4228
-
Orionk #3545 Köszi szépen.
Örülök, hogy jónak találod.
De nem tudom, hogy miért van a világoskék extended partición belül az összes többi. Illetve nem tudom, hogy egyáltalán mi az a világoskék extended particio.
SZerinted?
Üdv., -
LCK-nak igaza van, a linuxos nero egy szep nagy rakat tragya, raadasul meg fizetni is kene erte. Sokkal jobb az ingyenes K3b vagy eppen a Brasero. -
Nem kell töredezettség mentesíteni.
Linux alá is van Nero, de vannak direkt linuxos íróprogik is. Pl: K3b - többet tud mint a linuxos nero. -
Orionk #3542 Ja és még arra lettem volna hirtelen kiváncsi, hogy linux alatt hogyan tudok, cd-t, dvd-t írni?
Le lehet tölteni a nero-t linux alá is?
THX,
Üdv., -
Orionk #3541 Hy!
Linux-ban is kell töredezettségmentesítőt, azaz defragot használni, futtatni néha? VAgy a linux fájlrendszer nem igényel ilyet, és nincs is ilyen program? -
Igy jonak kell lennie. -
KoS #3539 Igen, tudtommal a Linux siman tud bootolni extended (logikai) particiorol is. En szemely szerint nem probaltam, de ugy olvastam, hogy ez nem akadaly a Linux szamara.
A lenyeg az, hogy csak 4 primary particio lehet. Ha tobb particiot akarsz, akkor kell csinalni egy nagy extended particiot, es ezen belul tudsz sok logikai particiot csinalni. -
Orionk #3538 Megcsináltam a particionálást.
Itt egy kép róla:
http://images.netbag.hu/20080918/16244889109.JPG
Mi a véleményed?
Két kérdésem lenne:
-A harmadik oszlopban azt mutatja, hogy logikai és primary particiok vannak. Mit jelent ez a kettő?
-A System nevű partició(ezen van az xp) mellett van egy extended partició(világoskék szín), és ezen van a két linux particio, meg a harmadik sima adat NTFS. Mi ez a világoskék extended partició, és baj-e, hogy a linux is egy ezen belül van, meg az ntfs is.
Köszi
-
Dehogy veszted el orokre. Ha valami miatt megsem kellenek majd, akkor siman torolheted a particiokat es az igy felszabadulo teruletet hozzacsaphatod valamelyik NTFS particiodhoz (vagy akar letrehozhatsz egy uj NTFS particiot is belole) -
Orionk #3536 CSak azért kérdezem, mert akkor ugyebár örökre elveszem azokat a particiókat, amiket a linuxnak most csinálok. Mármint ugy örökre, hogy attól kezdve csak linux tudja majd használni.
Ha igy van, akkor még most nagy particiot hasitok le a linuxnak, hogy mindig elég legyen neki a későbbiekben. Hátha a közeljövőben olyan linuxaot adnakki, aminek nagy particio kell -
Orionk #3535 tehát, akkor a linuxos particiokat nem fogom tudni visszaparticionalni NTFS-re?
Egyébként partition magic 8-asom van -
Particionalasra hasznalj inkabb valami erre a celra kitalalt programot, ne a windowsba beepitett fdisket. Ajanlom helyette inkabb az Acronis Disk Directort vagy a Norton Partition Magicet (korabban PowerQuest Partition Magic). A win alapbol nem latja a linux particioit, mivel gyarilag meg hirbol sem ismeri az ext3-at. Leteznek mindenfele megoldasok ennek megkerulesere (peldaul fs-driver, vagy a total commander ext reader pluginja), de en nem javasolnam az ext particiok windows alol torteno irasat. -
Orionk #3533 A linuxot a windows mellé telepítem fel. Dual boot-os lesz.
Ha most leformázom a vinyót, és átparticionálom, hogy létrehozzam az ext3, és linux swap particiot, akkor miután ez kész a windows látni fogja ezt a két particiót?
