4228
  • MerlinW
    Nem kell Linuxnak 2GB swap... 1GB bőven elég. Abból is használ maximum 100-200MB-ot 2GB RAM mellett. 3GB mellett szinte hozzá sem nyúl soha.

Mikor még csak 1GB RAM-om volt, akkor is több volt mint elég az 1GB swap.
    Akkor kell nagyobbat adni neki, ha zene vagy videoeditort, illetve 3D-s modellező programokat szeretnél használni. De egy 100+ layeres gimp képnél sem nagyon használ 200MB-nál több swap-et.

Mellesleg swap fájlt menet közben is létre lehet hozni, ha éppen szükség lenne rá.

> dd if=/dev/zero of=/swapfile bs=1024 count=65536
    > mkswap /swapfile
    > swapon /swapfile

automatikus aktiválás minden inditáskor: /etc/fstab -ba írni:
    /swapfile swap swap defaults 0 0

• Orionk
    SZia!

Köszi!

32 bites a linuxom. SZóval, akkor csináljak két darab 2 gigás külön-külön linux swap partíciót? De nekem csak 3 giga RAM om van. Nem lenne jobb egy 2 gigás és külön egy 1 gigás linux swap partíció?

Köszi
  • KoS
    Hmm.. a hibernalast mashogy hivjak windows alatt?
    Azt jelenti, hogy nem kapcsolod ki a gepet rendesen, hanem kiirja a ram-ot a swap-ra, es amikor legkozelebb bekapcsolod, akkor visszatolti es ott folytatod ahol abbahagytad (azok a progik futnak, stb). Hasonlo mint a suspend csak ott nem kapcsolhatod ki az arambol. Szoval ha akarsz hibernalni, akkor szukseged van legalabb akkora swapra mint amennyi RAM-od van.
    A kovetkezo kerdes, hogy a Linuxod 64 bites vagy 32 bites? Ha 64 bites, akkor csinalhatsz 16TB swapot is :) Ha 32 bites, akkor csinalj 2 db 2 GB-os particiot. A windows elvileg nem hibas, mert hivatalosan 32 bites oprendszeren 2 GB a max swap-bol.
    A RAM felismeressel semmi gondod nem lesz Linux alatt.
  • Orionk
    Köszönöm az eddigi segítségeket.

Mit jelent az, hogy hibernálni szeretnék?

a procim az amd athlon dual core-os, 64 bites. Nem az a probléma, hogy a linux nem ismeri fel a 3 gigát, hanem, hogy windows alatt, amikor partition magiccel akarom létrehozni a linux swap particiót, akkor csak 2 gigányit tudok létrehozni. Tehát,akkor a windows a hibás, nem? Az xp pedig felismeri mind a 3 gigát. Ja és ez egy laptop, vagy az nem számít?

Üdv., és köszi
  • KoS
    Igazabol nem art ha van annyi swap mint memoria, de mostansag mar nem szukseges. A 3GB ramodat nem hiszem hogy valaha is teljesen fel fogja hasznalni a Linux (kiveve ha valami ipari alkalmazasokat akarsz futtatni, vagy kutatasra hasznalod). A nagy kerdes igazabol az, hogy akarsz-e hibernalni, mert ebben az esetben szukseged lesz legalabb akkora swap-ra, mint amennyi RAM-od van. Ha nem akarsz hibernalni, akkor siman elleszel 1-2 GB swappal is.
    Ezt a 2GB-os limitet x86 arhitekturan en is csak most olvastam, de csinalhatsz 2 vagy tobb swap particiot is.
  • mumpic
    A RAMot felismeri, abban hiba nincs, inkább az a kérdés hogy a swap kezelését hogyan intézi.
  • mumpic
    Egy 2005-ös írás szerint:

„How large can my swap space be?
    Currently, the maximum size of a swap partition is architecture-dependent. For i386, m68k, ARM and PowerPC, it is "officially" 2Gb.”

Próbáld ki az ingyenesen letölthető gparted livecd-t is.

• Orionk
    Sziasztok!

Linuxot akarok feltelepíteni, és most akartam létrehozni a particiókat. A linux swap particiót ugy tudom, hogy akkora méretben kell létrehozni, amennyi RAM van a gépedben.
    Itt van a probléma, az én gépemben 3 giga ram van, 1-szer 1giga, és a másik szloton 2 giga.
    Szal 3 giga ram van a gépemben, de amikor partition magic programmal akarom létrehozni a Linux swap-ot, akkor csak 2,053 megabájtig engedi, hogy annál nagyobb méretűt nem hozhatom létre.

