455
Régitől az újabbakig, körökre osztottaktól a valós idejűekig!
  • Molnibalage
    OFF

Mert, mint írtam, semmit nem tervezgettem, meg töltöttem vissza... Csak játszogattam. Délelőtt elkezdtem és este fél tízkor lett vége.

Csak pár példa, hogy mitől lehetett volna sokkal jobb is az eredmény.

Lehet, hogy már korábban át kellett volna állni köztársaság államformába, de nagyon sokáig húztam királyságban, mert lusta voltam hazamenni a katonákkal és szétosztani őket különböző városok között, hogy csökkentsem az unhappy-t. Így visszagondolva marhaság volt, mert a jól kiépített út és minden más mellett sanszosan megérte volna. Nem érdekelt, a haderő nyomult előre, nem volt hozzá türelmem...

Mikor muskétásokba ütköztem légiókkal és lovagokkal akkor a semmiért feláldoztam a fél seregemet, hogy megnézzem mire mennek. Hát nem sokra. Ekkor sem töltöttem vissza, pedig simán jó lett volna az a taktika, hogy megszünteted városban a régi egységeket és a sereg fele + kis pénzzel pikk-pakk felhúzod az újgenerácoós haderőt és hent. Igen, megint lusta voltam...

A modern kori fegyverekkel mindig lenyomom a gépet, de itt is csak tessék-lássék módjára háborúztam. Ami kijött a gyárból azt kb. küldtem frontra, semmi erőfelhalmozás és jól odacsapás. Mikor megjött az advanced flight, akkor a bomberek szokás szerint letaroltak mindent, mert azokat könnyű koncentrálni...

Mikor elfoglaltam egész Európát Ázsiát és Afrikát és Ausztráliát, akkor az inváziós "erő" tudod, hogy mi volt az újvilág felé? 2 transport 4-4 howitzerrel, 2 hordozó 2-2 sth. vadásszal és bomberrel meg 2 csatahajó és 2 AEGIS. Ennek a felét helyből kilőtte cruise missilével... Ennyit dobtam össze 4 kör alatt és mentem, had szóljon, mert emlékeim szerint ez elég volt ahhoz, ami lent következik.

Ezzekkel is elfogaltam két várost - a lehető legszarabb közlekedéssel, dzsungel és hegy közelében voltak út kapcsolat nélkül, és megvédtem addig őket, hogy lett két reptér és SDI ezekben. Utána hoztam még pár földi egységet, de lényegében csak a légierő aratott, amit a hordozókon és Ausztrálián keresztül vittem. Aztán a gépeket leszámítva az ment oda, amit a légihíd elbírt. Igen, semmi más ennyire lusta voltam lépkedni velük. Az elfoglalt városokban volt reptér, így légihíddal a maradék ellenállás már hamar megszűnt, de amíg csak két város volt...

A háború alatt az első nuke támadás után lusta voltam SDI-t venni a legnagyobb városokban. A 3. atomcsapás után már megvettem őket... Persze az is vicces volt, hogy Eurázsia közepén hogyan nukeozott le, amikor városa nem volt a környéken és a legközelebbi tenger mező is 16 lépésnél messzebb volt asszem. Viva AI cheat...

A háború vége után sem teljes gőzzel ment a populáció növelés, mert franc lépkedett végig minden városon, hogy minden harbort és mást megvegyen.

Na, így lett 240% és úgy, hogy 10+ éve nem toltam komolyan civ2-őt.

Ha visszatöltögetném és csiszolnám, maradjunk úgy, hogy lazán az első harmadban lennék.

Szóval szép, szép és gratula a 700+ százalékoz, biztos nagy munka volt, de azért nehogy azt hidd már, mások nem csinálnák meg, ha annyir akarnák. N+1 visszatöltéssel nem nagy művészet. Ha lenne erre fél évem én is megcsinálnám a több száz %-ot, csak nekem soha nem volt erre időm, se türelmem. Időpazarlás és ugyebár csalás is, amit csinálsz. A hall of fame ilyet megenged. Azért valahol vicces. A művészet az, hogy nem töltöd vissza és úgy csinálod meg...

