Hearts of Iron 4
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egyedül az szól mellette, hogy a bombázók detektálása nehezebb éjszaka (-20%).
Vagy csak én értek félre valamit?
iSS!
iSS!
Azért upgrade-nek hívja, mert a szükséges mennyiség már rendelkezésre áll abból a kategóriából (minden felállított wingedre van elég vadászgép, minden gyalogosnak van puskája, stb). Ami lejön a gyártósorról, az a használatban levő régebbi típusú felszerelést váltja le, legyen szó repülőről, tankról, ágyúról, gyalogsági fegyverekről, stb.
Ha már mindenkinél az új felszerelés van, akkor lesz upgrade helyett raktárra gyártás a jelzés a gyártósoron.
Nem a korábbi felszerelés "változik át", csak lecserélik, és megy szépen a raktárba.
Sokszor hasznos lehet elpasszolni lend-lease-ben, de nem árt tartalékolni sem. Szükség esetén a régi puska is jobb, mint ha semmi sincs 😊
(Az attrition durva méreteket tud ölteni. Pl. egyszer németekkel, egyszer olaszokkal verekedtem végig magam Iránon India felé. Mindkétszer úgy elolvadt a tízezres nagyságrendű gyalogsági fegyver-készletem (a teherautókról, tüzérségről nem is beszélve), mintha sose lett volna).
(Btw szeritnem lend-lease-nél a célpont gondja a szállítás. Kisebb országnak alig lehet valamit átpasszolni, mert nincs elég konvoja, nagyobbaknak többet tudsz, pedig a saját konvojaid száma ugyanakkora).
Utoljára szerkesztette: Paladin, 2016.07.06. 08:34:03
Amit legyártasz, az a tiéd, mindörökre, vagy, amíg ki-/le nem lövik azt. Mindenhez csak embert rendel - ha van manpower - a rendszer és már használható is. A veszteségek pótlására is innen merít a gép, ha a gyártás nem bír lépést tartani a veszteségek ütemével.
A régi dolgoktól, ha annyira zavarnak, csak lend lease útján tudsz megszabadulni - ajánlott fix számot (a 3. opciót) használni és ehhez a te saját transzportflottád kell (akinek nincs tengerpartja, az megszívta), ha kevés a szállító hajód (<500), akkor csak kis tételben üzletelhetsz. Az így "eladott" árú, ha használatba veszi azt a "vevő", akkor XP-t termel neked - nem ebből csinálsz +4 3x+2-t (475), de legalább lesz némi hasznod is belőle.
Geo91:
Gartulálok!
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)

Mit csinálok rosszul?
Utoljára szerkesztette: Amergin, 2016.07.05. 22:59:46
iSS!
Na meg röhejesen kevés szállítógép kell hozzájuk.
Ezzel csinálniuk kellene valamit, legalább annyit, hogy mondjuk csak max org mellett lehessen elindítani a műveletet (ahogy a 3-ban pl.). Bár mivel itt jóval gyorsabban regenerálódik az org, nem biztos, hogy ez elég lenne.
Neked a szektort kell biztosítanod. Vagyis a flottát küldd patrolra, s&d-re, akár convoy raidingre is, és máris megvan az infód arról, hogy kellően biztonságos, és a tengeri fölény is meglesz, ha nincs komoly ellenséges jelenlét.
Gondolj bele reálisan. Ha a flottád a sziget mellett állomásozik, akkor nincs infója a szektorról. Egy 10-20 km-es körről tud csak, ami nulla. Ha ellenséges flotta kószál a szektorban csúnyán közbeszólhat.
A gép semmilyen döntést nem hoz. Egyszerűen a tábornokaid nem fogják se akkor elindítani az inváziót ha semmit nem tudnak arról, mi van a szektorban, ahol hajókázniuk kell, sem akkor, ha túl nagy az ellenséges jelenlét. (Ahogy pl. az sem gépi döntés kérdése, hogy visszavonul egy hadosztály, ha nulla lesz az org. Itt is egyszerűen egy reális feltétel van szabva a játékosnak).
Hidd el, még így is nagyon durva kockázati szinttel vállalják, mert nem csak nulla ellenséges jelenlét mellett indítható, szóval megtörtént már többször, hogy így is támadták a partraszálló hajóimat.
