LINUX
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha ha haverod ert a Linuxhoz, es Suse-t hasznal, akkor eloszor valoszinuleg neked is azt erdemes feltenni, mert akkor tudsz tole gyorsan segitseget kerni. Ha meg majd kiismerted magad valamennyire Linux alatt, akkor kiprobalhatsz jopar masikat is.
En peldaul ArchLinuxot hasznalok egy ideje, nekem ez jott be.
En peldaul ArchLinuxot hasznalok egy ideje, nekem ez jott be.
Minden x-nek van egy startup démonja. KDE-nek kdm, Gnome-nak gdm, stb. /etc/init.d/rcX -bõl (runlevel paranccsal megnézed mi a default runlevel. általában 2 vagy 5) töröld vagy mozgasd el ezt.
A GUI indítás általában az S10-15 között van betöltésre ajánlva, de ez disztribfüggõ (ubuntuban pl: /etc/init.d/rc2/S13gdm).
A GUI indítás általában az S10-15 között van betöltésre ajánlva, de ez disztribfüggõ (ubuntuban pl: /etc/init.d/rc2/S13gdm).
[merlinw.org]
Nem szeretem a REDHat alapú pingvineket desktopra (a szervereimen RedHat enterprise van, azokra jó), így Suse-ról csak annyit tudok mondani hogy jó a visszhangja.
Mandrivát (ugyancsak RH) kipróbáltam, nem tetszett, de izlések és pofonok, én Debian párti vagyok desktopnál (elsõsorban az apt kényelme miatt).
Kubuntuból a 6-os néztem az elég instabill volt, és szerintem lehet hogy szép a KDE de rengeteg felesleges folog van benne, ellenben a Gnome letisztult gyors és stabil felület. Azt is testre lehet szabni szépen. Én pl itthon ubuntuzom rajta Beryl XGL (persze a kockaforgatás, meg egyébb marhaságok kikapcsolva)
Mandrivát (ugyancsak RH) kipróbáltam, nem tetszett, de izlések és pofonok, én Debian párti vagyok desktopnál (elsõsorban az apt kényelme miatt).
Kubuntuból a 6-os néztem az elég instabill volt, és szerintem lehet hogy szép a KDE de rengeteg felesleges folog van benne, ellenben a Gnome letisztult gyors és stabil felület. Azt is testre lehet szabni szépen. Én pl itthon ubuntuzom rajta Beryl XGL (persze a kockaforgatás, meg egyébb marhaságok kikapcsolva)
[merlinw.org]
Nézd meg a etc/inittab-ba, hogy mi a default runlevel. Ha nem 3, akkor írd át. Utánna nézd meg, hogy az etc/rc.3-ba van e valami script ami az x-et indítja. Ha igen akkor nevezd át !fájlnévre, vagy másold át valahova, ahol megtalálod késõbb.
Gyerekek feltettem a debian x-es verzióját és szeretném parancsoral indítani! Ezt megtudom tenni anélkül, hogy az x-es verziót leszedném? köhhi elõre is a helpet!
Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]
egyik barátom suset hjasznál és õ mondta,hogy kde s. jó majd ha meglesz a kubuntu 7 es majd megnézem azt is 😊
Én úgy tudtam, hogy a suse is a gnome-ot használja alapértelmezetten. Ezzel az erõvel feltehetnél Kubuntu-t is.
Kezdõknek sztem a legjobb a hamarosan megjelenõ Ubuntu 7.04.
Kezdõknek sztem a legjobb a hamarosan megjelenõ Ubuntu 7.04.
és suseról mi a véleményed? én most ubuntut váltom susera, végül is semmi baj az ubuntuval,de akkor is KDErõl jobbakat mondanak...
De amíg nem kened-vágod legalább a linux alapjait, inkább tegyél fel ubuntut vagy knoppixot. debian alapon a legyegyszrûbb tanulni köszönhetõ az a csomagkezelésének, illa fenti két disztrib is komplett office anyag.