Azért valahol mókás, hogy ilyen hanyag játékkal is lényegében a hall of fame végébe befértem úgy, hogy nem csaltam és célom sem volt soha.

Persze szerencse is kell hozzá, mert bevallom sokat segített, hogy Kínában rakott le. A civ1-ben is az volt a legfaszább hely, mert sok shield-es grassland van és kevés hely. Királyság államformával a játék elején valami irgalmatlan a fejlődés.

ON
  • Lysandus
    Ez valóban messze van még a tökéletestől.
  • Maak
    Imadtam, nalam is no1, sosem lesz szvsz olyan gama ami ennyi kellemes emleket hagyott bennem. Amugy van egy ilyen win7 alatt siman ment nalam.
  • a.carkey
    Amikor először megláttam a képet, azt hittem erről lesz szó:

Rohadtul jól megcsinálták anno. Annyira "epic" game volt, mint kevés stratégia.
  • Molnibalage
    Sanszosan nem tudnám azt --> Sanszosan meg tudnám azt
  • Molnibalage
    Közepes Föld térképen pár játék után felszívtam magam, random volt minden. Kicsit lusta voltam, messze volt a tökéletestől a játék, de így is 240%-os lettem. Ezel a Hall of Fame aljára beférnék. Kétszer fél nap alatta ennyire volt időm. Sanszosan nem tudnám azt, hogy sokkal korábban fejezem be, ha precízen háborúzok, akkor kb. 100 körrel a vége előtt lett meg volna a hajó és nem azt csinálom, hogy max. populáció és utolsó körös űrhajóra gyúrok. Szóval évtizedes kiagyás után, visszatöltögetés nélkül egyből befértem a hall of fame aljára...
  • Ninju
    Fent középen a menüben van elméletileg a mentés. Ott tudod bekapcsolni a hajók kezdeményezését is a csatákban. Érdemes.
  • nyirog
    viszont ez a gog verziós moo2 kurva jó - elmondhatatlanul tetszik, csak nem tudom hol kell benne menteni :D. Régi Falloutos időket idézi a menüje és a GUI :))) De nagyon tetszik és könnyen tanulható is, épp hogy csak kipróbáltam és már is magába szívott 1 órára... hoppácska :D
  • nyirog
    Igen felraktam, de csak egy 20 percet volt időm belenézni, zenéje szerintem nem rossz, menüje és a GUI elmegy, grafika szerintem nem feltétlen a mérvadó, de azért swords of the stars 2-höz tudnám hasonlítani- sőt igazából kinézetre az egész kicsit olyan. Eddig külalak alapján ítéltem, ami mechanikájából láttam az ígéretes van benne jó sok kutatás, taktikázás terén nem tudom mennyit tud nyújtani a játék de az alapján következtetve h van sitrep fül a játékon belül gondolom az alap funkciókat mindenképp hozza. Egyébként ígéretesnek tűnik, gazdasági része szerintem nem annyira nyomasztó (habár szeretem ha komplex) de még úgy is változni fog gondolom. Ez így 20 percnyi rákukkantás gyors tapasztalata, egy 2-3 óra kéne h igazán bele tudjak mélyedni és le tudjam írni a róla alkotott véleményem, mert amit fentebb írtam az eléggé felületes, de arra most nem volt időm :(
  • Dzsini
    Én nézegettem, de elsőre elég zavarosnak tűnt, mintha túl sokat akartak volna markolni. Persze még csak 0.4 -nél tart, és a kezelőfelület nem prioritás.
  • Sunsetjoy
    Nos, kipróbáltad a FreeOriont? Mennyiben hajaz a névadójára? Azért azokat kérdezném, akik benne vannak a témában, hogy mennyire "éri meg".
  • Renegade
    szvsz nem erre gondolt, hanem a II. főintrójában hátulról mutatott nagyon mosolygós hajtóművekre, amelyek egyik gazdája feltűnik az ember intróban oldalról: w-726 elesett, elvesztettük a korvettet, készüljünk fel a leszálásra (ááá nem tudom betéve az ember intrót :)

