1079
  • Paxton
    Egyetértek. Nekem az 5. rész nagyon tetszett. Jó volt látni, hogy ebben az univerzumban mindegyik oldalon vannak jó fiúk/lányok is, akik próbálnak legjobban cselekedni. Rendkívül szimpatikus volt nekem pl. MCRN Hammurabi kapitánya aki, nagyon okosan egy racionális taktikai érvként indokolta meg saját (helyes) erkölcsi döntését egy kritikus helyzetben. Jó volt látni az UNN Agatha King legénységének lojalitását és elkötelezettségét is. Ebben a sorozatban vannak hősök és rosszak minden oldalon. :)
  • Renegade
    a negyedik és ötödik rész megint jó volt szerintem.
  • Pares
    Ez az 5. epizód rohadt jó volt szerintem.
  • suba53
    Valóban kezd emlékeztetni a GoT-ra. Lehet hogy ez az új trendi az amerikai filmgyártásban, hogy a szimpatikus szereplőket, főhősöket gondolkodás nélkül kinyírják.
    Belenéztem az 5. epizódba. Kész, tényleg nem érdekli őket, hogy a könyvben mi szerepel. Max csak szamárvezetőnek használják.
  • PetruZ
    A GoT teljesen hidegen hagy, a könyvei is, de ezt mindenképpen el fogom majd olvasni. És ez a sorozat engem nem idegesít, sőt, csak ezt nézem a Badlands mellett. :)
  • mindero
    Olyan lett ez a sorozat mint a Got. Első könyv copy paste, a végére meg rá se fogtok ismerni.
    Ez nem baj persze, mert az élmén is kettős lehet (már ha nem idegesít fel a sorozat, mert a könyv az etalon.)
  • PetruZ
    Jó ötletnek tűnt elsőre, de visszanéztem a jeleneteket HD-ben és az ott tényleg a Mars, meg a Föld.
  • suba53
    Egyre több a lényegi eltérés a könyvektől. Úgy hogy nem vennék rá mérget hogy minden ott előforduló esemény, meg szereplő a sorozatban is helyet kap.

• suba53
    Az a narancssárga golyóbis középen, az a nap. Körülötte jól látszik a föld, és a mars pályaköre. És a marsi pályán, kicsit beljebb a nap felé hesszeltek a bolygóromboló platformok egyenletesen elosztva a pálya öt pontján.
    Úgy hogy értem én hogy gőzgép, de mitől megy?

A könyvekben meg szó sincs ilyesmiről.
    Utoljára szerkesztette: suba53, 2018.05.07. 19:39:05
  • PetruZ
    A könyveket (még) nem kezdtem el, de az eltérésekre vonatkozó megjegyzések kapcsán arra gondoltam, mi van, ha a marsi álcázott rakétatelepek a Föld körül keringtek? Ha az a térkép a Földet mutatja narancsárgával és nem a Napot? Nem emlékszem már a pontos szövegre a jelenetből, de a railgun lövés a 4. rész összefoglalójában is ott van és egyértelműen a Föld mellett van. Ha ezek az álcázott marsi bigyók is ott voltak valahol kint, jóval távolabb, akkor a jelenet jobban értelmet nyer. (Kivéve, hogy eddig miért hagyták ott keringeni azokat, de ettől jóindulatúan tekintsünk el...)
    Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2018.05.07. 16:48:45
  • cylonflatus
    Hülyeség? Hogy működik a fizika és ez látszik? Szerintem az ilyen apró momentumok nagyot dobnak az összképen. De ha az előző, railgunos, nuke-jelenetes beszélgetésre gondoltál: sehogy nem oldottam volna meg, mert egy az egyben kihagytam volna, és úgy vittem volna a sztorit, ahogy a könyvben van. Azt pedig szerintem már most felejtsétek el, hogy a Marco szál majd kimarad, és valami mást építenek helyette. Annak én is örülnék, ha a protomolekuláról többet láthatnánk, de a hat könyvből (pontosabban hét, de fordításban még nem jelent meg) "csak" két könyv épül a Marco történetre. "Hogy meglegyen a Föld traumája" - még így is marhaság, az ami a Marco szálon a trauma lesz, sokkal később történik, a Kalibán háborúnak vége, a többit meg nem akarom a spojler miatt, egy teljesen más szituációban történik. Meg az a trauma jóval nagyobb lesz, nagyobb károkkal, nem milliók, hanem tízmilliárdok halálával.
    Én a készítők helyében úgy csinálnám, hogy a Marco-féle történésekből csak a legfontosabbakat emelném ki, egy bő fél évad alatt letudnám. A protomolekulás történet nagyon csak a Marco-szál alatt ül le, attól meg még hol vagyunk. A protomolekuláról a következőkben elég sok minden fog kiderülni, legalábbis erősen jelen lesz.
    Utoljára szerkesztette: cylonflatus, 2018.05.07. 12:06:46
  • suba53
    Nagyon úgy tűnik a részletekből, hogy a sorozat inkább a protomolekula irányába mozdul. A könyvben például olyan sem volt, hogy a kis Katoa roncsolásos anyagvizsgálatot végzett volna az asszisztensen.
    Valószínű hogy egy új sztori épül szép csendben, de egyáltalán nem bánom.
  • Caliph
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    a terrorista csopi még nicns letudva,messze nem tart még ott a történet.Mondjuk ezek után az is kérdés mennyire követik a könyveket. Valaki itt irta is hogy a könyvekben a protomolekula meg az idegen dolgok lassan már a másodlagos szerepet is elveszíti annyira nem foglalkoznak vele,és igaza is van

