1394
Hearts of Iron 4
-
Paladin #539 Ettől én is agyfaszt kapok, amikor pl. Gibraltárból akarok átmászni Marokkóba, és meg akarja kerülni a Földközi tengert.
Lehet hogy van rá valami gomb kombináció, de nem jöttem még rá.
Annyit tudok tenni, hogy ha van valami közeli sziget vagy a start, vagy a cél helyhez, akkor először oda küldöm át őket, és onnan tovább. Még mindig jobb. -
Amergin #538 Németekkel Szicíliából szeretnék áthajózni 2 db egységet Tunéziába (a Vichy Franciák kezén van). Erre a baromállat gép -mivel megvan a Törökországon keresztüli útvonalengedélyem) szárazföldön akarja odavinni őket Jugoszlávián és észak Afrikán keresztül (mind el van foglalva) és nem lehet azt mondani neki, hogy te barom, tengeren vigyed!
Most lépjek be Törökországgal és vonjam meg az áthaladási engedélyemet? Tényleg így kellett ezt megoldani?
Muszáj leszek... -
#537 Azt tudom még elképzelni, hogy nem adtál meg lerakási helyet, vagy a toborzás nem fejeződik be valamiért. A Recruit&Deploy-nál kell ezt is. Minden sornál két zöld csíkot látni, a bal oldali a felszereléseké, a jobb oldali a kiképzés, felette meg egy barna, széles gomb van kis szürke pöttyel az elején, alapesetben valami "No deployments", vagy ilyesmi felirattal. A két zöld csíkon tooltip-ben látszik, hol tartanak, mi az állás. Ha felszerelést gyártasz, akkor ott nem lehet gond, a jobb oldalit kell megnézni, mi lehet. Illetve, ha nincs lerakási hely, nem tudom, megjelennek-e egyáltalán (pl. a fővárosban), vagy csak várnak. A gombra kattintva lehet területet kijelölni, a pöttyre meg frontot. -
Conqvistador #536 Hát pedig gyártok egységeket a toborzás fülnél gyalogosokat és panzer 3ashoz való csapatokat is gyárt a beállítás valamit tuti elbarmoltam de nem tudom mit. Esetleg túl sok gyár van berakva építésnél az lehet a hiba oka? -
Paladin #535 Nem lehet, hogy csak felszerelést gyártasz, de csapatot nem? -
Conqvistador #534 Segítsetek nekem valamit szerintem nagyon elrontottam. Most kezdtem a játékot sajnos a HOI sorozatot nem ismerem az Universalist kicsit de főleg a Europe at War al játszottam sokat ha már Paradox játék.
1938 nyarán járok és nem nő a besorozott seregeim száma még mindig csak 360k körül van igy az Anschluss sem leehtséges. Közben már az extra research slot is ki van hozva és a 39es Panzer III is gyártásnál betettem gyalogos és páncélos egységeket is de szerintem valami akkor se oké. A légierőnél is jó sok gépet legyártottam elvileg fel is van szerelve. De így az életbe nem lesz 550K pláne 750K a csehekre.
Valami ötlet segítség ? köszi -
yamato41 #533 Nem azt mondtam, hogy maga számoljon mindent ki, csak adja meg a lehetőséget a kézi utánpótlási útvonal kijelölésének. Mert az nem megoldás, hogy csak auto van, az meg szar.
Egyébként meg programozzák le rendesen és nem lassul be. El nem hiszem, hogy akkora a számítási mennyiség, amit a mai négymagos procik ne bírnának el, ha rendesen meg van csinálva.
A HoI4 még a béta szintjét sem éri el, annyira bugos, de a koncepciókkal is gond van, ahogyan látom. -
MuldR #532 Jól látom, hogy az atom az csak látványelem? Svájc 2-őt kapott (Zürich +Bern) de még csak újsághír se lett. A párizsi és stockholmi legalább az újságokba bekerült, de amúgy semmi extra reakció. -
Amergin #531 Igazából mindegy. A 8 széles egység is tökéletesen megfelel, sőt jobban skálázható a szélesség, továbbá a segédcsapatok (engineer, tűzérség, hogy csak a tengerészgyalogságnál két legfontosabbat említsem) bónuszai többet jelentenek egy 8-as szélességű csapatnál, mint egy 20-as szélességűnél. Arról nem is beszélve, hogy kevesebb tapasztalati pontba kerül az egység sablon összerakása.
