LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Wow, respekt <#eljen>
Latom van itt aki ilyennel is foglalkozik :)

ivjoe
Beleír a forráskódba, megkeresi az elsõ <body> tag-et és utánna beleír. :)

Kis kitérõ:
Így az extrát át lehet vágni egy kommentbe tett +1 body-val, így az extra által beszúrt kód is kommentbe kerül. Szóval a saját body tag-ünk elé beszúrjuk ezt:

<!-- <body>
-->

Szobatársam jött rá erre, asszem úgy illik, hogy linkelek forrást is: http://dizzygodlike.extra.hu
Nem nyul bele. Nezegettem kicsit firebuggal, de nem jottem ra (nem vagyok egy hozzaerto). Lehet hogy valami webfejleszto forumon tobb sikerrel jarnal...

mod_include

De szerintem az nem ír bele a forráskódba. Extrán biztos beleír? Az pl nem is biztos, hogy jogszerû. Ha tényleg beleír, akkor valami scripttel oldották meg.

Free
na de azt hogyan oldják meg hogy ha regelsz egy tárhelyet üres az ftp d beteszel egy index. html t ami üres amikor meg megnézed ott van benne a kód. ilyen szinten nem hioszem hogy a php hozzáférne pláne hogy nem is hívod meg üres html sablonban

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

Nem vagyok otthon a temaban, de szerintem nem az apache csinalja, hanem pl. php-vel oldjak meg.

Free
sziasztok!

Hogyan lehet apacheot úgy belõni, mint pl az extrán van ? hogy a megjelenített weblapok html kódjába beilleszt egy két plussz sort.
Extrán megoldották, jhogy megejelnjen benne 3 gomb. már a html -ben. valami hasonlót szeretnék én is.

googlét végig túrtam már de azt sem tudom igazán hogy hogyan keressek rá. ha valaki tud segíteni megköszönném.

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

MerlinW
Ennyi:)

[merlinw.org]

A 32bitest töltsd le.

This kernel requires an x86-64 CPU, but only detected an i686 CPU.
Unable to boot - please kernel appropriate for your CPU.
MerlinW
Nem akarod telepíteni, minek a 64bit?:)
Hibaüzenetre lenne szükségünk ahhoz, hogy segíteni tudjunk.

[merlinw.org]

Hali!
Letöltöttem az ubuntu linux live CDjét, elvileg 64bites verzióban, de amikor el akarom indítani CDrõl nem mûködik... telepíteni nem akarom csak CDrõl futtatni... De kiír valami hibaüzit, hogy nem támogatja a gép... Core2Duo val próbálom.... valami ötlet?
MerlinW
ntfs-3g csomag felpakolása után, az /etc/fstab -ot így kell bõvíteni, ha magától nem történne meg:

/dev/sda1 /mnt/sda1 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/sda2 /mnt/sda2 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/sdb1 /mnt/sda1 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0

stb...

A /mnt/<könyvtárat> létre kell hozni, ha automatikusan nem jönne létre. Természetesen nem kell sda, sdb-nek hívni õket, lehet "Geza_Rendszer" is a könyvtár neve.

A "ha automatikusan nem jött létre" szövegeket azért írtam, mert minden disztrónak más az automount scriptje, valamelyik automata, valamelyik csak félautomata:)

Lényeg, hogy ntfs-3g, fstab írás, könyvtárak létrehozása után minden a helyén lesz.

Ha van a gyökérben "mnt" mellett "media" könyvtár is, akkor használjuk azt, mert általában az abban levõ dolgokat automatikusan csatolja a rendszer. (pl Ubuntu)

[merlinw.org]

MerlinW
Több mint 10 éve használok Linuxot, valóban volt idõ amíg a FAT volt a menõ, de már kb. 4-5 éve teljes értékûen - és sokkal gyorsabban - funkcionálnak az NTFS driver-ek. (Érdekesség, hogy a mérések szerint ntfs-3g meghajtóval gyorsabb a linuxos NTFS írás, mint Windows alatt)

Nehogy már Te legyél felháborodva, aterembúráját:)

[merlinw.org]

lck
Nem kell semmiféle FAT. ( Felejtsük már el! ) NTFS-3G tökéletes írást és olvasást biztosít. Sztem Orionk #3553-as problémája is inkább jogosultsági, és nem fájlrendszerolvasási kérdés.
Nem a linux alá,a windows alá rakjál FAT-ot és akkor nem nagyon lesznek olyan problémák mint amit leirt Orionk.
Mielõtt oktatsz:próbáld meg!
lck
Picit le vagy maradva.
MerlinW
Nem. Nem érdemes.
NTFS-t minden gond nélkül írja, olvassa a linux, Windows viszont ne írjon linuxos partícióra. Linux alá FAT-ot tenni meg egyszerûen baromság. Ha van bármi fogalmad a két fájlrendszer közti különbségrõl akkor ezt te is tudhatod. Ha nincs, akkor olvass mielõtt oktatsz.

