LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az AMD procikon nativan futnak a nem64bites kodok is, szoval ezzel nem lesz gond.
Bar termeszetesen rakhatsz fel ra 64 bites Debiant is, csak en Desktop celokra nem ajanlanam, mert szivni fogsz nehany dologgal, ami nincs portolva (pl. Flash plugin a bongeszobe).

Max7
i386-os debiant szedtem le annó 2 hónapja és azóta megjött a szerkezet amin a debiant akarom futtatni.... (ez már AMD procis) szal lehet itt a bibi 😊

Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]

Max7
Elvileg nem mert 1-2 hónapja irtam ki és vigyázok a cd-imre tehát tokból ki olvasóba be majd olvasóbol ki és egybõl tokba be.... de gyakorlatilag minden megtörténhet szal...leszedem újra és csinálok egy másik debian cd-t 😊

Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]

KOXX
Nem lehet, hogy sérültek az adatok a cd-n? Nekem is akadt már el hasonlóan Debian, aztán újra kiírtam és jó lett.

Max7
"Dictionaries-common: ISPELL dirtionary.... sikertelen telepítés"

Ezt a hibaüzit kapom piros idegesítõ hibaoldalon amikor a Debian Linuxom telepítem aminek verziószáma: 4.0 és netdisk-rõl instalállom....

Valaki el tudná megyarázni hogy ezt a hibát mi okozza hogyan tudom orvosolni....?

A vinyók vadonat új vinyók (sata)

mégegyszer köszönöm
Lehet swap file-t csinalni a Linux rendszerparticioban is, csak arra szamits, hogy ha esetleg a kesobbiekben hibernalni akarsz, akkor az tudtommal ugy nem mukodik. Egyebkent teljesitmenyben elvileg a 2.6-os kernel generacio ota nincs nagy kulonbseg abban hogy kulon particiora csinalja-e.
A 14 GB meg csak toled fugg hogy eleg-e, mennyi kulso programot, vagy nativ jatekot akarsz feltenni 😊
Alapvetoen rendszertelepitesre segedprogramokkal, szovegszerkesztovel, rajzprogival, minden finomsaggal egyutt kb 5 GB-ot lehet szamolni, ami aztan a kesobbiekben nohet attol fuggoen hogy miket akarsz me'g feltenni (meg persze sokkal kevesebb is eleg lehet, de kezdokent jobb ha tobb minden van feltelepitve, mint ha kevesebb).

és mégegy :nem lehet a Linux rendszerpartícióban,területet biztosítani a swapfájl részére?
1 utolsó kérdés,elegendõ 14 GB-s partíció? 😊)
Ó!nagyon köszönöm!
KOXX
Lehetõség van választani kézi és automatikus particionálás között. Mivel én automatikusat sose választottam nem tudom pontosan, hogy mûködik, de gondolom felismeri a felhasználatlan területet és arra telepíti önmagát, ezenkívül az ntfs és egyéb partíciókat kijelöli felcsatolásra, így a linux alatt elérhetõk lesznek.
Ha kézzel szeretnéd csinálni, akkor sincs bonyolult dolgod. Annyit tudni kell, hogy nincs C, D stb. meghajtó, helyett a linux így jelöli a partíciókat:
1. wincsi 1. számú partíciója: hda1 (sata wincsi esetében sda1)
2. wincsi 3. számú partíciója: hdb3 (sdb3)
És így tovább...

A linuxnak szüksége lesz cserepartícióra (swap), vagyis virtuális memóriára, amit szintén külön partícióra kell csinálni.

Szóval ha kézzel csinálod, valahogy így kell kinéznie:
hda1 -> swap -> 512MB vagy 1GB -> nincs felcsatolca
hda2 -> ext3 -> a maradék hely -> "/" alá legyen csatolva, így ez lesz a gyökér, ide települ a linux.
hda3 -> ext3 -> "/home" ez opcionális, ha külön akarod a cuccaidat tárolni.
hda4 -> ntfs -> "/media/windows" értelemszerûen ide kerül a windows, ügyelj ara, hogy ne legyen formázva.

Persze ez nálad máskép fog kinézni, de egyszerû megcsinálni.

köszi szépen !
kérdezném még,h automatikusan felismeri az üres partíciót ,vagy meg kell adni a telepítésnél?elõre is kössz.
KOXX
Igen. Arra ügyelj, hogy a suse legyen utoljára telepítve, mert a windows rendszertöltõje csak saját magát képes elindítani, viszont a Grub/Lilo szinte bármit elindít és a distro gondoskodik a többi rendszer felismerésérõl.