Szóval én inkább csinálok 10 db 8-as szélességű tengerészgyalogságot, mint 4 db 20-ast. -
MuldR #530 Partraszálláshoz mi a legjobb template? Addig ok, hogy Marines, de mivel? És 10 es vagy 20 as width-el? -
Kotomicuki #529 39 őszén a németekkel ütném a románokat, mert nem adták át egész Erdélyt a magyaroknak - sok kis puppet-tel semmire sem lehet menni, inkább legyen kevesebb, de azok nagyobbak (meg amit én megszállok, ott már olyan nagy politikai fordulat nem lehetséges és nyugság van) - , erre ők, belépnek a szövetségesek közé (szerencsére nem a kommunistákhoz), így megindul a háború.
A lengyelek már előbbre angol seggnyalók lettek, így a román kapituláció után egyből kanyarodnak is oda az ékeim. Közben kitör a polgárháború Lengyelországban, amit gyors békekötés követ a 2 frakció részéről, mert a falangistákat lerohanják a "köztársaságiak".
Erre mi történik?
Lengyelország területileg is visszaáll az eredeti formájára, hiába is szállták meg már a csapataink a felét addigra, és továbbra is hadban áll a tengellyel, mint szövetséges..., minden kezdődhet előröl, miután a csapataink elhagyták a területét!
Azért az továbbra is szomorú, hogy az államok a saját területüket sem tudják megvédeni az invázióktól és mindenhova a humán játékos hadseregének felvonulása szükséges a területek megtartásához!
Ezért életveszélyes pl. a spanyolokkal is szövetkezni - nem hoznak annyit a konyhára, mint amennyit katonámat "elviszik".
Továbbá, azt vettem észre, hogy ha növelem a kapcsolataimat az adott állammal, ahol még a saját politikai berendezkedésemet is támogatom, akkor, egy bizonyos szint elérése után, már elfogadják a velük szembeni, keményebb döntéseket is - a fönti példámban a románokkal egyáltalán nem "törődtem", de a Yugókkal igen, így vér nélkül sikerült őket felosztani.
Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2016.08.09. 20:17:07 -
#528 Ha végigszámolna mindent, azon menne a vinnyogás, hogy milyen döglassú az egész játék (az 1.0 idején volt is). A vége felé már több ezer egységet kezel folyamatosan, ha ezekre állandóan, naponta újra kellene számolni egyenként a legoptimálisabb support path-t (kb. 20000 megyén át), exponenciálisan növekedne minden várakozási idő, pedig már így is lag-ol '43-'44-től kezdve. A gyorsabb megoldást választották, az infrastruktúra alapján épít virtuális map-okat, amiket a 740 területre összegez fel és ezeken megy végig, jóval kevesebb lépésben (kb. ezeket látod a support nézetben). A tenger pedig ezeknél sok esetben sokkal gyorsabb és direktebb. -
yamato41 #527 Ez a koncepció (is) nevetséges. Miért nem lehet kijelölni? Az AI ugyanis buta, mint a s*gg, nem próbál végig minden lehetőséget. Ráadásul ha a legoptimálisabb úton nem megy, attól még kisebb kapacitású útvonalakat is lehetne még használni. -
yamato41 #526 "erre a naval bomber való igazán - CAS az szegény ember megoldása erre"
Tudom, hogy a játékban így van, de IRL azért ez eléggé nevetséges, minden, csak nem reális. A CAS-ok (Kate, Val, Vindicator, Devastator, Dauntles, tehát a CV-kről indított zuhanóbombázók és torpedóbombázók) nagyságrenddel sikeresebbek voltak, mint a szárazföldi bázisú tengeri támadó repülők. Ezek közül egyedül talán a Bettyk értek el nagyobb sikereket, de a hadihajók ellen ők sem. A NAV-ok a valóságban inkább a tengók ellen voltak hatásosak. -
Paladin #525 Automatikusan számolja a legoptimálisabb utánpótlási útvonalat (vagyis ahol legkisebb a veszteség), és ebbe sajnos nem lehet beleszólni. De legalább még mindig átláthatóbb, mint a háromban volt :) -
MuldR #524 Köszike, így már érthetőbb. Amúgy a perzsa öböltől a teljes indiai törzsterületen 10/10 az infrastruktúrám pont ezért. Hát így felesleges volt. Na mindegy.
