1079
  • mulli1986
    Így van. :) Kösz, hogy helyettem szúrtál :D
  • [NST]Cifu
    Touché! :)
  • Renegade
    mondjuk a protomolekula elég husk szerű volt :)
  • [NST]Cifu
    Egyébként csak nekem voltak olyan flasheim mintha ha mass effectet nézném filmben?

Nem tudom miért hasonlítana a Mass Effectre, egy-két belső helyszín talán távolról emlékeztet rá, de más téren...
  • mulli1986
    Hi, most végeztem ebben a pillanatban az első évaddal és hát "AZTA BDSKRVSTNBSZMG"
    Nagyon adja és nagyon bejön és majdnem sírógörcs elkapott, hogy jövő januárban lesz csak új rész. BTW ezért utálok friss sorozatot elkezdeni nézni.
    Egyébként csak nekem voltak olyan flasheim mintha ha mass effectet nézném filmben?
  • [NST]Cifu
    Azért ennyire ne nézd le az embert

Eszem ágában sincs. Én csak azt mondom, hogy a haditengerészeti hadviselés és az űrbéli hadviselés két nagyon különböző dolog.

. A faszi azért tudhat egy-két dolgot lőelemképzésről, tűzvezetésről, irányzékok számolásáról - mivel ez a szakmája, egy mozgó pontból nagy sebességű fémdarabbal egy másik mozgó pontot eltalálni (ez már akár analógia is lehet egy űrutazásra:),

Még egyszer: én nem az író tudását vonom kétségbe, én arra szeretnék rámutatni, hogy a haditengerészeti hadviselés nagyon-nagyon eltér a világűrbéli hadviseléstől. A tengeren a Föld görbületével, a gravitációval, a széllel, a látási viszonyokkal, a radarokkal, és ilyesmikkel számolsz. A világűrben viszont teljesen mások a körülmények. Alapjaitól.

Van Hadviselés a világűrben c. topic, ott az első oldalakat célszerű e téren elolvasni. Oké, utána sajnos sok flém van benne, de talán találsz benne egy-két érdekességet. ;)

s ehhez hozzájön, hogy kismillió elméleti és háborúkban alkalmazott taktikát, manővert ismer.

Amelyek a Föld tengerein működnek. A világűrben kevésbé...

Mitől lennének pl ők nagyobb, de legalábbis hiteles szakértők? Egyik sem volt se csillagász, és tudtommal nem is szolgáltak toronyház nagyságú űr-hadihajón a Jupitertől innen. A Donnager csatája azért mégis jó volt, nem? Na ugye. ;)

Még egyszer: én nem az írót kritizáltam, sőt!
    Csak arra reflektáltam, hogy az űrbéli hadviselés annyira eltér a Földi hadviseléstől, hogy a haditengerészetnél tanultakat legalábbis ilyen téren nem sokban tudta kamatoztatni.
  • cylonflatus
    Igen, rá is kerestem, de nem találtam. A jövő héten ha igaz lesz egy kis pénzmag, és a könyvesbolt is be volt tervezve a hétre. Ha megtalálom beleolvasok, ha jónak tűnik (és nem túl drága) meg is veszem.
  • Prof William
    El kell olvasni és kiderül hogy jó -e. :)

