4228
  • Dj Faustus #3665
    Pár, ami csomagból telepíthető (sudo apt-get install)
    LinuxDC++
    MLDonkey
    Valknut
    DCTC

Pár, ami forrásból:
    DC#
    jUCy
  • theodred
    Sziasztok!
    Ki tudja hogy Ubuntuhoz létezik-e DC (direct connect) progi?
    Torrentet futtatok rajta, már csak a DC hiányzik!
    BOLDOG ÚJ ÉVET!
  • intuser
    sziasztok,

Egy főiskolai feladatot szeretném segítségetket kérni, és Linuxban csak
    nagyon alapismereteim vannak.

A feladata: egy linux router beállítása, ami egy IPv4 és egy második,
    IPv6-os hálózatot köt össze (igazából csak egy-egy laptopot, ami a
    hálózatokat szimbolizálja), úgy, hogy maga a linuxos gép fordítást csinál a
    két hálózati protokoll között (azaz nem tunnelezést).

Van egy asztali gépem, benne két hálókártya, installálva Fedora 10.
    De igazából nem tudom, hogy mit kellene beállítanom, csak halvány sejtéseim
    vannak, hogy az IPv6 kezelő részeket kellene telepítenem, majd
    hozzárendelni a hálókártyákhoz IP címeket. De ez így elég, vagy mást is
    kell állítgatni? Router táblában turkálni ? Esetleg a laptopokon is kell
    valamit csinálnom?

Ebben szeretném a segítségedet kérni
    Előre is köszönöm
    Gábor
  • Free
    Jah és a legfontosabb Boldog Karácsonyt Mindenkinek !
  • Free
    Nagy vagy :c))))

Köszönöm. Pedig mér kigoogliztam a szemem . de úgy néz ki inkább az eszem :s
  • Dj Faustus #3660
    "a FAX rész lesz érdekes"
    Hylafax - itt egy magyar nyelvű cikk hozzá.

Winprint HylaFAX
    - ez meg mehet a Windowsos kliensekre.
    Ubuntu Linux kliens alatt meg ott a GFax.

"a scennelés hogy lehessen távolról scennelni"
    Ubuntu Linuxos kliens alól jól el tudom érni a saned-et az XSane-val.
  • Free
    Szép napot!

Samba kérdésem lenne. 2 hete túrom a netet de igazán jó megoldást nem találtam .

Egy egyszerű itthoni File , nyomtató, fax, és scenner szerver lenne.
    A disztrib mandriva 2009 Free

ami megvan , Fileszerver megy csont nélkül. Van egy közös mappa amit bárki írhat olvashat, és mindnekinek van saját könyvtára is amit csak ő lát a megosztásokbanm, és csak neki van jogosúltsága hogy írja olvassa stb. Az auth a rendszer felhasználókból megy szóval evvel sincs gond.
    A nyomtatómegosztás megy. ha minden gépre odamegyek és kézzel feltelepítem a nyomtatót a cups rendesen nyomtat de az istennek nem tudom megoldani hogy magára a szerverre tegyem fel az XP s meghajtó drivereket és onnan a kliens gép tudja automatikusan telepíteni nbe kelljen mindegyiknél egyesével saját lemez miegymás.

Próbáltam hogy XP s kliensről új driver hozzáadása de ott mikor a telepítés végére ér azt mondja hogy mégsem lehet jogosultság megtagadva.
    Erre kellene nekem valami megoldás. a többivel meg még sehogy nem állok. a FAX rész lesz érdekes hogy lehessen minden gépről faxot küldeni, és a bejövő faxok a közös könyvtárba PDF be mentődjenek, valamint egy PDF priotert beüzemelni a samba alatt hogy lehessen PDF be nyomtatni és a felhasználók saját könyvtárába mentse azokat, meg a scennelés hogy lehessen távolról scennelni. monjduk ehez a sane a jó megoldás és van hozzá egy php s aranyos kis script de még nem néztem meg . :c)

