LINUX
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
[merlinw.org]
\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler
A program amit minden rendszer újraindításnál el szeretnék indítani egy biztonsági program amit tcl-ben írt egy kedves ismerõsöm! A program maga a következõt csinálja: ellenõrzi hogy fut-e az apache server, ha nem elindítja! És még 4 hasonló fontos programot ellenõriz az elõbb leírtak szerint!
Erre a következõ bugok miatt van szükség! Hup fórumán is többen panaszkodtak a debian alatt futó programokra, hogy amikor ezek a programok cserélik a log fájlt azaz eléri a log fájl azt a méretet amikor újat nyit és a régit archiválja akkor az adott programot le kell állítani majd újraindítani! Na most az utóbbit gyakran elfelejti a debian, tehát leállítja majd archiválja a logot de újraindítani már nem akar!
Ilyen például az apache és fordult már elõ olyan hogy hajnalban feküdtem le majd dél környékén mikor felkeltem és bekapcsoltam a telefonom jött a sok SMS hogy 6 óra óta áll az apache server!
Illetve van egy másik program amit szeretnék futtatni folyamatosan de ezt nem tenném be initbe hanem a fent említett programmal szeretném futtatni! Rendszer indulásnál a fent említett program elindul, majd észleli hogy utóbbi program nem fut és azt már indítja is 😊
Köszönöm a segítséget!
Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]
A masik megoldas, amit en irtam, es egyszerubb lenne neked, azaz hogy az rc.local vegere odairsz egy indito parancsot. (Egyebkent amikor azt irtam, hogy "csak egy parancsot akarsz kiadni" akkor nem arra gondoltam, hogy pl. letre akarsz hozni egy konyvtarat, hanem arra, hogy csak el akarsz inditani valamit, es nem akarsz kozben ellenorizgetni dolgokat, meg beallitani ezt azt.. tehat hogy 1-2 utasitas eleg)
Szoval ha az rc.local-ba akarsz inditani, es nem root userkent, akkor azt igy kell csinalnod:
su -c "/innen/indul/a_tcl/programom -parameter &" - usernev
Ekkor a "usernev" nevu felhasznalo neveben fog futni a parancs.
Egyetlen hatranya, hogy amikor leallitod a geped, akkor ez nem fog automatikusan leallni, hanem a rendszer ki fogja killelni. Ha elegansan akarod megoldani, akkor kenytelen leszel ugy csinalni, ahogy MerlinW irta...
Keress rá, meg fogod találni.
De dióhéjban,
2 fajta alapvetõ "autorun" van.
- Egyik amit a grafikus felület indít: kde, gnome, stb. Ezeknek van alkalmazásuk erre (pl GNOME -ban a Sessions)
- Másik az RC azaz futásszíntû dolog amirõl írtál.
"runlevel" parancs megmondja mi az aktuális szint. (pl init 5)
Ha ez megvan, akkor az alábbi könyvtárakban kell gondolkodnod:
/etc/rc.0 - shutdown - ha szervizt futtatsz itt kell lelõni (pl ftp vagy webszerver)
/etc/rc.5 - aktuális futásszint (amit a "runlevel" ír)
/etc/rc.6 - reboot - ha szervizt futtatsz itt kell lelõni (pl ftp vagy webszerver)
/etc/rc.S - startup - rendszer indulásakor futtatandó programok.
Ha nem valami rendszerszintû dolgot akarsz futtatni akkor célszerû az rc.S-t kihagyni.
Minden symlink 4 részbõl áll.
@ - symlink
S - futástípus (S-indítás, K-leállítás)
01 - futási prioritás
filenév - pont az.
Tehát ha be akarod tenni a saját kis programodat és azt akarod hogy a S89cron után induljon el, de az S99acpi-support elõtt akkor csinálsz egy symlinket a programod indítófájláról az rc.5-be S98programom néven.
