9874
A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
  • Papichulo
    Ez a Drabik is egy Szaniszlo klonnak tunik... vagy forditva.
  • Papichulo
    a politika pedig a második világháború óta USA csatlós szerepéből nem tud és nem is hagyják hogy kitörjön.

Ezt peldaul a lybiai beavatkozas is remekul peldazza, ugye?! Ja, de megsem...
  • Sir Quno Jedi
    Na én máh túl öreg vagyok harcolni, így bárki is jön, én nem fexem egy szál pöcsben a tankok elé. Jönnek, oszt virággal fogadjuk őket, nahát, csakhogy! Sőt szankcionálni sem akarunk senkit sem.

Az oroszok meg legalább nagyrészt fehérek, képzeld ha nem ők érnek ide előbb, hanem valami dzsihados arab fajta... brrrr... belegondolni is rossz...
  • ManoNegra
    A német gazdasági szereplők igen csak fogcsikorgatva vetik alá magukat a szankcióknak, a politika pedig a második világháború óta USA csatlós szerepéből nem tud és nem is hagyják hogy kitörjön.

Nekünk pedig áttételesen veszteséget jelent a német autópiac Oroszországi gyengélkedése.
  • molnibalage83
    Drábik egy idióta. Pont.
  • Steel
    Persze, hogy megvannak a számok, azért raktam forrásként... Nem volt kétség, hogy hogyan oszlik meg az exportunk, de ebben a kontextusban kérdés sem. Viszont szerintem minden kiesés számít ezekben az években.

USA-ról és Németországról még annyit, hogy...
    2013 végén kiderült, hogy az NSA egy éven keresztül lehallgatta Angela Merkel telefonját. Ez elég hatalmas botrány volt Németországban akkor.
    Aztán 2014 év elején kissé feszült volt emiatt a hangulat a két ország között, majd márciustól jöttek a szaknciók. Gyorsan félredobták a lehallgatási botrányt és majdnem karöltve mentek szankcionálni. Azóta kuss van róla. Ez máig azt a képet festi, hogy még a saját baromfiudvaron belül sem bízhatnak meg egymásban, és bárkit le lehet hallgatni következmény nélkül... szép mi?

Hát ezeknek kéne megfelelni?
  • [NST]Cifu
    Az ugye megvan, hogy Oroszország a Magyar export mindössze 3,1%-át képviseli, míg az összes exportunk negyede Németországba irányul, a teljes exportunk 4/5-e pedig az EU-ba. Forrás, 18 oldal.

Nagyon az USA felé van kihegyezve a dolog, holott az EU is közösen szankcionálta Oroszországot, a Magyar szankciók az EU konformitás miatt történtek, nem az USA parancsára. Szóval én úgy vélem, hogy az Orosz exportkiesés miatt sírnunk nem kéne. Inkább a Németeknek kéne megfelelni, mivel gazdaságilag messze jobban függünk tőlük, mint az Oroszoktól... Márpedig a Németek meglehetősen akkurátusan támogatják az Oroszország elleni szankciót...

Nem tudom, mennyi a valóságalapja ennek az USA-tól való kompenzációkérésnek, nekem nagyon nagy ostobaságnak tűnik, de sajnos simán el tudom képzelni, hogy kedves politikusaink képesek eféle csodákat művelni...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.03.19. 22:27:47
  • [NST]Cifu
    Drábik nem haditechnikai szakértő azt aláirom !!!!!

Akkor nem kellene haditechnikai és katonapolitikai elemzést írnia... Én mindig onnan közelítem meg a dolgot, hogy ha igényes egy publicista, akkor odafigyel arra, hogy amit kiad a kezéből, akkor vegye a fáradtságot, hogy alaposan utánanéz a tényeknek, és nem a saját logikája, fantáziája, vagy más, a saját érdeklődési körének megfelelő forrásból (amely detto forrásmegjelölés és szakmai hozzáértés nélkül) dolgozik csak... A hologramos drón felteszem nem az ő ötlete, amerikai összeesküvés oldalak jöttek ki vele először, szerintem onnan emelte át...

De a 2001 szept 11. állitolagos AL Kaida merénylettel kapcsolatban nekem is számos kételyem van !

Ez most mérvadó a témában?

Az USA meg véleményem szerint kiprovokálta a Pearl Harbor-i Japán támadást !

Ezt nem vitatom el, csak azt, hogy amikor ezt magyarázni kezdi Drábik, akkor olyan méretes sületlenségeket hoz össze, amik megint az amerikai összeesküvés-oldalakról származnak, és nem veszi a fáradtságot, hogy alaposan utánanézzen annak, amit leír. Roppant komoly a háttérinformáció, akár még csak a neten is. Lekövethető, neves történészektől, akik komplett forrásmegjeléssel dolgoznak....

