4228
  • Max7
    Ha a rendszer vinyót akarom raid1-be vágni (mirrorozni) tehát ha lehal rendszervinyó egy ujraindítás után a jó vinyóról a rendszer indítható legyen mit kell tennem? mert ügye swap meg ilyesmi....
  • joshua
    Na köszi mindenkinek. Végül sikerült a gparteddel. Jó kis progi. Mégegyszer köszi mindenkinek!
  • KoS
    Ja, ertelek... Mondom hogy faradt vagyok mar :)
    Csak nem irtad oda explicite hogy az XP lat barmifele particiot, es en azt hittem, hogy a gparted-re gondolsz. My bad.
  • Ability
    Én meg arra, hogy még az is felesleges, mert win telepítő látni fogja a partíciót. :))
  • KoS
    Ugy latom nem sikerult teljesen erthetoen kifejezni magam :)
    Dehat ez egy ilyen nap, kicsit faradt vagyok.

A gparted termeszetesen minden fajta particiot lat, tud letrehozni es torolni.
    En csak arra akartam ravilagitani, hogy felesleges leformazni, eleg ha letrehoz egy NTFS tipusu particiot. A windoze majd ugyis leformazza telepitesnel.
  • Ability
    Bármilyen partíciót lát, legalábbis nekem mindig felismerte. Kiírta, hogy Unknown azt kész. Újrakreáltam, aztán formáztam ...
  • KoS
    A gparted csak letre tud hozni egy NTFS tipusu, de formazatlan particiot. Szerintem nem tudja megformazni, de minek is, hiszen windoze telepitesnel ugyis megformazod. A lenyeg csak annyi, hogy a windoze lassa a particiot, ahhoz pedig az kell hogy NTFS tipusu legyen.
  • KOXX
    Ha NTFS-t akarsz, azt inkább Windows alatt csináld...
  • joshua
    Csak egy merevlemez van a gépben és azon 3 partíció. Na ezt látja egy nagynak, ami nincs formázva szerinte. Nekem jó lenne ha így az egészet újra lehetne formázni, mert minden adatot kimentettem róla. Tehát ha NTFS-re akarom formázni akkor hogyan kell csinálni a gparted-el? Előre is köszi!
  • KoS
    Formazatlannak latja??
    Csak 1 merevlemez van a gepben? Nem lehet hogy nem jot nezel?
    Ha csak 1 merevlemez van a gepben, akkor veszhet rola minden, vagy szeretnel meghagyni particiot rajta?
  • joshua
    Ja és NTFS partot kéne csinálni.
  • joshua
    Oké ezt a gpartedet ki is írtam cd-re és megy is, de úgy érzékeli a vinyót mintha formázatlan lenne. Rámegyek a Create-re és felhoz egy olyan funkciót is h Advanced. Itt lehet választani egy legördülő menüből pár vmit. Csakhogy nem tudom h mik ezek. Előre is köszi!
  • MerlinW
    avagy ott a grafikus qparted
  • KOXX
    Egy linuxos rendszerről nagyon egyszerű ezt elvégezni, vagy ha az nincs esetleg linux livecd-ről. A következőt kell tenned:
    Terminál elindít, vagy egyszerűen átlépsz konzolba (ctrl+alt+F2) és a következőt teszed:
    Elindítod az fdisk-et a köv. parancsal:
    $ fdisk /dev/hda # a hda persze lehet sda vagy hdb stb, attól függ melyik/milyen lemezen helyezkedik el a törlendő partíció.
    Elindul az fdisk, majd "p" billentyűvel kiirattathatod a partíciókat. "d" billentyűvel kiadod a törlés parancsot, majd a megfelelő partíció számát beírod. Ha ismét "p"-t nyomsz láthatod, hogy mi történt. "w" lenyomásával lemezreíródnak a változások, "q" lenyomásával pedig mentés nélkül kiléphetsz.