Mert azt olvastam, hogy a linux látja a windows-os fájlokat, de a windows nem a linuxosokat. Ezek után merült fel bennem a kérdés, hogy, ha később nem akarom, hogy legyen linuxom, csak windows, akkor a windows látni fogja-e ezt a két linuxos particiot, hogy visszaformázhassam a windows számára NTFS-re?
Köszi -
Nem kell feltetlenul, ennyivel tokeletesen elfut. Ha szeretned az adataidat egy esetleges rendszerosszeomlas utan is biztosan tudni, akkor en letrehoznek a helyedben egy 3. particiot (szinten ext3), amit /home-kent csatolnek fel. Igy a sajat "dokumentumok" mappad kulon particiora kerulne (linux alatt a felhasznalo dokumentumok mappaja a /home/felhasznalonev utvonalon erheto el ugyanis) -
Orionk #3531 SZiasztok!
Akkor linuxnak ext 3 partico kell, meg egy linux swap, és kész?
Nem kell másik particiió?
Köszi -
Kezdőknek és haladóknak olvasnivaló -
Ne hasonlitsuk ossze a linuxot a windows-al ilyen szempontbol (se), nincs sok ertelme. Hogy egyaltalan mi is az a disztribucio es miert van belole ennyi? Kerdezd errol wikit.
A kulonfele disztribuciokkal kapcsolatos informaciokat legjobban talan a distrowatch foglalja ossze, szerinte a fedora 2008. majusa ota a 9-es verzional jar. -
Orionk #3528 Köszi szépen.
A fedora 8-as, az egy uj linux?
Meg mi a különbség mondjuk egy ubuntu linux, és más linux tiusok között
Minek több linux tipus? windows ból is csak egy fajta van, csak annak több verziója, 95, 98, xp, stb...
ÜDv., -
Es meg egy linket batorkodom ajanlani mindenkinek, aki most ismerkedik a linux-szal, remelem neked is tetszeni fog es megvilagit nehany kerdest. -
Nem, a virusfertozes nem pusztan ennyin mulik. Annak a programkodnak le is kene tudni futnia (na de linuxon ugye nem futtathato pl egy .exe file csak ugy nativan), modositania kene nem letezo windowsos rendszerallomanyokat, stb. -
Orionk #3525 Én most telepítem a Kiwi linux-ot vasárnap.
REmélem, hogy jó lesz, csak jót hallottam róla.
Egyenlőre nagyon jó, hogy lesz linux is meg windows is a gépen.
Lenne eegy kérdésem, ha már a linux is grafikai jellegű lett mint windows, meg a linux felismeri a windows fájlrendszert, akkor mostmár a linux ot is meg tudják fertőzni a windows-os vírusok?
THX. -
Ubuntu, suse, kiwi, linux mint, pclinuxos, ... megööö google :) -
Kiszeretném próbálni a Linuxot és ha tetszik annál maradok. Mit ajánlotok egy kezdőnek? Lehetőleg valami egyszerűt!:) -
Feladtam, mert semmilyen csomagműveletet sem tudtam csinálni, mindig visszaszólt. Letöröltem a 'csába a gutsyt, és cédéről felraktam a hardyt. Igaz, így már nem tudom meg mi lett volna az elegáns megoldása a problémának. :) -
KoS #3521 Igen, a force "erotlensegen" en is csodalkozom, de jobban utana kellene jarnom ahhoz hogy okosat tudjak mondani.
Annyi otletem van me'g (mielot melyebben beleasnam magam), hogy probald meg az Ubuntus pidgin-t felrakni, hatha az menni fog.
Utana majd lehet gondolkodni, hogy ujabb verziot hogy rakj fel. -
Nem értem hogy ha forceolva van az eltávolítás, akkor miért akad meg? Vagy csak én vagyok nagyon gyökkettő?
