Debian linuxon van lomtár?"
Nincs, hacsak nincs fenn grafikus felület is mellette (az esetben általában /home/felhasználónév/.Trash vagy /root/.Trash/), vagy esetleg létre nem hozol egyet. -
Consolos Debian linuxon van lomtár? ha igen hol és hogy tudom üríteni ha nagy láma kérdés mert alapból nincs akkor sorry érte! -
Lehetne vitatkozni, hogy melyik a leggyorsabb, próbáld ki esetleg az e17-et, az teljesítményben és külcsinben veri az xfce-t, bár stabilitásban még nem. -
Hopp ez DJviolin-nak ment -
Distrowatch.com
Itt igen sok disztribúció fel van sorolva és igényed szerint kereshetsz, bár kezdésnek én is az Ubuntu-t ajánlom. -
Itt van egy lista, arról hogy cedegával mi hogyan megy. (elvileg) -
A Cedega egy emulátor, melynek segítségével Windows-os játékokat tudsz futtatni Linux alatt. Emulációból adódóan nem hiszem, hogy jobban futna, bár hallottam már ilyet is, olyat is. Egyszer próbáltam ki, a Steam-et szerettem volna elindítani vele, de nekem nem működött, pedig mások írták, hogy mennie kell. -
DJviolin #2763 Még egy kérdés. Itt a Cenega honlapján fel vannak sorolva játékok, amelyek futnak Linuxon, ehhez le kell tölteni valami Cenega-t. A kérdésem: Mi az a Cenega? Egy új disztrib, vagy valami beépülő modul bármely Linux-ba? (Ha egy kis sebességnövekedést sikerülne kicsikarnom a jó öreg Operation Flashpoint-ból, akkor elgondolkoztató lenne akár játékplatformnak is használnom az Ubuntu-t.) -
Igen, úgy gondoltam, hogy a kettő küzül a leggyorsabb. :) Bár ez hülyén hangzik így. :) -
DJviolin #2761 Köszönöm mindenkinek a segítséget. -
homeless #2760 Az xfce a leggyorsabb. Én most húztam fel a xubuntut(ubuntu+xfce) egy tecra8000(p2 366mhz, 64mb ram:)) notebookra és száguld:D -
Általában minden disztróból van szerver verzió, és van desktop. Mindkettő ugyan olyan stabil, talán még a gyorsaság is hasonló, csak ugye utóbbi tele van mindenféle programmal, amire szükséged lesz. Minden disztróba van böngésző meg ilyenek. Mindegyik disztró hasonló, ugyan úgy lehet használni mindenre. Bár vannak sajátosságok, de olyannal is találkoztam már, ami nálam nem volt stabil. Én ubuntuba vettem észre leginkább, hogy milyen gyors, és milyen stabil. Emellett ez a legegyszerűbb. Kezdők is bártan belevághatnak, mert nagyon egyszerű csomagot telepíteni, az ubuntu szerveréről szinte minden elérhető. Kezelőfelületről kezdők számára minden beállíthatő.
Amit kiemelénék, hogy Linux téren a kezelőfelület két nagyobb csoportra osztható fel, de vannak más alternatívák is. Gnome, és KDE. A Gnome a legkevesebb erőforrást igénylő, és legletisztultabb kezelőfelület. Ez van Ubuntuban is. A másik a KDE. Ez nem ilyen takarékos, viszont nagyon összetett. Minden apróságot be lehet állítani rajta, és talán szebb is. Szerintem mindkettő teljesen használható. Képeket találsz Google segítségével. Ha utóbbi jobban tetszik, akkor ott van Kunbuntu, de szerintem ahhoz már több tudás kell, mert kevés előre lefordított csomag van hozzá.
Másik dolog, hogy csomagok terén van a deb-alapú, és van az rpm (és a többi megint). Én utóbbival mindig szívtam, valahogy nem volt szimpatikus, mindig függőség alakult ki. Ubuntuba deb-alapú van. Letöltesz egy .deb file-t, rákatt, és már telepít is.