Persze attól függ hogy mennyire szeretnéd beleásni magad. Nekem anno az elsõ linuxom debian (woody rc) volt. Ha csak abszolut felhasználó szeretnél lenni, akkor a fenti termékek. Ha azokon kiismered magad, kipróbálhatsz macerásabbakat is.
Régen élveztem ezeket a dolgokat, de ma már tököm tele lenne ha forrásból kellene forgatnom mindent😊
Persze attól függ hogy mennyire szeretnéd beleásni magad. Nekem anno az elsõ linuxom debian (woody rc) volt. Ha csak abszolut felhasználó szeretnél lenni, akkor a fenti termékek. Ha azokon kiismered magad, kipróbálhatsz macerásabbakat is.
Régen élveztem ezeket a dolgokat, de ma már tököm tele lenne ha forrásból kellene forgatnom mindent😊
[merlinw.org]
Attol fugg, mert ha sok mindent akarsz magad utana meg feltelepiteni hozza, akkor ajanlottab a 32 biteset felrakni (i386 vagy hasonlo), ha megelegszel az alap csomagokkal es csak kiprobalni akarod, akkor mehet fel a 64 bites.
Azert mondom ezt, mert sok kulso program nincs rendesen felkeszitve 64-bites forditasra.
Azert mondom ezt, mert sok kulso program nincs rendesen felkeszitve 64-bites forditasra.
ui:
lásd, a mozilla-firefox-bin csomag pont erre a célra van (ez sabayon alatt is így van):
http://packages.gentoo.org/search/?sstring=firefox
lásd, a mozilla-firefox-bin csomag pont erre a célra van (ez sabayon alatt is így van):
http://packages.gentoo.org/search/?sstring=firefox
nem tudom, hogy az a 2700+-os proci tudja-e a 64-bit-et, de van 1-2 dolog ami 64-biten nem használható (flashplayer, javaplugin, wine-windows emulator). Ezért van a multilib, amivel pl a firefox 32 bit-en a 64-es rendszeren belül. Szerintem telepítheted nyugodtan a 64-es verziót.
Értem, köszönöm. Ha 2700+os AMD-m van, akkor ahhoz ugye a 64-es verziót telepítsem?
http://www.bulihely.com
Ahoz, hogy egy programkódból futtatható bináris legyen, valamilyen fordítóval el kell azt készíteni. A legtöbb linux disztró elõre lefordított (i386, x86_64) csomagokat használ amit csak telepíteni kell. A gentoo lényege, hogy a portage segítségével, a program forráskódjából, te magad készíthesd el (konfigurálás, fordítás majd telepítés), a procidra optimalizált kódot.
A Sabayon-ban viszont ennek nincs nagy elõnye, mivel ott egy kész rendszert kapsz, és az elkészített kódok eléggé általánosan vannak elkészítve, hogy pl minden x86-os processzoron jól mûködjön.
A Sabayon-ban viszont ennek nincs nagy elõnye, mivel ott egy kész rendszert kapsz, és az elkészített kódok eléggé általánosan vannak elkészítve, hogy pl minden x86-os processzoron jól mûködjön.
Fordítgatni a csomagokat? Na, én már ezt sem értem :-) Kicsit beleásom magam akkor a linux alapjaiba :-)
Jó desktop rendszer és gentoo alapú. Ha megoldható hogy elõre forított csomagokat telepíts akkor nem lesz vele gondod. Én régebben használtam, de a csomagokat mindig fordítgatni kellett ami sok idõt is elvehet. Ugyebár a gentoo lényege, hogy mindent forrásból telepít az ember a portage segítségével. A distrowatch-ot nézve kezd igen elterjedt lenni, ez csak erõsíti azt, hogy tényleg jó rendszert kapsz. Sztem próbáld ki.
Sziasztok!