Mint ahogy írtam szervíz (folyamatosan futó programok) esetén illik K01programom linket csinálni a 6-os és 0-ás szintekhez, hogy lálljanak, ne okozzanak galibát. (azért 01-et írtam mert minél elõbb öljük meg azokat a processeket amik nem rendszerközpontuak.)
Symlinket legkönnyebben mc-vel tudsz odavarázsolni, vagy "ln -s /könyvtár/fájl /könyvtár/linknév" paranccsal.
De miután a symlink és a hardlink az egyik legfontosabb linux alapfogalom gondolom ez nem új info számodra...
Csak leírtam megint. Utoljára. Tele van a google linux alapok doksikkal, miért nem olvassátok...?
[merlinw.org]
\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler
Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]
Ha viszont egy rendes, peldaul csomagbol telepitett daemon-rol van szo, akkor annak elvileg kell lennie indito scriptjenek, es neked csak linkelni kell ra, mint ahogy irtatok is. Feltetelezem hogy nem ez a helyzet.
ennyit sikerült kisakkoznom nekem is 😄
Beiratkoztam egy felnõtt rendszergazdai képzésre ami április 4.-én indul de addig nem akarok várni hogy megkérdezzem egy tanártól 😄
és az init.d-n belülre pedig rakod a shell script fájlodat, amire mutat a link
arankamama:
- Ubi-kernelt otthoni vasra tök felesleges forgatni.
- Csak a Win32 nem képes 4GB-ot címezni rendesen. Linuxokkal nincs és nem is volt ilyen baj soha.
- EXT3-at használj
[merlinw.org]
http://ubuntustudio.org/
Van benne open movie editor meg kino, de felrakhatsz Cinelerra-t is. Nemtudom, hogy melyik a legjobb, nem használok ilyeneket. 4 giga ramot elvileg tudsz használni, de kell hozzá fordítanod egy kernelt. A home-ot rakhatod külön partícióra, a filerendszer meg ízlés kérdése. Sokan pl reiserfs-t használnak. zfs a legjobb filerendszer, de az sajnos nincs linuxra.
Sziasztok!
Adott egy nagyteljesítményû gép , a specifikációja mindegy , mert megy rajta az ubuntu, a kérdésem az lenne hogy nagyon megszerettem az ubuntu linuxot és én ezt szeretném csak megtartani , de ilyen nagy teljesítményt ki is szeretnék használni, van professzionális videóvágó linuxra? (azsegond ha fizetõs) van mixelõ program? (mint pl virtualdj) , 32bit-en van korlátja a fizikai memóriának? mert windows alatt (32bit) nem lehet 4giga ramot használni, tehát linux alatt lehet?
Más : van egy 250gigás winyó, amire csak linuxot szeretnék tenni, hogy érdemes partícionálni ? mert widnows alatt volt egy d meghajtó hogyha a windows elszáll, linux alatt érdemes mondjuk a |home| -t külön partícióra rakni vagy itt is csináljak külön meghajtót? Fájlrendszerbõl gondolom ti is az ext3-at ajánljátok, vagy van ennél jobb?
köszi!
A grafikus hálózati beállításoknál (kde), hogy lehet vele megértettni, hogy a hálókártyákat bekonfigoltam bridge-be?
[merlinw.org]
\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"
Fedora alól szerettem volna kiírni a 7.10 es kubuntu telepítõjét. Az ISO-t látszólag ki is írtam K3B-vel. írás ISO képfájlból, látszólag sikeres írás. A CDrõl nem akar bebootolni.
Mit kell a K3B ben állítani, hogy bootolható lemezt írjon?? Azt hittem, hogy ha képfájlból írok, akkor abban alapból benne van...
Bar en ugy olvastam, hogy a prism driverrel is mennie kellene a v3-asnak, dehat ha ndiswrapperrel sikerul beinditani, akkor hasznald ugy. A lenyeg hogy menjen 😊
Kubuntu 7.10-em van.