Amúgy szerintem nagyon jó.
  • cylonflatus
    Azért ennyire ne nézd le az embert. A faszi azért tudhat egy-két dolgot lőelemképzésről, tűzvezetésről, irányzékok számolásáról - mivel ez a szakmája, egy mozgó pontból nagy sebességű fémdarabbal egy másik mozgó pontot eltalálni (ez már akár analógia is lehet egy űrutazásra:), és ehhez hozzájön, hogy kismillió elméleti és háborúkban alkalmazott taktikát, manővert ismer. Nyilván én is úgy gondoltam, hogy azért nem csak abból a kútból merít, amit a katonaságnál, meg az akadémián megtöltött. Aki leül scifit írni, arról azért föltételezhető, hogy érdekli a téma, a világűr, csillagászat, fizika, ezért utánaolvas, kutat, etc. Azt meg szerintem meg lehet neki előlegezni, hogy nem egy idióta, és át tudja helyezni a 2d-s tengeri felületről a 3d-s vákuumba a szituációkat a megfelelő gravitációs vonatkozásokkal, és egy kis fantáziával továbbgondolni. Én se vagyok űrhajós, mégis tudok olyanokat, pl hogy ha egy égitest körül egy tőlem magasabb pályán keringő űrhajót, akármit akarok befogni, akkor nem annak irányába indulok, hanem pont lefele, ereszkednem kell, hogy a kisebb kerület mentén kerüljek, például. Ez fizika, ezeknek utána lehet menni, kutatni, tanulni, arra van az agyunk, hogy használjuk. De a logikád szerint, akkor J.S.A.Corey szerzőpáros, akiből az egyik ha jól tudom informatikusnak készült, másik ki tudja, mégis főállás főállású írók, hogy írhatnak hitelesen?. Mitől lennének pl ők nagyobb, de legalábbis hiteles szakértők? Egyik sem volt se csillagász, és tudtommal nem is szolgáltak toronyház nagyságú űr-hadihajón a Jupitertől innen. A Donnager csatája azért mégis jó volt, nem? Na ugye. ;)
  • [NST]Cifu
    A haditengerészet és a világűrbéli hadviselés eléggé eltérő dolgok. Szóval especiel amit a haditengerészetben tapasztalt, tanult, azt felhasználhatta mondjuk a katonai gondolkodásmód, a tisztek egymáshoz való viselkedése terén például.

Abban especiel biztos, hogy nem sok segítséget nyújtott, hogy az űrbéli "manőverezést" reálisan átlássa. :)
  • cylonflatus
    Jónak tűnik. Főleg annak tükrében, hogy egy ex tengerész tiszt írta, aki tud egy két dolgot a hajók manőverezéséről, nagyon kíváncsivá tett. Azonban biztos nem holnap veszem a kezemben, annyi "elmaradásom" van. Most éppen Alastair Reynoldstól olvasom a Jelenések terét.
  • Renegade
    akkor megvan a következő könyv az Ilion után :)
  • Prof William
    Egy pillanatra megdobbant a szívem, hogy hátha sorozat/film lesz belőle, de aztán láttam hogy csak a könyvet linkelted.

Nekem megvan könyv és nagyon jó. Igazi katonai/hard scifi.

Ahol pl a naprendszer szélén lévő ellenséget csak akkor lehet észrevenni, ha tőlük ideér a fény tehát mondjuk 1 óra, csak éppen akkor már ők is egy órával közelebb lesznek hozzánk.

A hatalmas távolgások miatt a flották (viszonylag) közelharcot vívnak mert különben egy lövedéknek órákba tellene elérnie a célt. Ugyancsak a távolág miatt a parancsnoknak számolnia kell azzal hogy eggyes parancsai az alakzat legtávolabbi hajóit talán csak 5-10 perces késéssel érik el...
    És hasonló finomságok...

Mindenkinek nagyon ajánlom!
  • Renegade
    off:

jó kis hard scifinek tűnik:

Rendíthetetlen
  • [NST]Cifu
    Érdekes, hogy az SFMag-nál is erre panaszkodtak. Én pont, hogy nem. Még a lassabb jeleneteknek is súlyuk volt (pl. Chrisjen Avasarala és családja jelenetei).

A Game of Thrones szvsz nem jó példa arra, hogy 10 részbe egy könyvet beleraknak, mert hát az igazság az, hogy sok apróság így kimaradt. Ráadásul itt azt olvastam, hogy a regényben a Földi szál (Chrisjen Avasarala szála) valójában nem is volt a regényben. Márpedig ez sokat segített megérteni azt, hogy mi is folyik a háttérben, ha csak a Rocinante legénységének szemszögéből látnánk, szvsz sokkal gyengébb lenne az egész. Szóval én pont, hogy úgy vélem, hogy jól sikerült ebből a szempontból is.
  • Prof William
    Jó volt de nem túl lassú a sztori?