• mousee
    nyitsz egy konzolt, (alkalmazások,kellékek,terminál), és beírod hogy "sudo pppoeconf". Beírod a jelszavadat (bár nemtudom, hogy kell e sudo igazából :P), onnan meg már egyértelmű lesz. Kéri a felh. neved és jelszavad. Meg kérdez még pár dolgot, amihez oda írja, hogyha nem vagy biztos benne, akkor mit nyomj. Hajrá! :)
  • theodred
    Sziasztok!
    Nekem Ubuntun (2008 áprilisi) nem megy a net! ADSL van, és nem tudom, hogy hol kell bekéretni a felhasználónevet és a jelszót. Továbbá telepítéskor próbálja beállítani a hálózatot, de azt mondja hogy probléma van a dhcp-vel!
  • lck #3656
    Open Suse 11.1 final tölthető !!!
  • MerlinW
    Oké mc-t dobd fel csomagkezelőből (synaptic a neve, valahol megtalálod a "start-menüdben" az adminisztrátor cuccok között)

Interfaces nincs is Redhaton, most jutott eszembe (erről beszéltem:))
    /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 -ezt kellene szerkesztened

Próbálhatsz másik dolgot is: (Két parancs)

ifconfig eth0 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0
    route add default gw 192.168.1.1

ahol a 192.168.1.1 a modem ip címe.

De ismétlem, biztos megoldható kattintgatással is, de abban nem vagyok otthon. De remélhetőleg benéz valaki aki napi szinten használ Redhatot/konfigurált már grafikus felületről.
  • Orionk
    Szia! köszi, hogy próbálsz segíteni, de nagyon nem akar összejönni:

beírtam az ip cimet "217.20.131.2", de a böngésző nem nyitott meg semmit. Viszont windows-ban megnyílik az index.hu, ahogyan mondtad.
    Megpróbáltam megkeresni az interfaces fájlt:
    beírtam:
    >$ locate interfaces
    és ezt dobta ki: "locate: can not open `/var/lib/mlocate/mlocate.db': Nincs ilyen fájl vagy könyvtár"

akkor beírtam ezt:
    >$ mc
    és ezt dobja ki: "bash: mc: command not found"

Ha a 'man' paranccsal rákeresek a locate parancsra: "man locate", akkor pedig szépen kidobja, hogy mit csinál a locate

Azt is kipróváltam azért, hogy mit dob erre a parancsra:"/etc/init.d/networking restart" azt mondja, hogy nics ilyen fájl vagy könyvtar:/etc/init.d/networking

Root-ként jelentkeztem be minden hova

pfff...
  • MerlinW
    Először is nézd meg tényleg nincs-e neted: írj a böngészbe egy IP címet: 217.20.131.2 (az index.hu ip-je)
    Ha bejön az oldal akkor csak nameserver nincs megadva. Ha semmi, akkor neted nincs.

Mindkét nyiss egy konzolt/terminált

-- Ha nincs net:
    - keresd meg az interfaces nevű file-t (redhatnál máshol van mint debianon):
    locate interfaces

- indítsd egy midnight commandert, hogy kényelmesebb legyen:
    mc

- a locate kimenete megmondta, hol van a fájl amit keresünk, csatangolj oda és F4-el nyisd meg.

- ez legyen a tartalma:
    auto lo
    iface lo inet loopback

iface eth0 inet dhcp
    auto eth0

- mentsd el(F2), lépj ki(ESC), majd add ki a következő parancsot:
    /etc/init.d/networking restart

----------------------------------------------

-- Ha nincs nameserver:

- indítsd egy midnight commandert, hogy kényelmesebb legyen:
    mc

- menj a /etc/resolv vagy resolv.conf fájlhoz, F4-el nyisd meg szerkesztésre, majd írd be a következő sort:
    nameserver 62.112.192.4

Természetesen mindent root-ként. Nem tudom feodora használ-e sudonert, vagy csak root-ot, előbbi esetben sudo mc -vel indítsd a commandert, utóbbi esetben pedig: su - jelszavad beírod - enter, majd utána mc

Remélem érthető volt. Ez a parancssoros megoldás, de ha van itt valaki aki otthon van a grafikus felületekben, mond egyszerűbbet. Én konzolban konfigurálom a rendszert, nem nagyon nyomogattam a GUI beállítás opcióit.
  • Orionk
    Egyszerűen nem sikerül beállítani.