Talán ezek azok, amik változnak a disztrókban, de többnyire minden disztró alatt meg lehet csinálni mindent. Ha mást nem, akkor forrásból telepítesz... -
KoS #2758 A Linux disztribuciokkal kapcsolatban nehez azt mondani hogy az egyik erre valo, a masik meg arra. Sok az atfedes kozottuk (nehez is lenne hogy ne legyen atfedes, mert tobb mint 100 disztribucio letezik). Vannak persze direkt adott celra keszulok, de azok nem igazan otthoni hasznalatra valok. Inkabb abban kulonboznek, hogy mennyire egyszeru konfiguralni oket, azaz mennyi funkciot lehet grafikus feluletrol beallitani (ami egy kezdonek fontos lehet). Ilyen, kezdoknek egyszerubben hasznalhato disztribuciok az Ubuntu, OpenSUSE, Mandrake, Fedora, stb. Ezek kozul a legegyszerubb hasznalatu az Ubuntu szerintem, bar en nem ezt hasznalom, hanem egy kis disztribuciot, de nekem mar van valamennyi tapasztalat a hatam mogott, neked nem ajanlanam ezt a disztribuciot. Igazabol mindenkinek maganak kell eldonteni hogy melyiket valasztja. Kezdd az Ubuntuval, aztan ha lesz kedved, kiprobalsz meg nehanyat, aztan az egyiknel leragadsz :) -
homeless #2757 Van sokféle. Van olyan ami egy floppyn elfér, és routernek lehet használni. Az elterjedtebb disztrók között nincs nagy különbség. Más csomagokat tartalmazhatnak és más a csomagkezelőjük. De pl ubuntunak ugyanaz mint a debiannak. A centos-nek meg ugyanaz mint a redhatnek. Vannak még apróbb finomhangolások, de ha az egyiket megtanulod használni, akkor később nem lesz nagy gond áttérni egy másikra, főleg úgy, hogy rengeteg dokumentáció van a neten. Persze vannak feladatspecifikus disztrók is, mint pl az ubuntu studio, amit pl rajzolásra, videóvágásra, stb terveztek, tehát ilyen csomagokat pakoltak bele. De az elterjedtebb disztrókat(redhat, debian, ubuntu, suse, slackware, gentoo, stb...) tudod telepíteni szervernek vagy desktopnak is. -
DJviolin #2756 Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget. Azthiszem kipróbálom az Ubuntut.
Én összehasonlítgatásnál arra gondoltam, hogy az adott Linux disztribúciók miben különböznek egymástól, tehát hogy mondjuk az egyik disztrib például tervezői alkalmazásokra van specializálva, a másik szervernek, stb. -
KoS #2755 Shizy nagyjabol osszefoglalta neked a lenyeget.
Szerintem felesleges elore sokat olvasgatni rola. El kell kezdeni hasznalni, aztan ami menet kozben felmerul kerdes, azokra kell megkeresni a valaszt. Sok kulfoldi illetve magyar forum van, ahol felteheted a kerdeseidet (peldaul itt), bar kerdezni is meg kell tanulni, ugyhogy eloszor ajanlanam hogy olvasgass forumokat.
Elso disztribucionak en is az Ubuntu-t ajanlanam, van magyar nyelvu honlapja is (http://ubuntu.hu/).
Ha igazan meg akarod ismerni, akkor szerintem meg kell probalni elsodleges operacios rendszerkent hasznalni, azaz mindent Linux alatt csinalni, es ami nem megy, vagy gyorsan kell es nincs idod utananezni, olyankor atbootolni windowsba. Az elejen biztosan sokat fogsz szivni, es sokat kell majd olvasgatnod, keresgelned az interneten, de ha van turelmed, akkor belejossz, es esetleg megszereted. Ha meg nem tetszik, akkor visszatersz windowsra, nem eroszak a Linux, csak egy opcio. Van akinek megkonnyiti az elete't, van akinek nem.
Ha barmi kerdesed van, akkor pedig kerdezz nyugodtan. -
Szerintem olyan leírást, hogy miben más, nem igazán fogsz találni. Nagyon sokban. Ha használni akarod, akkor kell türelem bőven, és el kell fogadni, hogy az addig megszokott megoldások lehet, hogy máshogy működnek. Meg kell vállnod a megszokott programoktól, helyettük viszont vannak legalább olyan jó alternatívák. Egyszerűen szokni kell. Gyerébe viszont rengeteg erőssége van a rendszernek. Egyszerűen gyors. Nekem win alatt egy notepad is pár mp alatt nyílik meg. Itt ráklikk, és már meg is nyílt. Akkor ugye nem kell tartani vírusoktól, spyware-ektől. Nem fagy le, meg állítólag legrosszabb esetben is kernel panic, és vissza lehet hozni mindent. Ha egy program válik instabillá, akkor ki lehet lőni egyből, és nincs semmi hibajelentés, meg, hogy nem válaszol. Egyszerűen kinyírod. Érdekes, de pl az internet mintha gyorsabb lenne. Torrenten max le,- és feltöltés esetén is gyorsan dobja be az oldalakat. Nincs csomagtorlódás, és a sebesség is nagyobb. Próbáltam játékot. Win alatt ugyan az medium-al éppen elment. Linux alatt hight-al játszottam, és még úgy is gyorsabb volt. Amikor kiléptem, akkor nem swappolt a vinyó, egyből kivágott az asztalra.