-
találtam egy régebbi verziót, de ezzel sem megy:
mumpic@mumpic:~$ sudo dpkg -i /home/mumpic/letolt/pidgin-data_2.4.3-2_all.deb
(Adatbázis olvasása ... Most 142582 fájl és könyvtár telepített.)
pidgin-data 1:2.5.1-1~getdeb1 cseréjének előkészítése (e csomaggal: .../pidgin-data_2.4.3-2_all.deb) ...
Csere kicsomagolása: pidgin-data ...
The generated cache was invalid.
dpkg: figyelem - régi post-removal szkript 1 hibakóddal kilépett
dpkg - inkább megnézem az új csomag szkriptjét ...
dpkg: hibás feldolgozás: /home/mumpic/letolt/pidgin-data_2.4.3-2_all.deb (--install):
új post-removal szkript alfolyamat 1 hibakóddal kilépett
dpkg: hiba a tisztítás során:
post-removal script alfolyamat 1 hibakóddal kilépett
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/home/mumpic/letolt/pidgin-data_2.4.3-2_all.deb
A most félig-telepített csomagnak van baja :/ -
Nem tudom honnan kéne. Tegnap szintén a www.getdeb.net -ről akartam megcsinálni, de akkor nem volt elérhető az oldal :)
Most leszedtem, de ugyanaz történik, 1 hibakóddal lép ki. -
KoS #3517 Mi lenne, ha leszednel egy masik (jo) pidgin csomagot, es azt feltelpitened. Hatha akkor ugy ertekeli, hogy ujratelepited. -
Helló, bajban vagyok :)
A történet: mivel az amsn nem óhajtott túljutni a bejelentkezésen, ezért felraktam a pidgint. A 2.2.1 települt fel, de pont ráakadtam egy cikkre a hupon, hogy egész jó lett a 2.5.1, gondoltam kipróbálom azt. A www.getdeb.net -ről leszedtem a csomagokat, majd a telepítésnél meghalt a dolog, azóta be van akadva a pidgin-data csomag, és semmilyen telepítési műveletet nem enged a rendszer végrehajtan míg a dolog nem tisztázódik. :)
A próbálkozásaim:
mumpic@mumpic:~$ sudo apt-get autoremove
[sudo] password for mumpic:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Reading state information... Kész
E: A(z) pidgin-data csomagot újra kell telepíteni, de nem találok archívumot hozzá.
mumpic@mumpic:~$ sudo dpkg -i /home/mumpic/letolt/pidgin-data_2.5.1-1~getdeb1_all.deb
Új csomag kiválasztása: pidgin-data.
(Adatbázis olvasása ... Most 142582 fájl és könyvtár telepített.)
pidgin-data 1:2.5.1-1~getdeb1 cseréjének előkészítése (e csomaggal: .../pidgin-data_2.5.1-1~getdeb1_all.deb) ...
Csere kicsomagolása: pidgin-data ...
dpkg: figyelem - régi post-removal szkript 1 hibakóddal kilépett
dpkg - inkább megnézem az új csomag szkriptjét ...
dpkg: hibás feldolgozás: /home/mumpic/letolt/pidgin-data_2.5.1-1~getdeb1_all.deb (--install):
új post-removal szkript alfolyamat 1 hibakóddal kilépett
dpkg: hiba a tisztítás során:
/home/mumpic/letolt/pidgin-data_2.5.1-1~getdeb1_all.deb
mumpic@mumpic:~$ sudo dpkg --purge pidgin-data
dpkg: hibás feldolgozás: pidgin-data (--purge):
A csomag nagyon rossz, következetlen állapotban van
telepítsd újra mielőtt eltávolítod.
pidgin-data
mumpic@mumpic:~$ sudo dpkg --force-remove-reinstreq --purge pidgin-data
dpkg - figyelem, felülbírálom a hibát, mivel a --force érvényes:
A csomag nagyon rossz, következetlen állapotban van
telepítsd újra mielőtt eltávolítod.
(Adatbázis olvasása ... Most 142581 fájl és könyvtár telepített.)