Az egyben hébe-hóba feltünnek mosolygó seggű űrhajók, de azok max romboló nagyságúak és rohadtul be vannak állva úgy mert lapos szemekkel vigyorognak 8)
  • Sippie
  • Sippie
    első részben volt.
  • Ninju
    Abban voltak a mosolygós Nebulon B fregatt utánzatok vagy az a kettő volt?
  • Sippie
    abban a játékban elcseszték, hogy nem lehetett fajt választani. Szívesen lettem volna az "önjáró löveges" fajjal. Na meg a földharcnál az egységek kibaszott buták. Ezektől függetlenül atomnagy játék, pár hónapja én is toltam az első részt :)
  • Renegade
    ha már retro őrület:

tegnap lekaptam az IG1-et, az introt végiglibabőröztem, a retroagysejtek nagyon tobzódtak. :)

Az élőszereplős részeket persze visítva röhögi végig az ember. Na de a többi, még mindíg zseniális. Persze percekig csak két gombot nyomogattam:

bolygók listája-csillagtérkép-bolygók listája-csillagtérkép-bolygók listája-csillagtérkép-bolygók listája-csillagtérkép

:)
  • Ninju
    Large galaxis mennyiségű bolygó van egy medium méretben. Közelebb vannak egymáshoz a rendszerek, gyorsabban lehet terjeszkedni az elején. Ja meg egy új kezdő technikai szint. Az meg ha jól emlékszem annyit takar, h megvan minden fejlesztés mindenkinek 250 RP-ig. Jól jöhet, ha az első pár nehéz döntést nem akarod meghozni. :)
  • Molnibalage
    Az az újítás mit takar?
  • Ninju
    Az 1.43b alapvetően a multi részben javít sokat a hivatalos 1.3-hoz képest. Az egyetlen single player újítás a cluster galaxis.
  • Renegade
    persze, mi Ninjuval Dosboxon keresztül toltuk :)

igazából nem kell paraméterezni az autoexec-et, simán ipx csatlakozás, játkék előtt + 20 sec beállítani
  • SaGa Jr
    Igazából ha nagyon akarod akkor beszerezhető a Win kompatibilis verziója a játéknak kemény 6 dolcsiért a gog-tól (van benne rendes multiplayer is).

Master of Orion 1 + 2 a GoG-tól
  • Dzsini
    nem egyszerű, de van
  • Molnibalage
    Human ellen kipróbálnám az MOO2-őt. Ez lehetséges? Van online opció?
  • Renegade
    a #42 es hozzászólásban lévő linkben ott a patch szvsz

a MOD-ot meglesem :)
  • Molnibalage
    És ezt hogyan lehet elérni?
  • BladeW
    TDM-Mod

Ezt szedd le. Nem változtat a játékon, de sokkal szórakoztatóbbá teszi az AI-t. (A default AI elég szegényes a játékban.)
  • natalyel
    Azért a kimerülő készletekkel is lehet játszani szerintem. Elég jó móka, kicsit át kell gondolni a stratégiát így :).
  • Renegade
    fuck, pedig kacérkodtam a fogyó készletekkel, hogy legyen értelme bányász/aszteroida koloniáknak :(

persze még nagyon nem látom át, de így első körben a kimerülhetetlen készletek miatt nagy (lélegezhető) gyár/bányász/kém épületes kolóniákat + pici kutató kolóniákat (nem lélegezhető) éri meg egyedül. Emberként meg ezek szerint nek kell rájuk kikötő.

Egyébként normálon mire számíthatok az AI-től, passzív vagy agresszív?

