4228
-
#3705 Pontosítok: Magának a grub menűnek a felbontására gondolok, nem a rendszerbetöltés közbeni felbontásra. -
#3704 Helló !
Beállítható valahol hogy rendszerindításkor a GRUB-menü milyen felbontással jelenjen meg a képernyőn ? ( Mepis linux ) -
#3703 Probléma megoldva, bár nem hálózati telepítéssel. történet:
Puppy-nak szeretnék még 1 + pontot adni. Story:
Kaptunk ismerőstől padlásról egy kidobásra ítélt gépet, a következő paraméterekkel:
700mhz Pentium proci
256 mb SDram
40 giga winyó
cd rom meghajtó nuku, usb boot szintén felejtős.
XP volt rajta FAT32-es filrendszerrel. Szép volt, meg jó volt, amíg anyám neten szörfözés közbe felkiáltott, hogy jaaaj kiírt valami kéket. No comment, többet nem indult el. Mivel se cd meghajtó, se usb boot, ezért jött az erős gondolkodás. Mi a franc legyen... aztán jött a megvilágosodás... PUPPY!! Winyót gépből kivesz, haver gépébe átrak. Puppy telepít. Winyó kivesz, átrak vissza gépbe. Boot error. Anyázás. Vissza haver gépébe. gparted, bootflag beállít. Egy sört megiszik. Winyó vissza eredeti helyére. Boot. Hiba nélkül fut. Irány haza, usb-s wifi kütyü bedug. Beépített konfigolóval fél óra küzdelem után sütin megy a net is. Minden marhaságot letölt hozzá beépített csomagkezelővel. Openoffice beszerzése külön, két kattintás...telepítve. Szép háttér beállít. Örül.
Puppy iszonyatos tempót produkál a gépen. Teljes boot grub-tól számítva 20sec. Hasít mint a kisangyal :)
Már írtam de szintén puppy-nak plusz: Haver gépe. Compaq Armada 500. 650mhz proci, 64mega ram (!!), 12 giga winyó. Feltelepít, előző hibáimból tanulva 15 perc alatt fent volt. Szintén őrületes tempóval hasít, suliban csak bámulnak minket, hogy ezzel a két őskövület féltéglával hogyan tudjuk alázni a kórkettőduós gépeket az agyontvíkelt XP/Vista-kat. Puppy rullz :)
UI: Haver gépén a puppy 64 mega ram mellett se nagyon használ swap-ot. Ez azért erősen elgondolkodtató :)
(sorry a regényért)
-
#3702 Ubuntu 8.10 és semmit sem kell telepítened, hálózat ugyanúgy megy mint win alatt. FTP-szervernek ProFTPd-t használj, az a legegyszerűbb. Megosztáshoz Samba.
Ha csak kiszolgáló kell, akkor jó a debian, ott is proftpd, hálózathoz pedig samba.
Grafikus felület esetén segít az smb4k nevű program. -
#3701 http://ubuntu.hu/tamogatas/dokumentacio/halozatok-kiszolgalok/ubuntu-804-telepitese-halozatrol-pxe-dnsmasq-es-tftp-se
Ezt próbáltam idáig, de a programok telepítésénél elakad így:
stick@StiCk-LinuX:~$ sudo aptitude install dnsmasq atftp atftp
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A kiterjesztett állapotinformáció beolvasása
Csomagállapotok inicializálása... Kész
Tag adatbázis építése... Kész
A következő ÚJ csomagok lesznek automatikusan telepítve:
dnsmasq-base
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:
atftp dnsmasq dnsmasq-base
0 csomag fog frissülni, 3 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 243kB letöltendő. Kicsomagolás után 840kB lesz elfoglalva.
Folytatás? [I/n/?] i
Nincs megjelenítendő csomag -- az 'i' utáni sorba kell a csomagneveket írni.
Folytatás az Enter leütésével.
A következő ÚJ csomagok lesznek automatikusan telepítve:
dnsmasq-base
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:
atftp dnsmasq dnsmasq-base
0 csomag fog frissülni, 3 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 243kB letöltendő. Kicsomagolás után 840kB lesz elfoglalva.
Folytatás? [I/n/?]
-
#3700 Üdv!!
Érdekes helyzetbe kerültem. Hozzám került egy FuSi Lifebook B series laptop. A kicsike paraméterei: 700mhz proci, 256mb sdram, 40giga winyó. Csak van vele két "aprócska" probléma. Az egyik az az, hogy nincs benne CD meghajtó. A másik pedig az, hogy nem tud USB-ről bootolni. Viszont tud hálózatról bootolni. Kérdésem a következő lenne:
Szeretnék felhegeszteni rá egy Ubuntu-t, vagy egy Debian-t, de fogalmam sincs, hogy hogyan tudok hálózatról telepíteni. Valaki írna egy eléggé hülyebiztos leírást arról, hogy ez hogyan is megy?