Mások 10 rész alatt egy egész könyvet adaptálnak. Ha minden könyvet kettészednek akkor nem egyhamar lesz vége, viszont fenn áll az esély hogy el elkaszálják a sorozatot ha nem hozza a megfelelő színvonalt...
  • Renegade
    NASA kép, de klassz :)

• Renegade
    jó kis sfmag kritika Hackettől: Spoileres! klikk
  • cylonflatus
    Ja, Amos nagyon nagy forma. Ráadásul hasonlít egy ismerősömre, de nagyon durván, kb mint ha az ikertestvére lenne, csak a cimbim kicsit vékonyabb, nincs úgy kigyúrva. De a feje egy az egyben. Meg ami benne van, az is kb... mármint valljuk be, Amost nem az eszéért tartják és hát -hogy is mondjam, hogy a háta mögött ne bántsak senkit- az az ismerős se abba a suliba járt amibe én. Ezzel nem azt mondtam, hogy buta, sőt. Csak mondjuk én olvasni szerettem jobban, ő meg focizni. És nagyon jó ember, "igaz" ember (akiből sokkal több elkelne a mai világban, főleg ebben az országban) és jóindulatú. Viszont ha ismered, gondolkodás nélkül odaáll melléd ha baj van, legyenek akárhányan veled szemben. Mondom, tiszta Amos a pali. Legszívesebben raknék ide egy fotót róla, nem hinnétek el. El kellene vinni valami scifi rajongói klubba, vagy valami Con-ra, lehetne menőzni mellette :)
  • Renegade
    igyekszem nem spojleresen írni, csak azért rakom bele, hogy az ne nyitogassa, aki még nem látta :)

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

eddig az első könyv fele volt a cselekmény.

szóval:

Holden: ő azért vezéregyéniség a könyvben, mert egy újra gondolt lovag, egy kicsit naiv, mindig jót akaró, segítőkész, és eltökélt figura, és amolyan kalandozó jellem (kaotikus jó),ennek pont az Eroson (is) ki kellett volna jönnie, csak a bambán nézünk az sajnos nem egyenértékű azzal, hogy úristen ez a Miller mindenkit lelő, nem ez a megoldás, miért csinálja ezt, stb). Azért néz fel rá a legénység, mert őket is jobb emberé teszi. Hát ez nem igazán jön át, valóban. Talán ott lehetett látni a tusáját, amikor nem lövi le a kémet, de mégis "megöli".

Amos nagy kedvenc, a menekülés előtti jelenet a hajón (mielőtt lelövi a rendőrt), az a nézés? ááh, haver, de most miért fogtál rá fegyvert? komolyan, basszus, pedig nem akartalak megölni, na az mindent visz. :) Aminek még szerepe van a karakter múltjával kapcsolatban, hogy okkal szól rá a menekült férfire az alagútban, hogy vigyázzon a kislányra.

Sajnos ezeket nem feltétlenül látja meg az ember, a könyvben viszont elférnek ugye a belső monológok (nem 200 oldalas könyvekről van szó).

Chrisjen: remek választás, nagyon fontos karakter az első pár könyvben, szerintem remekül hozza a karaktert.

Miller: elégé átírták, de jól hozza szerintem a kiégett zsarut, aki ebben az egy ügyben kereste a megváltást, ő a bukott lovag :) De legalább megemlítik, hogy a Ceres rossz fiúi lettek az Eros "biztonsági őrei", a könyv pl ezzel a vonallal is többet foglalkozott, meg a lopott felszereléssel is.