Egyelőre össze-vissza fejlesztek, meg nincsenek satok/bázisok, csak pár gyors hajó. :)
  • natalyel
    Pont így van, ahogy BladeW mondja.
  • BladeW
    Nem mindenre emlékszem és lehet, hogy ezekre is rosszul:

Star Port: de kell, ám ha a fajodna kezdéskor megveszel egy bizonyos traitet akkor nem kell. (talán a natural traders az)

a def kémkedés azt hiszem csökken minden támadás hárításakor

bolygó gyár, és űrbázis nem adódik össze

katonák: vannak, talán a troopers fejlesztéssekkel tudsz hozzájutni

bolygó kimerülés: két féle változatot lehet indítani, az egyikben kimerülnek, a másikban soha (a limited resourcest ne válaszd, mert az AI nem tudja kezelni)
  • Renegade
    ja meg még valami, kimerülnek a bolygók egy időután, vagy a % csak az a szám amivel meg kell szorozni a bánya termelő kapacitását?
  • Renegade
    na szerintem nekem időnként lesz pár kérdésem a rutinos SE4 játékosokhoz. Bár elkezdtem újra olvasni az index fórumot, el is felejtetettem, hogy milyen jó volt olvasni Blade W hajónaplóját. :)

Ha jól látom már nem kell star port a kutatás/kémkedés pontok szállításához.

A def kémkedés hihetetlenül sok pont, ez csak azt szimbolizálja, hogy ennyi körig tart, de folyamatosan véd, vagy tényleg csak akkor, véd egyszer, ha lefordul a 100K pont?

A bolygón lévő gyár + az űrbázis gyár kapacitását nem lehet összeadatni, tehát az mindíg 2k+1k lesz, 3k helyett?

Katonák: jól látom, hogy nincs ilyen? Mármint a trooper ship, az sima szállító halyó sok raktárral, amibe civileket pakolok és ők harcolnak?
  • lammaer
    Köszi ez jó hír, akkor mindenképpen rá fogok nézni (nekem nem jön be nagyon a HoMM jellegű egységkezelés, valahogy zavaró "ez a van 1000 parasztom az leveri a 2 piros sárkányt" harcrendszer. Persze lehet reális meg minden, csak nekem nem annyira átlátható).

Kecsegtető írást szívesen veszek, esetleg linkeket megfelelő oldalra - de sztem elfér ide is, igaz nem űrstratégia, de sztem érdekelhet mást is.
  • SaGa Jr
    Egy egység 1 db, tehát nem az van mint a HoMM esetében. Itt lehet abszolút maximum 16 egységed (ebből egyik a hősöd) ha megfelelően fejlesztetted a megfelelő típusú hősödet és egy kicsike szerencséd is volt (nem fix hogy adott szinten melyik tulajdonság fejlődik, hanem egy pool-ból választ a program, míg te 10 szintenként megadhatsz egy fő csapásirányt ami bonusz skill-ekhez és képességekhez juttatja az adott hőst).

Ha szeretnéd írok neked magánban egyfajta kis egység és felépítés ismertetőt.
  • lammaer
    Már bőszen nézegetem a letsplayeket a youtubon, szeretem a rajzolt grafikát (ha kellően nagyfelbontású), végülis az AoW2 se mai gyerek, de teljesen elvoltam vele.

Egy gyors kérdés, mert a reviewekben nem láttam jól: csatában minden egység 1 darab, vagy ez is olyan mint a HoMM, hogy egység fajták vannak egy csapatban, de mindegyikből lehet sok (mondjuk van 100 paraszt, 50 swordsman stb).
  • SaGa Jr
    Kizárólag a grafika a különbség. Minden más ugyanaz maradt. Meg egyelőre vannak problémák a frissebb verzióval (MotBW) amiket javítgatnak szorgosan. Még pár patch és egészen sima lesz a játékmenet azzal is.

Ha nem zavar az egyszerűbb grafika (nem csúnya, csak 2D) akkor szerintem még pár hétig inkább a Genesis a nyerő (illetve mivel az sokkal könnyebben modolható így egyenlőre abból a szempontból is a Genesis a jobb, de ez idővel úgyis változik majd).
  • natalyel
    :) üdv.
  • BladeW
    Na csak előkerült két SE4-es tag az index fórumról . Azért látszik, hogy van még igény ezekre a játékokra, akárki akármit mond (aka a vér nem válik vízzé).
  • lammaer
    Azt mondod érdemesebb akkor az Eador: genesissel menni pár kört?

Ha csak a 3d a különbség....