Ha itt ilyen felületes Drábik, akkor feltételezhető, hogy a többi írásában is elköveti ezt a hibát. Innen kezdve kb. ennyire lehet komolyan venni...

Nemtom miért kell Drábik-ot hülyének nézni ő sem tévedhetetlen de sokmindenben igaza van és új irányvonalat mutat !

Én nem hülyéztem le. De inkább hiszek azoknak, akik az érveiket alátámasztják, mondjuk forrásmegjelöléssel...

Azt is hozzáteszem, hogy amikor Drábikot szembesítették a tévedéseivel, akkor sem revizionálja a véleményét, vagy legalább megpróbálta volna szakmai jellegű érveléssel alátámasztani az ő álláspontját, hanem inkább nekiállt pocskondiázni és lehazaárulózni azt, aki kétségbe meri vonni az ő nézeteit. Ez megint nem egy olyan viselkedésminta, amit akár csak minimálisan is tisztelni tudnék...

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.03.19. 22:14:15
  • ManoNegra
    Nem beszélve arról, hogy az autópiacot is megfektette a szankciós politika.
  • Steel
    2013-ban volt az orosz piacról szerzett teljes exportbevétel 753 milliárd Ft. Akkor került az USD nagyon átlagosan 230 Ft-ba. Szóval ca. 3,27 Mrd.$-ról van szó. Ez most csak élelmiszeripari embargó, vagy komplett?
    De az élelmiszerből befolyó bevétel is elérte a 190 Mió.$-t. Ha "csak" az élelmiszert nézzük, ez biztos kiesik.

Miért nem használsz ékezeteket?
  • Papichulo
    Honnan jon ez a $4bn? Miert irod a "Magyarok" szot nagybetuvel?
  • horthy
    Megrobálja képviselni az Olasz nemzeti érdekeket ami igazán tiszteletre méltó és nem könnyü ennyi Washington talpnyaló lefizetett eurokrata kretén mellet . Amikor a Magyarok mondták az USA-nak hogy évi 4 milliárd dollár veszteségünk van az Oroszországi embargo miatt és ezt jó lenne kompenzálni valamivel az USA azt mondta köszönjük ( azt menjünk a picsoba ) ! Ennyit a nagy USA szövetségesünkről .
  • ManoNegra
    Renzi lepaktált az ördöggel

Matteo Renzi moszkvai látogatását a legtöbb európai vezető nem fogadta kitörő lelkesedéssel, ám ez a legkevésbé sem meglepő, az olasz-orosz tárgyalás ugyanis megtöri az európai álláspont eddig egységességét. Nyomós indokkal kellett tehát rendelkeznie Renzinek ahhoz, hogy a Nyugat nemtetszését figyelmen kívül hagyva tárgyalásokat folytasson Putyinnal. Döntése hátterében három rendkívül fontos tényező állhat: az olasz gazdaság gyengülése, a líbiai válság Olaszországra irányuló fenyegetése, illetve az Eni olajtársaság jövőjének kérdése. Egyértelmű tehát, hogy Renzi sokkal inkább olasz, mint uniós érdekből tárgyalt Putyinnal, ennek megfelelően míg az európai vezetők kevésbé lelkesen fogadták a találkozó hírét, az olasz közvélemény rendkívül pozitívan reagált, úgy vélik, hogy a látogatás enyhítheti a feszültséget Oroszország és az Unió között, előmozdíthatja a párbeszédet és különben is, – az olasz katolikus püspöki kar kiadványa szerint – jobb összebarátkozni Putyinnal, ha egyszer legyőzni nem tudják.
  • molnibalage83
    Te elmeorvosi eset vagy. Ebben biztos vagyok most már.
  • horthy
    Mit értesz idioták alatt ? Szerintem te rossz országban élsz aminek a fővárosa nem Tel-Aviv vagy Washington !!!!!!!!!!!!!! Mert te mindenkit pocskondiázol aki a MAGYARSÁG ÉRDEKEIT VÉDI ! Eltévesztetted a házcimet Molni-kám ! De én megértelek 2006-ban is könnybe lábadt a forumon a szemed a kiklőtt Merkava tankokért amikor a Hezbollah harcosok Kornett rakétákkal kilövöldözték őket a hős Izraeli vezetés meg egészen Moszkváig szaladt hogy ne adjanak el a Szireknek több ilyen rakétát mert az Izraeliek nem szeretnek kicsivel egyenlőbb esélyekkel harcolni ! Meg sorolhatnám még hosszasan a hozzászolási stillusod Bucser-ral vetekszik !
  • molnibalage83
    Kevesebb felkiáltójel, több értelmes gondolat jó lenne...
  • horthy
    Nem mondta senki hogy kötelező elfogadni !!!!!!!!!! De amit a pénzrendszerről mond meg erről az " áldámokráciárol " ami most van az sokszor igaz ! Drábik nem haditechnikai szakértő azt aláirom !!!!! De a 2001 szept 11. állitolagos AL Kaida merénylettel kapcsolatban nekem is számos kételyem van ! Az USA meg véleményem szerint kiprovokálta a Pearl Harbor-i Japán támadást ! Nemtom miért kell Drábik-ot hülyének nézni ő sem tévedhetetlen de sokmindenben igaza van és új irányvonalat mutat ! A fősodratú média meg szerintem sokkal jobban ferditi el az igazságot és sokkal többet hazudik mint amennyit Drábik János téved !
  • molnibalage83
    Kiszolgálja az idióták "szellemi" igényeit.
  • [NST]Cifu
    Drábiktól nem vagyok hajlandó semmit elfogadni, végigolvastam a 9/11-es agymenéseit, ahol azt bizonygatja, hogy holografikus álcázással felvértezett drónok csapódtak valójában a WTC tornyokba, meg a II.Vh-s agymenéseit, ahol megmagyarázza, hogy miért nem voltak a hordozók Pearl Harbour-ba a japán támadás idején.... Mindezt forrásmegjelölések nélkül, csak mert ő így gondolja, és kész. Köszönöm, nekem ennyi elég volt belőle...