Föld: ott minden szép, minden jó, ami érdekes lehet, hogy egyszer megfenyegeti Chrisjen az egyik beosztottját, hogy "alap juttatásra helyezlek", már nem emlékszem, hogy ez ki lett e fejtve a sorozatban, de azt jelenti, hogy minden földi polgár kap alapjuttatást, ami alapvető dolgokra, (akár drogokra is) elkölthető, egyszerű lakás, de kényelemben végighenyélheted az életed, míg, ha dolgozol, akkor határ a csillagos ég. Ugye ez nagyon távol van mind a marsi, hát még az övbeli életmódtól/életszínvonaltól.

• [NST]Cifu
    10 volt, vagyis az első évad lement ezzel a kettővel. A második évadot már berendelték, jövőre jön.

Összességében egész korrekt a sorozat.

+Jó a történet, noha érződik rajta, hogy sok dolog elmagyarázására nincs lehetőség, egy-egy elejtett mondat segít ezen csak.
    +Kellően pörgős is, néha akad egy-egy lassabb rész, de nem nagyon volt olyan, hogy beletekertem volna, mert már untam a művészinek szánt beállításokat.
    +Akad pár egész szimpatikus karakter, Alex, Amos nálam viszik a prímet, bár sajnos kevés szerepet kapnak. Miller is jó kis karakter, szóval ilyen téren nem reménytelen a dolog. A mellékszereplők nagy része sajnos egy dimenziós, de azért akad pár kellemes kivétel (pl. Lopez hadnagy vagy Anderson Dawes).
    +Továbbra is jó az űrbéli CGI és megjelenítés (pár apróságtól eltekintve). Sőt, azt kell mondjam, hogy eddig a legjobb.
    +Alapvetően nem lóg ki a lóláb, hogy ez csak egy sorozat, ha belegondol az ember, persze gyanús neki pár dolog (pl. a Földön szinte folyton csak belső terekben zajlanak az események, vagy pedig ha kültér, akkor közeli felvételeket használnak).

-Holden karaktere gyenge sajnos, mind forgatókönyv, mind színész szempontjából.
    -A másik erősnek szánt karakter, Naomi legalább ennyire gyenge, akad egy-két jó pillanata, de összességében nem egy impulzív karakter, pedig elviekben annak kellene lennie.
    -A történetszálakban vannak olyan fordulatok, amelyek feleslegesek avagy érthetetlenek. Nem tudom, hogy a regényekben jobban vannak-e megoldva ezek, de a sorozatban zavaróak.
    -Julie lehet, hogy tök jól néz ki a bannerben is használt (szvsz erősen photoshoppolt) képen, de amúgy viszont finoman szólva sem néz ki jól. Vagy rendelkezne különösebben jó színészi képességekkel (ami Chrisjen Avasarala karakterénél azért tetten érhető). Vagy lenne meggyőző szinte bármelyik pillanatban. Óriási csalódás, azt hittem ő lesz itt a sorozat 7of9-ja. Hát nagyon nem... :P

Pár spoileres megállapítás:

-Julie átváltozott "holteste" iszonyúan rém gagyi. Még viaszbábúnak is láttam már jobbat.
    -A történetvezetésben Holden eszméletlenül gyenge karakter, továbbra is állítom, hogy rakodómunkásnak elmenne, no de hogy vezessen, kapitány legyen? Nevetséges. Pláne egy ilyen csapatot. Egy Ex-Marsi katonát (Alex), egy (feltehetően) ex-bérgyilkost (Amos) és egy ex-OPA ügynököt (Naomi). Bármelyiküknek keresztbe le kellene nyelni Holdent...

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.02.06. 09:34:14
  • Prof William
    Hány részes lesz az évad?
  • Renegade
    na megnéztem, egész jóra sikerült ez a dupla rész
  • Renegade
    nahát, dupla rész
  • Renegade

jaja, a csajon nagyon fura volt, viszont a hajón jól nézett ki szerintem, a könyv is említi sokszor a "szentjánosbogarakat" de én is Gigert vártam csak világítósan :)

