4228
  • KoS
    En a Tux Commander-t hasznalom. Annyi a gond vele, hogy be kell allitani minden file tipusra, hogy melyik programmal nyissa meg (amikor feltettem, nem talaltam hozza alapbeallitas csomagot), de miutan ezt 1x beallitottam, most mar szamomra tokeletes.
  • evenor
    Mountolni érdemes kipróbálni az acetoneiso-t, egyszer próbáltam remekül működött. Bár én annyit nem mountolok lemez imageket, maradtam a parancssoros megoldásnál.
  • MerlinW
    apt-cache search file manager
  • csabiks
    Hali!

Hát a laptopba egy integrált videókártya van : intel GMA950, osztott memóriás, a video driver nem lehet gond mert a beryl olyan szépen fut mint a nemtommi, más linux alatt nem ennyire fényerődús, nemtudom, emiatt most nem fogok oprendszert váltani, a dvd író programra ismerem a gnomebakert, ha aztmondod jó akkor használom, mert van a brasero meg egy csomó, és igen olyan mountoló programot keresek mint win alatt a deamon tools!

köszi az eddigieket!
  • evenor
    nézd meg ezt: emelfm2
  • mousee
    hátha meg nem, akkor majd frissítem, azt csókolom...

más kérdésem van, ami ennnél a gépnél még probléma lesz: nem lesz rajta kb 2 hónapig net... viszont, ha progikat akarok rá feltenni, akkor hogyan tegyem? valahogy másik netes gépről pl pendrive-ra vagy cd-re hogyan teszem rá a csomagokat, amiket arra is fel kéne tenni? Mer pl restricted packot meg codeceket így tudnám csak rávarázsolni...
  • evenor
    Én mint lelkes (tehát egy "kicsit" elfogult) Xubuntu használó, természetesen a Xubuntu-t ajánlom vagy a Linux Mint Xfce változatát. Utóbbiban van néhány plusz dolog, azt hiszem könnyebb néhány dolgot benne beállítani. Igazából nem vagyok benne biztos, hogy egy Firefox vagy egy OpenOffice milyen sebesen fog rajta száguldozni, de még ezeket is le lehet cserélni (Epiphany és Abiword). Ha nem sűrgős a dolog, akkor érdemes megvárni a Xubuntu Gutsy-t (október).
  • mousee
    hm... ez pozitív :)
  • tomo
    midnight commander ( mc )
  • mumpic
    jó a nautilus, csak valami kétpaneles kéne. olyan mint a krusader, vagy mint a windózban a totalcommander.
  • KOXX
    "Bár, régebben fájlkezelőnek a krusadert használtam gnome alatt, de leszoktam róla mert tök lassan indul el. Nincs valami hasonló, csak gnome-ra?"
    Nautilus?
  • KOXX
    Lehet vegyesen használni, csak szerintem nem nagyon éri meg a KDE/Gnome libeket csak 1 progi miatt feltenni + még lassabb is...
  • mumpic
    Én úgy tudtam hogy a kde-s és gnome-os progikat lehet vegyesen használni, elfutnak mindkét ablakkezelővel. Bár, régebben fájlkezelőnek a krusadert használtam gnome alatt, de leszoktam róla mert tök lassan indul el. Nincs valami hasonló, csak gnome-ra?
  • KOXX
    Ha Gnome felületet használsz akkor a Gnomebaker, ha KDE akkor pedig K3b íróprogit ajánlom.
    A gammával kapcsolatba a driver-re gyanakszom. Milyen videokártya van benne és melyik drivert használod?
    Ha a Gimp nem tudja azokat a funkciókat amikre szükséged van akkor nem tudom van-e olyan prog ami tudná. A Gimp az egyik legfejledtebb nyíltforrású rajzprogram. Létezik egy GIMPshop nevű változata is ami a Photoshop felületét próbálja utánozni.
    A cd mountal kapcsolatban olyasmit keresel mint Windows alatt a daemon tools?
    Fájlrendszernek az ext3-at ajánlom. Kiforrott, stabil, naplózó, bevált...
  • homeless
    256 mega sok neki:) Nekem a xubuntu egy p2es 64! megás notin süvített.
  • csabiks
    Sziasztok lenne pár kérdésem!