A Sabayon Linuxxal kapcsolatban lennék kiváncsi nálam okosabb emberek véleményére. Kívülrõl nagyon jónak tûnik, 3D-s kezelõfelület, állítólag a Vista ellenfelének szánták. Mivel én eléggé hülye vagyok ehhez, kiváncsi lennék, hogy érdemes lenne-e letölteni és kipróbálni, jó-e az a rendszer, amire épül, satöbbi.
http://www.youtube.com/watch?v=T67kricXYRE
http://www.sabayonlinux.org
A Sabayon Linuxxal kapcsolatban lennék kiváncsi nálam okosabb emberek véleményére. Kívülrõl nagyon jónak tûnik, 3D-s kezelõfelület, állítólag a Vista ellenfelének szánták. Mivel én eléggé hülye vagyok ehhez, kiváncsi lennék, hogy érdemes lenne-e letölteni és kipróbálni, jó-e az a rendszer, amire épül, satöbbi.
http://www.youtube.com/watch?v=T67kricXYRE
http://www.sabayonlinux.org
A gcc + szövegszerkesztõ alternatív megoldása az Anjuta nevû fejlesztõeszköz, tartalmaz fordítót is, szóval megírod és helyben lefordítja.
Bár sztem a gcc + gedit kombó jobb.
Bár sztem a gcc + gedit kombó jobb.
Meg annyit tennek hozza, hogy ha szinusz, coszinusz, illetve egyeb matematikai fuggvenyeket hasznalsz a progidban, akkor ne felejtsd a -lm opciot, ami a matematikai konyvtarat (library) linkeli a programhoz (ezzel en sokat szoptam regen, amikor eloszor kezdtem Linux alatt C-ben programozni). Pl:
gcc -lm -o program program.c
Meg ha egyeb konyvtarakat is hasznalsz, akkor azokat is meg kell adni -l<konyvtar> opcioval.
gcc -lm -o program program.c
Meg ha egyeb konyvtarakat is hasznalsz, akkor azokat is meg kell adni -l<konyvtar> opcioval.
gcc
Használata:
gcc program.c -o program
Ezután már tudod futtatni. ./program
Röviden ennyi, bõvebben a fenti linken.
Használata:
gcc program.c -o program
Ezután már tudod futtatni. ./program
Röviden ennyi, bõvebben a fenti linken.
kösz merlin az instalálás gyorstalpalót 😊
most az kéne:
most kezdem a c programozást és lekéne futtatni a kezdõ bénázásaimat... csak hát éppen nem tudom,hogy tehetem meg ezt. kéne egy jó fordító,hogy meglegyen nekem az öröm 😄 tudom,hogy van a linx kernelébe fordító,csak épp nem tudom használni,csak sejtem,hogy az jó lenne...
most az kéne:
most kezdem a c programozást és lekéne futtatni a kezdõ bénázásaimat... csak hát éppen nem tudom,hogy tehetem meg ezt. kéne egy jó fordító,hogy meglegyen nekem az öröm 😄 tudom,hogy van a linx kernelébe fordító,csak épp nem tudom használni,csak sejtem,hogy az jó lenne...
No, látom ismét összegyûlt egy banda akik lusták legalább a linux alapokat elolvasni😊
Forgatás menete:
1. letölt
2. kitömörít tar, vagy unzip mondjuk /usr/src -be
3. listázod mid lett: (ha nem használsz mc-t) akkor ls /usr/src/
4. végigolvasod a könyvtárban levõ README file-t
5. bemászol az /usr/src/valamibe és megnézed van-e configure file-ja.
6. ha van aszerint paraméterezed a konfigurációt. pl.: ./configure --lofasz=1
7. ha hibátlanul lefutott a konfig, jöhet a make, majd ha az is hibátlanul futott, akkor a make install
A fentiek általánosítva vannak, minden programot másképp kell/lehet forgatni.
a make és a configure scriptek hiba esetén írják mi a bajuk, melyik csomag hibázik, milyen verzió kell hozzá, stb.
De lusta emberek számára találták ki a csomagokat. RedHat (.rpm) alatt ott van pl a yum amivel perc alatt lehet online telepíteni, eltávolítani, javítani szinte bármit, illetve debian (.deb) alatt az apt.
