4228
  • baca01
    értem:) köszönöm a sok segítséget amit eddig kaptam tőled;)
  • mousee
    nagyköszi, tényleg, ezek után már álmomból is :))
  • MerlinW
    Vista telepítő majd megformázza. Fizikailag kell látnia a particiót, fájlrendszer őt nem érdekli még olyankor.

De Partition Magic látja az Ext3-at, azzal is csinálhatod szervízlemezzel, vagy valamilyen win alól. Ill ez esetben Disk Managment unknown-ként látja, de formázni engedi
  • baca01
    meglévő linuxos partíciót, hogy tudok ntfs-re konvertálni? nem linuxból
    a gondom a következő: kubuntu 7.10-et leszeretném törölni, és a helyére windows vistát telepíteni, de ahhoz a meglévő rendszerpartíciót formázni kéne, és ntfs-re konvertálni, mivel a windows nem látja a linuxos partíciókat...
    vagy ez a vista telepítőben már megvan oldva szerintetek?
  • MerlinW
    ntfs-3g telepítés magyarul

és

még egy utolsó mountolós help

Ezek után még ha álmodból keltenek is fel...:)
  • MerlinW
    Jahm, az lehet.

manuálisan így kell:

sudo mkdir /media/winc
    sudo mkdir /media/wind
    sudo mkdir /media/net1
    sudo mkdir /media/linux2
    stb... (nálam a lenti példában /media/hda1, hda2 stb formában van, automatikusan így hozta létre őket.)

Maguk az eszközök így találhatók ubuntuban /dev/sda1, sdd3, stb..
    sdXY ahol X a lemez betüjele (elsődleges master "a" slave "b" másodlagos master "c" slave "d") míg az Y a partició száma. (pl a primary slave lemez 2. particiója az itt sdb2 jelölést kapja amire /dev/sdb2 -ként kell hivatkoznunk)

--------------------------------

Ha nem akarunk 3g-t használni (pedig érdemes használni, mert NTFS particióra való írás lassú a sima ntfs meghajtóval):
    /etc/fstab -ban hasonló formában kell elhelyezni:
    NTFS:
    /dev/sda1 /media/winc ntfs defaults,utf8,umask=007,gid=46 0 0
    FAT32:
    /dev/sda1 /media/winc vfat defaults,utf8,umask=007,gid=46 0 0
    EXT3:
    /dev/sda1 /media/linux2 ext3 defaults 0 0
    Hálózat:
    192.168.1.1:/konyvtar /media/net1 nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr 0 0

ntfs-3g esetén:
    először is weboldalát elolvassuk, az alapján állítgatjuk.

pl az enyém így néz ki: (az UUID bejegyzéseket a 3g generálja):
    Naturban nem telepítettem még 3g-t, így nem tudom hogy kezeli a mnt, media könyvtárakat, lehet létrehoz magának sajátokat, vagy rákérdez. Ez esetben az előző lépés nem szükséges, észre fogod venni:)

# /etc/fstab: static file system information.
    #
    # -- This file has been automaticly generated by ntfs-config --
    #
    # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>

proc /proc proc defaults 0 0
    # Entry for /dev/sda6 :
    UUID=8abee529-30ef-436b-a975-bd388651ccad / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
    # Entry for /dev/sda1 :
    UUID=B0F8599DF8596320 /media/hda1 ntfs-3g silent,umask=0,locale=hu_HU.utf8,user_allow_other 0 0
    # Entry for /dev/sda5 :
    UUID=F09694FB9694C38E /media/hda5 ntfs-3g silent,umask=0,locale=hu_HU.utf8,user_allow_other 0 0
    # Entry for /dev/sdb1 :
    UUID=9A80835180833335 /media/hdb1 ntfs-3g silent,umask=0,locale=hu_HU.utf8,user_allow_other 0 0
    # Entry for /dev/sdd1 :
    UUID=C4B41869B4185FEA /media/hdd1 ntfs-3g silent,umask=0,locale=hu_HU.utf8,user_allow_other 0 0
    # Entry for /dev/sda7 :
    UUID=aa3133c0-a90b-418a-b8e1-513bc266537c none swap sw 0 0
    /dev/cdrom /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
    #/dev/sdd1 /media/250GB_DATA ntfs-3g force,silent,umask=0,locale=hu_HU.utf8,user_allow_other 0 0

mindennek a végén:
    sudo mount -a
  • MerlinW
    Alternatív megoldás haladóknak:)

link

autosync-es timeoutos automount script.
  • KOXX
    Szerintem neki azért merül fel ez a probléma, mert telepítéskor nem adott meg csatolási pontot az NTFS fájlrendszernek.
  • MerlinW
    Furcsa, mert automatikusan be kellene mount-olnia őket telepítés után. De lehet NTFS esetén nem csinálja. Arra itt a megoldás:

ntfs-3g. ezt feldobod, beállítod ahogy írja az oldalon, és jó leszel.
  • MerlinW
    ha nincs X, akkor sudo nano /boot/grub/grub.conf

ha nano sincs, akkor "edit", ill ha az sem lenne akkor "vi" :)
  • mousee
    Üdv, újra segítségeteket kérném.