Egy figyelemre éhes ember, aki populista húrokat pendítve megtalálja a közönségét...

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.03.19. 15:19:26
  • [NST]Cifu
    Ez már társadalompolitikai kérdés, és kevésbé nemzetközi jogi, pláne nem katonapolitikai kérdés. Mert ugye onnan indultunk, hogy a Krím-félsziget hova is tartozik valójában.

Mindkét általad felvázolt (és azért lássuk be, durván elnagyolt) demokrácia-magyarázatnak vannak hátulütői. Egy "népi" demokrácia életképtelen, ha minden döntésről a népnek kell döntenie, már csak azért is, mert ahhoz, hogy az egyszerű nép érdemleges döntést tudjon hozni, ahhoz pártatlan forrásokból kell(ene) tájékozódnia, és meg kellene ismernie az eldöntendő kérdés hátterét. Egy átlag embertől ez nem várható el, ez körübelül ugyanaz a kérdéskör, amikor te akarod az autószerelőnek megmondani, hogy kopog a motor, cserélje ki a gyertyákat, mert a szomszédnál is ugyanez volt a jelenség, és nála megoldotta - miközben nincs tudatában annak, hogy diesel-autója van. Ha nem érdekel a motortechnológia, csak vezeted, akkor nem neked a feladatod eldönteni, hogy mit kell csinálni vele, ha rossz - ezért fizetsz meg egy szakembert, aki ezzel foglalkozik.

A politikusnak is ez lenne a dolga, tárgyilagosan felmérni a körülményeket, figyelembe venni a tényeket, és olyan döntést hozni, amely egyértelműen a legjobb hosszú távon az adott országnak, a szavazópolgárainak. Persze ez messzemenően nem így működik...

Egyébként megpróbálsz egy gúnyát rámhúzni, ami nagyon nem illik hozzám, én nem a választott demokrácia pártján állok (ott ugyanis könnyen megvezethetőek a vállasztópolgárok üres ígéretekkel), hanem a szakértői kormányzás pártján, ahol nem választott, hanem megbízott szakemberek feladata az ország és annak lakosságának érdekeit figyelembe véve hozzanak döntéseket. Ilyen persze nincs a valóságban, mert a hatalomra éhes, popularista, de szerény képességű emberek soha sem hagynák, hogy a fejük felett szakemberek döntsenek. :)
  • millerius
    Bocsi, a 1422-ben a felső és a középső bekezdés idézet akart lenni CIFU-tól, ezt még gyakorolnom kell.
  • millerius

Az is megvan ugye, hogy ugyanez az Oroszország az, aki kétszer folytatott háborút Csecsenföldön, mert a Csecsenek (saját akaratukból) különálló országot akartak. A nagy többség, és ma sincs tökéletes nyugalom a régióban. Hogy is van ez? Ha valaki elszakadni akar önszántából, nagy többséggel, akkor azt erővel vissza kell terelni, ha viszont valaki csatlakozni akar, akkor akár erővel is, de be kell fogadni, mert népszavazáson így döntöttek? :)

Az oroszok a csecsen ügyben pont olyan tetű módon jártak el, mint az ukránok Ogyesszában és a Donbassz-ban az orosz kisebbséggel szemben. Egyikben sincs az önrendelkezés szikrája sem, egyikben sincs semmi támogatni való szerintem az államhatalom felé.