[merlinw.org]

Ha Windowst és linuxot is akarunk érdemes FAT fájlrendszert használni...
Igen. Keress ra, hogy ntfs-3g, ha igy nem talalja, akkor keress 'ntfs'-re aztan majdcsak ott lesz.

Igen ntfs-en van. Ezt a package manager-ben lehet elérni?

ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!

Tedd fel az ntfs-3g csomagot (ha nincs felrakva). Gondolom NTFS particion van a windowsod.

köszi.

a linux látja a windows particiokat, de nem tudja megnyitni. Rákattintottam a fájlrendszerben a windows os particiókra legelõször, akkor kérte a rendszergazda jelszavam. Megadtam neki, de onnantól semmi, nem akarja , nem tudja megnyitni. Mi lehet?

lck
A "/" ra rakja magát a rendszert. Ha csinálsz "/home"-t is akkor arra kerülnek a felhasználók beállításai és mentései. Ez akkor jó ha újra akarod rakni a rendszert akkor csak a "/"-t kell letörölni. A "/home" megmaradhat.
feltelepítettem linuxot, fedora 9. A telepites soran sikeresen kiválasztottam az ext 3 particiot. Amiben nem voltam biztos, hogy nevet kellett adni a particionak, azaz elérést, ilyenek közül kellett választani: "/", vagy "/home", vagy stb... Én azt adtam neki, hogy: "/" . Az jó?

vagy inkább "/home" kellett volna?

THX.

A Memory Test arra valo, hogy a gep RAM-jat tesztelje. Akkor erdemes futtatnod, ha gyanus, hogy rossz lehet. Uj gepnel mindenfelekepp erdemes tesztelni. Ha nem viselkedik a geped gyanusan, akkor nem kell.
A media test pedig a CD/DVD-t teszteli. Ha nem sikerul a telepites, vagy biztosra akarsz menni, akkor kell futtatni, hogy nem a CD/DVD a hibas-e.

Feltelepítettem a Fedora 9-est. Nem rossz.
A telepítõ elején volt egy olyan menupont, hogy MEMORY TEST, az mire való?
Érdemes lefuttatni a telepítés elõtt?

Volt egy media test is, arra is azt kérdezném, hogy mi, és mire hasznos? :)

Köszi.

MerlinW
Minimum 10GB Ext3 partició, 1GB SWAP partició, a többi már májkroszoftos tovább gomb nyomogatás.

[merlinw.org]

SZiasztok!

TElepítettetek már fedora 9-est?

Mire érdemes figyelni a telepítés során, mi legyen beállítva, vagy mi ne?

THX.

mumpic
A merevlemezek csak 4 darab partíciót tudnak kezelni, nem többet.
A kiterjesztett partíció, az egy darab partíció a merevlemez szerint, ám ügyesen "felosztja saját magát", így akárhány partíciód lehet valójában. Ennyi a történet. :)

Köszi szépen.

Örülök, hogy jónak találod.

De nem tudom, hogy miért van a világoskék extended partición belül az összes többi. Illetve nem tudom, hogy egyáltalán mi az a világoskék extended particio.

SZerinted?

Üdv.,

HiPPoNaX
LCK-nak igaza van, a linuxos nero egy szep nagy rakat tragya, raadasul meg fizetni is kene erte. Sokkal jobb az ingyenes K3b vagy eppen a Brasero.

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

lck
Nem kell töredezettség mentesíteni.
Linux alá is van Nero, de vannak direkt linuxos íróprogik is. Pl: K3b - többet tud mint a linuxos nero.
Ja és még arra lettem volna hirtelen kiváncsi, hogy linux alatt hogyan tudok, cd-t, dvd-t írni?
Le lehet tölteni a nero-t linux alá is?

THX,

Üdv.,

Hy!

Linux-ban is kell töredezettségmentesítõt, azaz defragot használni, futtatni néha? VAgy a linux fájlrendszer nem igényel ilyet, és nincs is ilyen program?

HiPPoNaX
Igy jonak kell lennie.

Igen, tudtommal a Linux siman tud bootolni extended (logikai) particiorol is. En szemely szerint nem probaltam, de ugy olvastam, hogy ez nem akadaly a Linux szamara.
A lenyeg az, hogy csak 4 primary particio lehet. Ha tobb particiot akarsz, akkor kell csinalni egy nagy extended particiot, es ezen belul tudsz sok logikai particiot csinalni.