Utoljára szerkesztette: Caliph, 2018.05.07. 10:11:12
  • suba53
    Vagy maradnak a könyv sztorijánál, ahol szó sem volt bolygóromboló platformokról.
    De akkor meg az övbéli terrorista csoport akcióját kellene filmre vinni, hogy a föld traumája meglegyen.
    A fene se tudja, milliós áldozatok kellenek a sztori miatt, és ezt találták ki. Mi meg nem értjük hogy ilyenkor hol maradnak a szerződtetett tudományos szakértők.
  • [NST]Cifu
    Például izgatottan malmoznak addig a pár napig, amíg a lövedékek célba érnek?
    Majd a Marsi rakéta beérkezése előtt ismét ugyan ez?

Ez egy szimpla forgatókönyírói / rendezői döntés. Ők a lehető legegyszerűbben akarták megoldani. Ami maradjunk annyiban, hogy minden szempontból illuzióromboló lett...
  • [NST]Cifu
    Ah, így már tényleg. :)
  • mindero
    Látom mély nyomot hagyott bennetek ez a hülyeség :)

Mindjárt vége az évadnak és még ezen lovagoltok. Mondjuk baromság volt az tény, dehogy máshogy oldottátok volna meg?
  • cylonflatus
    A csaj haja elterül a falon :)
  • suba53
    De ha a fénysebességnél gyorsabban megy, akkor előbb ér oda, mint azok az elektromágneses hullámok, amit a hőimpulzus gerjesztett.
    Márpedig ilyen gyorsan kellett mennie, hogy pár perc alatt átérjen a marsi pálya túloldalára.

Kitalálták azt az alagút effektust, amivel átugorhatják a fénysebességet, és fölötte meg már mehet tovább.
    Utoljára szerkesztette: suba53, 2018.05.06. 10:49:21
  • [NST]Cifu
    Oké, feladom, mire kell felfigyelni? A falakra?
  • [NST]Cifu
    egyszerűen nem észlelték sem a railgunok elsütését

Minden energialeadás hőleadással jár, ha csak nem 100%-os hatásfokkal működik. Márpedig a 100% eléggé elméleti lehetőség. Tehát a hőkitöréseket észlelni kellett. És mivel a railgun-platformok nem lopakodóak, a létezésükről is tudniuk kellett. Logika alapján ha tudod, hogy az ellenfelednek ilyen fegyverei vannak, akkor onnantól kezdve 7/24 folyamatosan figyeled... Csak itt nem, mert... csakmertazért.

sem a kilőtt lövedékeket

A hőmérséklete egyértelműen árulkodó, hiszen az indításkor rengeteg energiát közöltek vele -> fel fog melegedni...
  • cylonflatus
    Engem az ilyenekkel kilóra meg lehet venni. Csináltam egy mentést az első évad egyik jelenetéből, ahol hasonlóan adtak a finom részletekre. Nem annyira látványos (sőt), mint a coriolis erőtől megtekeredett élesztő-párlat, de annál jobban levett a lábamról.