XP és Vista mellé fel lehet telepíteni a Linux-ot (SuSE),hogy mind3
elérhetõ legyen?
MerlinW
total commanderhez a honlapján van ext3 plugin

[merlinw.org]

lck
joshua
Az normális ha xp-bõl nem látom a linux partícióját?<#idiota>

Amire te gondolsz "kezeloszerv" alatt, az maga a kde. A KWrite meg egyebek elvileg nem tartoznak hozza az alaprendszerhez (persze ez disztribuciofuggo lehet).
Mivel nem Ubuntut hasznalok, ezert nem vagyok benne teljesen biztos, de altalaban a disztribuciokban szokott lenni egy olyan "dummy" csomag, hogy kde, ami leszed mindent ami az alaprendszerhez kell.
Nyugodtan leszedheted Ubuntuhoz a KDE-t, nem lesz vele gond, max az "artwork" nem az lesz mint Kubuntu alatt.
En is olvastam hogy a Kubuntura tobben panaszkodnak, igazabol en sem ertem, hogy ha az Ubuntu jo, akkor hogy lehet a Kubuntuban tobb hiba, mert hat elvileg a tobbi csomag az ugyanaz. Bar az utobbi idoben nem hiszem, hogy a Kubuntuval kulonosebb gond lenne.

Ha meg csak 1-2 KDE-s alkalmazast akarsz Gnome alatt hasznalni, az se gond, csak mint ahogy KOXX irta, tobb memoriat fog enni, meg lassabban fog indulni, mert be kell hogy huzza maga ala az egesz alrendszert.

Egyebkent en is hasznalok KDE-s progit Gnome alatt (vagyis a szuleim), mivel normalis, egyszeru (amit a szuleim is konnyen kezelnek), pptp-t tudo VPN klienst meg nem talaltam a KVPNC-n kivul. Ha valaki tud, akkor szoljon, mert szivesen megvalnek a KDE csomagoktol. Egyebkent azert van ra szuksegem, mert a szuleimnel az internetelereshez szukseg van pptp kliensre.

MerlinW
Micsoda igények...😄

[merlinw.org]

KOXX
Szerintem nem megoldható, ha annyira kell a tálcája használj KDE-t.

Ability
Köszi a választ! Tálca alatt csak azt értettem, hogy nekem a "kezelõszerve" kell csak. Tehát a hozzá tartozó programok, mint a KWrite meg ilyenek nem kell, csak a felület.
KOXX
A KDE a QT keretrendszerre a Gnome pedig a GTK-ra épül. Ha te fel akarod tenni a KDE-t akkor azzal együtt húzza a QT libeket stb. Ha te Gnome alatt akarsz futtatni mondjuk Kopete-t, akkor ahoz a rendszer betölti a QT libeket is, ami plusz memoriát igényel, de gond nélkül megoldható. A Gimp is GTK-ra épül, de természetesen gond nélkül használható Kubuntu-val.
Az Ubuntu-ra a csomagkezelõbõl telepítheted a KDE-t, de azt nem értem, hogy a tálcáját hogyan szeretnéd Gnome alatt alkalmazni.
Sztem próbáld ki a Kubuntu-t, nem hiszem, hogy gond lesz vele!

Ability
Valaki mondja már meg legyen szíves, hogy az mennyire gáz, ha sima Ubuntura teszek fel KDE-t? Nem akarok semmi hozzá tartozó programot, csak maga a "tálca" kéne. Sokan mondják, hogy ez nem valami jó megoldás, de mi vele a baj? Másik kérdés, hogy ha én ezt megcsinálom, akkor az ilyen Kopete, megy egyéb KDE-s programok gond nélkül futnak majd? Elvileg így nem lesz csomagfüggõség? Illetve ha sima Gnome-ot használok, és arra töltök le Kopetét, és ugye szedi a hozzá tartozó KDE-s csomagokat, akkor az is teljesértékû, csak sokaknak nem szimpi, hogy minden mást felrak maga mellé? Vagy miért nem szokták ajánlani?

Elõre is köszönöm!

Szerk.: Még az is érdekelne, hogy a Kubuntu még mindig olyan "hibás"? Régen valami volt a KDE-vel, mert olyan lassú volt, néha ette a procit meg egyebek. Ja és Kubuntu alatt van Gimp? Lehet hülye kérdés, de gondolom az meg Gnome-ra épül...
MerlinW
telepítéskor automatikusan létrejön, ha win után telepítesz linuxot.

[merlinw.org]

Ability
Igen, van dualboot...
joshua
Na még egy kérdésem lenne. Tehát ha van már egy vinyón egy xp és egy másik vinyóra akarom felrakni a linuxot, akkor csinál vmi bootmenüt ahol váltani lehet a két op.rendszer között?
Elõre is köszi!

MerlinW
Gnome letisztultabb, gyorsabb.
KDE szebb, lassabb, és több programot pakol fel magával.

KDE és GNOME szavak beírásával találsz screen-eket guglin.