Most raktam fel az ubuntu 7,10 nevezetű okosságot, ami csodásan működik, kivéve egy apróságot. Szükségem lenne arra, hogy a windows-os partíciót is magától csatolja fel nekem minden egyes indításkor (mert alapból csak akkor csatolja fel, ha valamit olvasni akarok róla). Szóval valami automount szerűség kéne, csak nem tudom, hogy hogyan...

Előre is köszönet.
  • joshua
    Beírom a sudo gedit /boot/grub/grub.conf-t, és utána kéri a jelszót, és ezt írja ki:
    cannot open display:
    Adja ki a(z) "gedit --help" parancsot az elérhető parancssori kapcsolók teljes listájáért.
    Valamit rosszul csináltam?
  • KOXX
    Terminálba:
    sudo gedit /boot/grub/grub.conf
    A Windows indításához a következő soroknak kell benne lenni:

title=Windows XP
    rootnoverify (hd0,0)
    makeactive
    chainloader +1

title=Windows Vista
    rootnoverify (hd0,1)
    makeactive
    chainloader +1

title=Windows XP - 2
    rootnoverify (hd1,0)
    makeactive
    chainloader +1

Ezután futtatni kell a grub-install-t, szintén terminálba:
    grub-install --no-floppy /dev/sda

Ügyelj a részletekre, hogy a grub.conf-ban megfelelően vannak-e megadva a partíciók, stb. (hd0,0) egyenlő az 1. wincsi, 1. partíciójával, (hd1,3) egyenlő a 2. wincsi 4. partíciójával.
    Elvileg így jónak kell lennie, de nem mernék rá esküdni, inkább nézz utána vagy várj még valaki megerősíti a hozzászólásomat.
  • joshua
    Na felraktam a suse 10.3-as magyar verzióját. DE! Amit csinált magának boot menüt, azt elrontotta és nem indul el egyik windowsunk se. Ezt hogyan lehet működésre bírnom? Így néznek ki a merevlemezek:
    1.merevlemez,SataII,160GB: 1. partíció - windows xp(130gb), 2. partíció - windows vista(30GB)
    2.merevlemez,SataII,200GB: 1. partíció - windows xp(20GB), 2. partíció - egyéb fájlok(160GB), 3. partíció - suse linux 10.3(20GB)
  • evenor
    Nincs külön magyar vagy angol, a nyelvi fájlokat (kivéve az angolt) a netről szedi le.
  • KOXX
    Ubuntu letöltése innen pofon egyszerű! Én is a 32 biteset ajánlom.
  • KoS
    Ha md5 hibat irt ki, akkor vagy hibasan irtad fel a DVD-t, vagy hibasan toltotted le. Lehet hogy a DVD irod kezd kipurcanni, vagy akar valami memoria gondod lehet...
    Mindket dolog okozhatja az Ubuntu telepitesi problemat is. Elso lepesben probald ujra letolteni a DVD iso-t, es meg feliras elott ellenorizd le, hogy az md5 rendben van-e. Ha igen, es telepiteskor megindt md5 hibara panaszkodik, akkor lehet hogy a DVD iroddal van gond.
    Az iso-hoz tartozo md5 hash-t valahol meg kellene talalnod, aztan pedig ugy tudod ellenorizni, hogy kiadod az "md5 valami.iso" parancsot, ahol a valami.iso helyett a letoltott iso-t irod.
  • joshua
    Bocs a sok hülye kérdés miatt de még kicsit kezdő vagyok linuxok terén. Tehát megpróbáltam feltenni először az ubuntu 7.10-est de kiírta h végzetes hiba és végül nem telepítette. Ezután a suse linuxot (10.3-as), de ez már a legelején hibát ír ki, amikor ellenőrizné a dvd-t. Pontosan az md5 ellenőrzőösszeggel van a hiba. Tehát most nem tudom h mivel van a hiba. Amúgy a gépem: AMD athlon64 3000+, 1024mb ddr400 ram, ati radeon x850xt videókártya, 160 GB samsung hdd (ez egy 40 és egy 120 gigára van partícionálva), és egy 200 GB-os samsung hdd (ezen 3 partíció van, 20GB:windows xp, 160GB:minden fájl, 20Gb: ide kellene telepíteni a linuxot.)
    Valaki segítsen létszi!
  • homeless
    Szerintem a 32 bitest telepítsed.
  • joshua
    Ha amd64-es processzorom van, akkor telepítsem a 7.10-es magyar ubuntut? Mert nem írja h 64 bites lenne. Viszont az angol verzióba van amd64-es verzió.
  • KOXX
    Az msn-es színeket talán ez: Mercury Messenger
  • MerlinW
    MSN: csak annyit tudok segíteni, hogy Pidgin nem, és aMSN-ben sem emlékszem ilyenre.
  • KoS
    Egyertelmuen az ujabbat hasznald!
    Az msn-es kerdeshez nem tudok hozzaszolni...
  • joshua
    Szevasztok!
    A suse 10.3-at használjam inkább vagy még a 10.2-őt? Már volt ezelőtt ubuntum de most ezt ajánlotta valaki és ki szeretném próbálni.
    Ja és van olyan program, ami megjeleníti rendesen az msn-es színes neveket?
    Előre is köszi!
  • baca01
    értem, köszi a tippeket!:)
  • KOXX
    Szerintem a K3b lazán képes elvégezni minden funkciót amit a nerolinux is. Fölösnek tartom ezért egy zárt programot telepíteni...
  • KoS
    Nem nagyon tudsz belole .deb-et csinalni, de az ilyen nem nyilt forrasu progik altalaban egy nagy shell script-ben erkeznek, amit csak el kell inditanod root-kent. Csomagold ki a .tar.gz-t es nezz bele hogy mi van benne. Valoszinuleg lesz egy README amiben leirja hogy hogyan telepitsd. Ha nagyon nem megy, akkor lehet hogy letoltom majd es megnezem hogyan kell telepiteni.
  • baca01
    van pár programom, személyszerint most a nerolinux-ra gondolok, felszeretném telepíteni de tar.gz a kiterjesztése, hogy tudok ebből .deb-et csinálni?
    vagy hogy tudom egyáltalán feltelepíteni?
  • baca01
    felraktam a kubuntu 7.10-et, ez határozottan jobban tetszik mint az opensuse:)
    nekem valahogy barátságosabb
  • MerlinW
    Érdemes kitanulni a linux megmentését:) Kis gyakorlattal nincs olyan szitu, hogy elszúrod:) Minden állapotból vissza lehet hozni egy linuxot, bármennyire is el van az keffentve:)
  • baca01
    oké köszönöm:)
    bocsi ha fárasztó vagyok, csak még nagyon új vagyok ebben:S
    egyébként most sikerült elszúrnom az egészet egy rossz verziójú ati driverrel, úgyhogy töltöm le éppen a kubuntu 7.10-et:P
  • MerlinW
    Google...