Ez mirét lehet szerintetek?
    A linux csak 2 gigáit ismeri fel a RAM-ot?

ÜDv.,
  • Max7
    tökéletes köszönöm!
  • Dj Faustus #3616
    Ha csak az adott mappán belüli állományok érdekelnek:
    ls -lA /home/faustus | grep "^[-l]" | wc -l

Ha az almappákon belüli állományok is kellenek:
    ls -lAR /home/faustus | grep "^[-l]" | wc -l

Az ls -l kapcsolója a "hosszú listázási formátumért" felelős, a -R a rekurzivitásért. A grep "^[-l]" parancs mindazon sorokat kiszűri, amelyek - jellel (szimpla állományok), vagy l betűvel (szimbolikus linkek) kezdődnek.
  • Max7
    Adódott egy problémám! A feladat adott: van egy mappa pl.: /home/teszt/ ezen a mappán belül ügye vannak fájlok, almappák, almappákon belül fájlok, fájlok amik pontal kezdődnek pl .bash_history és szükségem lenne egy olyan parancsra vagy összetett parancsra amivel ki tudom iratni hogy összesen hány darab fájl van az említett /home/teszt/ mappában beloeszámolva a .-tal kezdődő fájlokat is, de nem beleszámolva a mappáka! magyarán a kimenetnek egy számnak kéne lennie!

idáig eljutottam:

ls -A /home/webuser/teracom/ | wc -l

de ezzel az összetett parancsal az a gond hogy a mappákat is beleszámolja! Valakinek valami tippje vagy 5lete van?
  • MerlinW
    Vuze 4 (ex Azureus) nagyon pofás és okos lett. Ha kisebb erőforrású kliens kell, akkor qtorrent, deluge.
  • ivjoe
    deluge ^.^
  • Dj Faustus #3612
    "Most kezdek használgatni , tanulni linuxot."
    Milyen disztribúciót?

"Szeretném kérdezni, hogy linux alatt hogyan lehet torrentezni. Milyen kliens kell hozzá?"
    Amilyet szeretnél. Deluge, Transmission, Azureus, cTorrent, rTorrent, BitTornado,...
    Itt ahol a Linux/Unix oszlopban Yes van, az Linux alatt is megy

"kell e valamit beállítani?"
    Amit egy Bittorrent-kliensben szokás.
  • mumpic
    Szerintem kb ugyanúgy mint a windowson, bár én windowson még nem torrenteztem.
  • Orionk
    Sziasztok!
    Most kezdek használgatni , tanulni linuxot.
    Szeretném kérdezni, hogy linux alatt hogyan lehet torrentezni. Milyen kliens kell hozzá? kell e valamit beállítani?

Köszönöm
  • MerlinW
    okos shell szkript oldal
    Lehet tanulni belőle, illetve hasznos szkripteket találni.
  • Free
    köszönöm szépen a segítséget. az istennek nem találtam sehol
    Hálám örökké üldözni fog :c)
  • ivjoe
    Vagy grub recovery disc is van. :)
  • vki
    THX
  • mumpic
    Feltelepíted a vistát, majd bebootolsz az ubuntu live cd-vel.
    terminálba: grub
    majd: find /boot/grub/stage1

Ez visszaad valamit, mondjuk hd(0,1).

Ezután: root (hd0,1)
    majd: setup (hd0)

Ezután meg indítsd újra, és remélhetőleg jó lesz :)
  • vki
    Hi!

Adott egy laptop, C-n egy WindowsXP-vel, és egy másik partición egy Ubuntu Linux. GRUB loadert használok, és az érdekelne, ha telepítek az XP helyett egy Vista-t, akkor hogy tudom visszahozni a GRUB-ot? Mert gondolom Vista loaderrel nem lehet a LINUX-ot bebootolni.