-
Paladin #523 Az utánpótlás szárazföldön is megy, csak van egy határ, ami felett már nem lehet szárazföldön megoldani. Egy darabig oké, de magának az ellátásnak is "ára" van.
Minél rosszabb az infrastruktúra, annál rövidebb a távolság. (Értsd: nincs vasút pl.) Egyébként az Indiától nyugatra levő hegyvidék az gyilkos ilyen szempontból, meg Ázsia nagy része is, szóval Indiából szárazföldön ellátni távoli csapatokat nem nagyon lehet.
Konvojt kell építeni, és nem úgy, hogy gyártok százat, és remélem, hogy elég, hanem ráállítok nem kevés dokkot, hogy pótolni tudjam a veszteségeket.
Ha nincs lehetőséged megvédeni a hajóid, akkor csak a "többet építeni, mint amit elsüllyesztenek" módszer működik.
Az egyébként kicsit engem is zavar, hogy szárazföldi összeköttetésnél is konvoj kell - még ha stratégiai mennyiségű anyagról beszélünk is.
Légierővel konvojt biztosítani nem tudsz.
CAS alkalmas hajók elleni támadásra, de erre a naval bomber való igazán - CAS az szegény ember megoldása erre. Ha nincs kapacitás naval bomberek kifejlesztésére és gyártására, akkor kevésbé hatékonyan a CAS is használható.
Ha disbandolsz, elvileg mindkettőt visszakapod tudtommal - csak azt nem tudom, hogy ez akkor is igaz-e, ha hazai területtől távol csinálod. Manpowerre azt hiszem igen, equipmentre passzolok. -
MuldR #522 Az, hogy szárazföldön lehet mozgatni a csapatokat, de az utánpótlást már vizen szállítják már nem az én hibám. Ugyanez nyersanyag vásárlásnál. Konvoj kell. hogy a SZU-ból acélt hozzak, amikor közös szárazföldi határunk van.
Kérdés, ha folyamatos légiernyővel és CAS al biztosítom a convoy útvonalát azt számolja?
Azt láttam, hogy Szingapúrból a CAS egységeim szanaszét szedik a holland convoyokat, szóval támadásnál számolja.
Naval bomber mire jó? Csak port attack+strat bombázás, vagy hajókat és egységeket is bombáz?
Ha disbandolok egy szárazföldi hadosztályt, a manpowert és a felszerelést visszakapom? -
Paladin #521 Van sok hibája a játéknak.
Az, hogy nem gondoskodsz a csapataidnak utánpótlásról, az nem a játéké. -
Cnut #520 Megint okozott egy kisebb csalódást a játék. Német kampány, az elejétől támogattam a francia fasiszta pártot, így a 40-es választásokra kb kétharmados támogatottságuk volt, így gondoltam nem támadok, megvárom a májusi választást. Amikor is annyi történt, hogy a következő választás időpontja átállt 44-re és maradt a demokrata párt meg minden a régiben :) -
MuldR #519 Nagyon csúnyán a nyugati szövettségeseknek kedvez ez a fos játék.
Kommunista indiával vagyok, dél ázsia az enyém. SZU harcol erurópában a ny.-i szövettségesek ellen. Mondom én már mindent kitakarítottam, segitek az elvtársaknak.
A katonákat vasúton el tudom vinni (köztünk pupetek, vagy saját terület van, van szárazföldi összeköttetés.
Viszont a katonáim európában folyamatosan szenvednek az utánpótlás és leginkább az olajhiány miatt mert, nincs convoly ami szállítsa!!!!
Amikor rájöttem erre a fasságra gyorsan épitettem 100at, ami kb fél év alatt fogyott el a szövettséges tengeri föény miatt, ami megtörhetetlen.
Szóval szar. -
sakkay #518 Köszi -
sakkay #517 Kicsit jobban megbontani a parancsnoki láncot. Ne egyből "front parancsnokokat" kapjál csak. -
#516 A terület átengedés jó kérdés, azt én sem értem teljesen. Most harmadszor is nekifutottam Magyarországgal, rögtön elfoglaltam Ausztriát, ahogy csak tudtam, utána pedig a megszállt területeknél oda tudom adni Németországnak. De, amikor elfoglaltam Romániát, Besszarábiát nem tudom átadni a SZU-nak. Pedig háborúzni sincs sok kedvem velük. -
Cnut #515 Arra nincs lehetőség hogy puppet-ként elengedjek egy nemzetet? Vagy hogy átadjak másnak claim-elt területet békésen?