Megcsináltam a particionálást.
Itt egy kép róla:
http://images.netbag.hu/20080918/16244889109.JPG

Mi a véleményed?

Két kérdésem lenne:
-A harmadik oszlopban azt mutatja, hogy logikai és primary particiok vannak. Mit jelent ez a kettõ?
-A System nevû partició(ezen van az xp) mellett van egy extended partició(világoskék szín), és ezen van a két linux particio, meg a harmadik sima adat NTFS. Mi ez a világoskék extended partició, és baj-e, hogy a linux is egy ezen belül van, meg az ntfs is.

Köszi

HiPPoNaX
Dehogy veszted el orokre. Ha valami miatt megsem kellenek majd, akkor siman torolheted a particiokat es az igy felszabadulo teruletet hozzacsaphatod valamelyik NTFS particiodhoz (vagy akar letrehozhatsz egy uj NTFS particiot is belole)

CSak azért kérdezem, mert akkor ugyebár örökre elveszem azokat a particiókat, amiket a linuxnak most csinálok. Mármint ugy örökre, hogy attól kezdve csak linux tudja majd használni.

Ha igy van, akkor még most nagy particiot hasitok le a linuxnak, hogy mindig elég legyen neki a késõbbiekben. Hátha a közeljövõben olyan linuxaot adnakki, aminek nagy particio kell

tehát, akkor a linuxos particiokat nem fogom tudni visszaparticionalni NTFS-re?

Egyébként partition magic 8-asom van

HiPPoNaX
Particionalasra hasznalj inkabb valami erre a celra kitalalt programot, ne a windowsba beepitett fdisket. Ajanlom helyette inkabb az Acronis Disk Directort vagy a Norton Partition Magicet (korabban PowerQuest Partition Magic). A win alapbol nem latja a linux particioit, mivel gyarilag meg hirbol sem ismeri az ext3-at. Leteznek mindenfele megoldasok ennek megkerulesere (peldaul fs-driver, vagy a total commander ext reader pluginja), de en nem javasolnam az ext particiok windows alol torteno irasat.

A linuxot a windows mellé telepítem fel. Dual boot-os lesz.
Ha most leformázom a vinyót, és átparticionálom, hogy létrehozzam az ext3, és linux swap particiot, akkor miután ez kész a windows látni fogja ezt a két particiót?

Mert azt olvastam, hogy a linux látja a windows-os fájlokat, de a windows nem a linuxosokat. Ezek után merült fel bennem a kérdés, hogy, ha késõbb nem akarom, hogy legyen linuxom, csak windows, akkor a windows látni fogja-e ezt a két linuxos particiot, hogy visszaformázhassam a windows számára NTFS-re?

Köszi

HiPPoNaX
Nem kell feltetlenul, ennyivel tokeletesen elfut. Ha szeretned az adataidat egy esetleges rendszerosszeomlas utan is biztosan tudni, akkor en letrehoznek a helyedben egy 3. particiot (szinten ext3), amit /home-kent csatolnek fel. Igy a sajat "dokumentumok" mappad kulon particiora kerulne (linux alatt a felhasznalo dokumentumok mappaja a /home/felhasznalonev utvonalon erheto el ugyanis)

SZiasztok!

Akkor linuxnak ext 3 partico kell, meg egy linux swap, és kész?

Nem kell másik particiió?

Köszi

MerlinW
HiPPoNaX
Ne hasonlitsuk ossze a linuxot a windows-al ilyen szempontbol (se), nincs sok ertelme. Hogy egyaltalan mi is az a disztribucio es miert van belole ennyi? Kerdezd errol wikit.

A kulonfele disztribuciokkal kapcsolatos informaciokat legjobban talan a distrowatch foglalja ossze, szerinte a fedora 2008. majusa ota a 9-es verzional jar.

Köszi szépen.

A fedora 8-as, az egy uj linux?
Meg mi a különbség mondjuk egy ubuntu linux, és más linux tiusok között

Minek több linux tipus? windows ból is csak egy fajta van, csak annak több verziója, 95, 98, xp, stb...

ÜDv.,

HiPPoNaX
Es meg egy linket batorkodom ajanlani mindenkinek, aki most ismerkedik a linux-szal, remelem neked is tetszeni fog es megvilagit nehany kerdest.

HiPPoNaX
Nem, a virusfertozes nem pusztan ennyin mulik. Annak a programkodnak le is kene tudni futnia (na de linuxon ugye nem futtathato pl egy .exe file csak ugy nativan), modositania kene nem letezo windowsos rendszerallomanyokat, stb.