Talán a gépnevet kellene visszaállítani automatikusra, de nem tudom, hogy hogyan kellene.
  • Orionk
    köszi a biztatást és a segítséget.

Feltelepítettem a fedora 9 est. Már rögtön egy problémába ütköztem, és nem tudom megfejteni.
    Linux alatt nincs internet, sem hálózat, xp alatt van net is meg hálózat. Adsl modemes netem van, eddig csak annyit kellett csinálni, hogy a modemből az utp kábelt bedugtam a lan-ba, és már volt is net.

A linux telepítésénél a következőt kérdezte, lehet, hogy ezt rontottam el?:
    A beállítás neve "Gépnév" volt: Gépnév beállítása:
    -automatikusan (DHCP-vel)
    -kézzel(localhost.localdomain) (pl. "gép.tartomány.hu")

A kettő közül a kézzel választottam. Lehet, hogy nem azt kellett volna?
    Amikor beboot ol a linux, akkor már nincs net, hiába próbálom beállítani.

Tudom, hogy keveset mondtam, és alig tudtok ez alapján segíteni,

DE van valami ötletetek?

köszi
  • MerlinW
    Miután az első linuxod, ha valamihez nincs "driver" akkor addig nem is lesz, amíg nem ismerted meg a linux lelki világát. Feodora-t nem ismerem, de pl. az Ubuntu Linux 99%-os eséllyel felismeri az összes eszközödet.

Egyébként, meg ne aggódj. Miután második rendszernek szeretéd, illetve ez lesz neked az első, feltételezem, hogy ismerkedni szeretnél vele. Ismerkedj hát. Feltelepíted, nyomkodod-olvasol sokat-szétbarmolod, max ha nem jön be letörlöd.

Ha tetszik és beletanulsz, valamint majd használni is szeretnéd, addigra már érteni is fogsz hozzá annyira, hogy elháríts egy esetleges meghajtó problémát.

Szóval mindent a maga idejében:)

Előre szólok, hogy a disztribucio-specifikus kérdéseknél a debian alapú rendszerekhez konkrétabb segítséget fogsz itt kapni, mint a redhat rendszerekhez. Persze annál sem lesz gond, csak azokat kevesebben használjuk. (én speciel csak szervernek. Itthon debian alapú van - ubuntu)
  • Orionk
    Hát, jó, köszi.
    És ha nem ismerne fel valamit, akkor honnan szerezzem meg a driver-eket linux alá? A laptopom msi, és az msi honlapján nem találtam linux alá ugyanazokat a driver-eket. Honnan tudhatom, hogy a fedora felismert midnent?,a chipset-től, az ati videókarin át, a beépített kameráig?

Egyébként sikerült megcsinálni matlabban a programot, krisztián csoportjában.

Üdv., Kellemes ünnepeket neked!
  • ivjoe
    Ha minden működik, felismert mindent. :)
  • Orionk
    Köszi a válaszokat!

Most szerintetek, akkor hogyan csináljam? honnan tudhatom, hogy a linux felismert mindent, és nem kell neki driver? Ha meg kell neki, akkor honnan szerezhetem be?