Utoljára szerkesztette: cylonflatus, 2018.05.05. 01:56:58
  • suba53
    Tételezzük fel, hogy a railgun lövedékek álcázása még szuperebb, mint a marsi platformoké, és egyszerűen nem észlelték sem a railgunok elsütését, sem a kilőtt lövedékeket. Így csak az első platform megsemmisülése triggerelhette az ötödik válaszát, ami csak azért lehetett részben sikeres, mert az ötödiket lövő ágyú késett a pillanatnyi energia zavar miatt, így volt idő kinyitni a rakéta fedeleket és egy malac még időben kiszabadult.

De akárhogy próbáljuk mosdatni a szerecsent, ez egy örök szégyenfolt marad a sorozaton. Kifejezetten sajnálom.
  • PetruZ
    Ha ma a tehén lila színű, akkor 200 év múlva a konyak már kígyóból készül, ennyi...
  • Renegade
    viszont azt feltételezheti az ember, hogy aki leül egy scifi elé az néhány dologgal tisztába van, még csak emlékezned sem kell a középsulis fizikára, hiszen biztos szembejön évente pár cikk, ismeretterjesztő műsor és csak megragad az emberben, hogy micsoda távolságok vannak már naprendszeren belül is. Még a lézernek is kb 2 mp kell, hogy visszapattanjon a holdon hagyott tükrökről. Illetve milyen sok idő, amíg a nap fénye ide ér, vagy amíg eljut az üzenet a mars körül keringő szondákig.

A bibi az, hogy minden egyes mű az elején lefekteti a saját szabályait és attól marad hiteles, hogy azokat nem bassza meg.

A BSG nem állt bele a hard scifi vonalba, csak cicázott vele, elfogadtuk, hogy van antigravitáció, térhajtómű, istenek, entitások. B5 még messzebbre ment, viszont kiérdemelte az űropera címet és remekül játszott a politikával, ősökkel, na meg volt íve, eleje meg vége (Crusade nem történt meg, soha nem is volt :) )

Az Expanse pedig hard scifinek definiálta magát némi csalással (Epstein drive, lötyi a nyakba), és itt jön a probléma azzal, hogy nem képes betartani a sorozat a saját szabályait. Egy olyan sorozat, ami szemrebbenés nélkül lemodellezi a Coriolis hatást, a lagot ami egy videó hívás közben van, ha az egyik fél a Földön, a másik meg a Holdon tartózkodik az szerintem nem engedheti meg magának és a rajongóknak, hogy egyik pillanatról a másikra teleportáló rakétákat meg csudi trükkös de értelmetlen űrcsatákat mutogasson, mert ezzel csak hitelteleníti önmagát.

Ötletem sincsen, hogy hogyan is mehetett át ez a forgatókönyv verzió azon a meetingen, ahol megvitatták az adott rész cselekményét.

Félreértések elkerülése végett: szeretem a showt, nem zavartak az eltérések a könyvekhez képes, de a második meg a harmadik rész nagyon el volt szúrva amiatt, hogy szembe ment a lorerral és a saját szabályaival.
  • Renegade
  • Prof William
    Szerintem se. Max betudták valami "jé menő Scifi effekt" -nek a dolgot.
  • [NST]Cifu
    Az emberek nagy része nem fizika zseni,sőt közel sincs hozzá,ha van levegő meg kajapia akkor ők már elfogadják hogy az űrben lehet élni. És a sorozat nekik is készül.