Az előbbire egy kommunista francia hadjáratnál lenne szükségem, így engedném el a gyarmatokat, az utóbbi pedig németroszággal gond, főleg miután emgszereztem romániát és beszarábiát simán odaadnám a szovjeteknek... -
#514 Nem dehogy. -
Paladin #513 Gondolom observer módot sem használsz, mint kiderült az is megzavarja az AI-t.
Akkor csak reménykedni lehet, hogy minél előbb megfoltozzák, de ehhez szerintem kell még pár patch.
(Na ezért utálom, amikor a modokat hosszú ó-val írják, így pl. nem egyértelmű, hogy most modra, vagy játékmódra gondolok. Utóbbira egyébként.)
Utoljára szerkesztette: Paladin, 2016.08.06. 14:53:24 -
#512 Igen, 1.1-em van. -
Paladin #511 Ezeket az AI hülyeségeket az 1.1 után is tapasztaltad? Mert említettél pár olyan viselkedést, amit javítottak abban.
Egyébként sakkay kérdése miatt ránéztem a forumra, tegnap volt pont dev diary: elkezdték az 1.2-t, és a legnagyobb prioritás az AI továbbra is.
-
#510 Volna egy kérdésem. Túl vagyok úgy 15-17 kampányon, első néhány Recruit-on, az utóbbiak Veteran-on, de még sose tartott a dolog tovább 1942-nél. Gyakorlatilag 2 év alatt le van zavarva az egész háborúsdi. Két lehetőség szokott történni: vagy a szövetségeseim hónapok alatt megtörnek és teljesen egyedül maradok a világ ellen (ami persze kihívás, de másrészt bosszantó és unalmas is), vagy az ellenség tör meg gyorsan és vége az egésznek pillanatok alatt. Nem nagyon látom értelmét a korai template-ek változtatásán, mert bőven meg lehet velük nyerni a háborút, a késő tech-eket már meg se érem kifejleszteni. Kíváncsiságból ültem és vártam éveket, de halál unalom volt, ha véletlen valamelyik oldalon egy ország háborúzni akart, pillanatok alatt le lett nyomva, az ellenséges nagyhatalmak rég megszűntek akkorra. Oldaltól függetlenül. Igazából az AI szegénységét látom a dologban, néha rettentő buta dolgokat csinál, elhagy egy aktív frontvonalat, hogy üljön ott, ahol amúgy támadás sem várható, olyan helyekre tesz kismillió repülőt, ahol senki és semmi sincs, de a saját légterét nem védi, olyan helyeken száll partra, ahol vagy esélye, vagy épp értelme nincs. Vagy a hülye német áthajózza a hadserege felét az én kínai frontomra és hagyja, hogy az orosz átmenjen Berlinen, mint vodka a garaton. Nyilván ezeket lehetne sorolni.
Igazából az érdekelne, hogy mit lehet annak csinálni, hogy egy kicsit tovább tartson. Hagyjam magam szopó helyzetbe kerülni és próbáljak meg felállni onnan ? Vagy próbáljam meg a multit, az AI-nál nyilván nagyobb kihívást rejteget. Esetleg van olyan mod- ami "lassítja" a dolgok menetét valamilyen módon ? -
Paladin #509 Mire gondolsz a parancsnoki rendszerrel? A légiharcon tuningoltak az első patchban is sokat. -
sakkay #508 Javításról mi hír? Van olyan amit a készítők hivatalosan is módosítani fognak?PL. a parancsnoki rendszerben, vagy a légierőnél.. -
Paladin #507 Nem. A doktrínák mindenre vonatkoznak. A taktikák nem. Ezekből van, ami alapból megvan, van amit doktrínák adnak. Olyanokról van szó, hogy pl. Elastic defense, Backhand blow, Ambush, Breakthrough stb. A csatákban a két parancsnoknál látod őket, hogy éppen mit használnak.
Mindegyik ad valamilyen bonust vagy büntetést a támadónak vagy a védőnek. Vannak olyanok amik semlegesítenek egy másikat (ami ugye azért jó, mert akkor a te taktikád módosítói működnek, az ellenségé viszont nem).
A parancsnokok x óránként választanak újat. A recon ebben segít (több más dolog mellett, pl decryption/encryption, stb), hogy a parancsnok a legjobb taktikát válassza.