Eltávolítás: pidgin-data ...
dpkg: hibás feldolgozás: pidgin-data (--purge):
pidgin-data
Légyszi adjatok tippeket hogy miért nem mozdul semerre sem, illetve hogy mit kéne vele csinálni. -
digital #3515 Egyébként Gparted is a 931.5GB-ból 14.3 gigát jelez használtnak a frissen létrehozott elsődleges ext3 partíció alatt... Nem tudok mit csinálni, de már ez is eredmény. -
digital #3514 Kösz, tényleg jónak tűnik a progi, csak akármilyen felbontást állítottam be a gépemen vagy akár vga safe boot-ot, mindig csak olvashatatlan töredezett képernyő volt a végeredmény.
Egy másik gépen meg rendben volt a boot.
Elsődleges partíciót választottam ext3-ba, lehet, hogy a kiterjesztett partíciót kellett volna?? Nem tudom mi az alapértelmezett
blokkméret a Gparted-ben (remélem 2kb (?) mert nagy állományok lesznek rajta.
-
Nekem is volt ilyen problémám pqmagic-el, csak kisebb méretekben... nekem a 80GB-s winyóból 2 gigát használtnak mutatott frissen ext3ra formázva.
Ami nekem megoldott a problémát: Gparted. Ubuntu live cd-jén rajta van, még külsőre is hasonlít a pqmagic-re, szerintem simán boldogulsz vele. -
KoS #3512 Elvi akadalya nincs egy 1TB-os ext3 particionak, ugyhogy szerintem valamit rosszul allithattal be. Torold a particiot, es hozz letre ujat a teljes HDDn.
Egyebkent nem kellene hogy egy orokkevalosag legyen a formazas...
Egyebkent ha sehogy sem megy a dolog, akkor szerintem egy Linux LiveCD-vel meg tudnad formazni Linux alol is... -
digital #3511 Üdv!
Megformáztam az 1TB-os sata2 samut PatritionMagical. A partíció létrehozása egy örökké valóság volt. Rendben végig is ment, de a problémám a következő.
Az az 1TB-ból (931.5GB) 465GB used és csak a másik fele free space. Miért nem mind a 931.5 GB egybe free ext3? Végül is egy médialejátszó külső usb merevlemeze lenne, amin csak adatok (HD filmek, stb.) tárolódnának, illetve usb2-őn menne a medialejátszó (sigma8635) felé.
-
Hali,
kis problémám akadt: XFCE-ről visszaváltottam gnome-ra, mert mégiscsak kényelmesebbnek találom. Amióta ezt használom, nem villognak az inaktív amsn beszélgetőablakaim a panelon. Az amsn-nel, vagy a gnome-mal van baj?
-
digital #3509 Kösz szépen, ok. -
partition magic tud ex3-r formázni
-
digital #3507 Sziasztok!
Adott egy 1TB-os SATA-II új, nyers vinyó. Windows XP alól szeretném ext3-ra megformázni ezt a HDD-t. Van erre valami kis utility progi, ami csak a particiót és az ext3 formázást hajtja végre a lemezen?
Gyakorlatilag egy médiacenterbe szánnám ezt a merevlemezt háttértárnak, USB-n. A cenreen myhome szerver és samba fut. USB-n keresztül nem tud formázni a media center, a belső csatoló felülete meg (P)ATA-s.
Ezért csak vindows alatti előkészítés azaz windows alólli ext3-ra formázás jöhet szóba.
-
OFF:
Tudjátok véletlen volt egy zavart fél órám amikor úgy gondoltam fejlesztem a tudásom spam szűrés tekintetében. Linux szerver, Postfix miegymás.
olvasom a különböző tudorok írásait a tipikus és nem tipikus SPAM támadások kivédésére technikák szakzsargon miegymás.
Az egyik PDF doksi kimondottan szépen elmond mindent majd a végén ezt találom a következő felirattal mint figyelmeztetés.
" Különleges DHA támadó aki egyáltalán nem terheli a levelező szervert..."