Csak akkor kár volt az ilyen jelenetekre pénzt áldozni, mert ezt sem valószínű, hogy megértette az emberek nagy része:

• [NST]Cifu
    a kompánia, hasra ütés szerűen 3-4G-vel gyorsul folyamatosan egy irányba, (a Mami miatt néha vissza kell venni a tempóból)
    Rozi csinál egy 180°-ot, eközben előre küldi a saját 4 és a hekkelt 2 torpedót, és kb/akár 9G-vel elkezd fékezni
    A Razzor és UN továbbra is 3-4Gvel előre felé halad
    Nem tudom hogyan változnak a dolgok ilyen gyorsulásoknál, de a Rozi akár 3-4+9 G különbséggel érkezik megfelé az Razzor és UN-hez képest, ezek nem sebességek hanem gyorsulások.
    A gyorsulás időtartama adja a sebességet.
    Valami tudományos ember kiszámolhatja hogyan változik ez.

Nem kell nagy tudományos embernek lennie. 1G cirka 9,8 m/s^2
    Szorozd meg a fenti G értékeket 9,8-al illetve hogy mennyi ideig tartják a gyorsítást, és meglátod mekkora a sebességváltozás.

Azt kéne kiszámolni, legideálisabb esetben kb 50milló km-el számolva és x idő (filmből kiderül valami ?) alatt mekkora folyamatos gyorsulás kellene a távolság megtételéhez.

Embertelen. Mondjuk legyen 10-15 másodperc a railgunok esetén. De legyen 20, nagy lelkűek vagyunk. 50 millió km / 20 = 2,5 millió km/s. Az a fénysebesség nyolcszorosa...
  • [NST]Cifu
    Részvét, hát igen, elég komoly veszteség lehetett... :(
  • Caliph
    Akkor most tegyük félre hogy hogy a jelenet illett e ide vagy nem. Hogy oldottátok volna meg a fizika szabályai szerint? a rész elején lőnek a railgunok,majd a közepén kiirják alulra hogy x idővel később,és jön a jelenet hogy becsapódik. De az egyik platform inditja a rakétát. Ismét jelenetváltás,majd a rész végén becsapódik a rakéta.Addigra a nézők többsége el is felejti honnan jött :D

Az emberek nagy része nem fizika zseni,sőt közel sincs hozzá,ha van levegő meg kajapia akkor ők már elfogadják hogy az űrben lehet élni. És a sorozat nekik is készül.

Utoljára szerkesztette: Caliph, 2018.05.04. 08:18:13
  • cylonflatus
    Nekem a torpedóplatform vs sínágyú balhéból az, hogy mennyi idő alatt láttuk a lövedékeket az útjukat megtenni, az a legkisebb bajom. Sokkal inkább az, hogy egy abszolút fölösleges baromság volt az egész. Ez a húzás után a mostani epizódnak kellene az utolsónak lennie, amiben végigkövethetnénk hogy néz ki a kölcsönös megsemmisítés elve a gyakorlatban. Holdenék meg utolsóként lekapcsolnák a villanyt.
  • suba53
    Jók ezek az ábrák. Látszik, hogy a platformok a marsi pálya öt pontján helyezkednek el, több közülük a nappal átellenben.
    Itt van az eb elhantolva, amikor a lövedéksebességek, meg rakétasebességek, meg felderítési intervallumok anomáliáiról beszélünk.

És itt kell egy nagyot nyelnünk, hogy elfogadjuk a forgatókönyv valóságát a fizika ellenében.
  • ximix #642
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

E2
    Agyalás, lehet rosszul, max majd helyre raktok :)

A Rozis részt még valahogy el tudom képzelni.
    Miszerint a Rozi közel van teherhajónak álcázva, és útba ejti a bajban lévőket.
    A kis kompánia halad egyenesen előre, a Razor és az üldöző sem tud valami nagy G-ket produkálni, egyiken nincs ruci a másikon meg sok a legénység, nem tudom fel van e készítve rá, egyedül a Rozi tud emberi tűrés határértékén harcolni.