Köszi!
Steam: zs0lt1 - Discord: deadecho_
[merlinw.org]
Ezt próbáld ki:
curlftpfs
volna egy kérdésem.
szeretnék egy távoli ftp könyvtárat mountolni a meghajtóim közé.
mount /ipcím /mnt/ftp
ez így helyes?
csakhogy "speciális eszköz nem létezik" hibaüzit kapom, pedig ott nincs semmi gubanc
lehet egyáltalán ilyet csinálni?
köszi
Az elobbi esetben telepitened kell az ndiswrapper csomagot, majd a windowsos drivert fel kell tenned. Utobbi esetben van open source driver hozza (prism), ez esetben nincs szukseged az ndiswrapper csomagra.
Itt olvasgathatsz kicsit errol: ubuntu forum a netgear kartya beuzemeleserol
Sajnos en me'g nem szorakoztam PCMCIA kartyakkal, ezert ilyen teren nincs tapasztalatom. Az fordult me'g meg a fejemben, hogy vajon amikor a LiveCD-t bootoltad, akkor be volt dugva a kartya? Vagy csak utana dugtad be? Es amikor telepitetted a rendszert? Csak azert kerdem, mert telepiteskor elvileg detektal mindent, es persze utolag is be lehet mindent allitani csak lehet hogy amugy konnyebb lenne.
Kozben ha lesz idom, kicsit me'g utananezek ennek...
Hamarosan nekifekszek...
- lspci kilistázza a kártyát?
Ha nem, akkor /boot/grub/menu.lst -be írd be a következõ sorokat:
pci=noacpi
acpi=force
[merlinw.org]
Inditsd el a System->Administration->Restricted Drivers Manager progit, es nezd meg, hogy ott mit latsz. Altalaban a grafikus kartya van ott, illetve egyeb hardverek, amikhez nincs open source driver. Ha itt latod a wireless kartyadat is, akkor engedelyezd. Amennyiben nincs itt a wireless kartyad, akkor elvileg mukodnie kellene.
Ez esetben mit latsz fent jobbra ha rakattintasz a halozati ikonra? A Wired network alatt van Wireless Networks szoveg is?
Holnap majd eloveszek egy Ubuntu-s notebookot, es megnezem.
Sera26: Nem vagyok Suse felhasználó, de leírom én mit tennék.
Amikor a fekete képernyõt kapod, nyomj ctrl+alt+F2-t. Meg kell jelennie a parancssori kimenetnek, ahol bejelentkezel, majd a következõ parancsot beírod:
sudo nano /etc/X11/xorg.conf
Ezzel egy szövegszerkesztõ megnyitja az xorg.conf fájlt. Ellenõrizd, hogy a felbontások megfelelõen vannak-e megadva, vagy a képfrekvencia. Nézd meg a Section "Device" résznél, hogy a driver mellett mi áll (ati lenne a helyes). Ha úgy tûnik minden rendben, a driver-nek a meglévõ helyet vesa-t írj be. Ctrl+x kombóval elmentheted a módosításokat.
A következõ parancsal újraindítható a grafikus felület:
sudo /etc/init.d/gdm restart
Gdm helyett lehet xdm vagy kdm is.
Ha valamit nem így kéne javítsatok!
Ill ezen az oldalon sokmindenre választ kapsz. Ahogy KOS írta yum a csomagkezelõje a redhatnak, de GNOME-ban van grafikus csomagkezelõ (meg nem mondom a nevét, de megtalálod a beállítások menükben)
konzolban:
.rpm kiterjesztésüek a csomagok, amiket maunálisan letöltve
rpm -ihv csomagvév.rpm paranccsal telepíthetsz
vagy online:
yum update
yum install csomag neve
(remove az eltávolítás, de "man rpm" ill "man yum" parancsokkal megnézheted a kapcsolókat)
a többit meg itt olvashatod
[merlinw.org]