Egyébként ha így működne, ahogy te leírod, akkor lenne független Baszkföld, független (vagy Írországba csatlakozott) Észak-Írország, független Kurdisztán állam, független Tibet, és így tovább. De nincs.

Elég baj szerintem, ez is mutatja, hogy a valóságban mennyit ér az ENSZ alapokmánya és az önrendelkezési jog. Ha a nagyobbaknak más az érdeke, akkor mindenkinek kusti, majd ők megmondják, kinek és mennyire jár a demokrácia, és ebben nemigen különbözik Kelet vagy Nyugat, orosz vagy amerikai vagy akár kínai.
  • horthy
    Nekem a demokráciárol mint népszerű szlogenről a szocializmus jut eszembe ahol a 80-as években egyfolytában azt halgattam milyen szörnyü a kapitalizmus ! A mostani demokrácia meg szerintem egy pénzügyi diktatura ahol a háttérben levő bankárok , multik stb bábjátékosai az állitolagosan demokratikusan választott politikusok ! Szerintom olyan hogy demokrácia nem létezik csak valami nagyon korcs formában . Én szerintem mindegy hogy demokrácia vagy királyság van vagy diktatura az a lényeg hogy az emberek jól éljenek és jól érezzék magukat nem legyenek a létminimum alá kifosztva teljesen reménytelenül ! Lehet bármilyen rendszert jól és rosszul is csinálni !!!!!!!

Drábik Demokrácia !

Volt már ez a link de azért mégegyszer belinkeltem !
  • PSG 1
    Nem igy ertettem..legalabbis pontosan, de en a kozvetlen-demokraciaban hiszek(dontson a nep), te meg a kepviseleti demokraciaban(aminek vannak elonyei, de nem feltetlenul jelent tenyleg demokraciat: pl. ilyenkor csak a kozvelemeny-kutatas kepes merni, h mennyire is legitim az adott politikai elit..Ha azt nezzuk, mostanaban a Hollande kormany altal hozott keves dontes legitim(felmerul, h egy ennyire legitimitasat vesztett kormany minden donteset meg kellene nepszavaztatni), mert nincs mogotte tamogatottsag, hiaba legalis, mert 5 evre szol a mandatuma es igy jogilag rendben van a dolog, dehat tudjuk, h a jogot a politikusok alkotjak.....Na innen tovabb lehet gondolni a dolgot..Hat ok(politikai osztaly) mar csak biztos jobban tudjak mi a--primitiv--nep erdeke, legalabbis szerinted..)
    Vegulis van abban vmi amit mondasz es ezt az angolok is igy gondoltak, csak a skotok megis ugy dontottek, h Angliaval es Walessel akarnak egyutt elni..Nincs ebben semmi rossz..

Az en velemenyem, h a legtobb (katonai)konfliktust az okozza, h a nep a legkevesbe van behozva a donteshozatalba es politikusok jobban tudjak mire van szukseguk..Pl. az USA-ban a kozvelemeny tobbsege az iraki kivonast tamogatta, mikor lattak mi is az igazabol..Obama meg is lovagolta a kerdest..
  • PSG 1
    Allitolag botox-kezelesen volt egy maganklinikan..
  • PSG 1
    Azt ertem, h elkotelezett atlantista vagy, de miert ferditesz..? Hol allitottam azt, h Oroszo. vagy az altalad emlitett diktaturak demokraciak lennenek.?! Ettol fuggetlenul egy nepszavazas demokratikus(es a a demokracia fele tett) lepes..
    Gorbacsov( es jelcin kesobb) nem azert "hazaarulo", mert levezenyelte a glasznosztot es a peresztrojkat, hanem, mert az orosz erdekek vedelmet kesobb kevesbe kepviselte(pl.NATO-nak nincs keresnivaloja az orosz hataroknal, ebben allapodtak meg a nyugattal), mint az orosz nep elvarta volna es ezert pl. a valasztok Gorbacsovot a politikai hullahazba is juttattak, Jelcin meg inkabb a nyugati erdekek oroszorszagi kijaroja volt, mint az orosz nep kepviseloje(bar azert Csecsenfoldet szetlovetteÍ)..