Az Un 8 torpedót indít a Razzorra, ekkor már érkezik Rozi.
    Rozi a 8 torpedóból 6-ot meghekkel 2-t felrobbant a Razor előtt és saját kettővel ezt a robbanást még növeli
    (hogy ez álca és e takarásában akar megérkezni vagy így akar egy kis időt nyerni, mintha találatot értek volna el az UN-ek vagy mindkettő)
    A csapat élére érkezett a Rozi majd Razor majd az UN ladik,
    A Rozira indít az UN, a Razorra nem, mert valszeg azt hitték találatuk volt gondolom míg szerte nem foszlik az EMP vagy mifene köd nem sokat látnak az adott részről, Rozi levadássza az érkező torpedókat, közben felkészül a manőverre
    Az UN újból észlelheti a Razort, mert torpedókat indít felé, de a hekkelt torpedók megvédik.

A manőver,
    a kompánia, hasra ütés szerűen 3-4G-vel gyorsul folyamatosan egy irányba, (a Mami miatt néha vissza kell venni a tempóból)
    Rozi csinál egy 180°-ot, eközben előre küldi a saját 4 és a hekkelt 2 torpedót, és kb/akár 9G-vel elkezd fékezni
    A Razzor és UN továbbra is 3-4Gvel előre felé halad
    Nem tudom hogyan változnak a dolgok ilyen gyorsulásoknál, de a Rozi akár 3-4+9 G különbséggel érkezik megfelé az Razzor és UN-hez képest, ezek nem sebességek hanem gyorsulások.
    A gyorsulás időtartama adja a sebességet.
    Valami tudományos ember kiszámolhatja hogyan változik ez.

E3
    Innentől érdekes egy torpedó is, hogy mekkora gyorsulásra és mennyi ideig képes, mert ha akár több nap, hét, hónap akkor igen combos sebességet eltud érni vele.
    És itt jön a sínágyú hátránya hacsak, a lövedéke nem egy hajtóműves cucc, mert kap egy gyorsítást és utána csak utazik, ha van hajtóműve akkor már más a helyzet, mert egy igen combos gyorsítás után indul annak fokozása.
    Mondjuk azt a tényt nem befolyásolja, hogy a Mars Föld erős izgalmi állapotban kb: 80millió kilométer, a torpedós cuccok Nap körüli pályán a Mars Föld között vannak, míg a sínágyúk meg Föl körüli pályán.

Azt kéne kiszámolni, legideálisabb esetben kb 50milló km-el számolva és x idő (filmből kiderül valami ?) alatt mekkora folyamatos gyorsulás kellene a távolság megtételéhez.

Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.05.03. 19:55:42
  • cylonflatus
    Az én nézői szokásaim nem változnak. A BSG-t is a netről szedtem, ahogy most az Expanse-t is. :D Mondjuk a BSG-ért fizettem is, ha úgy vesszük. Megvettem DVD-n, díszdobozban a teljes sorozatot, az összes "stand alone" filmmel együtt (Razor, Plan, etc). Nagyon fasza scifi gyűjteményem volt, azonban tavaly kigyulladt a tévém, és mindenem odalett. A ruha ami épp rajtam volt, ennyi ingóságom maradt. Elég sokat költöttem könyvekre, filmekre, meg egyéb ereklyékre, de az eszmei része ami igazán fájó. A gyerekkorból őrizgetett 35 éves szoci koppincs, fröccsöntött Boba Fett játékfigurát nem igazán lehet pótolni. Odalettek a hangszereim, ami pénzben is elég komoly volt, mert hangszerre külön biztosítást kell kötni, amit nem tudtam, így a biztosító azt nem fizette. Én megúsztam egy füstmérgezéssel, mert próbáltam menteni a dolgaimat. Egy doboz fényképet sikerült, mielőtt a tűzoltók elrángattak. De hagyjuk is, csak eszembe jutott. Most lesz pont egy éve, hogy történt.
  • Renegade
    hmm, jogos, ebbe bele sem gondoltam
  • [NST]Cifu
    Bő 10 évvel korábban. Akkor még nem volt Netflix, nem voltak stram szolgáltatások, stb.
    Ami 10 éve X nézettséggel bírt, ma már az is jellemzően visszaesett, mert kezdenek változni a nézői szokások...
  • Renegade
    hali :)

amúgy én azért fészkelődök, mert így egymásután a két elbaszott "csata" az sok, simán becsúszhat egy-egy a látványért beáldozott grandiózus jelenetekkel operáló rész, de itt most csak a fejvakarás marad, meg az ezt most miért érzés. :(

ráadásul én nagyon vártam az Avasarala vs legénység vitáját, hogy ok, azzal majd kárpótolnak a hard vonal megerőszakolása miatt, de az is olyan kis semmilyen lett. :(