üdv., és thx
  • lck #3646
    Egyébként van valami "ndiswrapper" amivel wines drivereket lehet használni, de már rég rossz ha csak ez segít.
  • HiPPoNaX
    A linux sajat driverekkel rendelkezik (vagy eppen nem rendelkezik, ezutobbi szokott a problema lenni) a kulonfele hardvereszkozokhoz, ugyhogy a windowsos driverekkel nem sokra mesz.
  • Orionk
    Sziasztok!

xp mellé, akarok dual boot-ot, azaz linuxot is. Feltelepítem mellé a fedora 9-est. Laptopom van és kaptam hozzá egy dvd-t, amin minden driver rajta van, xp-nél fel is tettem minden drivert.

Kérdésem az lenne, hogy most ha feltettem a fedorát, akkor szintén be kell tennem a driver-es dvd-t, és feltenni minden drivert?Vagy linux alatt nem is kell? Vagy a linux fel sem ismerné ezeket a fájlformátumú drivereket?
    Tehát ez lenne a kérdésem, hogy hogyan tegyem fel a linux alatt a driver-eket?

THX
  • Max7
    rakj be egy 20 gigás vinyót és azon dolgozz a telepítő formázójával hozz létre particiókat nem egéséges keverni a wint a lin-el! szerintem
  • MerlinW
    Még sosem ismertem senkit, aki ekkora problémát csinált volna egy lapozófájlból:)
  • KoS
    Az alapjan amit osszekerestem a neten eddig (nem astam bele magam nyakig) valoban az van (vagy volt) hogy i386-on 2GB particiot tud kezelni. Mondom nem probaltam me'g soha 2GB-nal nagyobbat, de ha Max7 azt irta, hogy neki 6GB-ot csinalt a telepito, akkor lehet hogy most mar tobb swapot is tud kezelni, ezert ajanlom, hogy ne keszitsd el elore, hanem majd a telepites kozben.

Az hogy az XP latja mind a 3GB RAM-ot, nem szamit, a Linux is latni fogja a 3GB RAM-ot. Nincs direkt kapcsolat a RAM es a swap kozott ilyen szempontbol. Marmint az, hogy i386-on 2GB swap-ot tud(ott) kezelni, az nem jelenti azt, hogy 3GB RAM-ot nem latja. Siman lat 4GB-ot, de highmem kernellel tobbet is. 64bit-en me'g tobbet.

A laptopodban sajnos Radeon graf kartya van, ami nem a legszerencsesebb a Linux szempontjabol. Az nVidia jobban tamogatott, es sajnos lehet hogy nem fog mukodni a hibernalas. Ki kell majd probalnod.

Szoval mivel en me'g nem probaltam akkora swapot csinalni, szerintem hagyd szabadon azt a merevlemez reszt, amit fel akarsz hasznalni, es majd telepites kozben kiderul, hogy tudsz-e nagyobb SWAPot csinalni, mint 2GB. Ha nem, akkor csinalj 2db-ot.
  • Orionk
    Egyébként szerinted miért van ez, hogy a partition magic 8-as nem tud 2 gigás swap nál nagyobbat létrehozni?

Windows xp-sp2-eng van fent, ha ez számít, és az xp látja mind a 3 gigát.
    A laptopom:
    http://laptop.easy-buy.ro/laptop-msi-ex610x-082eu-model-ce-face-parte-din-seria-P6N-a1_531.html

THX.
  • KoS
    Dehogy veszunk ossze Merlinnel :) Vallvetve segitunk mas Linux felhasznalokon (tobbedmagunkkal)

A swappal kapcsolatban szerintem lehetseges, hogy a mai disztribuciok mar tamogatnak >2GB swapot is. Talan az lenne a legokosabb, ha szabadon hagynad azt a helyet, amit a Linuxra szansz, aztan a Linux telepito majd beossza maganak (szerintem a telepitesnel van olyan opcio, hogy hasznalja fel a szabad teruleted, de ha nincs, akkor is tudsz a telepitobol is particionalni, es ha ott megengedi a >2GB particiot, akkor nyugodtan csinalj nagyobbat, de ne 3GB-ot hanem egy kicsit tobbet, mondjuk 3.2 GB-ot). Ha nem tudsz >2GB-ot csinalni, akkor csinalj 2 db-ot. Termeszetesen tudsz egy 2GB-osat valamint egy 1 GB-osat is csinalni, de en egy lehelletnyivel nagyobbat csinalne'k mint a RAM merete.