Linuxra rengetek ingyenes cd-dvd író program létezik, nemtudok választani h melyiket tegyem fel, ti mit használtok?

Ubuntu alatt valahol tudom állítani a gammát? , mert a laptopon nagyon világos, mint amikor a monitorodon rárakod a gammát maxra, de lehet h nem ez a baja nemtudom, windowson megy, tehát nem a monitornak van baja!

Windows alatt rászoktam a photoshopra, nah ennek keresem a klónját linux alatt, ott van a gimp , igaz h rengeteg mindent tud, de nekem egy olyan program kellene amivel lehet retusálni, van benne klónozó ecset stb! Ilyen létezik?

Nem tudtok egy jó cd mountoló programot, ebből is sok féle van, és nem csak isot szeretnék mountolni!

Utoljára, van egy 60 gigás sata winyóm , milyen fájlrendszert használjak ha ubuntut akarok rátenni? mert van vagy 5!

köszi
  • mousee
    uuu...reggel van, de hülyeséget írtam :DDD Nah szal az a NEM csilivili ami...stbstb
  • mousee
    Meglehet azt is csilivilire csinálni, a "csilivili" alatt azt értettem, hogy pl nem lehet hátteret cserélni, vagy nem tudok desktopra ikonokat kirakni... meg ilyenek, de nemtoom, hogy van e olyan rendszer, ahol ezt meg lehet csinálni 1általán :P

Azért köszi a helpet... valszeg szerzek valami havertól még egy 128as sdramot, és akkor már para nélkül megy a xubi 256 sd mellett...

köszi mégeccer
  • MerlinW
    abszolut laikus embernek először az UHU linux office verzióját rakd fel. Office, stb benne van, igazi titkárnő linux. Debian alapu úgyhogy feltalálod benne magad.

Ha nem bírná a vas (én utoljára az 1.0-át láttam) akkor marad az ubuntu. xubit nem ajánlom neki, mert az nem csilivili, még megijed tőle:)
  • KOXX
    Xubuntu +1
    Vagy esetleg az Ubuntu alapú LinuxMint (xfce).
  • tomo
    sima ubuntu lehet nem fogja szeretni, probald a xubuntut. hatha
  • mousee
    Nekem már megy a jól bekonfigolt ubuntu-m, isten mencccs, hogy lecseréljem :P

Csak nővérkém életét akarom megkönnyíteni... és pici gépből ki akarom hozni a maxot... majd meglássuk melyikkel megy jobban, és melyikkel szebb, és melyikkel bírja ki mellettük 1 hónapnál tovább... ha már addig kibírta, akkor marad a gép élete végéig :P
  • Max7
    hát ha nem neked lesz akkor uhu szerintem felhasználóbarátabb! ha neked elsz és kezdő vagy akkor ubuntu ha komolyabb dolgokra kell akkor debian ha mégkomolyabb dolgokara akkor freebsd
  • mousee
    és egy oylan hogy xubuntu? :P

Csak most nézelődök utána, és így egész szimpatikus :P
  • Max7
    ha mindent kiraksz neki az asztalra akkor debian :D de ha szeretne kutakodni is akkor inkább uhu :) firefox meg linux alatt kevesebb ramot eszik mint ikszpé alatt!
  • mousee
    Hát... igazából még sztem sose látott linuxot, de tipikusan az a kategóriás, hogyha berakom a lanka hátteret, akkor neki az a zikszpé...

VAlahogy ilyen kulcsrakész dolgot akarok neki adni... szal desktopra kirakva valami böngésző (majd itt is kérdés, mer a firefox nagyon szereti a memóriát...), office, meg esetleg egy xmms....

Az a lényeg hogy menjen :) Amúgy én is az uhura gondoltam, de abból se tudom, hogy megéri e a kettest felrakni, vagy inkább 1,2...
  • Max7
    mindeképpen a debian alapú ubuntut ajánlom de ha nagyon kezzdő akkor meg minden féle képpen valami uhu vagy suse linuxot :)
  • mousee
    Jóestét kedves Linux társadalom!!