Kézzel is lehet csomagokat telepíteni (amiket letölthet mindenki az rpm.org vagy a packages.debian.org-ról) az rpm ill dpkg parancsokkal, mindenhez van manual (gyengébbek kedvéért "man <parancs>")
adsa: tisztességesen mûködõ webszerver készítése 1-2 nap hozzáértõknek. Tele van a net howto-kkal.
homeless által írt programok (apache, mysql, php, vsftpd) mind telepíthetõk csomagból (lásd fent). A konfiguráláshoz meg olvasni kell sokat.
Forgatás menete:
1. letölt
2. kitömörít tar, vagy unzip mondjuk /usr/src -be
3. listázod mid lett: (ha nem használsz mc-t) akkor ls /usr/src/
4. végigolvasod a könyvtárban levõ README file-t
5. bemászol az /usr/src/valamibe és megnézed van-e configure file-ja.
6. ha van aszerint paraméterezed a konfigurációt. pl.: ./configure --lofasz=1
7. ha hibátlanul lefutott a konfig, jöhet a make, majd ha az is hibátlanul futott, akkor a make install
A fentiek általánosítva vannak, minden programot másképp kell/lehet forgatni.
a make és a configure scriptek hiba esetén írják mi a bajuk, melyik csomag hibázik, milyen verzió kell hozzá, stb.
De lusta emberek számára találták ki a csomagokat. RedHat (.rpm) alatt ott van pl a yum amivel perc alatt lehet online telepíteni, eltávolítani, javítani szinte bármit, illetve debian (.deb) alatt az apt.
Kézzel is lehet csomagokat telepíteni (amiket letölthet mindenki az rpm.org vagy a packages.debian.org-ról) az rpm ill dpkg parancsokkal, mindenhez van manual (gyengébbek kedvéért "man <parancs>")
adsa: tisztességesen mûködõ webszerver készítése 1-2 nap hozzáértõknek. Tele van a net howto-kkal.
homeless által írt programok (apache, mysql, php, vsftpd) mind telepíthetõk csomagból (lásd fent). A konfiguráláshoz meg olvasni kell sokat.
[merlinw.org]
Kis segítség linux kezdéshez: link
Neked innen a gyakorlat jegyzete kell, abból is kb a shell scriptekig. 😊
Megkeresed a menüben a Synaptic-ot és rákeresel.
Neked innen a gyakorlat jegyzete kell, abból is kb a shell scriptekig. 😊
Megkeresed a menüben a Synaptic-ot és rákeresel.
Azzal talán már nem lesz ilyen gondod. Egyébként a szoftvercsomagokat egyszerû kezelni, csak indítsd el a Synaptic-ot.
Ubuntu 6.0.0.1 i386 cd-s változat
(nemsokára váltok majd a 6.10 dvd változatra,most szedem lefele)
(nemsokára váltok majd a 6.10 dvd változatra,most szedem lefele)
szívesen megteszem, csak mond meg részletesen hogyan kell...
sajnos csak 2. napja használom a linuxot és nagy noob vagyok 😞
sajnos csak 2. napja használom a linuxot és nagy noob vagyok 😞
Ellenõrizd le hogy a következõ csomagok telepítve vannak-e a rendszereden:
make
gcc
autoconf
automake
make
gcc
autoconf
automake
homeless:
már több programmal kipróbáltam, szóval nem a program a hibás, én tekerek el valamit... kicsomagolom a .gz végzõdõ filet az asztalra,aztán csinálom amit mondtál
koxx:
igen erre sikerült rájönnöm 😊 amint te is láthatod,mikro rájöttem,hogy nem megy /el akkor csináltam az nélkül és belépett abba a könyvtárba ahol van a forrás
valóban a szerintem ez a probléma:
oot@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi# ./configure
-bash: ./configure: No such file or directory
root@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi# make
-bash: make: command not found
root@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi# make install
a command not found idegesít engem :S
már több programmal kipróbáltam, szóval nem a program a hibás, én tekerek el valamit... kicsomagolom a .gz végzõdõ filet az asztalra,aztán csinálom amit mondtál
koxx:
igen erre sikerült rájönnöm 😊 amint te is láthatod,mikro rájöttem,hogy nem megy /el akkor csináltam az nélkül és belépett abba a könyvtárba ahol van a forrás
valóban a szerintem ez a probléma:
oot@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi# ./configure
a command not found idegesít engem :S
root@slythug:/home/slythug/Desktop# cd /wifi
Amint látod, erre azt írja nincs ilyen mappa vagy fájl. ez azért van mert a / jelet kitetted a wifi elé, ami a gyökérkönyvtárra utal. Simán cd wifi és sikerülni fog.