A hibernalassal kapcsolatban pedig eddig csak az Ubuntuval van tapasztalatom, de szerintem a Fedoraban is hasonloan lehet. Szoval semmit sem kell beallitanod, hanem a kikapcsolasnal tudsz valasztani valos kikapcsolast, suspendet vagy hibernalast. Nem tudom milyen laptopod van, igazabol az, hogy mukodik-e a hibernalas fugg a laptoptol valamint a grafikus kartyatol, de a modern disztribuciokkal jo esellyel mukodni fog (nekem HP laptoppal (intel GPU) valamint Thinkpaddel (szinten intel GPU) van tapasztalatom, azokon megy).
  • Orionk
    SZia!

Köszi szépen a segítséget.
    Nehogy összevesszetek Merlin-el,mert ő mást javasolt mint te. :D

Mindkét megoldás tetszik, de most azt próbálnám inkább ki, amit te mondtál. SZal igaz, hogy ismerkedem a linuxal, de azért szeretnék akkora swap particiót csinálni, mint amekkora a RAM om mérete.
    Két kérdésem lenne:
    - Hol kell, vagy lehet beálltani azt, hogy a linux hibernáljon e vagy ne?
    - SZal akkor ugy csináljam ugy, ahogyan mondtad, hogy két db. 2 gigabájtos swap particiót hozzak létre külön-külön? Ugy nem lehetne, hogy egy 2 gigás, és egy 1 gigás?

Üdv., és kösz.
  • KoS
    Hibajavitas: a particion 1 GB swap _file_-t csinalsz, es nem particiot ahogy irtam abban az esetben ha a MerlinW altal leirtakat koveted.
  • KoS
    Naszoval, amint en is irtam joval lejjebb, alapvetoen nincs szukseged nagy swap particiora (1-2 GB eleg), VISZONT ha akarsz hibernalni, akkor az nem fog mukodni amit MerlinW leirt. A hibernalashoz kulon swap particio kell, nem jo file-ba letrehozni.
    Ha viszont nem akarsz hibernalni, akkor egyaltalan ne is csinalj swap particiot, huzd max meretre az ext3 particiodat, es csinalj rajta 1 GB swap particiot ugy, ahogy MerlinW leirta. A /etc/fstab file-ba is bele kell irnod amit irt, hogy bootolaskor felcsatolja. A 2.6.x kernelek ota nincs lenyegi sebessegkulonbseg a file-ba vagy a particiora swappolas kozott.
    Szerintem mivel egyelore csak ismerkedsz a Linuxszal, ne szenvedj a nagy swap particioval, ugyse hibernalnad a geped valszeg.
  • Orionk
    Nekem egyébként fedora 9-es van, mármint azt tettem fel. Azért mert az egyetemen is az van. Így meg jobban barátkozom majd a linuxxal.

"halkan megjegyzem nekem debian 2giga ramhoz 6 gigás swapot csinált automaticer... nem vitatkoztam vele :D"

TE akkor hogyan hozod létre a particiókat? az automaticer, az azt jelenti, hogy a linux telepítője csinálja saját magának?

Üdv.,
  • Orionk
    Köszi mindkettőtöknek a válaszokat! :D
  • Max7
    grr mire lepötyögtem megválaszoltad :D
  • Max7
    "Szóval a linux ext3 particióból veszi le a swap nak a helyet a parancs hatására. Akkor nagyobb linux ext 3 particiót csinálok. Mondjuk 11 gigát. Most 7 giga volt."