Compiz Ati Driver

Using_Xgl_on_SUSE_Linux

Stb. Írtam, millió helyen le van írva lépésről lépésre mit csinálj.
  • baca01
    egyik parancsot sem ralálja:S
    most felraktam a 8.40.4-es ati drivert, ez az legfrisebb driver ehhez a kártyához ami működik is, van még újabb, de az már csak a nagyágyúkkal megy...
    a sajátgépben az adatokban frissültek is az adatok a drivert illetően, de még most sincs 3d gyorsítás:(
    ezekszerint akkor felejtsem el?:S
  • MerlinW
    fglrxinfo | grep rendering

Ha "direct rendering: yes" akkor félsiker:)
  • MerlinW
    locate fglrxinfo

ha nem találja akkor nincs fent fglrx driver. (xorg-driver-fglrx, fglrx-control) (esetleg xserver-xorg-video-ati - de ez valszeg fent van.)

• baca01
    közben próbálkoztam: beírtam ezt a parancsot, hogy: glxinfo
    és opengl mesa-s szöveget írkál, úgyhogy akkor tényleg frissíteni kell a drivert:P
  • tomo
    keresd meg , hogy van e egyaltalan olyan file a gepeden, es ha van menj abba a konyvtarba ahol van es ./filenev paranccsal futtathatod
  • MerlinW
    Jahm. Akkor marad a legózás. Én ha nem találok használható infót a probléma megoldásáról, mindent remove-olok purge-al (konfigok törlése) és egyenként visszatelepítgetem a modulokat. Így a legtisztább. Ha nem tudom hogyan kell és van telepítési doksi akkor annak segítségével természetesen.
  • baca01
    hiába írom be terminálba ezt a parancsot :fglrxinfo
    azt kapom rá, hogy command not found:(
    azért köszi a segítséget mindenkinek, még próbálkozok
  • baca01
    köszi az infót az Envy-ről, de nálam openSUSE van, ez meg sajna csak ubuntun és debian-on működik:(