Amint látod, erre azt írja nincs ilyen mappa vagy fájl. ez azért van mert a / jelet kitetted a wifi elé, ami a gyökérkönyvtárra utal. Simán cd wifi és sikerülni fog.
Adj egy linket, hogy mit szedtél le pontosan.
Mit értesz internet szerver alatt? Web szerver? Ha igen, akkor szedd le az apache-ot innen, ha kell hozzá ftp, akkor a vsftp-t innenés ha még sql és php is kell hozzá, akkor a mysql-t innen a php-t pedig innen
Természetesen mindegyikbõl a linuxos verziót és azt a csomagot, ami neked kell. Redhat esetén úgytudom, hogy rpm. De egyébként ezeknek szerintem mindegyike megtalálható a redhat telepítõ cd/dvd-n és telepítésnél kiválaszthatod, hogy telepûljenek e fel vagy ne. Leírni meg nem fogom, hogy kell mert az kicsit sok idõ lenne, de rengeteg anyag van fent a neten magyarul is, csak írd be a google-be a kulcsszavakat. Pl.: configure apache, stb.
Természetesen mindegyikbõl a linuxos verziót és azt a csomagot, ami neked kell. Redhat esetén úgytudom, hogy rpm. De egyébként ezeknek szerintem mindegyike megtalálható a redhat telepítõ cd/dvd-n és telepítésnél kiválaszthatod, hogy telepûljenek e fel vagy ne. Leírni meg nem fogom, hogy kell mert az kicsit sok idõ lenne, de rengeteg anyag van fent a neten magyarul is, csak írd be a google-be a kulcsszavakat. Pl.: configure apache, stb.
homeless:
mit cseszhettem el?
root@slythug:~# cd /home/slythug/Desktop
-bash: cd: /wifi: No such file or directory
root@slythug:/home/slythug/Desktop# cd wifi
root@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi# ./configure
root@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi#
mit cseszhettem el?
root@slythug:~# cd /home/slythug/Desktop
-bash: cd: /wifi: No such file or directory
root@slythug:/home/slythug/Desktop# cd wifi
root@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi# ./configure
root@slythug:/home/slythug/Desktop/wifi#
fedora core-ban, vagy red hat 8-ban
hali vki leírná, hogy kell linux internet szevret készíteni, az elejétõl a végéig, hova kell beírni az IP-ket meg mindent, nagyon fontoss lenne, elõre is köszi
Nem tudom a megoldást a problémádra, mert még soha nem használtam semmilyen wireless cuccot linux alatt, de ha forrásból akarod felrakni, akkor nyitsz egy terminalt szépen belemész abba a könyvtárba ahova kicsomagoltad a drivert pl.: cd /home/akarki
Utánna ezeket beírod még mindig a terminalba:
./configure
make
make install
rootként kell csinálni.