[merlinw.org]

KOXX
Próbáld ki mind2t és dönts te melyik a jobb. Kb fele-fele arányban használják a felhasználók ezt a 2 desktop-ot, de amúgy sokféle létezik. Én személy szerint az e17-et szeretem.

joshua
Ahogy látom kétfajta munkaasztal van. A Gnome és a KDE. Ezek közül melyik a jobb? Vagy teljesen mindegy? Azt azért elõre megmondom h még nem volt alkalmam linuxhoz de most ki szeretném próbálni. Elõre is köszi a segítséget!

joshua
íííí bocsi. Google-be télleg néztem de valahogy átsiklottam felette. Mégegyszer bocs és köszi a segíséget.

Jah, eloszor en is neztem egy nagyot a kerdes lattan 😊
De ugy nez ki hogy ma rendkivul jo napom van 😉

MerlinW
Google elsõ találata "suse" szóra. De én ezt már úgysem fogom soha megérteni...

[merlinw.org]

http://hu.opensuse.org/
Letoltesnel leszedheted a stabil vagy a fejlesztoi valtozatot. Azon belul lesznek CD vagy DVD letolthetosegek.
Szerintem a stabilt szedd le (Kiadott valtozat).

joshua
Szevasztok! A legújabb suse linuxot honnan tudnám letölteni. A DVD-s verzió kéne. Elõre is kössz!

Ehh, felrenyomtam.
Szoval az Nvu is jo weboldal kesziteshez, bar oszinten szolva nem nagyon probaltam, nem tudom hogy mennyire veszi fel a versenyt a Dreamweaverrel.

... vagy az

MerlinW
Dreamweaver helyett meg ott a Quanta vagy a Bluefish

[merlinw.org]

KOXX
Photoshop -> Gimp
MSN -> Pidgin (Gaim), Kopete, Amsn, esetleg Mercury
Office -> OpenOffice

Ezeket nap mint nap használom, és tökéletesen leváltják a wines alternatívákat.

MerlinW
Legkényelmesbb a VMware, de Wine-vel is fut több program is, ahogy az elhangzott. Nekem VMware-en van fent egy XP és egy 2003 szerver, valamint játékoknak Wine, Dosbox, és Cedega.

[merlinw.org]

Ability
Mindegyiknek van nem is rossz alternatívája, azok nem teszik meg? Egyébként wine-al nekem futott több program is, pl Dreamweaver, Photoshop. Ma viszont már nem szeretek emulálva futtatni semmit. Amúgy biztos bírná a géped...
Sziasztok!

Ha én pár windowsos programot akarok használni (photoshop,office,msn), akkor bõven megteszi egy virtualbox, vagy kell a biztos pont és kell telepíteni egy xpt? mellesleg mennyira bírná el egy 1,8 ghz-es, és egy 756ramos gép? mármint a virtualboxot.. 😊

ikszdé XD

En ezt az oldalt talaltam, de ha meg nem vagy tul tapasztalt, lehet hogy nem fogsz megkuzdeni egy driver forditassal:
http://zc0302.sourceforge.net/zc0302.php?page=cams

KOXX
Még nem igazán szórakoztam webcam-al linuxon, de van az ekiga nevû progi, azzal megpróbálnám felismertetni.

Sziasztok!

OpenSUSE 10.2-t tettem fel. Minden oké kivéve a webcam amit nem ismert fel, de szeretném használni. Típusa: MUSTEK Wcam 300A. Hogy tudnám felismertetni a linuxal?
Elõre is köszönöm a választ.

Üdv, Jani
Ability
Multiboot-os, ugyan úgy menni fog a többi oprendszer is.
Srácok a gépemen van 1 xp+vista combó és most feldobnék egy suse-t. Van valakinek tapasztalata? Fog menni frankón, vagy megzuhan valamelyik? 😊

Enermax Fulmo GT ECA1092AG, Corsair HX620W, ASUS X99 Deluxe/3.1, Core i7 6800K@4,3Ghz, Corsair Dom. 4x4GB, ASUS GTX1070, WD 2+4TB, Lite-On iHES112, Samsung T27D590, ASUS Horus GK2000, Sharkoon M50

A kovetelmenyeid kozul a mysql hasznalat az, ami sztem kevesbe jellemzo az ftp daemonokra. Igy fejbol nem tudok ilyet ajanlani (oszinten szolva a pure-ftpd-rol se tudtam hogy mysql-t is tud hasznalni, amig nem talalkoztam a problemaddal)...

Max7
Nem baszom el az idõt ezzel a pureftpd-vel most lett elegem! nem tudtok nekem olyan ftp kezelõ programot mondani ami könyen configolható mysql-ben tárolja az adatokat és gnu vagy egyébb free license van rá?

KOXX
Neked is javaslom, hogy írd le ezt a problémát a hup.hu vagy linuxforum.hu oldalakon, így nagyobb eséllyel oldódik meg.

MerlinW
Csináld így. Így mennie kell:

http://wiki.frugalware.org/Virtual_Users_with_Pure-FTPd_and_MySQL

pacman helyett apt-t kell érteni (pacman BSD-s csomagkezelõ)

[merlinw.org]