Egyszerűbb megoldás, ha a gparted programmal csinálod ugyanezt, mivel az grafikus partícionáló.
  • KoS
    A nagy kerdes, hogy minek letorolni egy particio tartalmat? Ha mast akarsz a helyere telepiteni, akkor az a valami majd ujraformazza (Linux eseten ugyis megkerdezi hogy milyen filerendszert tegyen ra, windoze eseten meg rateszi az NTFS-t). Ha torolni akarod a particiot, akkor megintcsak felesleges torolni a tartalmat, siman leszeded a particiot es teszel a helyere kisebb/nagyobb particio(ka)t.
    Az viszont, hogy hibat talal a Partition Magic, az mar nem jo jel. A Partition Magic ismeri a Linuxos particiokat? Nem az a baja, hogy nem tudja mi az?
    En egyebkent mindig Linuxos LiveCD-rol particionalok fstab program segitsegevel. Fapados de megcsinalja amit kell. Te hasznalhatsz valami mas particionalot is (en nem nagyon ismerem a tobbit).
  • joshua
    Van egy Suse linux az egyik partíciómon és most le szeretném törölni. Ezt hogyan lehet? Van Partition Magic-em, de az a vinyón vmi #105-ös hibát észlel és nem tudja formázni se semmi. Tehát nem tudom mit tudnék csinálni. Előre is köszi a választ!
  • Max7
    [courier]Mac megoldodott köszi a raidre majd késöbb ránézek, köszi![/coruier]
  • KOXX
    talán az ifconfig paranccsal ki lehet íratatni a MAC címet.
    RAID-al kapcsolatban nem sokat tudok, de talán csak annyi, hogy azt a modult töltöd be amelyik módban használni szeretnéd.
    # modprobe raid0
    Ezután sfdisk-el a partíciókat szerkeszteni stb.
    Google-val találsz leírást, ha beírod, hogy "debian raid".
  • Max7
    3x kiirtam már a debiant és ugyan ezt a hibát irja ki de amúgy fut a rendszer nincs gondom vele egyelőre csak idegesít hogy tudoim hogy valami gond volt vele :) én a netdisck-re gondolok na mind1 majd ha fent áll a hiba full disk telepítésénél akkor aggódok!

Valaki meg tudná mondani nekem azt hogy a hálókártyának a mac adress címét hogy tudom kideríteni? (fontos megjegyeznem hogy 3db alaplapi hálókártya van a gépemben és az elsőnek szeretném emgtuzdni azaz az eth0 csatinak :) )

és még egy kérdés.... amikor particionáltam akkor a másoik vinyónál bveállítotam hogy a csatolás raid legyen... de nem tudom hol lehet beállítani hogy raid 0 vagy raid 1 vagy ilyemi legyen....

• Max7
    Nem használok grafikus felületet :) consol-ból vezérlem a gépet :)
  • KoS
    Az AMD procikon nativan futnak a nem64bites kodok is, szoval ezzel nem lesz gond.
    Bar termeszetesen rakhatsz fel ra 64 bites Debiant is, csak en Desktop celokra nem ajanlanam, mert szivni fogsz nehany dologgal, ami nincs portolva (pl. Flash plugin a bongeszobe).
  • Max7
    i386-os debiant szedtem le annó 2 hónapja és azóta megjött a szerkezet amin a debiant akarom futtatni.... (ez már AMD procis) szal lehet itt a bibi :)
  • Max7
    Elvileg nem mert 1-2 hónapja irtam ki és vigyázok a cd-imre tehát tokból ki olvasóba be majd olvasóbol ki és egyből tokba be.... de gyakorlatilag minden megtörténhet szal...leszedem újra és csinálok egy másik debian cd-t :)
  • KOXX
    Nem lehet, hogy sérültek az adatok a cd-n? Nekem is akadt már el hasonlóan Debian, aztán újra kiírtam és jó lett.
  • Max7
    "Dictionaries-common: ISPELL dirtionary.... sikertelen telepítés"

Ezt a hibaüzit kapom piros idegesítő hibaoldalon amikor a Debian Linuxom telepítem aminek verziószáma: 4.0 és netdisk-ről instalállom....

Valaki el tudná megyarázni hogy ezt a hibát mi okozza hogyan tudom orvosolni....?