Legjobb módszer egyébként (ha nincs két flottád erre a célra), hogy először patrolba vagy s&d-be teszed őket, aztán amikor megindul a konkrét partraszállás, akkor állítod abba a kis zónába a hadiflottát is.
U-Boot hadviselésről sokat nem tudok mondani: kiküldöm őket a Portugál-Spanyol part elé és nézem, ahogy tizedelik a szállítóhajókat. Nagy ritkán keresztül vonul ott 1-2 flotta, akkor vannak veszteségeik, de javítás után visszatérnek ide és folytatják a csipegetést.
Ártani nem árthat, ha van melléjük pár, őket segítő doktrína is kikutatva, de leginkább az új típusok bevezetésével nő meg a hatékonyságuk.
Ja, és a röhej: minden mást egységet tudtam "pozitívan" fejleszteni, a tengeralattjárókat kivéve -> minimum a sebességük bánja, ha kicsit jobban rejtőznek, VAGY kicsit jobban lőnek, ha a kettőt egyszerre szeretném, akkor még rosszabb vmi lesz a dolog vége, mint az alapgép! A paradox itt is "nagyot" alkotott... <#wilting>#wilting>
...
PetruZ és Paladin:
Sz'al, magára a nyílra, közvetlen, megpróbálom...
...
'39-ben (Belgium, Hollandia, Lengyelország már mellettem és velem) a Balkánon tevékenykedtem - Magyarország hadba lépett a Románok ellen és úgy éreztem, hogy be kell segíteni nekik, mert különben elvéreznek - , miközben elkészült az >50 szállítógép és a 2x12 ejtőernyős hadosztály (Student irányítása alatt - egybe nem tudtam röptetni őket, így "félbevágtam" a 24-et). Letáboroztattam őket Calais-ba és kiadtam 12 hadosztálynak egy Newcastle elleni ugrást.
Ellenállást nem találtak ott - a vadászai is a Csatornát és Dél-Angliát védték, tehát veszély nem jelentettek a rajtuk átrepülő transzportra... <#hehe>#hehe> - , így Rommel 24 hadosztálya azonnal be is hajózott oda az Észak-Német partokról, ők sem ütköztek ellenségbe a tengeren, így csak 1-2, sebtében visszahajózott egységét kellett levadászni és egész anglia az enyém lett, miután megkezdődött a béketárgyalás (USA még nem lépett be a háborúba, ahogy a CCCP is "csöndben" volt még).
Angol hajók a csatornán és a DNY-i részen voltak "csak", amik a Brit Birodaloméi lettek, Szingapúr központtal...
"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)
Dániát már lerohantam, kapituláltak. Volt viszont egy kis sziget Svédország alatt (Sjaelland), ami valami miatt nem került a fennhatóságom alá, hanem maradt dán kézen. Na mondom most majd kipróbálom az inváziót. Eltelik a 7 nap felkészülés és azt írja, hogy nincs elég felderítési adat ahhoz hogy elinduljanak. Ott állt egy (igaz csak 4 hajóból álló) flottám a sziget mellett. Semmilyen ellenséges egység se közel, se távol. A legközelebbi kikötőből akartam indítani az inváziót (1 db tengerészgyalogos egység) és nem hajlandó megcsinálni!
NEM a gépnek kell ezt eldönteni!! A gép hülye és nem kéne rábízni, hogy ebben ő döntsön. Had lehessen már felülbírálni a döntését azt illetően, hogy mikor kell elindítani egy inváziót és mikor nem!!
De itt a gond: ezt nem lehet megtenni. Kötelesek vagyunk elfogadni a gép hülye döntését. Ezt kéne nagyon sürgősen megváltoztatni.
Egyébként ejtőernyősökkel fél nap alatt elfoglatam a szigetet...érdekes, azt miért engedi? Ilyen "logika" alapján azt se kéne megengednie. Ja. hogy ott nem a gép dönt? Na ez a különbség...
Utoljára szerkesztette: Amergin, 2016.07.05. 09:22:40
iSS!
Azt értem ez alatt, hogy minél kevesebb saját veszteség mellett minél több konvoj levadászása.
Érdemesebb a kevésbé frekventált hajózási utakat támadni inkább? Mikor kéne belekezdeni? Stb, stb...