Utánna ezeket beírod még mindig a terminalba:
./configure
make
make install
rootként kell csinálni.
biztos jó amit írtál, de sajnos nagyon kezdõ vagyok, épp hogy csak felraktam,szóval nem értek hozzá...
sajnos még nem lett megoldva a netproblémám... igazából nem is tudok most hogy elindulni 😞
sajnos még nem lett megoldva a netproblémám... igazából nem is tudok most hogy elindulni 😞
./configure
make
make install
make
make install
hát a hup on segítettek meg össze is zavartak. na akkor hogy is állok...
kernelt
2.6.15 - 26 - 386
ubuntu
6.0.0.1 i386
kártya típusa
TP - Link
TL WN551G
ezek az adatok. adtak egy linket
http://madwifi.org/wiki/Compatibility
és most van 2 linkem (ez,meg amit ti adtatok a 2330) és most totál össze vissza vagyok zavarodva és nem tok mit csinálni,mert a drivert amit onnan lekell szedni az lenne az elsõ dolog. de sajnos csomagolt file,kicsomagolom és gondolom nem úgy megy az install mint az xp nél, elolvasmom az INSTALL filet,de sajnos nem fogad el minden parancsot,pl a
$ make -parancsot sem 😞 létszi ne hurrogjatok le,hanem segítsetek pleeease
kernelt
2.6.15 - 26 - 386
ubuntu
6.0.0.1 i386
kártya típusa
TP - Link
TL WN551G
ezek az adatok. adtak egy linket
http://madwifi.org/wiki/Compatibility
és most van 2 linkem (ez,meg amit ti adtatok a 2330) és most totál össze vissza vagyok zavarodva és nem tok mit csinálni,mert a drivert amit onnan lekell szedni az lenne az elsõ dolog. de sajnos csomagolt file,kicsomagolom és gondolom nem úgy megy az install mint az xp nél, elolvasmom az INSTALL filet,de sajnos nem fogad el minden parancsot,pl a
$ make -parancsot sem 😞 létszi ne hurrogjatok le,hanem segítsetek pleeease
Ha van WS driver a tp-link-hez probáld meg ezt: http://w3.externet.hu/~szal/Main/ndw.html
SzAL.
SzAL.
egyenlõre ott tartok,hogy örülök,hogy az ubuntu telepítése ment,szóval nem nagyon értem amit írtál,de azért köszi
Telepíted a wireless-tools-t és ha kell configolod. Álltalában a /etc/conf.d/wireless fájlt kell configolni, ha valami nem megy. Disztrótól függ, hogy a rendszer indulásakor elinduljon a wireless-tools.
Ezen kívül a netet is úgy kell állítani, hogy az megfeleljen a vezetéknélküli kapcsolatnak, de én még ilyenekkel nem foglalkoztam, szal csak ennyit tudok segíteni. Ajánlom, hogy google-n nézz körül mert elég sokszor szó volt ilyenrõl, ezenkívül ott a hup.hu és a linuxforum.hu is...
Ezen kívül a netet is úgy kell állítani, hogy az megfeleljen a vezetéknélküli kapcsolatnak, de én még ilyenekkel nem foglalkoztam, szal csak ennyit tudok segíteni. Ajánlom, hogy google-n nézz körül mert elég sokszor szó volt ilyenrõl, ezenkívül ott a hup.hu és a linuxforum.hu is...
sziasztok wireless internet kapcsolatom van és egy tp - link adapterral megy a net, de sajnos nem találtam linux alá is jó drivert... tudna valaki segíteni mi tévõ legyek?
Hat ez eleg nagy overkill lenne 😊
Felesleges ra programot irni, egyszeruen csak a /etc/fstab file-t kell megfeleloen editalni. Pl:
/dev/hda1 /mnt/win vfat umask=0000 0 0
Probald ki, persze megfeleloen atirni az eszkozt meg a felcsatolasi konyvtarat.
Ja es termeszetesen csak root-kent tudod editalni azt a file-t.
Ha nem megy, szolj.
Felesleges ra programot irni, egyszeruen csak a /etc/fstab file-t kell megfeleloen editalni. Pl:
/dev/hda1 /mnt/win vfat umask=0000 0 0
Probald ki, persze megfeleloen atirni az eszkozt meg a felcsatolasi konyvtarat.
Ja es termeszetesen csak root-kent tudod editalni azt a file-t.
Ha nem megy, szolj.