Akkor itt van Beryl is. Az ablakoknak "fizikájuk" van. Mozgatod, és úgy torzul. Nagyon látványos. Csomó kiegészítő van még mellé, mint pl. az OSX-es exposé. Vagy lehet ablakokat csoportosítani, és tab-onként váltani őket, miközben a tálcán csak egy ablaknak látszik. Csomó effekt mellé.
Na ennyit a kedvcsinálóról, egyébként én Ubuntu-t javaslom. Szinte minden progiból van csomag rá, erre fejlesztik Beryl-t is. (Mostantól Compiz Fusion.) Emellett kicsi, minden lényeges dolgot tartalmaz, és úgy vettem észre, hogy a leggyorsabb is.
Telepítésnél legalább kettő partíció kell. Van egy swap, amit én olyan 1-2 gigára lövök be. A másik pedig maga a rendszerpartíció EXT3-as filerendszerrel. Lehetőség van pl. a /home részt átrakni külön partícióra. Ide mentődnek a programok, a személyes beállításaid, és minden más személyes adat. Persze lehet külön sima partíció is, mint win alatt.
Nem vagyok egy guru, de ha van kérdésed, akkor tedd fel nyugodtan, és próbálok válaszolni. Nem tudom, hogy mire vagy kíváncsi. :) -
DJviolin #2753 Sziasztok!
Én eddig nem sokat hallottam a Linux-ról, de neten láttam pár demostrációs videót, és picit elbűvőlt, és egy külön partición kipróbálnám. Azonban sík hülye vagyok Linuxhoz. Nincs egy olyan honlap, amely összefoglalja a Linuxokat, és rendszerezi őket, hogy melyik mit tud, és magáról a Linuxról ad műszaki tájékoztatást, hogy milyen fájlrendszert használnak, a felépítésük, miben különböznek Windowstól, stb.? -
KoS #2752 Sajnos nem ismerem a debian formazo menujet, meg igazabol privatban me'g nem szorakoztam raid-del, de azert kivancsi leszek az eredmenyeidre :) -
Azt tanácsolták a nagyok (tanácsolták megoldási utmutatót nem adtak) hogy ne hardware-s raidot használjak hanem software-est mert gyorsabb! Ebből adódik hogy amikor formázom a lemezeket akkor az egyik 250 gigás sata vinyóra teszem a rendszert amire létre hoz egy swap-ot is a másik vinyót meg formázásnál valami kraidra álítottam debian formázómenüjében :S még nem próbáltam ki hogy lehúzom az eggyik vinyót hogy megy-e tovább de ki fogom próbálni :) -
KoS #2750 Hat ha a swap particiot is raid1-be rakod, akkor ugyebar az is tukrozve lesz :)
Ha meg file-ba swappolsz a gyoker particion belul, akkor ilyen jellegu problema nincs ugyebar...
Ha azt akarod, hogy az egesz merevlemez tartalma biztonsagban legyen, akkor minden particiot raid1-be kell tenned. (Nem mintha mar csinaltam volna, szoval azert ne vedd szentirasnak amit irok) -
Köszi! -
Szóköz nem számít karakternek, ezért így kell használni terminálban: $ /mappa\ neve/
A programok a beállításaikat a /home/felhasználó/ alatt tárolja rejtett fájlként/mappaként. Hogy miért felejti el, azt nem tudom, még nem tapasztaltam ilyet...
A lassulásra az a tippem, hogy egyszerre sok program fut a rendszerindítás után. Nézd esetleg meg, hogy nincs-e ott olyan ami nem kell. -
Másik kérdés, hogy pár program miért felejti el a beállításait? Pl FireFox, Azureus. Ez programhiba, vagy a rendszerrel van valami?
Amúgy az előbb úgy indult a rendszer, hogy sokat kellett várnom, majd kirakott tálcára két "mixer_applet" ablakot, és a hangerőszabályzó eltűnt, amikor bezártam őket. Ilyen valakinél volt már?
szerk.: és a rendszer érezhetően lassabb lett. Megnéztem, és alap proci fogyasztás 15-20% között mozgott, viszont a processes-nél egyiknél sem mutatott kiugró proci használatot. :C -
Hali!
Mit lehet kezdeni az Ubuntu alap terminal programjával, hogy a mappanevekben szeresse a szóközt, esetleg az ékezetet is?