Előre is köszönöm a válaszokat!
  • Dj Faustus #3603
    Illetve talán vannak még jobb megoldások: mod_line_edit illetve mod_publisher.
  • Dj Faustus #3602
    A mod_ext_filter lesz a te barátod. Nézd meg a "Using sed to replace text in the response" bekezdést.
    Itt egy perlben készült megoldás
    A mod_include az Server Side Includes-hoz jó.
  • Free
    senki semmi ? :(

L vagyok keseredve. pedig biztos meg lehet oldani de mindenki titkolja mint a tökéletes postfix setupot régen :(
  • eNiX
    Elnézést a dubpla hsz-ért, természetesen a többieknek is köszönöm!
  • eNiX
    Köszönöm szépen!
  • Dj Faustus #3598
    find /home -printf %p\\t%Y\\n | sed -e 's/d$/directory/' -e 's/f$/file/'

Mellesleg man find (és keresd meg a -printf kapcsolót) illetve man sed.
  • eNiX
    Ez egészen jó!
    Ezt át lehet írni másképpen is? Így most melléjük ír egy d-t vagy f-et. Ezeket át lehet írni pl file-ra, directory-ra?
    Meg megköszönném ha elmagyaráznád a -printf után lévő dolgokat mert nem ismerem sajnos :$
  • homeless
    Ez 1 paranccsal is megoldható:
    find /home/akarmi/ -printf %p\\t%Y\\n
  • ivjoe
    Izé lemaradt, hogy:

pwd - print name of current/working directory
  • ivjoe
    pwd parancs? :)
  • eNiX
    Sziasztok

Remélem jó helyre írok, bash/shell/héjprogramra lenne szükségem.
    Rekurzívan kell könyvtárat listázni olyan módon, hogy a fájlokat teljes elérési címmel írja ki, valamint melléjük kerüljön hogy milyen fájl (file, directory, symbolic link).

Addig jutottam, hogy a rekurzió az megvan, végigmegy az összes almappán. Ami nem megy, az az hogy a fájlnevek teljes elérési úttal szerepeljenek.
    A ciklusban a find parancs keresi az almappákat, a file parancs pedig megállapítja a fájlról hogy milyen és automata melléírja, de nem írja ki az elérési utat. Ez itt a probléma.

Remélem érthető és tudtok segíteni, mert viszonylag fontos lenne.
    Köszönöm előre is!
  • HiPPoNaX
    Szerintem ehhez teljesen felesleges a virtualbox, attol nem lesz 2 ip cimed. Ellenben nagy valoszinuseggel vbox nelkul is elindithatod parhuzamosan a masik gameservert, csak egy masik portot kell neki beallitani.
  • Mummer
    Sziasztok!!!

Lehet, hogy nem ide tartozik, de attól még ideírom, hátha tudnátok segíteni

A következő probléma áll fenn:
    -futtatok egy 1.12.1-es wow servert. Szeretnék mellette egy 2.4.3-masat is, de a szolgáltatóm, csak 1 IP-vel látja el a gépemet. Arra a megoldásra gondoltam, hogy felrakok egy VBOX-ot a servergépre, és a VBOX-ban indítom a 2.4.3-mas servert. (server a serverben elv alapján Mosolyog ) Fel is tettem a VBOX-ot, és normális működik, de itt kezdődik a problémám....

-a VBOX-nak egy külön alhálózati IP-t kéne adjak, de nem tudom hogy milyen paranccsal, vagy scriptel tudnám ezt megoldani.
    Kérlek segítsetek!

- rendszerem: Debian Linux 4.0 (Etch)
  • zoliapu
    Ez így van betonstabil a és hivatalos NTFS tejeskörû írás-olvasás támogatás Linuxon.Én is egy éve használom aktívan és teljesen meg vagyok elégede egyszinten van az EXT3 naplózó fájlrendszerrel.
  • MerlinW
    Általában mindig az alaplapi eszköz élvez prioritást, nforce-al pedig ehgyik disztro sincs közeli barátságban. Próbáld úgy, hogy BIOS-ban kikapcsolod az alaplapi video-t.

(bár itt megjegyzem, hogy én akármenyire állítottam disabled-re az alaplapi hangkártyámat, Ubuntu simán berakta elsődleges audio eszköznek...:))

Ha nem megy, akkor Google, rengeteg linux-nforce-os kérdés/megoldás van a neten.
  • Dévids
    Nvidia GF 7900GS graf kártya, Nforce 560 chipset
  • KoS
    Milyen grafikus kartyad van, illetve alaplapi chipseted?
  • Dévids
    Sziasztok!
    Nem tudjátok miért van az hogy akármelyik Linux verziót elindítom Live CD ként és egyszerűen az indulásnál szétesik a kép vagy néha túl színes a kép?De ez van akkor is ha feltelepítem.Eddig az Ubuntu,Mandriva OpenSuse változatokat próbáltam ki.
    Előre is köszi a választ!