Amerikában egyelőre jó számokat hoz az új évad, továbbra is szeretem, meg kíváncsi vagyok a kalandjaikra, de azért már nem felhőtlen az örömöm. :(

bár mondjuk a BSG-t meg sem közelíti: Expanse: 0,5/rész, BSG 1,6 millió/rész a 18-49-es korosztályban
  • [NST]Cifu
    Amúgy újra kell néznem,de szerintem nem volt megemlítve hogy a platformok mars körüli pályán állnak,lehetnek jóval közelebb is a lopakodó technológiának köszönhetően...de tényleg újra kell néznem ezt a részt.

1.: Tételezzük fel, hogy tényleg közelebb voltak - de akkor akármilyen "lopakodók", akkor is a Föld körül kellene kb. keringenijük. Ami vicc kategória.

2.: Milyen gyorsan mehetett a railgun-lövedék és a rakéta? Legyen mondjuk 20km/s, ami már eléggé komoly kategória, hiszen a térkép szerint a Föld körüli, alacsony keringési pályán voltak a Railgunok. 20km/s, és a jelenetben mondjuk 15 másodperc alatt érték el a célt. 15x20 = 300km. 300km-re voltak a célpontok? :)
    Legyen 200km/s, akkor is csak 3 000 km. Mondjuk azt, hogy megvágták a jelenetet, és 150 másodperc (több, mint 2 és fél perc) a valóság, 150x 200km/s = 30 000 km, még mindig nagyon maximum a Geostacionáris pályamagasságnál járunk!!!

Renegade (hali! :D) rámutatott, hogy itt bizony pár napos köldöknézés lett volna. De bakker, ha egyszer így néz ki a realitás, és próbálnak Hard Sci-fiként tekinteni a sorozatra, akkor mi is a baj most itt?
  • cylonflatus
    Lehet, de kötve hiszem, hogy kihagynának két teljes könyvet kitevő történetszálat. De a bombázással kapcsolatban: ezért is haragudtam nagyon most erre a marsi támadásra, mert a Marco-féle akciónak vesznek el a mellbevágó erejéből. Egyrészt. Másrészt pedig ez a marsi bombázás azért volt idióta húzás, mert totál beleszart a lore-ba. A sorozatból nem tudom mennyire jön át, de aki olvasta a könyvet, az biztos érzi ennek a súlyát. Abban a kiélezett, feszült politikai helyzetben, ami jellemzi a Mars és a UN viszonyát, egy ilyen szintű háborús cselekmény után abszolút érdektelen, hogy Errinwright hogy kavarja, hogy milyen összeesküvés van a háttérben, egyszerűen a szart is kibombáznák a Marsból. Valószínűleg a Föld is kapott volna még párat és a Hold is, de hogy a Marsból egy marék kavics maradna egy ilyen támadás után, az tuti. Hogy érezzük a szituáció komolyságát, egy olyan helyzetben történt ez meg, amit leginkább a hidegháborúban tapasztaltakhoz lehetne hasonlítani, mondjuk a kubai rakétaválság idején az egyik fél megnyomta volna a gombot. Ráadásul nem is katonai célpontra lőttek, ez egy terror bombázás volt. Még mindig ez a legjobb scifi sorozat, de nagyon haragszok most ezért. Rendesen megtaposták, aztán le is hugyozták a lore-t, mindenféle szempontból. Technikailag is óriási bullshit, hogy egyetlen rakéta ilyen simán átmenjen a Föld-Hold védelmi rendszerén, lopakodó platform ide vagy oda. Onnantól, hogy begyújtotta a hajtóművét, egy erősebb kommunikációs lézerrel keresztülégethették volna azt a rakétát....