Előre is köszönöm -
#3699 suse inkább kde, én nekem nem jött be annyira, nem állt kézre, de jó rendszer az is biztosan sokan szeretik. -
#3698 Suse RedHat alapú, így meg kell ismerned egy teljesen más nem olyan gördülékeny csomagkezelési metódust, illetve egy két dolog máshol van mint a Debian rendszerekben. Persze grafikusan ugyanaz, mint az Ubuntuk (Gnome vagy KDE, most nem tudom Suse mivel operál)
Egébként több mint 20ezer Linux disztro van, úgyhogy mazsolázhatsz.
www.distrowatch.com -
kokos #3697 A suse 11.1-et hátha az jó lesz! -
kokos #3696 MerlinW te ufo vagy?,hogy mindenre tudod a választ?Gondoltam megnézem ezt is ! -
#3695 Köszönöm szépen a válaszokat!! -
#3694 20 évnél idősebb állományokat így: find ./ -mtime +7300
az utolsó 3 napban módosított állományokat így: find ./ -mtime -3.
az utolsó 3 napban módosított txt állományokat így: find ./ -name '*.txt' -mtime -3
100 kbytenál nagyobb állományokat így: find ./ -size +100k
100 kbytenál kisebb állományokat így: find ./ -size -100k
./ az aktuális könyvtár, helyettesíthető /bármire -
#3693 kimaradt a -name
find /könyvtárnév -name "*.*" -size -100k -
#3692 csak tipp, most kipróbálni sem tudom:
find /könyvtárnév "*.*" -size -100k
vagy talán van olyan hogy ls -s -
#3691 Sziasztok! Vki leírná, hogy milyen paranccsal lehet a pl. 100kb-nál kisebb méretű fájlokat kilistázni, egyszerűen kerestem mindenhol, de nem leltem rá. Válaszokat előre is köszi! -
theodred #3690 Köszönöm!
Köszönöm!
Köszönöm!
-
#3689 Cedega 7-re sikerült valakinek DirectX-et erőszakolnia?
A megoldatlan probléma:
Cedega 7.0 felment, Spore Demo letölt (hivatalos Cedega oldalról), de nem indul Direct3D hiánya miatt. DX-et még nem tudtam ráerőszakolni, neten pedig érdekes módon még nem találtam rá megoldást. Ami ugye azért vicces, mert Cedega ezzel (mármint a Spore-al) reklámozza a szoftverét jelenleg, de egy fél mondatot sem ír arról, hogy DX-re van szükség, és hogy azt hogyan.
Csak mert wine alatt megy a dolog:
A megoldott:
Ugyanakkor wine-re gyönyörűen felment a 2008 márciusi DX9c, amivel trackmania és egyéb finomságok is elindulnak, de Spore nem - bár tovább jut mint Cedegánál, van sötét képernyő megy hardveres kurzor és szaggatott zene:)
DX9c 08mar for Wine
DX9c 08nov for Wine
Bónusz kérdés: Wine alatt hang témában valakinek tapasztalata? Nálam folyamatos hangot még sosem sikerült kicsalni belőle Alsa-n. OSS-en meg sem szólal emlékeim szerint.
Mondjuk ennek lehet oka az agyontámogatott USB-s Audigy 2 NX hangzavaróm is:) -
#3688 1- írsz egy scriptet:
#!/bin/sh
ide írod a kapcsolódás parancsát
exit 0
2- futtathatóvá teszed: chmod +x fájlnév,
3- berakod a /etc/cron.hourly könyvtárba, majd elindítod a crontabot, ha nem futna: sudo /etc/init.d/cron start
Így óránként próbálkozik csatlakozni. Ha utánaolvasol biztos van a ppp-nek visszatérési értéke, amivel vizsgálni tudod, van-e aktív kapcsolat. De anélkül is mennie kell. -
theodred #3687 Egy másik dologgal traktállak beneteket!
Megy a torrent, de éjszakánként a szolgáltató (internet) egy alkalommalbontja a kapcsolatot. Utánna nem áll helyre a kapcsolat, mert újra kellene tárcsáztatni a dsl-t. Az aktív eszköz (router) megoldás lenne, de hátha van másik megoldás is, amivel magát az ubuntut, illetve egy részét vesszük rá, hogy saját maga autómatikusan építse fel a kapcsolatot ismételten.
Továbbá: az openoffice (2.4) (ubuntu) nem ír ki semmit a menüikonok körül. Ez valószínű a nyelv beállítása utántól lehet így (talán). A legördített menükben is csak vonalak vannak. A jobbgombra felugró gyorsmenü is csak vonalakból áll. Persze emlékszem hogy alulról melyik volt a másolás, meg a beillesztés, és így működik is, de mégiscsak hasznos lenne a felirat is. A beállítások menü is ilyen, így a nyelvet sem tudom állítani probaképpen. Openoffice uninstal és újra instal a megoldás? -
theodred #3686 Közben megtaláltam!
Rendszer vezérlőközpont megjelenés képernyővédő energiakezelés -
#3685 Hát, nekem meg ki be kapcsolgatja a monitort, nem izgatott a dolog, mert ha elmegyek a géptől mindig kinyomom a monitort, ha meg kimegyek az épületből, akkor meg leállítom. :P :) -
theodred #3684 Sziasztok!