Azt vettem észre (mint ami a 3. részben is volt), hogy a játékban nem az van, mint a valóságban volt: 40-ben "boldog idők" voltak, amikor az U-bootok nagy veszteségeket okoztak, de alig szenvedtek veszteségeket. Ok: konvoj-taktika még nem működött olyan jó, szonár még kezdeti szakaszban volt, az Enigmát még nem törték fel, szövetséges légi fölény az óceán fölött még nem volt akkora, stb...
Viszont a játékba meg nem ezt tapasztalom: sokkal könnyebb akkor beindulni, mikor már a francia flotta nem tényező (már lenyomtuk Franciaországot), mert addig állandóan megtalálnak és levadásznak. Nem tudom, hogy elsűlyesztettem-e annyi hajót, hogy megérte-e az U-bootokat egyáltalán megépíteni hozzá...
iSS!
Egyébként ezzel tuti csinálni kell valamit, hogy állandóan megy ez a sok eredménytelen csata a tengeralattjárókkal.
Már oda se nézek a csatajelzésekre miattuk, aztán meg amikor valami fontos történik, totál lemaradok róla.
Szóval van még itt mit kijavítani...
De azt nem értem, hogy ha több, mit egy évet csúszott ez a játék, akkor mi a franckarikáért ilyen bugos és félig kész még mindig?????????
A fenébe!
Utoljára szerkesztette: Amergin, 2016.07.04. 20:11:22
iSS!
Gibraltárnál hetek óta megy egy csata van benne 9 U-bootom, az ellenségnek meg kb. 50+ hajója. Hetek óta b@sszák egymást bármiféle eredmény nélül és nem lehet azt mondani nekik, hogy na jó elég volt, takarodjatok most már a francba onnan...
Ez megint olyasmi, amiben az előző rész többet tudott. Ezt aki kitalálta, hogy így működjön, annak kellemes bélsárhányást kívánok<#mf2>#mf2>
Utoljára szerkesztette: Amergin, 2016.07.04. 16:46:19
iSS!
Kotomicuki:
(Egyébként nem "kidobva" lett, hanem totál máshogy működik az egész légi háború, és ezzel úgy látszik nem foglalkoztak :S )
A paradoxos dlc özöntől én is tartok... eddig se rajongtam ettől a ck2-vel beköszöntött módszerüktől, pedig eddig legtöbbször a virágbolti változat is megfelelt.
Partraszállásban mi a túlbonyolított? Elegendő hajót, stb szervezni nem két nap, minél több egységgel csinálod, annál több. Az meg, hogy minimális tengeri fölénnyel kell bírni hozzá az elég logikus.
Azt tudod, hogy vannak kutatások, amik ezt csökkentik? Meg skillek? Meg ha kevesebb hadosztály megy egy helyről, akkor gyorsabban felkészülnek?
Meg hogy ezek a kutatások az egyszerre tervezett inváziók felső limitjét is kitolják?
Amergin:
Miért fáj neked ennyire, hogy magától megjavul az a néhány nyavalyás erőd? 😊 Nem kell költened rá semmit. Jó, macerás lehet mindig letolni a javító lista aljára, ha nem lehet törölni (még nem néztem azóta), de ha már egyszer megvan? Főleg, ha az ember esetleg nem is tette benne sok kárt.
A 3-ban azért csalt is ehhez a MI: Lipcséhez Dániát megkerülve az Északi tenger felől csapott le - kevesebb légelhárítás - , amire talán csak a B-29-esek hatótávolsága lett volna elegendő, vagy még az sem...
Csak azt nem értem, hogy ami jól működött egy régebbi verzióban, azt miért kell kidobni, hátrányára megváltoztatni az újban?!
A 3. részben a lerombolt-elfoglalt Maginot-vonalat nem kellett újáépíteni, hanem automatikusan közölte, hogy leamortizálódott 1-es erőddé oszt jóvan. Itt nem, itt épíccsed újra. Vicc.
Ettől függetlenül nem rossz a játék, csak némely tekintetben nem éri el az előd lehetőségeit. Nem tudom hányadik peccs kell neki majd, hogy jó legyen...
iSS!