A reserved dolog meg úgy működik, hogy ha ránézel egy csatára, akkor felül látod a frontvonali egységeket, alul a tartalékban levőket. Ezek vagy nem fértek a frontvonalra, mert nincs elég combat width, vagy pl. később csatlakoztak a harchoz. Ha van a frontvonalon elég hely (combat width) akkor (azt hiszem) óránként van valamennyi esély, hogy a tartalékból előre jön valaki. A signal company ezt az esélyt javítja. -
MuldR #506 Ja, hogy a doktrínákat nem automatikusan az összes egységem használja, hanem a parancsnok választ? Ááááááá.
Parancsnokot is csak arra használtam, hogy a bónuszát leossza, de hozzá nem nyúlhat az egységekhez, mert össze vissza viszi őket. Nem lehet részletes haditervet megadni. Így inkább mikromanagelem az egységeimet.
Mi ez a reserved a frontvonalra dolog? Ez hogy működik? -
Paladin #505 Recon segíti, hogy a megfelelő taktikát válassza a parancsnok. A harc folyamán a doktirnákból kifejlesztett taktikákat használják, és azok nagyon csúnya bónuszokat tudnak adni, főleg ha olyat választ a parancsnok, ami üti az ellenségét.
A signal company azért kell, hogy a harc folyamán a reserve-ben levő egységeid a frontvonalba jussanak. Erre óránként van valami százalékos esély, a signal company ezt javítja. -
MuldR #504 Köszi a tippeket.
Hát utánpótlási vonal nagyon hosszú volt, és az organization valamiért nekem mindig alacsony.
Amúgy amikor saját területemen harcoltam ellenuk, akkor 2x fölény esetén simán szétvertem őket.
Signal company miért jó? semmi értelmét nem találtam. És a recon? Valami videóban azt mondták felesleges. -
#503 Vagy tisztek. Egyszer szovjetekkel beszorítottam a kvázi utolsó európai olasz egységeket a "csizma sarkába". Nem is figyeltem oda rájuk, gondoltam, majd lenyomják őket és mennek Szicília felé. Hát egy fenéket. A 24 divízióm nem jutott szóhoz, mert vhogy odakeveredett két lengyel divízió és az ő vezetőjüknek 3-mas skilljük volt, az enyémnek meg kettes. A játék meg összevonta a divíziókat a csatára és az enyémek élére a lengyelt rakta, akinek egy darab trait-je sem volt, miközben az én 2-es tábornokomnak már volt mountaineer-je, ami ide jó lett volna. Ráadásul a választott land doctrine-om szinte végig volt fejlesztve, de a lengyeleknek persze semmijük sem volt. Alap kis gyenge taktikákkal próbálkozott állandóan és hiába volt többszörös túlerőm, nem bírtam velük (és ott a sarokban van egy kikötő is, kaptak supportot az olaszok Afrikából). Végül Máltát bevettem, onnan tudtam légi és tengeri fölényt rakni rájuk és miután elfogyott a support, lassan bedarálódtak. -
Paladin #502 Ennyi infóból azt tippelem, hogy esetleg doktrínák, és/vagy terep a gond.
Meg persze bármi lehet. Eljutott a felszerelés a csapatokhoz, fel vannak szerelve? Organization magas volt?
Egyébként szerintem a recon, tüzérség, és signal company (utóbbi főleg ha túlerőben vagy) a fontos leginkább. Gyalogságnál még az engineer.
(Ez durva általánosítás, így persze több esetben nem igaz :) ). -
#501 Közben megoldottam, Kínával indítottam a mentést és a békekötésnél átengedtem mindent Magyarországnak. Nem fogom veszni hagyni a mentést, mert szar a játék. :D
A másik, békekötésnél jól látom, hogy csak ezekben a régiókban, vagy mikben lehet gondolkodni (a játék state-eknek nevezi)? Ez megint csak egy olyan dolog, ami nem tetszik. Emiatt pl. nagy Magyarországot nem is lehet visszaállítani. -
#500 Kérdésedre a válasz: jelenleg igen. :) Van egy konferencia mod, ami ezen próbál javítani a hivatalos patch érkezéséig, a címe nem jut most az eszembe (és nem is tudom megnézni, mert megint döglött a community), de ott szokott lenni a legnépszerűbbek között.