A szerzodesek be nem tartasa kolcsonos..Pl. a CFE szerzodest szamos NATO tagallam eleve nem volt hajlando betartani, ugyh hagyjuk mar ezeket a szerzodesre valo hivatkozasokat, Nyugat-Kelet viszonylataban, egymas kozott legalabb, mert te is pontosan tudod, h itt nem "szuverenitasrol, teruleti integritasrol"(plane Ukrajna, Gruzia, stb.) es hasonloakrol van szo, hanem kokemeny geopolitikai(geostrategiai) erdekekrol es azok gennyes modszerekkel torteno ervenyesiteserol..Ebben Nyugat-Kelet kozott keves kivetel van, csak legalabb az oroszok nem hazudjak magukat a a demokracia felkent vedelmezoinek es az oroszoknak--sztm--megiscsak tobb joguk van a sajat kornyezetukben,oroszok lakta reszen befolyast gyakorolni(vegulis nem Vanuatu-t b@szogatjak es nem foglaltak el a Falkland-szigeteket sem, mint valaki mas..)Es ez a lenyeg..

• ManoNegra
    Talán nem véletlenül szorgalmazta Oroszország a Déli-áramlatot, viszont azzal az volt a probléma, hogy abba nem pumpálhatott más, pl Izrael gázt. Tehát nem számít hogy annak kiépítését fele részben az oroszok állták volna, inkább építsük ki teljes költséggel mi magunk, hogy abból bárki szabadon profitálhasson.
  • horthy
    Nagyon kell az ukrán palagáz ?!?

Ukrán palagázkereső gépjármüvek !

Nemtom nem-e arra gondolt az USA hogy Orosz gáz helyett Ukrán palagázzal látja el Europát ? ( Sok csacsi meg arra hogy az oceánon áthalyozzák kikötöi gázterminálokba fogadoállomásokra !?! )
  • Pluskast
    Semmi. Influenzás volt és pihent. A sok NWO-s meg már kezdett konspirálni és világ vége atomháborút vizionálni.
  • Papichulo
    A támadó fegyverek többsége (Bazalt, Moskit, Onyx) azért hangsebességnél gyorsabb egyébként.

Az igaz, de ha szaturalni akarjak az AEGIS-t, akkor a TOT-nek kozel azonosnak kell lenniuk. Ha mindent egyszerre inditasz, akkor csoportokban erkeznek a raketak es konnyebb lesz elharitani oket.

Eleve ott kezdődik a probléma akkor, hogy mire megyünk?

Az otlet az volt, hogy mi az a minimalis USN ero, ami kepes lenne a barmifele kulso segitseget nelkulozo Fekete-tengeri flottat megsemmisiteni.
  • Sir Quno Jedi
    Hát ez mán kezd uncsi lenni. Inkább arra feleljetek, mi volt ez a Putyin eltűnés mizéria?!
  • molnibalage83
    Én sem értem.
  • [NST]Cifu
    Hiába próbálod az 1 Burke + 2-3 Virgina szkenáriót erőltetni, ez túl gyenge flottilla azért a Fekete-tengeri flotta ellen.

10km-t maximalis sebessegen konnyeden megtesz egy Burke addigra, mire egy szubszonikus raketa egy muhold-alapu felderites utan celbaerkezik... es ha szaturalni akarnak, akkor mindig a leglassabb raketa sebessegevel es hatotavolsagaval kenytelenek szamolni vagy pedig nagyon kozel vinni bizonyos egysegeket, ami DDG es par SSN mellett nem egy eletbiztositas.

Eleve ott kezdődik a probléma akkor, hogy mire megyünk? Arra, hogy a Fekete-tengeri flotta semmiféle veszteséget ne szenvedhessen? A támadó fegyverek többsége (Bazalt, Moskit, Onyx) azért hangsebességnél gyorsabb egyébként.
  • molnibalage83
    A fickó angoul beszél.
  • [NST]Cifu
    HT topic.
  • Papichulo
    Rossz link, angol videót akartam.

De azert ez is holland lett... bar aki nem jon ra magatol a nyelv atallitasanak mikentjere, az jobb is ha feladja :)
  • Papichulo
    Ezert volt az a kerdes, hogy mi az a minimalis ero ami ezeknek a lekuzdesehez szukseges... mondjuk ezt mar parszor leirtam.
  • millerius
    Ha az egyik oldalnak megszabod, hogy csak a jelenlegi erőket használhatja, a másik meg azt küld oda, amit akar, akkor nyilvánvaló a végeredmény. Csak ez olyan komoly, mintha a 60 éves haverom kihívna versenyfutásra, aztán maga helyett odaállítaná mellém a startra Usain Bolt-ot:-)
  • molnibalage83
    Rossz link, angol videót akartam.
  • Papichulo
    Te ilyen jol beszelsz hollandul? Respect!