A másik: nekem vhogy túlbonyolított a partraszállások kivitelezése - ezért nem is értem, hogy anglia hogy képes minden héten "ellőni" egyet (pl. előre lefoglalja hozzá a szükséges transzporthajókat, arra a majd 3 hónapra, amíg a tervezés tart) - , így most már inkább úgy csinálom, hogy ejtőernyősök a kikötőkbe, majd sima, tengeri transzporttal behajózni a tulajdonképpeni "inváziós" erőket - csak ez megint kutatás és gyártás többlet...
Ellenük kellett bevenni a várost. Mikor a ruszkik először hadat üzentek, akkor küldte az önkénteseket, de azok nem a ruszkik ellen harcoltak, hanem Danzigban állomásoztak. Ez mennyire "reális"? Az olaszok már axis és őket kell lőnöm Danzigban?? Ezt hülyeség.
A másik: Lengyelország elfoglálása után jött a nagy légi harcok kora a szövetségesekkel. Nyugatra koncentráltam a légi erőt.
Egyszer csak látom nyugat-LENGYELORSZÁG felett ellenséges légi fölény van. Mi a fene? Csalással átléptem a franciákhoz és megnéztem: ők küldték oda a bombázókat Elzászból. Ez eddig ok, mert a hatósugárba belefér, viszont nem kéne már attól is combos veszteségeket szenvedniük, hogy át kell repülniük nyugat-Németország felett (már, hogy odajussanak Lengyelországba)? Csak mert 3000 vadásszal védtem éppen nyugat-Németországot...
Ez is hülyeség: csak az adott tartomány légi erőviszonyait nézi, oda eljutni nem kerül semmilyen veszteségbe. Erről azért megkérdezhették volna a Memphis Belle legénységét, hogy szerintük ez jól van-e így<#eplus2>#eplus2>
Utoljára szerkesztette: Amergin, 2016.07.04. 12:17:30
iSS!
miután feltöltötted, felajánl vagy 4 opciót, a kep url-jével, a legfelsőt kikopizod, visszajössz, ide, kép beszúrás, ctrl+v, és már meg is van.
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Normál esetben van törlés gomb a sor tételein, de a javításokon most így nem tudom, van-e, hogy azokat lehet-e törölni.
Ha nem, akkor annyit tudsz csinálni, hogy mindig lenyomod egy shift klikkel a lista aljára, amikor sorra kerülne.
A 3. rész legalább felajánlotta, hogy a Maginot-vonalat had nem építsem már újjá...
iSS!
X universe Home, sweet home
Magyarokkal kezdtem, Ausztriát gyorsan el tudtam foglalni (csak ez magában +11%-ot adott a tension-höz), azóta szemlélődök, készülődök, de még nem állok hadban senkivel. '39 elején vagyok, bécsi döntések nem voltak, a németek sem kapták meg a cseheket, fegyverrel foglalták el az egészet. A háború kitört a szövetségesekkel, de elég nyugi van. Nincsenek végtelen partraszállási kísérletek sem. Érdekes viszont, hogy Hitlert egy belső puccsal megölték, Göring vette át a hatalmat, aki az angolokat és a franciákat vádolja, és megesküdött, hogy megsemmisíti őket. 😊 A japánok csendben haladnak előre és morzsolják fel a kínaiakat. Gyanúsan nagy a csend, de a world tension már 80% felett van.
Bár ezt a monstre mondatot nem biztos, hogy jól értelmezem - te úgy gondoltad, hogy a tengerészgyalogsággal véded a partot, mert azok a "parton" kapnak bónuszt? Ez nem így van, ahogy fent is írtam, ők a partraszállásra, és folyókon átkelésre kapnak. Partvédelemre rendes egységeket érdemes használni. (Mármint fontos partszakaszokon, mint pl. németekkel a francia partok. Távoli, másodrendű helyeken elég lehet valamilyen garrison egység, csak a kikötőkben)
Garrisonnak egyébként valóban jó a lovasság+mp kombó, pár zászlóaljjal.
Modernekhez egyébként nem kell a heavy, az ÉS kapcsolat, hanem VAGY 😊
Ja, és ha minden igaz, kint van a patch! (Csodát ne várjatok ilyen rövid idő alatt, ami az AI-t illeti, de sok jó dolog van benne.)