Nektek sikerült beállítani ubuntun azt, hogy amikor eltelik pár perc, és a kép elmegy, akkor a monitor is kikapcsoljon (mint XP-nél)?
Mert XP-nél működik, ubuntunál pedig a monitor szürke képet ad ahelyett, hogy sötét lenne, és villogjon a power ledje!
-
#3683 [URL=http://tombuntu.com/index.php/2008/11/18/a-guide-to-system-backup-and-restore-in-ubuntu/]sBackup "System Restore"[/URL]
Kötelező darab:)
ubuntusoknak repóból elérhető. -
#3682 Mivel az Ubuntu tudja kezelni mind a Fat32, és az NTFS partíciókat, tudja írni/olvasni a Windows XP alatti állományokat.
Ebből kifolyólag egy Linuxos vírusirtó fel tudja ismerni az állományban lévő víruskódot, és ki tudja törölni. -
theodred #3681 Sziasztok!
Mit gondoltok?:
Ha ubuntun használok vírusirtót, és mountolva van az XP-nek a particiója, akkor az ubuntu alatt futó virusírtó megtisztítja a fertőzött XP fájljait is? -
theodred #3680 Ezer kösz! -
#3679 Konzolban tudsz szabályokat létrehozni iptables segítségével
Illetve grafikus felületet is letölthetsz hozzá, pl Gufw vagy Firestarter -
theodred #3678 Sziasztok!
Ismét én!
Nem tudjátok véletlenül, hogy az ubuntu tűzfalát hol tudom állítani? Portszámot megadni? -
bepi #3677 esetleg:iwconfig?
iwlist scan?
ifconfig? -
#3676 Jéé tényleg !
Kössz a Választ ! -
#3675 A C: gyökérben módosítsd a boot.ini t és voala már megy is a dolog :c) -
#3674 Sziasztok !
Olyan problémám lenne , hogy Xp-n belül telepítettem az Ubuntu-t .Tegnap kellett a hely . A gugliban utánanéztem hogy kell eltávolítani , de a Wubit nem találtam a telepített programok közt ., csak az Ubuntut . Viszont ezt meg nem lehetett eltávolítani (telepítő nem működött)) . Kézzel töröltem az Ubuntu könyvtárat , de bootolásnál mindig felkinálja a linuxot is . Erre tudtok vmi megoldást ?
Kössz a válaszokat ! -
#3673 -
#3672 Az egy kernel alapú cluster manager. Nekem alapból nincs fent, nem tudom mi használja/teszi fel.
cman és libfence3 csomagokat távolítsd el. -
#3671 cman? A Google szerint cluster manager - ezzel lehet több számítógépet összekötni "fürtbe", hogy közösen dolgozhassanak egy feladaton.
Eltávolítása: sudo apt-get remove cman
Beállítóállományokkal együtt: sudo apt-get remove cman --purge
Bár kérdéses mi telepíthette fel, minek van rá szüksége. -
theodred #3670 Nagyon köszönöm!
Még ha terhelhetlek esetleg, bár nem szeretnék visszaélni a jóindulatoddal!
Rendszerbetöltéskor az ubuntucsuszka elmegy kb 60-70%-ig, majd újra szöveges felület, valami "cman" startra vár aztán megint majd megint amíg C A D kombinációval killezem és továbbtölti a rendszert ami szépen elindul.
Mi lehet az a cman, és hogy lehet kivenni a betöltési listából?
-
#3669 Uh... Ok... Most Vistával vagyok fent, de amint feljövök Linux-al (web 'n walk) megírom a válaszokat... -
#3668 1. Milyen eszközöket (hálózati kártya, AP, vezeték nélküli router) használsz?
Ha nyitsz egy terminált és beleírod, hogy dmesg ír a vezetéknélküli eszközről valami infót?
2. Hogyan kapod az IP-címedet, hogyan csatlakozol a netre?
DHCP? Fix IP-cím? Netalántán PPPOE (betárcsázós)?
Ha nyitsz egy terminált és beleírod, hogy ifconfig, akkor a wifi interfész (PPPOE esetén a ppp nevű interfész) kap IP-címet?
A kapott IP-címet (illetve az átjáró IP-címét) megpingelve (terminálba: ping <IP-cím>) kapsz választ?
3. Be van állítva DNS-szerver IP-címe? -
#3667 Még annyit hozzátennék, hogy Linux Ubuntu Ultimate Edition 2.0-m van... -
#3666 Sziasztok! Nem tudna esetleg vki segíteni a wifi belövésében (akár MSN-ben)? A gond az, hogy megtalálja (wifi radarral) a hálózatokat, rá is csatlakozik arra amelyikre szeretném, de amikor rá akarok lépni egy weboldalra a FireFox-al, akkor csak kiírja, hogy connecting..., és annyi... Nem megy tovább... Vista alatt megy rendesen... Ugyanazt a hálózatot használom már hónapok óta, úgyhogy azzal se lehet gond... MSN címem: [email protected] Ha esetleg vki tud segíteni, vegyen fel, mert nekem nincs ötletem se mi lehet a gond. Guglival is próbálkoztam, de eredménytelenül... Köszönöm előre is...