Ez így nem helyes! A swap az egy külön partició eredetileg, amit ki tudsz egészíteni! #3625 hozzászólásban leírtak alapján, de erre csak akkor van szükséged ha nem elég az a swap amit létrehoztál! tehát a swap egy külön partició, és ha kiegészíted akkor hasonló képpen a vindowshoz létrehoz a gyökérben egy fájlt amit idézőjelben írom "hozzáfűz a swaphoz"

halkan megjegyzem nekem debian 2giga ramhoz 6 gigás swapot csinált automaticer... nem vitatkoztam vele :D
  • MerlinW
    NEM veszi le a particióból, simán létrehoz egy fájlt rajta. Tudod mint a windows swap fájlja.

Persze, hogy a terminálba, hova máshova?:)

NTSF particiókhoz: ntfs-3g vagy ntfs-tool

Okés a dual boot, de ezek szerint nem sokszor választottad a linuxot bootoláskor:)
  • Orionk
    Hello!

Nekem a linuxxal nincs semmi bajom, tetszik, Már fél éve dual boot ot használok.
    Az egyetemen linux környezetet használunk nagyrészt, és ezért taktam fel én is magamnak.

Tehát, akkor a terminálba kell beirni a parancsokat?

Szóval a linux ext3 particióból veszi le a swap nak a helyet a parancs hatására. Akkor nagyobb linux ext 3 particiót csinálok. Mondjuk 11 gigát. Most 7 giga volt.

Egyébként most ott szenvedek a linux alatt, hogy mit telepítsek fel a package managerből, hogy ismerje és lássa a windows os ntfs particiókat.

köszi
  • MerlinW
    - Konzolba kell írni.
    - A linuxos EXT3 partíciód gyökerébe teszi, mint fájlt (aka. windows)

Olvass. Jóindulatból mondom, tényleg. Fogalmad sincs a Linuxról. Ez nem baj természetes eleinte. Telepíts fel egyet, tök mindegy hogyan, nyomogasd, ismerkedj, olvass sokat, zúzd szét, és mikor már tudod mi hol van, mi hogy működik, mi mit csinál, stb akkor telepítsd újra és kezd el használni.

Ez egy kicsit hosszabb folyamat, de szükséges. 1héttől-1hónapig terjedő linux melletti szabadságvesztés.
    Végül kérdezd meg magadtól, hogy tetszik-e a rendszer és hogy szükséged van-e rá. Ha két igen a válaszod és beletanulsz, akkor kényelmes életed lesz vele. Ha nemleges, akkor meg vissza a picipuhához:)
  • Orionk
    Okés.

Amilyen parancsokat irtál, hogy hogyan hozzak létre swap particiot.

-Azokat a parancsokat hova kell beírni?
    - Illetve, hogy azok a paracsok hol hozzák létre a swap partíciót? A vinyómból csipnek le? Mert az nem jó van windows meg minden pás partició, nincs szabad. VAgy hozzak létre ez miatt szabad particiót?

Köszi
  • MerlinW
    Csak 1 db swap particiód lehet. Szerintem legyen a particio 1GB-os, és ha utólag szeretnél még akkor létrehozol magadnak ahogy írtam. Addigra majd érteni fogod a parancsokat:)

De mint mondtam, átlag felhasználás mellett (net, játék, video, zene, rajlogatás, dokumentálás, stb) nincs szükség nagyobbra mint 1GB.

Nézz be az Ubuntu topikba, nemrég linkeltem be elég jó magyar nyelvű doksikat/oldalakat kezdőknek az alapokról (parancsok, könyvtárszerkezet, stb)
  • Orionk
    én nem értek sajnos annyira még a linuxhoz, hogy értsem a parancsokat, amiket lírtál, de azért köszi szépen.

Én, ha azt szeretném, hogy 3 giga swap om legyen, akkor hogyan csináljam szerinted?

Az ugy jó, ahogyan az #3624 hozzászólásomban irtam? (egy-két hsz--el lejebb)

Köszönöm