• Nagydög
    Hasonloan eros spoiler

Nekem a konyv alapjan kicsit inkabb Giger latvanyvilaga jott le. A neon tengeri sunok valahogy nem voltak olyan erosek.
  • Renegade
    lehetett valami highend replika elvégre a tár sem mozgott :)

csak a következő részt ne basszák el :(

nagyon spoiler, csak az nyissa ki aki már olvasta könyvet, vagy nem zavarja az ilyen

remélem ebbe a részbe ölik a treasure nagy részét, mindig és érdekelt, hogyan nézne ki a protomolekula, meg úgy az egész fertőztetés mozgóképen. :)

Utoljára szerkesztette: Renegade, 2016.02.01. 20:31:39
  • Nagydög
    Sajnos egyet kell ertsek. Es ami allati szomoru, gyakorlatilag minden kifogasolt momentum modositasbol szarmazik. Atok az osszes media kreativra! Mintha valami kenyszert ereznenek, hogy belepiszkaljanak minden eredeti sztoriba, hogy nyomot hagyjak rajta, csak aztan nagyon gyakran kiderul, hogy sokkal nagyobb az ego, mint a tehetseg. Lasd meg a tema papajat JJ Abramset.
  • [NST]Cifu
    Én most voltam túl az S1E7 és E8-on. Hát, izé.

Az is elég durva, hogy egy katonai hajón nem veszik észre azt, hogy potyautasuk van, aztán ez az Ames / Holden farokméregetés elég vicces, Holden kb. semmenyire nem tűnik kapitánynak, egy raklapmozgató békát sem bíznék rá...

Az E8 egyfelől érdekes volt, de a tűzharc már inkább mókás, kamerakezelés szempontjából abszolut mininumot hozták össze, talán pénzügyi okokból nem volt lehetőség komolyabb megvalósításra. A forgópisztolyból való folyamatos tüzelés pedig már-már kabaré...
  • kissssss
    na megnéztem a 8 részt is... szegény csaj :(
  • Renegade
    Ncore-on most ért végett egy újabb tölts fel minél több ebookot, szóval megint vannak új könyvek szarásig :)

Többek között a Vének háborúja utolsó (6.) kötete :)

• Montanosz
    vének háboruja,hozzácsaptam a shannarát is hátha érdekel

letöltés

konvertálni a http://www.zamzar.com/-al a legjobb, txt-be azt meg bekopizod docba így em kell bíbelődni a formázásokkal, én cool readerrel olvasom tableten adoc fájlt
  • Renegade
    na én is megnéztem, ez már tényleg egy más történet
  • Nagydög
    Megneztem az ep7-et is. Egyre tobb a nekem teljesen feleslegesnek tuno elteres az eredetihez kepest. Teljesen megvaltoztattak az eredeti csapaton beluli dinamikat.
  • Montanosz
    addig olvasd a ötödik hullámot))

http://osztott.com/bASj/
  • Nagydög
    A Redshirts otlete zsenialis, de az egesz valahogy nem olyan eros. Felreertes ne essek, nagyon szorakoztato.
    A Venek Haboruja vonalbol viszont a The Human Division a kedvencem. Bar ez kilog kicsit, mert tulkeppen egy marek novellat fuztek egybe, de Harry Wilson karaktere barmit elvinne a hatan.
  • Prof William
    Az jó lenne. :)
  • Renegade
    a fene tudja, azt megfinanszírozni nem lenne kis pénz, de tény, a jogok a szájfálnál vannak :)
  • Montanosz
    vének sorozata megvan ebookban, majd hétvégén felrakom és linkelem
  • Prof William
    "Illetve majd ha megjelenik a Hugó díjas könyve akkor azt is el kell olvasni, mert az aranyosan beteg: Redshirts (yep, egy űrhajójú alacsony rangú tisztjeiről szól, akik rájönnek, hogy basszus, mindig ők hallnak meg valamilyen hülye bolygón, a tisztek meg mindig megúszzák) :) "

Ó ez már most nagyon jól hangzik. Ha megjelenik magyarul tuti megveszem.

Amúgy ha jól tudom a Vének Háborújából is lesz sorozat ugye?