Lenne egy kérdésem.
    Nővéremnek egy dúúúúrván alacsony kölcségvetésű gépet sikerült olcsón szereznia (1500HUF :P), ami a köv paraméterekkel bír:

300mhz-s celeron proci
    128 mega sdram
    10 giga winyó
    32mb vidkari

Na, erre szeretnék neki valamilyen linuxot feldobni. amire neki kéne:
    e-mail, net, office. Elméletileg erre elégnek kéne lennie egy ilyen gépnek...

A kérdés már csak az, hogy milyen oprendszer fusson a dolgon... én mindenképpen valami linuxot akarok, mer nővérkém pasija szeret járkálni a neten, és képes 3 perc alatt 5 vírust összeszedni...

Tehát egyben röviden:
    Egy kis igényű, de mezei user számára is használható rendszerre lenne szükségem, ami relative még egész gyors, és a kinézete ne riassza el az átlagusert...

előre is nagyon nagy köszönet a segítségért...
  • KoS
    Hmmm, koszi. Mar gondolkodtam regebb ota valami ilyen megoldason, csak me'g nem volt idom/kedvem melyebben belemelyedni. Ezt lehet megnezem.
  • homeless
    Van erre egy jókis program:
    fail2ban
    x db rosz próbálkozás után letiltja a próbálkozó ip-t x időre.
  • Max7
    20 karakteres jelsavam van (ennyit segítek) és teli van minden féle speciális karakterrel nagy és kisbetűv és számmal szal nem hiszem hogy egyhamar feltörik :D amikor vittem be a servert aztmondta a konzolszobában a srác hog pőaranoiás vagyok :D
  • KoS
    Az otthoni gepemre en sem engedelyezem root-kent a belepest ssh-n, pusztan csak a dictionary attackok miatt. Persze lattam en mar a logokban gyonyoru kinai nevekkel belepesi probalkozasokat (chang, po, ming, stb.) :D
    Persze ha extra brutal a jelszo, akkor nincs akkora baj, csak azokat a jelszokat en se feltetlen jegyzem meg fejbol :)
  • Max7
    ez nem rosz 5let és biztonságosabb mert az usernevet is ki kell találni nem csak a jelszót ha be szeretnének jutni.... :S bár több mint 15 karakteres jelszót teli spec karakterekkel gratulálok ha feltörik!
  • KOXX
    Én inkább úgy csinálnám, hogy tiltanám a root bejelentkezést, és felhasználóként lépnék be, majd su vagy sudo-val rendszergazda jogokkal kezelhetném a rendszert.
  • Max7
    oksa utanna meg az usert aminek szinten meg akarom valtoztatni ! thy a valaszt!
  • KoS
    Beirod root-kent hogy "passwd" majd keri a regi jelszot, es 2x az ujat. Ez utan mar az uj jelszo az aktiv.
  • Max7
    postfixhez a helpet köszi már nem keresek van egy srác aki segít de shh-n minden féle képpen root jogot kell adnom! de nem szeretném ha a jelszavam megtudná ezért ideiglenesen szeretnék jelszót változtatni! (root jelszot consolos debianon)

havalaki tudna segíteni megköszöném
  • Max7
    elsőre nem fogtam fel.... de mostmár vágom :S
  • tomo
    most irta hogy ezek atlagok, az elso az elmult 1 perc terhelesenek atlaga a masodik az elmult 5 perce a harmadik az elmult 15 perce.
  • Max7
    azt tudom hogy az értékeknek hol kell lennie.... meg tul képpen az összes érték egymáshoz közeli! amúgy egy szimpla p4-es gépnél volt hogy 7-es volt a load varage és apache meg mysql tökéletesen ment, semmi lagg nem volt :P

azt nem toom pontosan hogy a 3 érték mire vontakozik pontosan mert gondolom az egyik a procira a másik a memóriára a harmadik talán a swapra vagy pontosan nem tudom nem akarok hülyeséget mondani!

postfixről nyilván jó az angol szájbarágós howto is ha az tényleg szájbarágós leírás a configról :S