A vinyók vadonat új vinyók (sata)
  • kollektor
    mégegyszer köszönöm
  • KoS
    Lehet swap file-t csinalni a Linux rendszerparticioban is, csak arra szamits, hogy ha esetleg a kesobbiekben hibernalni akarsz, akkor az tudtommal ugy nem mukodik. Egyebkent teljesitmenyben elvileg a 2.6-os kernel generacio ota nincs nagy kulonbseg abban hogy kulon particiora csinalja-e.
    A 14 GB meg csak toled fugg hogy eleg-e, mennyi kulso programot, vagy nativ jatekot akarsz feltenni :)
    Alapvetoen rendszertelepitesre segedprogramokkal, szovegszerkesztovel, rajzprogival, minden finomsaggal egyutt kb 5 GB-ot lehet szamolni, ami aztan a kesobbiekben nohet attol fuggoen hogy miket akarsz me'g feltenni (meg persze sokkal kevesebb is eleg lehet, de kezdokent jobb ha tobb minden van feltelepitve, mint ha kevesebb).
  • kollektor
    és mégegy :nem lehet a Linux rendszerpartícióban,területet biztosítani a swapfájl részére?
  • kollektor
    1 utolsó kérdés,elegendő 14 GB-s partíció? :))
  • kollektor
    Ó!nagyon köszönöm!
  • KOXX
    Lehetőség van választani kézi és automatikus particionálás között. Mivel én automatikusat sose választottam nem tudom pontosan, hogy működik, de gondolom felismeri a felhasználatlan területet és arra telepíti önmagát, ezenkívül az ntfs és egyéb partíciókat kijelöli felcsatolásra, így a linux alatt elérhetők lesznek.
    Ha kézzel szeretnéd csinálni, akkor sincs bonyolult dolgod. Annyit tudni kell, hogy nincs C, D stb. meghajtó, helyett a linux így jelöli a partíciókat:
    1. wincsi 1. számú partíciója: hda1 (sata wincsi esetében sda1)
    2. wincsi 3. számú partíciója: hdb3 (sdb3)
    És így tovább...

A linuxnak szüksége lesz cserepartícióra (swap), vagyis virtuális memóriára, amit szintén külön partícióra kell csinálni.

Szóval ha kézzel csinálod, valahogy így kell kinéznie:
    hda1 -> swap -> 512MB vagy 1GB -> nincs felcsatolca
    hda2 -> ext3 -> a maradék hely -> "/" alá legyen csatolva, így ez lesz a gyökér, ide települ a linux.
    hda3 -> ext3 -> "/home" ez opcionális, ha külön akarod a cuccaidat tárolni.
    hda4 -> ntfs -> "/media/windows" értelemszerűen ide kerül a windows, ügyelj ara, hogy ne legyen formázva.

Persze ez nálad máskép fog kinézni, de egyszerű megcsinálni.
  • kollektor
    köszi szépen !
    kérdezném még,h automatikusan felismeri az üres partíciót ,vagy meg kell adni a telepítésnél?előre is kössz.
  • KOXX
    Igen. Arra ügyelj, hogy a suse legyen utoljára telepítve, mert a windows rendszertöltője csak saját magát képes elindítani, viszont a Grub/Lilo szinte bármit elindít és a distro gondoskodik a többi rendszer felismeréséről.
  • kollektor
    XP és Vista mellé fel lehet telepíteni a Linux-ot (SuSE),hogy mind3
    elérhető legyen?
  • MerlinW
    total commanderhez a honlapján van ext3 plugin
  • lck #2710
    igen
    Ilyesmi kell hogy használhasd.
  • joshua
    Az normális ha xp-ből nem látom a linux partícióját?
  • KoS
    Amire te gondolsz "kezeloszerv" alatt, az maga a kde. A KWrite meg egyebek elvileg nem tartoznak hozza az alaprendszerhez (persze ez disztribuciofuggo lehet).
    Mivel nem Ubuntut hasznalok, ezert nem vagyok benne teljesen biztos, de altalaban a disztribuciokban szokott lenni egy olyan "dummy" csomag, hogy kde, ami leszed mindent ami az alaprendszerhez kell.
    Nyugodtan leszedheted Ubuntuhoz a KDE-t, nem lesz vele gond, max az "artwork" nem az lesz mint Kubuntu alatt.
    En is olvastam hogy a Kubuntura tobben panaszkodnak, igazabol en sem ertem, hogy ha az Ubuntu jo, akkor hogy lehet a Kubuntuban tobb hiba, mert hat elvileg a tobbi csomag az ugyanaz. Bar az utobbi idoben nem hiszem, hogy a Kubuntuval kulonosebb gond lenne.

Ha meg csak 1-2 KDE-s alkalmazast akarsz Gnome alatt hasznalni, az se gond, csak mint ahogy KOXX irta, tobb memoriat fog enni, meg lassabban fog indulni, mert be kell hogy huzza maga ala az egesz alrendszert.

Egyebkent en is hasznalok KDE-s progit Gnome alatt (vagyis a szuleim), mivel normalis, egyszeru (amit a szuleim is konnyen kezelnek), pptp-t tudo VPN klienst meg nem talaltam a KVPNC-n kivul. Ha valaki tud, akkor szoljon, mert szivesen megvalnek a KDE csomagoktol. Egyebkent azert van ra szuksegem, mert a szuleimnel az internetelereshez szukseg van pptp kliensre.
  • MerlinW
    Micsoda igények...:D
  • KOXX
    Szerintem nem megoldható, ha annyira kell a tálcája használj KDE-t.